Срђан(Православац) Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Ovo citirano su besmislice. Ne znam šta ti je izvor za ovakve tvrdnje, jedino znam da su totalno netačne. I onda kad iz ovakvih nebuloza izvlačiš zaključak, naravno da će biti pogrešan. Служио сам се ониме чиме се сви служе гугловањем За материју сам читао на много места ево један пример http://sestodnev.com/2013/07/23/%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0/ Што се рибе тиче колико се сећам тако је у биологији било,јесте да сам у основну ишао давно али колико ме сећање служи од рибе по еволуцији креће живот на копну.Па и овај новински чланак потврђује http://www.kurir-info.rs/od-ove-drevne-ribe-svi-smo-mi-nastali-clanak-1178863 Елем,тачно или не,за моја веровања није пресудно. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 srdjane po ko znaju koji put ti govorimo svi da mi pravoslavci nismo kao muslimani ili protestanti da verujemo da je Bilbilija ili Kuran savrsen, kad objektivno nije..cak ima velikih istorijsko, geografsko, naucnih gresaka..ali to nama ne smeta u veri..jer zaisto nije bitno to u pravoslavlju...tvoja razmisljanja su protestanska.. Мени не смета ништа у вери,што би ми сметало што неко хоће да буде шимпанза. Мој протест је против дарвинизма не против вере. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Е сад, мало на Нови Завет. Да ли би се могло рећи да је Исус Христос постојао као Син Божји тј. да ли Он то јесте? Ако Библија није тачна у неким стварима и писали су је људи, да ли су ти људи могли неке ствари да мењају и стварају од тога некакав мит и слично? Исус јесте постојао историјски, постоје бројни подаци о томе. Е сад, многи атеисти кажу да није нити васкрсао, нити да је некакав син од Бога или Бог и да су она чудеса која је изводио била некакви мађионарски трикови које је научио у Египту (чуо сам и такве приче) и слично. Све то што пише у јеванђељима је уствари измишљено како би се ето створило и одржало хришћанство на тој некој догми. Тако они барем кажу. Но, колико можемо бити сигурни да су јеванђеља тачна? Пронађена су нека по Томи, Јуди итд. у коме пише свашта нешто, другачије од Новог Завета. Неки кажу да је Црква та јеванђеља као одбацила јер су била супротна од догме коју је пласирала. Такво питање је већ ствар вере, јеванђеље се и прихвата вером и завршава се речима ,, који поверује и крсти се биће спасен а који не поверује биће осуђен,,. Вера бива од проповеди а проповед од речи Божије, једноставно једни верују у Христа а други не верују и то је то. То нису ствари које можемо доказивати ,, вера је пак тврдо чекање онога чему се надамо потврда ствари невидљивих ,, Нови Завет је писан људском руком тј. руком апостола са одређеном сврхом и наменом и стога има некоих разлика, то је такозвани синоптички проблем. Укратко: Матеј је био јевреј и пише јеврејима(свом народу) јеванђеље са тенденцијом да им на основу Старог Завета докаже да је Исус Месија(Христос) и стога се стално позива на пророке користећи формулу ,, да се испуни што је Господ рекао преко пророка који говори...,, и пише оне ствари које су битне за Његов (јеврејски народ) Марко је био ученик Петров, и Петар га је поставио са првог епископа Александрије. Пише јеванђеље на основу Петровог казивања, с тим да је било упућено Римљанима, стога изоставља све што се тиче Сарог Завета, а базира се искључиво на чуда Христова, јер је на тај начин само могао доказати многобошцима да је Исус син Божији. Лука је био сапутник апостола Павла, доктор по струци, веома образован, пише на основу казивања Богородице и осталих својих истраживања када се затекао у Јерусалиму са апостолом Павлом, а упућује га грку цењеном Теофилу, стога гледа да буде детаљан, држи се универзалности( спомиње позитиван Христов став према другим народима) а такође и социјалног момента и учења о милостињи пошто је и сам био богат а и писао таквом кругу људи. Јован се одлучује да напише богословско јеванђеље већ формираним азијским црквама са циљем да прикаже узвишеност Христових проповеди и гледа на ствари са богословске висине, стога се више држи Христових говора неголи описа догађаја. Оно што је карактеристично је то што на крају говори ,, Има још много тога што учини Исус мислим када би се редом написало ни у сами свет не би стале књиге написане,, Значи апостоли су забележили оно што је било најважније а зависећи од сврхе и циља писања, те су разлике које се појављују разумљиве а и сведоче о различитим богословским приступима једној истој Христовој проповеди. Ово је у најкраћим цртама. У време Христово су постојали многи гностички правци и јудејске секте које су помешале своја учења са хришћанством па су почели да пишу своја јеванђеља.