Срђан(Православац) Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Evo ja kao pravoslavni hriscanin, vernik pre svega da odgovorim na ovo, tj da dam svoje licno misljenje. Shvatam da nije tacna u potpunosti i da ima "rupa" , ali svaki zakon ima rupe. Tako da , ako procitate Bibliju i Kuran kao sto sam ja uradio, shvaticete da je sve bazirano na jednom Bogu iz vise aspekta gledanja covecanstva, tako su pisali o svemu tome. Ovi klinci sto se loze na hriscanstvo i islam, a nisu nista procitali pa se prepiru ciji je Bog jaci, veci su maloumnici i nevernici, jer da su stvarno vernici znali bi da religija gleda JEDNOG Boga iz svoje perspektive, dakle Bog je jedan samo je pitanje kako ga ko gleda, vidi.... Ali to je nbt. Poenta je Biblija, stvar stara hiljadama godina napisana covecijom rukom, a iznosena Bozanskom zeljom i savetima, napisana ali sa rupama. Biblija jeste dobra stvar ako se procita, ima pametnih stvari, saveta, otvara um, ali nema sve odgovore, kao ateizam sto se bavi negiranjem covecanstva, a opet ne moze da dokaze u potpunosti suprotno, i tu ce uvek biti neutralna borba izmedju te dve stvari. Tako da moje je da vam kazem da ne verujete u sve sto procitate u bibiliji, jer nema sve odgovore, otvorite um i razmislite malo. Библија није лектира са лаким штивом да се лако прочита и да се анализира за писмени задатак.Библија се чита увек за живота и увек се отварају нова решења и нова разумевања.Наравно уз молитву Господу који нам даје Духа Светога да је разумемо. Тако да прво је прочитај више пута и моли од Господа кључ да откључаваш њене тајне пре него што почнеш да јој удараш рупе и да тврдиш нешто што ни сам не разумеш. Ако већ читаш нешто што нема везе са православљем из радозналости онда не дозволи да ти то меша расуђивање и схватање хришћанске вере.Не можеш да кажеш библија има паметних ствари али нема све одговоре,ја ти кажем да има,у њој се налази живот. Библија и куран нису исто,кажеш Бог је један,јесте Бог један али не славе сви истог. Ислам не прихвата Христа као Бога а Христос је казао "Ко не верује у мене као у Бога неће имати Живот вечни".Лажни пророк Мухамед је користио библију због тога куран сличи,али није Реч Божија,у њој нема Божанске љубави."Сви закони и пророци прорицали су до Јована"каже Христос,сам Бог који се јавио,нема више шта да се прориче седам векова касније као што је то Мухамед који пожелео да буде као Исус урадио. Један новозаветни пример: Римљанима 12:19 "Не чините освету за себе,љубљени,него подајте место гневу Божијем,јер је написано:Моја је освета ја ћу вратити говори Господ" А куран:О верници!Прописује вам се одмазда за убијене Јел Бог противречи самом себи?Куран није од истог Бога. Зато пријатељу мани се тога.Свако добро од Господа. Orion, Volim_Sina_Bozjeg, N.Petrovic and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Ако не разумеш моје питање да поновим. Кажеш да је енергија вакума квантно механички феномен који се зове ’вакум енергија’ или енергија простора. Које су карактеристике ове енергије, шта јој не недостаје у простору да би могли рећи 'одсуство свега'? Надам се да сам јаснија. OK, razumem šta pitaš. Po nečemu što se u fizici naziva kvantna teorija polja, sve elementarne čestice (elektroni, kvarkovi, itd) su u stvari oscilacije u odgovarajućem polju. Tako npr. oscilacija elektronskog polja je elektron, kvark polja je kvark, itd (isto kao što je oscilacija elektromagnetnog polja foton, npr. Foton je bozon, nije elementarna čestica, ali je princip sličan). Tamo gde nema tih oscilacija, nema ni čestica, ali ta polja su svuda prisutna, bez obzira da li u njima ima oscilacija ili ne. Čak i kada ta polja miruju bez oscilacija, energija u njima nikada ne može da bude tačno nula, zbog Hajzenbergovog principa neodređenosti. Tako da ta polja uvek imaju neku minimalnu energiju u vakuumu. Zato postoji nerazumevanje kada se priča o ničemu - iz ničega. Pošto je bukvalno ništavilo nefizički koncept koji ne može da postoji u prirodi kakvu mi poznajemo, i onda kada fizičari pominju nastanak kosmosa iz ničega, to "ništa" je po njima kvantni vakuum. A što se tiče prostora, još se ne zna da li je prostor nešto osnovno ili postoje neki niži elementi od prostora, koji svojim spajanjem čine ono što mi nazivamo prostorom. Тања1 је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 OK, razumem šta pitaš. Po nečemu što se u fizici naziva kvantna teorija polja, sve elementarne čestice (elektroni, kvarkovi, itd) su u stvari oscilacije u odgovarajućem polju. Tako npr. oscilacija elektronskog polja je elektron, kvark polja je kvark, itd (isto kao što je oscilacija elektromagnetnog polja foton, npr. Foton je bozon, nije elementarna čestica, ali je princip sličan). Tamo gde nema tih oscilacija, nema ni čestica, ali ta polja su svuda prisutna, bez obzira da li u njima ima oscilacija ili ne. Čak i kada ta polja miruju bez oscilacija, energija u njima nikada ne može da bude tačno nula, zbog Hajzenbergovog principa neodređenosti. Tako da ta polja uvek imaju neku minimalnu energiju u vakuumu. Zato postoji nerazumevanje kada se priča o ničemu - iz ničega. Pošto je bukvalno ništavilo nefizički koncept koji ne može da postoji u prirodi kakvu mi poznajemo, i onda kada fizičari pominju nastanak kosmosa iz ničega, to "ništa" je po njima kvantni vakuum. A što se tiče prostora, još se ne zna da li je prostor nešto osnovno ili postoje neki niži elementi od prostora, koji svojim spajanjem čine ono što mi nazivamo prostorom. Ок, разумела сам. Знам из школе (доста тога сам и позаборавила) да физика описује материју и зрачење на микро нивоу, где супстанца није више хомогена, али показује структуру молекула који се састоје од атома који се састоје од језгра и рој електрона, а језгро од протона и неутрона, који показују структуру кварка. И сад сваки степен ове структуре одговара свом карактеристичном опсегу енергије (електрон волт за атоме и молекуле, а за атомска језгра МеВ и ГеВ за елементарне честице), другим речима, енергија је на микро нивоу кванитизирана - везан систем као што је атом или атомско језгро могу да постоје у броју стања са врло специфичном енеригијом, а ово стање је природна последица квантне механике, где временски независна Шредингерова једначина одређује стационирана стања као таква, где је сума кинетике и потенцијалне енергије константна. То је закон одржавања енергије у основи квантне механике...а што се тиче простора, ту се крило моје питање, односно, одговор, хвала, нисам размишљала у том правцу, на неке ниже елементе од простора...па докле више! GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Не разумем зашто неки мисле да библија крије све одговоре у свом тексту. Она помиње и у њој су скривене многе тајне које се духовним оком могу видети или разумети али не све. Свети оци су свако знање називали просветљењем тј. знање=духовно просветљење. Библија се бави нашим начином живота и говори какви треба да будемо и шта да радимо како би се очистили од греха, и што се више будемо чистили и учествовали у светотајинском животу наш ум ће се по природи просветљивати и задобијати знања о божанским стварима. На овај начин библија садржи све одговоре. За Христа су говорили ,, како овај зна књиге када се није учио,, Пример како је могуће речју творити чудеса ни из чега имамо не само у стварању него и у многим причама из библије. Мојсије и сва чудеса која је чинио,(претварао воду у крв, раздвојио море, извео воду из стене итд...) Илија је затварао небо и благословио уље удовици које се није могло потрошити( то се дешава и са моштима православних светитеља) Христос је речју умножавао хлебове, лечио болесне, претварао воду у вино, заустављао ветрове, ходао по води и лађу целу преместио на друго место, васкрсавао мртве..... То су после чинили и апостоли и светитељи, и ето колико знање крије Свето Писмо Да не кажемо да су видели људске мисли, знали њихова дела, гледали у прошлост и у будућност, видели ствари које су просторно удаљене..... И све су то чинили кроз Христа остваривши бар делимично своје подобије по коме су саздани, стога они који су испунили Божије заповести су схватили колике тајне оно(Свето Писмо) крије, а нама је то показано да знамо и видимо како би се дивили Богу и прослављали негово величанство. N.Petrovic and Срђан(Православац) је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Poenta je Biblija, stvar stara hiljadama godina napisana covecijom rukom, a iznosena Bozanskom zeljom i savetima, napisana ali sa rupama. Biblija jeste dobra stvar ako se procita, ima pametnih stvari, saveta, otvara um, ali nema sve odgovore Pa biblija nema sve odgovore kako kažeš ali samo tad kad prekrstiš noge i gordo tražiš umom da spoznaš ono što se živi. Život Hrišćanski je ustari aktivno učešće i opit Života kojeg nam biblija i Predanje svedoći. Срђан(Православац) and Megidon је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Zato postoji nerazumevanje kada se priča o ničemu - iz ničega. Pošto je bukvalno ništavilo nefizički koncept koji ne može da postoji u prirodi kakvu mi poznajemo, i onda kada fizičari pominju nastanak kosmosa iz ničega, to "ništa" je po njima kvantni vakuum. Razlika Boga i neuke. Naravno da nisam protiv nauke. Bog tačno zna šta je stvaranje ni iz čega, nauka to ne može znati ni u daljem razvijanju. I naravno da nisam protiv nauke evo po ovome joj apsolutno ne protivrečim. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Zato postoji nerazumevanje kada se priča o ničemu - iz ničega. Pošto je bukvalno ništavilo nefizički koncept koji ne može da postoji u prirodi kakvu mi poznajemo, i onda kada fizičari pominju nastanak kosmosa iz ničega, to "ništa" je po njima kvantni vakuum. Razlika Boga i neuke. Naravno da nisam protiv nauke. Bog tačno zna šta je stvaranje ni iz čega, nauka to ne može znati ni u daljem razvijanju. I naravno da nisam protiv nauke evo po ovome joj apsolutno ne protivrečim. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikola Shyne Bogdanovic Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Pa niko nema sve odgovore, mi sad samo verujemo iako ne znamo sta je prava istina. Zbog toga smo vernici. Mozemo da nagadjamo do vecnosti sta,kako, kad, gde , da dajemo svoje teorije, ali opet bolje je verovati nego ne. Morao sam da se ubacim jer obozavam prepiranje ateizma i religionizma, ali ovo je jos zabavnije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Што ми сад криво што нисам више пратио на часовима физике Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Што ми сад криво што нисам више пратио на часовима физике Гледај кабловску телевизију,више ћеш разумети него на часу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Решио сам браћо да са вама поделим мој начин размишљања,пошто сам овде у овој теми бранио Реч Божију као комплетно истиниту.Искрено се надам да ће бити на корист појединима. Зашто верујем Библији За неке људе је прихватљива идеја да и Библија садржи грешке,за мене не,ја себи могу да поставим једно просто питање да ли је Библија истина или лаж,без али.Просто питање и прост одговор.Али ја то питање себи не постављам јер немам сумње.Истина је важна,зато је веровати истинитости библије битно,јер се тиче Бога и карактера Божијег.Библија је икона свог творца који је писце богонадахнуо док је деловао преко њих. Рећи да Свето Писмо није цело истинито,бацило би у воду сво моје веровање.Aко библија садржи чињеничне грешке онда би значило да Бог није савршен,а сама нам Библија говори супротно „Закон је Господњи савршен“(Пс.19:7),ако Библија садржи погрешне информације и контрадикције онда би значило да је Бог Бог конфузије. „Речи су Господње чисте,сребро у ватри очишћено од земље,седам пута претопљено“(Пс.12:6) Неки људи бирају делове који Говоре о љубави Божијој и кажу е то је Бог,а одбацују делове који су им брутални па кажу е није то Бог,па не може се бирати шта нам се свиђа и то да прихватамо а остало да одбацујемо.Ако је прича о Јони мит онда је и Исус мит,или није Библија тачна еволуција говори другачије. Рим.9:20 „А ко си ти,о човече!Да противно одговараш Богу.