Jump to content

Предавања епископа Атанасија Јевтића

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

Draga Florenntina  0409_feel hvala ti sto si poselila svoje licno oskustvo sa nama, ja ipak ne mogu da shvatim zasto vladiku sada optuzuju..pokazao je on svoje pravo lice za vreme rata u Bosni...Ne znam da li ste imali prilike da vidite sve njegove govore, srce zaigra...

A sto se tice manastirskog zivota, najvaznije i jeste poslusnost sa smirenjem...

Svi mi sicani i gresni ljudi nalazimo pravo u sebi da o nekom sudimo...setimo se samo da smo svi deca Bozija i da se sve desava sa Bozijim dopustenjem...

Pokajmo se i spasicemo se!!!!

Od ljubavi nema važnije stvari. I tada polako počneš da shvataš kako te vuk uči žrtvi, praštanju, poverenju i ljubavi. Za ono što gradiš i stvaraš moraš se žrtvovati. A mi hoćemo sve to da preskočimo.Žrtvovanje nam nije ni u srcu ni u mislima.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Posto sam kao srednjoskolka imala prilike dosta puta da boravim u prisustvu vladike Atansaija, volela bih da kazem par reci koje ce nadam se pomoci da se malo bolje razumemo.

Naime, vladiku Atansija pamtim kao coveka koji je insistirao na sustini, ucio nas da mislimo svojom glavom, da budemo mudri, osvesteni a ne kako je voleo da kaze "mutavi" , roboti. Ucio nas je da budemo licnosti!

Ako mene pitate, ovo je nesto najlepse i najmudrije sto sam naucila mada je naravno bilo i dosta drugih lepih znanja koje je delio s nama iz svog velikog i bogatog monaskog i zivotnog iskustva.

Sto se tice tih kako ih nazivate "vaspitnih metoda" mogu vam reci da to jeste karakteristicno za njega i zaista to sto je radio, ako citate iz medija ili tumaceno od trecih lica, izgleda sablaznjivo ali opet vam kazem iz licnog iskustva da je to imalo neko dublje znacenje i poentu.

Secam se tako jednom da je pozvao decu prema kojima je inace narocito bio pazljiv (bila sam i u Grckoj gde je vladika odveo decu koja su izgubila roditelje u ratu na odmor u manastir Sv.Lidija na moru) da im da bombone. Deca su naravno pojurila da uzmu bombone, a on ih je onda poceo polevati vodom uceci ih da tako rade Amerikanci u smislu da te prvo namame a onda te poliju vodom i uceci ih da straze nad sobom i da uvek budu budni da ne bi upali u zamku zbog svojih slabosti. Zamislite kako lepo i korisno znanje za sve generacije!!!

Vidite sad, kad bi mi neko rekao ili ako bih procitala npr. da ima neki vladika koji je decicu koja su dosla u crkvu polevao vodom pomislila bih "Boze kakav je to covek"

Medjutim, ako se udubite samo malo u celu stvar brzo cete videti koliko je lepote i ljubavi ispod ovog naizgled cudnog "vaspitnog metoda".

Nadam se da ce vam iskustvo i razmisljanje koje sam podelila sa vama bar malo pomoci da pokusamo da razumemo razliku izmedju sustine i forme i da ne zakljucujemo bas suvise brzo jer mozemo otici u krivom pravcu i to "iz najbolje namere"

Zato....Strazimo i budimo mudri...

klapklap  klapklap  klapklap

Управо тако, уштедела си ми време, енергију и речи. За оне који све воле да генерализују, посматрају црно-бело, не задирући духовним очима кроз телесне препреке, увек ће постојати јефтина саблазан да се не само о владику Атанасија, него свима сличног кова, тако односе као да су они сами, попут владике, осиони, надмени, неморални, или какви све већ не...

Убиће нас не само незнање, него и крутост и истрајност у том незнању...

Виде људи последице али не виде намере, ту је проблем...

Подели на овим сајтовима

Osoba koja ne jede meso,moze da zamisli kako bi joj bilo da ga neko nagovara ili tera da jede meso. klapklap

Kao vegetarijanac to mogu potvrditi. klapklap

Ne znam kako bi regovala da mi bilo ko polije djete vodom ili kao mala da me je neko polivao.  :drugarstvo:

Бити вегетаријанац није нимало православно,то јест сасвим је противно православној вери.

По канонима вегетаријанци се искључују из Цркве.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

The steam of meat darkens the light of the spirit. One can hardly have virtue if one enjoys meat meals and feasts.

- St.Basil the Great

:drugarstvo:

Ово нема никакве везе са вегетаријанством. Ниједан светитељ Цркве Христове није био вегетаријанац,јер да јесте не би био светитељ,већ би одавно био искључен из Цркве. Подвижништво и неједење меса нема никакве везе са вегетеријанским "гнушањем" и избегавањем животињског меса и хране животињског порекла.

Подели на овим сајтовима

Od kuda vi znate moj razlog da ne jedem meso. 1340_womens

Ја Ваш разлог сестро не знам,говорим уопштено.

Подели на овим сајтовима

Искључити из цркве вегетаријанца, а други кажу да не треба искључити педере?! Па докле смо то дошли? Какве везе има што неко не жели да једе месо, ово је стварно мени несхватљиво.

Подели на овим сајтовима

О.Симеон нема никакве везе са оснивањем Ихтус форума нити са његовим финансирањем (нити је када имао). А Чавез само наставља своју бескрупулозну измишљену серију клевета и лажи. Е мој братац. А да ли је о.Симеон писао на Ихтусу то не знам, као што ни ви не знате ко све пише на овом форуму.

Јок и нема. Ти "пацовски" кругови су веома повезани,немој да си тако наиван. Ихтус први преноси информације о гостовању и трибинама Симеона Рукумијског. А љупки Симеон се некако увек нађе на сликама које усликају ихтусовци на разним догађајима...

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

О.Симеон нема никакве везе са оснивањем Ихтус форума нити са његовим финансирањем (нити је када имао). А Чавез само наставља своју бескрупулозну измишљену серију клевета и лажи. Е мој братац. А да ли је о.Симеон писао на Ихтусу то не знам, као што ни ви не знате ко све пише на овом форуму.

Јок и нема. Ти "пацовски" кругови су веома повезани,немој да си тако наиван. Ихтус први преноси информације о гостовању и трибинама Симеона Рукумијског. А љупки Симеон се некако увек нађе на сликама које усликају ихтусовци на разним догађајима...

Овде се мисли на о.Симеона Виловског.

Подели на овим сајтовима

Искушениче,

шта мислиш ти о томе да се промени наслов ове теме???

Испада да је тај Атанасије неки тамо са пијаце...

а не владика.

Видим одкла је линк и да си због ихтуса тако назвао тему,

али дај да не стоји то тако и код нас.

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

Овде се мисли на о.Симеона Виловског.

Извињавам се,нисам изгледа довољно добро испратио дискусију.

Што се тиче Виловског...немам коментар за њега. Не могу да верујем да је заиста дозволио себи да опере толико пара. Чак и да је све то лаж и намештаљка,заиста је бестидно и грозно што је дозволио да га полиција лови и јури по иностранству.

Месец дана главни на потерници Ратко Младић,Дарко Шарић и Симоен Виловски. Срамотно...

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

Osoba koja ne jede meso,moze da zamisli kako bi joj bilo da ga neko nagovara ili tera da jede meso. joooj

Kao vegetarijanac to mogu potvrditi. joooj

Ne znam kako bi regovala da mi bilo ko polije djete vodom ili kao mala da me je neko polivao.  0442_feel

Бити вегетаријанац није нимало православно,то јест сасвим је противно православној вери.

По канонима вегетаријанци се искључују из Цркве.

znači monasi aut

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...