Већ у првом веку су свети оци то уочили па су почели да пишу списе у којима раздвајају истинита (канонска) јеванђеља од неканонских у називају их апокрифима(јудино, томино, петрово..итд..) Ово је учињено пре стварања догми. Јанко, ИгорМ and Deja Vu је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Е сад, мало на Нови Завет. Да ли би се могло рећи да је Исус Христос постојао као Син Божји тј. да ли Он то јесте? Ако Библија није тачна у неким стварима и писали су је људи, да ли су ти људи могли неке ствари да мењају и стварају од тога некакав мит и слично? Исус јесте постојао историјски, постоје бројни подаци о томе. Е сад, многи атеисти кажу да није нити васкрсао, нити да је некакав син од Бога или Бог и да су она чудеса која је изводио била некакви мађионарски трикови које је научио у Египту (чуо сам и такве приче) и слично. Све то што пише у јеванђељима је уствари измишљено како би се ето створило и одржало хришћанство на тој некој догми. Тако они барем кажу. Но, колико можемо бити сигурни да су јеванђеља тачна? Пронађена су нека по Томи, Јуди итд. у коме пише свашта нешто, другачије од Новог Завета. Неки кажу да је Црква та јеванђеља као одбацила јер су била супротна од догме коју је пласирала. Знамо да су свештене књиге Новог Завета писали свети апостоли (својеручно (Гал 6,11) или су диктирали преписивачима (Рим 16,12) ) који говоре о ваплоћењу Сина Божијег, о Његовом земаљском животу, учењу и чудесима које је чинио, страдању, васкрсењу и вазнесењу. Такође и о почетном периоду ширења Хришћанства. У почетку су само употребљавана велика слова грчког алфабета, без знака интерпукције и малих слова, што је уведено доста касније (9. и 16. век). Строго се водило рачуна о грешкама и на томе су радили многи учени Хришћани. Данашња подела на главе извршена је на западу,13. век (кардинал Хуго) и на стихове 16. век париски штампар Роберт Стефан. Све новозаветне свештене књиге су канонске. Свима су били познати аутори. Има примера, један од њих је где се апостол Петар у својој другој саборној посланици позива на већ познате посланице апостола Павла. Затим, у делима апостолских ученика има изрека из познатих новозаветних књига. Такође се на те књиге позивају и нешто каснији црквени писци апологете ( 2. век). Треба напоменути да је у 2. веку било и јеретика и незнабижаца коме су такође биле добро познате те књиге. Ту се посебно наводи философ Келс - "Истинска Реч" упућено са мржњом према Христу и напад на Хришћане са доста цитата новозаветних књига... Такође као траг постојања се може навести и превод новозаветних књига у другом веку на сиријски језик. Вероватно је било неких пропуста и то је било личног карактера. Црква је званично прихватила (иако је од самог почетка прихаватала све новозаветне књиге које и ми данас прихватамо) свих 27 новозаветних свештених књига 360. год. на Лаодикијском помесном сабору. А васељенску потврду на 6. васељ. сабору. Како би разумели колико се улагало труда и надгледања Цркве, коју не заборавимо руководи Дух Свети,наводи се да је још на пример у 19. веку рад Тишендорфа издање које је резултат поређења чак 900 рукописа... Црквени историчар Јевсевија такође и блажени Теофилакт, кажу да је јеванђеље по Матеју настало осме године по Вазнесењу Господњем, јеванђеље по Марку десете, по Луки петнаесте године а по Јовану 32. год. од Вазнесења Господњег. Подударности јеванђеља се углавном примећују код изрека Исуса Христа а разлике у приповедачком делу. у првим вековима је било познато много других дела која су се називала "јеванђељима" које је Црква брзо одбацила и сврстала у тзв "апокрифе". Ту се наводи да је свештеномученик Иринеј, епископ Лионски, ученик Поликарпа Смиринског, који је сам био ученик Св. Јована Богослова, у својој књизи "Против јереси" посведочио да постоје само четири Јеванђеља. Потврду да је Црква усвојила ова четир Јеванђеља даје св. Јован Златоуст: "Зар један јеванђелист није могао да напише све? Наравно да је могао, али када су писала четворица - и то не у исто време, нити на једном месту, нити су се састајали и договарали међу собом, а ипак су написали као да је све изговорено једним устима, онда то служи као највећи доказ истине." Иако јеванђелисти нису у свему сагласни па има и противречности опет св. јован Златоуст даје одговор: "Ако би они до детаља били сагласни у свему, по питању времена, места или самих речи, онда нико од непријатеља не би поверовао да су Јеванђеље написали без међусобних контаката и простог договарања, и да постојећа сагласност представља последицу њихове простодушности. Овако пак, несугласице које се појављују у вези са ситницама ослобађају их сваког подозрења исјајно сведоче у корист писаца." Опростите на дужини поруке, имао сам намеру да пренесем бар мало о времену настанка и аутентичности Јевађеља. Несугласице су маргиналне у односу на истину коју преносе. Megidon, Deja Vu and Јанко је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 За оне који се називају хришћанима а верују у еволуцију нека прочитају ово: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Teologija/JeresEvolucionizma/Lat_JeresEvolucionizma05.htm Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikola Shyne Bogdanovic Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Ja mislim da nema potrebe da se prica toliko, svako ima pravo na verovanje, a opet niko ne moze biti 100% siguran da je u pravu, onda bi bilo ZNAM, a ne, VERUJEM. Kako god bilo , najjaci duel koji sam gledao Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Jevandjelje nosi sa sobom Istinu, ko je ta Istina i šta je ta Istina prepuštam Hristu darodavcu i Svetome Duhu utešitelju sa bespočetnim Ocem. A ako neko želi da traži rupe nek zna da ga Istina tome nije navodila. Jevandjelje nije matematički obrazac nego potpuno aktivna uloga živoga Boga,sve vreme i do beskraja. Proči će nebo i zemlja a moje reči neće proći. (ni milisekunde Bog ne napušta Sveto Pismo niti Sveto Predanje.) Megidon, Срђан(Православац), *Blue* and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Овакве теме ТЕ - Библија биле су покретане онолико пута... те би се могле исте по заинтересованости сваког од нас прелистати. Елем, што се мене тиче, мој став је у мом потпису доле али ми то не даје за право да одбацим нека научна открића и не прихватим као тежњу и потрагу човека да одговори на нека питања. Уосталом, много је тога допринело на побољшању услова живота. То што не би одбацио није моја вера у тај научни рад, како год, као вера истине, него потврда човекове тежње напретку и савршенству (можда тежње да сам постане Бог)... Овде би само додао: "Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом. (1 Мој. 1,28)" Да ли је Бог заиста сву твар и створења препустио нама на располагање и употребу ради напретка? Проблем је што ми природу не доживљавамо као врт Божији него као ничије па можемо да радимо шта хоћемо. И када настане фрка питамо се зашто се све то дешава а заборављамо да нам је дато "... владајте њом". Само проблем настаје када се твар веже за твар = смртно за смртно. Зато ту не може бити говора ако прихватим неки научни резултат, да се одричем вере, никако. Два света, један вечан, један смртан и пролазан. Божија љубав се управо и огледа у томе да даје човеку слободу да бира па и то како ће живети и уређивати "свој" свет. Ако је речено да природа почива на законима и поретку које је Господ установио, ми их откривамо и истражујемо. Морамо их поштовати јер смо позвани да се кроз нас спасе читава творевина. Да не скрећемо са теме. Но, колико можемо бити сигурни да су јеванђеља тачна? Volim_Sina_Bozjeg and Deja Vu је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Teško je kad zbog tela izgubiš dušu....jer jedno je to braćo!! Bog čuva oba, iako telo spava a duša čeka sveopšte vaskrsenje. Čuvajmo se kad nas Hristos zatekne gde će nas naći... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Да не скрећемо са теме. Цитат Но, колико можемо бити сигурни да су јеванђеља тачна? Уствари мислим да се сви слажемо да овде нема питања Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 29, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Овакве теме ТЕ - Библија биле су покретане онолико пута... те би се могле исте по заинтересованости сваког од нас прелистати. Елем, што се мене тиче, мој став је у мом потпису доле али ми то не даје за право да одбацим нека научна открића и не прихватим као тежњу и потрагу човека да одговори на нека питања. Уосталом, много је тога допринело на побољшању услова живота. То што не би одбацио није моја вера у тај научни рад, како год, као вера истине, него потврда човекове тежње напретку и савршенству (можда тежње да сам постане Бог)... Овде би само додао: "Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом. (1 Мој. 1,28)" Да ли је Бог заиста сву твар и створења препустио нама на располагање и употребу ради напретка? Проблем је што ми природу не доживљавамо као врт Божији него као ничије па можемо да радимо шта хоћемо. И када настане фрка питамо се зашто се све то дешава а заборављамо да нам је дато "... владајте њом". Само проблем настаје када се твар веже за твар = смртно за смртно. Зато ту не може бити говора ако прихватим неки научни резултат, да се одричем вере, никако. Два света, један вечан, један смртан и пролазан. Божија љубав се управо и огледа у томе да даје човеку слободу да бира па и то како ће живети и уређивати "свој" свет. Ако је речено да природа почива на законима и поретку које је Господ установио, ми их откривамо и истражујемо. Морамо их поштовати јер смо позвани да се кроз нас спасе читава творевина. Да не скрећемо са теме. Е ово си лепо објаснио :good2: ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Е ово си лепо објаснио :good2: :bendoff: фала ви Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 За оне који се називају хришћанима а верују у еволуцију нека прочитају ово: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Teologija/JeresEvolucionizma/Lat_JeresEvolucionizma05.htm Tesko brate. Tesko da ce to bilo koji turbo-gugle-pravoslavac citati. Znas, oni ti se vode misljenjem, da ako bi stari oci, Episkopi, monasi... imali internet, nikad takvo sto ne bi pisali. Tako da se oni ne mogu ubedjivati predanjem i recima otaca. To je sve nesto staro, nesavremeno.... Medjutim, novine iz zadnih desetak godina.... e to je vec visa teologija, visa nauka koja slobodno moze povlaciti u sumnju cak i Bibliju. Izbacivati i ubacivati bilo sta sopstvenom nahodjenju i to prodavati kao nepobitnu istinu. Takvi su i tu nema promene. *Blue* and Срђан(Православац) је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 За оне који се називају хришћанима а верују у еволуцију нека прочитају ово: http://www.svetosavl...ucionizma05.htm Да ли је протојереј Буфејев биолог? Znas, oni ti se vode misljenjem, da ako bi stari oci, Episkopi, monasi... imali internet, nikad takvo sto ne bi pisali. не, него да су дипломирани биолози, не би тако писали. поштујем сваки став, само ме мало нервира што ми неко одузима правo да будем хришћанин a да верујем у ствари о којима Црква нема званичан, саборни, став и које уопште немају везе са суштином црквеног учења. feeble је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Tesko brate. Tesko da ce to bilo koji turbo-gugle-pravoslavac citati. Znas, oni ti se vode misljenjem, da ako bi stari oci, Episkopi, monasi... imali internet, nikad takvo sto ne bi pisali. Tako da se oni ne mogu ubedjivati predanjem i recima otaca. To je sve nesto staro, nesavremeno.... Medjutim, novine iz zadnih desetak godina.... e to je vec visa teologija, visa nauka koja slobodno moze povlaciti u sumnju cak i Bibliju. Izbacivati i ubacivati bilo sta sopstvenom nahodjenju i to prodavati kao nepobitnu istinu. Takvi su i tu nema promene. Ja ne odbacujem nauku recimo, jer ona je meni zanimljiva za pomoć čoveku da ovlada materijom ali u isto vreme mi je potpuno nesavršena u odnosu na Stvoritelja Živoga. Tako da nauka može da se uklopi kao što se Tesli nauka uklapala u njegovo Bogopoznanje. (dakle nije mu bila protivna) ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука