GeniusAtWork Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 читај ниже о хемоглобину и атомима O atomu piše kako je neverovatno da prazan prostor između jezgra i elektrona nije u stvari prazan i kako to niko ne razume. I onda kaže: Ni ja, teorija, nemam objasnjenje za ovaj fenomen u fizici. Niko ga nema. Ja samo mogu pogadjati. Nekada davno, prije nego sam ovo naucio o atomu citao sam ajet iz Kur ana koji kaze da je ”Allah taj koji cuva da se ravnoteza svemira ne poremeti”. Nikada mi nije bio jasan ovaj ajet. Iz njega sam shvatio da Allah na neki nacin ”odrzava svemir”. Nisam znao kako a ni sada ne znam kako. Jedino sto mogu jeste ”pretpostaviti” da bi to moglo biti to. Ja sam ubjedjen da u jednom trenutku nauka mora doci u poziciju da kazu ” ne znamo kako je to moguce”. Mozda se ovaj fenomen sa virtuelnim cesticama nekada i objasni ali na osnovu onog ajeta jednostavno jednog dana se mora doci u poziciju da ukljucis ”Boga” u svoju jednacinu. Ista stvar je u genetici i u molekulanoj biologiji. Oni se samo prave slijepi i ne zele da ukljuce Boga u svoje definicije iako im zdrava logika govori da je jednostavno nemoguce da se sve samo od sebe stvori. Nema logike. Sto dublje ulazis sve vise fasciniran ostajes. Sto dublje ulazis sve vise shvatas koliko ne razumijes stvarnost. Ovo sto mi vidimo je samo jedan nacin na koji se vidi stvarnost. Postoji ih na hiljade. Mislili smo da cemo moci objasniti svijet ako dovoljno izucimo nase gradivne elemente, ali mi samo mozemo konstatovati da nista ne kontamo. Nema logike. Logika zdravo. I šta je poenta? Otkrio je nešto novo, dokazao je da nešto nije tačno? https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Ja isto mislim da je Bibliju pisala jedna besmrtna osoba... Наравно то је очигледно и сами апостоли то потврђују у посланицама. Дејан написао како су људи приписали Богу особине зато сам му и поставио ово питање,а онда добијем одговор како нема никакве утиске што је у контрадикторности са оним што је претходно написао. А други ме оптужи да самосвесно тумачим,а ја заправо запажам,запажање и тумачење нису исте ствари. Мораћу опет да избацим стихове из Светог Писма,извињавам се,како сам поменуо апостоли сами потврђују а где нам боље потврде од Христових ученика,да не буде да сам их тражио само ради себе. Јеврејима 1:1 Бог који је негда много пута и различнијем начином говорио оцевима преко пророка, говори и нама у пошљедак дана овијех преко сина Друга Петрова 1:21 Јер пророчанство никада није било изречено људском вољом,него су људи говорили речи које су долазиле од Бога,како их је Свети Дух водио Друга Тимотију 3:16 Све је писмо од Бога дано, и корисно за учење, за карање, за поправљање, за поучавање у правди Дакле библију јесу писали различити аутори из различих средина,државници,цареви,пастири,рибари,образовани попут Мојсија и Павла и попут Петра са скромним знањем.Али сви имају нешто заједничко,њихове речи су биле мисли које су долазиле од Бога.Библија је реч Божија,реч истине,реч живота. Закључно од мене Библија потиче од Бога не од људског ума. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Neko je lepo rekao:"Biblija nije tačna a sve što u njoj piše je - istina." Млађони је реаговао/ла на ово 1 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Решили смо некако то Постање и ТЕ, уклопили смо мање више, неки се не слажу. Но, кренимо даље. Потоп. Да ли мислите да се он десио, прави глобални потоп, где је вода била виша и од Монт Евереста или је то била нека локална поплавица Тигра и Еуфрата? Потоп се такође спомиње и код других народа, код Грка, Индуса, Маја, Инка итд. Пре неки дан читам ово и то ме подсетило на Потоп: http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2014&mm=03&dd=13&nav_id=823484 Многи атеисти знају да питају: ''А где отишла вода после Потопа, куд је испарила?'' На овом овде линку пише да је количина воде испод Земље већа чак и од количине свих океана на Земљи. Можда је вода после Потопа баш потонула у Земљу, а можда и Земља није личила на ову данашњу, већ је имала више копна. Колико је то тачно, сад ћемо разјаснити. Такође, пре самог Потопа пише да се Бог разгневио на људе јер су постали јако покварени, можда гори и од нас, да су се синови божји парили са женама од човека, неки кажу да су то демони радили, постоје бројна објашњења, и да су у то време постојали некакви дивови. Што се тиче тих дивова, проналажену су неке мумије и кости високе по 3-4 метра са 6 прстију. Шта мислите о овоме? Истинит догађај или је још само један мит, прича са поуком и слично? Негде сам једном чуо о том Потопу као неком архетипу, али то нисам разумео, вероватно ће неко овде да објасни. Taj link o kolicini vode ispod zemlje gdje god da si nasao prosto ima veze koliko i osnovac zna o teoriji struna. Kolicina podzemne vode je nistavna u odnosu na okeane, tako da se vode poslije potopa nisu povukle u podzemlje, inace bi imali mnogo veci procenat nego sto jest. Osim toga ako je voda prekrivala mounteverst onda su sva podzemlja bila popunjena vodom po principu spojenih sudova i onda golemi visak nije imao kud da otekne. Druga stvar, da bi voda narasla do mounteversta, kisa je morala da pada ravnomjerno po citavoj planeti. Fizicki je nemoguce da ispari toliko vode, i da vazduh postane toliko zasicen, da kisa pada neprestano dok se ne podigne iznad mounteversta. Osim toga na planeti postoji jedan fenomen koji se zove El-Ninjo i koji s vremena donosi vlazan vazduh koji moze da uzrokuje da kisa na jednom poruciju pada u vrlo dugim intervalima i to godinama, ali to ne znaci da ce doci ikad do globalnog potopa jer na drugom dijelu planete u isto vrijeme bude neprestana susa, zato sto ciklus kretanja vode na zemlji funkionise kao fontana. Ma koliko da dolazi vode iz mlaznica i upada u bazen, ta voda otice i ponovo se kroz pumpe vraca nazad i fontana nikad nece biti preplavljena jer je kolicina vode ogranicena. Od davnina nisu znali da je voda na zemlji ogranicena, jer je to bio globalni drevni mit da je zemlja utemeljana na beskrajnom okeanu. Zato sve maltene civilizacije imaju pricu o nastanku zemlje iz nekakvih voda koje su potekle od bogova. Jevrejska prica nije bila izuzetak pa ona iskljucuje mogucnsot da su vodu proplakali ili prolili nekakvi bogovi nego da postoji nekakv svod i iznad tog svoda je voda, i da vode okruzuje citav svod i spaja se sa vodama koje dolaze iz nekakvog dubokog bezdana. Naravno ljudima drevnih vremena necemo zamjeriti jer oni su znali onoliko koliko su mogli opaziti, ali zato savremene pametnjakovice koji tvrde da je stvarno postojala nekakva voda iznad atmosfere i da je dodatna kisa potekla od toga, ne mozemo nazvati drugacije vec obicnim ne znalicama. Nikakva voda ne moze da postoji iznad atmosfere jer je temperatura na ozonskom omotacu blizu apsolutne nule tj oko 273 celizijusa ispod nule. Moze da se nabraja milion argumenta koji govore da je nemoguce da potopiti zemlju, ali i ovo je dosta. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 У тренутку данашњих дешавања и избора отварам тему која нема везе са тим Да ли би се могло рећи да је Библија потпуно тачна? Неки је схватају буквално, од речи до речи, док други сматрају само једном врстом бајке. Но, како је схвата православље. Трудићу се да будем кратак. Први проблем је Постање: Ако наука каже да је теорија еволуције тачна, пре свега еволуција човека од неког мајмуноликог бића, да ли то онда руши све у вези Постања и првог греха, јер ако руши, онда Адам и Ева нису постојали а нити је било догађаја у Едену? Да ли су Адам и Ева постојали или нису? Или је то само прича, мит, објашњење старих Јевреја? Други проблем је Спасење: Ако први грех није постојао, онда Спасење такође не треба да постоји? Жртва Исуса је била узалудна на неки начин, а и можда је и сам измишљен као што неки атеисти тврде? Да ли онда на крају еволуција човека руши читав смисао Библије? Свакако да у овоме што пишем има сумње, али то је неко моје размишљање о свему, па самим тим волео бих да ми што више форумаша помогне. Зато и питам како православље схвата Постање и Библију. Да ли је први грех само метафора, алегорија, мит и прича ради објашњења грешне људске природе или се то стварно десило? Ако јесте, да ли је то онда у сукобу са ТЕ? Хвала унапред. Prvo da razmislimo o pitanju da li se Hristos ovaplotio jer je morao, ili se ovaplotio zato sto je htjeo? Ovo prvo se uglavnom od davnina teologisalo na zapadu, zato i dan danas RKC ima jake aspiracije ka prikazivanju boli, i stradanja Hrista pri cemu ovo utemeljuje na misli da je Hristos morao da sidje jer je covjek gadno zgresio i zato je morao biti otkupljen sa krsnom zrtvom, navodno djavolu...Po ovoj teologiji ispada da je dobro sto je Adam zgresio jer onda se Hristos ovapoltio, inace da Adam nije zgresio covjek nikad ne bi vidio Hrista, nego bi Boga spoznao onako kako muslimani poznaju Alaha. Za ovo drugo imas kapadokijske oce koji su bili misljenja da se Hristos nije ovaplotio po nuznosti nego zelji Boga da postane covjek, da bi covjek postao bog. Ovaplocenje Hrista ima znacaj obozenja za covjeka i ultimativni nacin spoznaje i jedinstva sa Bogom. S toga dakle Hristovo ovaplocenje je zagarantovano bilo sa pocinjenim grehom ili ne. Ako ovo prvo receno uzimas kao apsolutnu dogmu, onda ce biti problema i sa teorijom evolucije, medjutim ako ovaplocenje Hrista razumes kao ultimativni i potpuni nacin da covjek spozna Boga onda nema nikakvih problema sa evolucijom. U knjizi postanja se ne govori jasno o padu. Pad covjeka ili tvorevine nikad nije bilo dio jevrejske religiozne misli niti je knjiga postanja imala za cilja da to obznani. Pad covjeka, i transformacija tvorevine je zaostavstina anticke religiozne misli koja najvjerovatnije ima svoj koren u dalekoistocnjackoj misli. Prvi koji pominje pad tvorevine bio je Apsotol Pavle, a on je bio apostol neznabozaca i otuda je jasno da su njegove misli isle ka prilagodjavanju slusaoca iz paganskog svijeta kako bi im se priblizilo Jevandjelje. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Наравно то је очигледно и сами апостоли то потврђују у посланицама. Дејан написао како су људи приписали Богу особине зато сам му и поставио ово питање,а онда добијем одговор како нема никакве утиске што је у контрадикторности са оним што је претходно написао. А други ме оптужи да самосвесно тумачим,а ја заправо запажам,запажање и тумачење нису исте ствари. Мораћу опет да избацим стихове из Светог Писма,извињавам се,како сам поменуо апостоли сами потврђују а где нам боље потврде од Христових ученика,да не буде да сам их тражио само ради себе. Јеврејима 1:1 Бог који је негда много пута и различнијем начином говорио оцевима преко пророка, говори и нама у пошљедак дана овијех преко сина Друга Петрова 1:21 Јер пророчанство никада није било изречено људском вољом,него су људи говорили речи које су долазиле од Бога,како их је Свети Дух водио Друга Тимотију 3:16 Све је писмо од Бога дано, и корисно за учење, за карање, за поправљање, за поучавање у правди Дакле библију јесу писали различити аутори из различих средина,државници,цареви,пастири,рибари,образовани попут Мојсија и Павла и попут Петра са скромним знањем.Али сви имају нешто заједничко,њихове речи су биле мисли које су долазиле од Бога.