“ Библији треба приступати са молитвом,да се откривају тајне које оне крију,и да прихватимо ако смо ограничени у ономе што не разумемо,јер Бог је савршен у односу на нас. Нећу веровати еволуцији по којој је материја вечна,Бог је вечан Он је створио материју.Или прво настало копно па онда мора?Није прво је била вода па онда копно.Прво се појавиле рибе па онда дрвеће?Не прво биљке трећег дана па онда рибе петог.Прво гмизавци па птице,ни то није тачно,птице петог а гмизавци шестог дана.А тек теорија да је прво настала жена,ван памети. На крају сваког дана у Библији пише „би вече и би јутро“.Јел земљи треба милијарду година да се окрене око своје осе? Ако земљино магнетно поље данас слаби значи да је пре само неколико хиљада година било на врхунцу моћи,да је земља стара милијарде година ерозија би поравнала све континенте,да је свет стар милијардама година Сунце би било сувише велико и близу земље да би живот био могућ,ако се Сунце шири за десетину процента на 100 година. Ако је Бог убрзао процес распада радиоактивних елемената то данас може научницима да створи илузију о старости земље. Ако је риба проходала и изашла на копно зашто није пронађен никада прелазни фосил? Бог је казао своје: Ја дођох на суд на овај свет, да виде који не виде, и који виде да постану слепи.И чуше ово неки од фарисеја који беху с Њим, и рекоше Му: Еда ли смо ми слепи? Рече им Исус: Када бисте били слепи не бисте имали греха, а сад говорите да видите, тако ваш грех остаје. Ја бирам као обични скромни људи који су прогледали да верују у истину,а не као фарисеји који гледајући у њу не видеше,па грех хуле на Духа Светог ставише на себе. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 29, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Е сад, мало на Нови Завет. Да ли би се могло рећи да је Исус Христос постојао као Син Божји тј. да ли Он то јесте? Ако Библија није тачна у неким стварима и писали су је људи, да ли су ти људи могли неке ствари да мењају и стварају од тога некакав мит и слично? Исус јесте постојао историјски, постоје бројни подаци о томе. Е сад, многи атеисти кажу да није нити васкрсао, нити да је некакав син од Бога или Бог и да су она чудеса која је изводио била некакви мађионарски трикови које је научио у Египту (чуо сам и такве приче) и слично. Све то што пише у јеванђељима је уствари измишљено како би се ето створило и одржало хришћанство на тој некој догми. Тако они барем кажу. Но, колико можемо бити сигурни да су јеванђеља тачна? Пронађена су нека по Томи, Јуди итд. у коме пише свашта нешто, другачије од Новог Завета. Неки кажу да је Црква та јеванђеља као одбацила јер су била супротна од догме коју је пласирала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 @Srđan Naravno da imaš potpuno pravo na svoj stav. Samo ako već zauzimaš neki stav povodom nečega, trebaš prvo dobro da proučiš sve činjenice. Na primer: Нећу веровати еволуцији по којој је материја вечна Ако земљино магнетно поље данас слаби значи да је пре само неколико хиљада година било на врхунцу моћи,да је земља стара милијарде година ерозија би поравнала све континенте,да је свет стар милијардама година Сунце би било сувише велико и близу земље да би живот био могућ,ако се Сунце шири за десетину процента на 100 година. Ако је риба проходала и изашла на копно зашто није пронађен никада прелазни фосил? Ovo citirano su besmislice. Ne znam šta ti je izvor za ovakve tvrdnje, jedino znam da su totalno netačne. I onda kad iz ovakvih nebuloza izvlačiš zaključak, naravno da će biti pogrešan. https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Fildza Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 srdjane po ko znaju koji put ti govorimo svi da mi pravoslavci nismo kao muslimani ili protestanti da verujemo da je Bilbilija ili Kuran savrsen, kad objektivno nije..cak ima velikih istorijsko, geografsko, naucnih gresaka..ali to nama ne smeta u veri..jer zaisto nije bitno to u pravoslavlju...tvoja razmisljanja su protestanska.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука