Jump to content

Како спознати своје грехе и борити се против њих?

Mnogo je grehova mojih  

62 члановâ је гласало

1. 1. Koje grehe najviše činite?

• gordost
      37
    • srebroljublje
      13
    • blud
      32
    • zavist
      18
    • neumerenost u jelu i piću
      22
    • gnev
      33
    • lenjost
      50

Препоручена порука

A ja se pitam koji li trol sa AS stoji iza naloga vetrenjaca 0409_feel

Vanzemaljac,ali ako bih to rekla u rodnom jeziku,bilo bi vanzemaljka....kako me provali majke ti?Sta cu sad da radim mucenica..:(

"Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo."

Подели на овим сајтовима

Jeste brale..jer Pajsije upravo govori ono o cemu ja pricam...da je Adam bio u zajednici sa Bogom i u bogopoznanju a ti si gord da bilo sta vidis...samo da druge proglasavas jereticima ...a tebi fali upravo ta elementarna logika...jer cim je bio u takvo stanju u zajednici sa Bogom ...znaci da je bio u stanju duhovne cistote...to je elementarna logika...

Koliko si onda ti gord i samoziv kad ni ne vidis sta ti sagovornik pise?! Jesam ti vec lepo rekao da to sto za neku tvoju ideju kazem da je jeres to ne znaci da si ti jeretik niti ja to mislim. Gde ode ta tvoja gordost kad uopste ne citas sta ja pisem.

Drugo i danas su ljudi u Crkvi korz liturgijski zivot u Bogopoznanju pa nemaju nikakvu uzviseniju prirodu nego istu kao i svi nekrsteni. Dakle ta tvoja prica da ako je neko u Bogopoznanju da je automatski u nekoj visoj prirodi je non sequitur ili ti nestrucnim recima ne sledi.

Подели на овим сајтовима

Wow i sta si sad novo rekao osim sto si namlatio iste gluposti kao i do sada.

Vidi ti brksa postojanje slobode sa posedovnjam zelja nad kojim se ta sloboda projavljuje. Evo ti prost primer.

Pera ima slobodu i moze da bira.

Da bi imao nad cime da bira on mora imati i dualizam zelja primer ima zelju da bude veran supruzi i ima zelju da bludnici unaokolo. Nad te dve zelje ce se 

projaviti upotreba njegove slobode.

E sad ako Pera nema zelju, nikakvu, za alkohlom, onda NE MOZE da izabere ni da se opija ni da bude 100% trezvenjak jer nema tu vrstu zelje nad kojom bi birao.

Isto vazi i za Adama. On je u sebi morao posedovati dve zelje "zelim biti autonoman i Bog samo po sebi" vs "zelim biti u zajednici sa Bogom i nasladjivati se prizorom Njegova lica". E, bez te dve zelje nema ni pada ni obozenja.

Ovo nije kvantna fizika trebalo bi da je jasno svakom ko barata elementarnom logikom. To jest ako.

hahahha pa ti potvrdjues samo ono sto ja pricam.....slobodnu volju ogranicenu prirodnom datoscu...koju je imao Adam i koju imamo i mi danas....da bi uopste i mogao nesto da zelis treba ti sloboda ...sloboda je iznad zelje..i prethodi joj....tako da malo poradi na elemntarnoj logici..pa mi se javi ... 

Подели на овим сајтовима

@@istražilac,

Мислим да овде није прилика да разговарамо о тој теми. Била је и реакција од стране Дејана да се држимо теме.

Ако буде прилике разговараћемо о томе. Само има један проблем.

Наиме, муслимани у принципу немају теологију. Може бити да нема смисла вама говорити о тим стварима.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Koliko si onda ti gord i samoziv kad ni ne vidis sta ti sagovornik pise?! Jesam ti vec lepo rekao da to sto za neku tvoju ideju kazem da je jeres to ne znaci da si ti jeretik niti ja to mislim. Gde ode ta tvoja gordost kad uopste ne citas sta ja pisem.

Drugo i danas su ljudi u Crkvi korz liturgijski zivot u Bogopoznanju pa nemaju nikakvu uzviseniju prirodu nego istu kao i svi nekrsteni. Dakle ta tvoja prica da ako je neko u Bogopoznanju da je automatski u nekoj visoj prirodi je non sequitur ili ti nestrucnim recima ne sledi.

Ja sam pricao o Adamu...on je imao tu visu prirodu pre pada....i to govori i Pajsije...a ti si to moje misljenje okarakterisao kao jereticko...

Подели на овим сајтовима

hahahha pa ti potvrdjues samo ono sto ja pricam.....slobodnu volju ogranicenu prirodnom datoscu...koju je imao Adam i koju imamo i mi danas....da bi uopste i mogao nesto da zelis treba ti sloboda ...sloboda je iznad zelje..i prethodi joj....tako da malo poradi na elemntarnoj logici..pa mi se javi ... 

- Mlatis samo tako. Ako je sloboda ogranicena datoscu prirode iz toga NE SLEDI da je ta priroda uzvisenija od ovoe danas.

Prouci malo ovo da ne bi konstanto pravio jednu te istu gresku http://en.wikipedia.org/wiki/Non_sequitur_(logic)

-Gluposti da vece ne mogu biti. Sloboda NE prethodi zeljama jer da nismo slobodni zelje bi ostvarivali po automatizmu ali bi ih i dalje posedovali. Medjutim da bi mogli govoriti o tome jesmo li ili nismo slobodni prethodno moramo posedovati zelje.

Evo da se uveris deterministi potpuno poricu postojanje slobode ali podrzumevaju postojanje zelja prvenstveno zato sto su on empirijski ocite.

http://en.wikipedia.org/wiki/Determinism

Подели на овим сајтовима

Ja sam pricao o Adamu...on je imao tu visu prirodu pre pada....i to govori i Pajsije...a ti si to moje misljenje okarakterisao kao jereticko...

Tacno to misljenje je jereticko ali to tebe ne cini jeretikom. Jeretik se postaje ako i samo ako se neko jereticko ucenje koristi da bi se narusila sabornostu u Crkvi. Da se pravi raskol, e tad je neko jeretik.

Подели на овим сајтовима

- Mlatis samo tako. Ako je sloboda ogranicena datoscu prirode iz toga NE SLEDI da je ta priroda uzvisenija od ovoe danas.

Prouci malo ovo da ne bi konstanto pravio jednu te istu gresku http://en.wikipedia.org/wiki/Non_sequitur_(logic)

-Gluposti da vece ne mogu biti. Sloboda NE prethodi zeljama jer da nismo slobodni zelje bi ostvarivali po automatizmu ali bi ih i dalje posedovali. Medjutim da bi mogli govoriti o tome jesmo li ili nismo slobodni prethodno moramo posedovati zelje.

Evo da se uveris deterministi potpuno poricu postojanje slobode ali podrzumevaju postojanje zelja prvenstveno zato sto su on empirijski ocite.

http://en.wikipedia.org/wiki/Determinism

Sine..el ti pratis fabulu..ja sam rekao da je Adamova priroda bila drugacija pre pada...uzvisenija,u zajednici sa Bogom...nakon pada je postala ovo sto je danas...ogranicena svojim culima i tj prirodom....dakle prati ono sto pisem..izbaci te predrasude....i nemo da mi glumis ovde nekog inkvizitora...

Pazi ovo da nismo slobodni zelje bi ostvarivale po automatizmu. sHa_sarcasticlol ...zelja se javlja kao produkt slobodnog duha,slobodnog uma...ne ide ti bas najbolje ta logika...Kako mozes da imas bilo koju zelju ako nisi slobodan da pozelis?To o cemu ti pricas je robot a ne covek..determinisan nasim zeljama...covek nije robot nego bice slobodne volje...

Al posto vidim da se obrazujes sa vikipedije ne cudi me ovo sto pises...baci vikipediju..i pocni da razmisljas....nece da te zaboli glava...

Подели на овим сајтовима

Tacno to misljenje je jereticko ali to tebe ne cini jeretikom. Jeretik se postaje ako i samo ako se neko jereticko ucenje koristi da bi se narusila sabornostu u Crkvi. Da se pravi raskol, e tad je neko jeretik.

Sta je bre jereticko?To pise u Bibliji a tako su ucili i Sveti Oci...da je Adam bio drugaciji od nas do pada...tek nakon pada....on postaje ovo sto smo mi danas...

Подели на овим сајтовима

Лествичник каже да су све страсти природне и са благословеним циљем. Од сексуалности до гнева - све. (Гнев је био служио да се Адам успротиви понуди ,,змије'' што није учинио.)

Тек након пада, страсти почињу да бивају апсолутне у односу на човекову слободу. Сада су многе ствари изопачене, што кажу оде маст у пропаст.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Sta je bre jereticko?To pise u Bibliji a tako su ucili i Sveti Oci...da je Adam bio drugaciji od nas do pada...tek nakon pada....on postaje ovo sto smo mi danas...

Jereticko je verovanje da je  priroda pre pada bila u nekakvoj potpunoj svetosti pa da je iz toga otpala. To je nespojivo sa hriscanskom ontologijom koja kazeda svet ide o smrti od nebica ka vaksrsenju i preobrazenju tvorevine. Obrnuto od platonizma koji je zapravo ovo sto ti pricas. E sad jedini akoti svetog Maksima Ispovednika ne racunas u "svete oce" onda mozda bude ovo sto ti pricas. A u Bibliji to ne pise, to sto pise da je bio go moze da ima jos mnogo znacenja a pazi kad ima nas koji smatramo da tvoja interpretacija tog pojma nije adekvatna.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је узрок Адамовог пада био у неизвршавању послушности. Уместо да се Адам и Ева споје у брачној љубави, они су тражили нешто друго у свету око себе.

Будући да су били раздвојени, Адам на једном и Ева на другом месту, били су подложни искушењима што је сатана искористио да превари најпре Еву. Ова прича о дејству сатане по мени је изузетно важна, као и уопште све што се односи на бића која су створена у небеском свету.

Мислим да треба дубоко размислити зашто је блуд толико употребљен од стране ђавола да обори људе и упропасти их. Сматрам да ђаво тиме не уме да сакрије главну саблазан коју је имао приликом свог изопачења када ја отпао од Бога и збачен са небеса.

Та саблазан за ђавола могла је бити то што је Бог задао Адаму и Еви оно што називамо половима. Тај дар од самога стварања човека носи у себи посебну узвишеност са јединственим циљем рађања и множења, који ђаво није могао поднети да гледа, и да истрпи завист због тога што он нема такву могућност и такву благодат.

Шта више, Бог је требало да се оваплоти кроз човека и да Сам постане човек. Такву ствар ђаво већ није могао поднети - да човек превазиђе њега самога (до тада светог анђела).

,,Идеја'' да Син Божији постане човек била је пре свих стварања. То није под знаком питања, док могућност да је ђаво отпао управо тада када је човеку дата поменута врлина - способност рађања, итд. -, назире се у неким тумачењима. Свакако, требало би додатно истражити такву перспективу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Sine..el ti pratis fabulu..ja sam rekao da je Adamova priroda bila drugacija pre pada...uzvisenija,u zajednici sa Bogom...nakon pada je postala ovo sto je danas...ogranicena svojim culima i tj prirodom....dakle prati ono sto pisem..izbaci te predrasude....i nemo da mi glumis ovde nekog inkvizitora...

Bato ti ne pratis fabulu jer ja ti celo vreme govorim da 1) nepostoje teoloski argumenti za podrsku takvom stavu o prirodi pre pada i ako postoje su na veoma klimavim nogama i 2) kakvu god da je slobodu Adama tada posedovao naspram ove danasnje iz toga uopste ne sledi kakva je tada bila priroda.

Pazi ovo da nismo slobodni zelje bi ostvarivale po automatizmu. sHa_sarcasticlol ...zelja se javlja kao produkt slobodnog duha,slobodnog uma...ne ide ti bas najbolje ta logika...Kako mozes da imas bilo koju zelju ako nisi slobodan da pozelis?

Tako sto ti zelje stvara mozak mnogo ranije negos sto si ti njih uopste svestan. To kasnjenje tvoje svesti da percipira stvorene zelje je od 0.5 do 10 sekundi.  I to nema nikakve veze sa logikom nego sa osnovama naoronauka. Pomocu FMRI skenera mogu ocitati da covek X zeli da ide na more 10 sekundi pre nego sto je on uopste tkave ideje i svestan. Ako hoces mogu ti prebaciti naucne radove i ekspreimente koji ovo potvrdjuju. Fascinantne su te naorunauke da se tu  mnogo sto sta nauciti a i uveriti se u losu stranu intuitivnog rezonovanja.

To o cemu ti pricas je robot a ne covek..determinisan nasim zeljama...covek nije robot nego bice slobodne volje...

Sto uopste nema nikakve veze sa pitanjem da li je postojanje zelje uslovljeno slobodom.

Al posto vidim da se obrazujes sa vikipedije ne cudi me ovo sto pises...baci vikipediju..i pocni da razmisljas....nece da te zaboli glava...

Ne obrazujem se ja sa vikipedije nego pravila foruma zabranjuju pirateriju pa ti ne mogu ovde kaciti knjige koje govore o tome ali ako si zaitneresovan mozemo se na pp dogovarati oko toga.

Подели на овим сајтовима

@@Aquilius Cratus,

Кажеш да свети Максим Исповедник учи исто као и ти - уместо о првобитној и секундарној твревини која је подељена падом. Требало би да изнесеш конкретне аргументе јер постоји могућност да то није тако.

Брат и члан Иван који је дискутовао на форуму са тобом поводом тих питања изнео је прегршт референци и цитата о томе како Оци уче о стварању и паду. Морамо признати да постоје обилни аргументи који теби не иду у прилог.

Моје је мишљење да је првобитна творевина у којој је човек створен била другачија и без садашњих драматичних кретања и догађаја, тј. без страдања и патњи било какве врсте живота. Једино се за биљке објашњава да су кроз њих биле изливане Божије енергије служећи као храна.

Наша творевина мора да је била у том смислу света као што је небески свет. Подсетимо се да ни анђели немају коначну (још увек) заједницу са Богом, због чега служе Литургију заједно са људима и очекују потпуно сједињење (тј. опште возглављење у Христу) свих природа - Божије са створеном.

Да ли је то разлог да помислимо како су анђели по аутоматизму несвети и несавршени? Не бих рекао.

Мислим да је за решење ових питања неопходно да се позабавимо Максимовим учењем о логосима бића/твари. Уверен сам да је то једини начин да донесемо коначно решење у складу са целокупним учењем (тј. са догматима). Шта је то воља Божија и како се она поистовећује са логосима бића/твари? Воља Божија не садржи промашај, грех и смрт, него је све ово настало критичним тренутком Адамовог промашаја услед сопствене слободе (воље).

Треба додатно да се потрудимо ако хоћемо разговарати у циљу коначног одговора на питања о прародитељском греху, начину пада, итсл. Без Максимовог учења које подразумева тријадологију и логосе бића/твари, идр. не можемо ништа коначно рећи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...