Библија је реч Божија,реч истине,реч живота. Закључно од мене Библија потиче од Бога не од људског ума. E cvrc... Sad pa kazes da ju je pisalo vise osoba. A taman sam hteo da stanem na tvoju stranu... Cisto da imas neki oslonac kad dodju forumski koljaci i vide sta si pisao :-D Срђан(Православац) је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 E cvrc... Sad pa kazes da ju je pisalo vise osoba. A taman sam hteo da stanem na tvoju stranu... Cisto da imas neki oslonac kad dodju forumski koljaci i vide sta si pisao :-D Хехе Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Различити аутори који позајмили своје руке за писање,али један уредник који диктирао речи Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Покажите ми шта сам то тумачио и шта је што сам написао ван оквира православља,да сагледам,можда сам ја неразуман,није ми тешко да признам. Брате Милосављевићу погледај сам предходно писано па сам реци искрено ко је више слободнији да ли ја или ти,ја сматрам да постављам себи границу докле шта смем,ја се чак никада неби усудио да кажем да не верујем писаној речи. Nisi napisao nista van pravoslavlja i van dogmi, ali moras shvatiti da po nekim pitanjima ne postoje dogme, i da smo tu slobodni da shvatamo kako zelimo. Ono sto ja zelim da porucim tebi (a i drugima) niti kreacionizam niti evolucija su van pravoslavlja i dogmi. Vi nekako insistirate na tome da jesu, sto jednostavno nije tacno( to insistiranje). U svakom sluchaj, savrsheno je irelevatno za spasenje, i to je poenta. Sto se tiche slobode, ja se jedino ogranicavam dogmom. Sto ne znaci da ne cenim misljenja duhovnika, samo da se ne slazem sa svima i da korisitm to pravo. JEr se ni oni medjusobno ne slazu u raznoraznim pitanjima i gledistima. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Различити аутори који позајмили своје руке за писање,али један уредник који диктирао речи Meni su za ljude poput tebe godinama govorili da to nisu pravosalvci. I to ovde na Zru... Јанко је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 I šta je poenta? Otkrio je nešto novo, dokazao je da nešto nije tačno? Доказао је наше незнање. Текст је дугачак и има доста ствари које је доказао, нисам ни ја све прочитао. Читао сам мало о еволуцији, мој непристрасни закључак је да је све то само претпоставака базирана на вери. Остаје ти да верујеш да је свет створен моментално или еволуцијом,чврстих доказа за сада нема, или их има и са једне и са друге стране па се међусобно теорије потиру и поништавају. Остаје нам да верујемо, па како ко жели, ја верујем писму. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Доказао је наше незнање. Текст је дугачак и има доста ствари које је доказао, нисам ни ја све прочитао. Читао сам мало о еволуцији, мој непристрасни закључак је да је све то само претпоставака базирана на вери. Остаје ти да верујеш да је свет створен моментално или еволуцијом,чврстих доказа за сада нема, или их има и са једне и са друге стране па се међусобно теорије потиру и поништавају. Остаје нам да верујемо, па како ко жели, ја верујем писму. Opet brkanje loncica. Ne vjeruje se da je svijet stvoren evolucijom ni na naucnom ni na religijskom planu. Univerzum je nastao momentalno, bilo da je Bog sve stvorio momentalno ili da je sve nastalo u velikom prasku momentalno. Evolucija je proces koji se nastavio nakon postanka. A za evoluciju ima pregrst dokaza, pocev od matematike i fizike te biologije, tj prakticki kompletan opus prirodnih nauka i sve sto se zna o prirodi, govori upravo da struktura svega sto postoji ima svoje oblicije i funkciju zato sto je nastalo evolutivnim putem, a ne zato sto je stvoreno momentalno u svom izvornom obliku kakav danas opazamo. Po mom misljenju matematika ima ubjedljivo najjaci dokaz da je sve sto postoji oko nas produkt evolucije. Ako ces vjerovati pismu, onda vjeruj kako ima svod na koga su okacene zvijezde i planete, vjeruj kako se sunce pomice po nebeskom svodu, vjeruj kako su sunce i mjesec nebeska vidjela, vjeruj kako je zemlja oslonjena na stubove, vjeruj kako biljke postoje prije sunca i kako god hoces jos. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Meni su za ljude poput tebe godinama govorili da to nisu pravosalvci. I to ovde na Zru... čovijek se interesuje za stvari iz svetog pisma,radoznao je, nigdje nije rekao da je to suštinski bitno brate, najbitnije je ono šta si ti u duši džaba ti da ne propustiš ni jednu liturgiju od rođenja do smrti to ti ništa ne vredi ako ti duša nije dobra, sa bogom nema trgovanja, jer on nije trgovac. a ovi na ŽRU što presuđuju ko je pravooslavac ko nije, treba im reći da se bave antipravoslavnim poslom, ja to tako vidim, ne mislim na tebe, samo se osvrćem na tvoja zapažanja da me ne razumiješ pogrešno.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Постоји једно догматско питање када је у питање оваплоћење. Бог отац рађа Сина пре вечности тако да није било време а да није било Сина, тј. Син је одраз односа са Оцем а не као у нашој временској перспективи почетак постојања у односу на Оца. Света тројица су исте суштине што подразумева и њихову непроменљивост тј. нема никакве промене или измене код Бога он је увек исти. Оваплоћење се догађа у једном временском периоду историје, друго лице Свете Тројице улази у историју и прима људску природу и савршено је сједињује са божанском у својој ипостаси и извршује вечно искупљење кроз страдање , васкрсење,вазнесење и седа са десне стране Оца, тј. одлази тамо где је и био пре оваплоћења тј. у есхатон. Сада се поставља питање временског апсурда тј. да ли је у есхатону(ванвремену) дошло до промене, тј. да ли је друго лице Свете троијице у есхатону у одређеном моменту попримило и људску природу коју до тада није имало, а знамо још и то да Син никада није престајао да буде са Оцем ни када је био у времену него је све испуњавао неописано( у гробу плоћу, у аду душом као Бог и на престолу био си , са Оцем све испуњавајући неописано) : Знајући да у есхатону нема промене, постављамо питање да ли отац рађа Сина онаквог каквог га и ми познајемо тј. Богочовека Христа по чијем смо образу управо ми и створени тј. по образу Христовом. Да ли су Адам, Аврам,Мојсије и остали боговидци управо видели Христа и то васкрслога и са ранама и пре историјског чина оваплоћења, како се на неким иконама у православној цркви и изображава. По оваквој догматици Адам је саздан као икона Христова по образу и подобију, и по православној догматици и вери једноставно нема места за ТЕ, и бесмислено је говорити да је тело(људсу порироду) коју је Бог саздао по образу и подобију и удахнуо јој део свога (Светога Духа) које је Христос уздигао и обожио кроз своју ипостас постало од бесловесне и безумне и са зверским настројењима животиње . Управо имање Духа Божијега,јер душа жива(човек) је склоп духа и тела и немогуће је сматрати човека продуктом развоја неке животиње. Ако ви имате неку концепцију у којој се ТЕ уклапа у целокупни домострој спасења напишите је. Срђан(Православац) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 a ovi na ŽRU što presuđuju ko je pravooslavac ko nije, treba im reći da se bave antipravoslavnim poslom, ja to tako vidim, ne mislim na tebe, samo se osvrćem na tvoja zapažanja da me ne razumiješ pogrešno.... To ko je pravoslavac presudjuju Ziloti, Artemijevci i njima slichni. Kada mnoge nas sa zru nazivaju ekumenistima jereticim ili novotarcima jereticima.. Neki od nas ovde uzvracaju istom merom. Pogresio si strane ko je ovde na koga udario. Ne pricam o bratu Srdjanu vec o raznoraznima sa sajtova kao sto je "borba za veru" ili pojedini sa "svetosavlja" Da ne pricam o konstatnom napinjanju na "jeres evolucionizma" i slichne gluposti. Zna se sta je dogmatsko pitanje, i sta je dogmatski odgovor. Sve ostalo je stvar misljenja. Nismo mi ti koji ne postuju slobodna isljenja, vec oni. I to misljenje hoce svima na silu da nametnu tako sto ce nas ostale da nazovu jereticima ili novotarcima ili ne znam ni ja kako vec... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука