Jump to content

Како спознати своје грехе и борити се против њих?

Mnogo je grehova mojih  

62 члановâ је гласало

1. 1. Koje grehe najviše činite?

• gordost
      37
    • srebroljublje
      13
    • blud
      32
    • zavist
      18
    • neumerenost u jelu i piću
      22
    • gnev
      33
    • lenjost
      50

Препоручена порука

Готово ниједан текст на овом форуму који сам ја постављао практично није мој.... ја искључиво цитирам Свете Оце и свештенике СПЦ-а. Конкретно ово је из православне књиге Мушкарац и жена. Реч је о очигледно духовној страни о томе како грех делује.

...koji nisu uvek u svemu bili u pravu. Da greh metafizički smrdi, ljudi bi bežali jedni od drugih, jer kao što rekoh nema bezgrešnih...

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

али имају више врлина од греха и зато се праведници више привлаче ;)

Govorimo o smradu nas " običnih" grešnika, ne o mirisu svetitelja.Dakle smrad nas običnih bi odbio druge grešnike koji takođe više smrde nego što mirišu.Znači većina ljudi ne bi ni razgovarala između sebe zbog širenja metafizičkog smrada,a kamoli nešto ozbiljnije radila. ;)

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Ja mislim da pojam gresnika-pravednika u metafizickom smislu predstavlja vise mentalni sklop,tj. kakve poglede na zivot imaju... pozitivne misli-pozitivan zivot,negativne misli-negativan zivot.Metasmrad je latentni gresnik,misli i pogledi na zivot koje gaji se prije ili kasnije manifestuju kroz odnose sa ljudima...kroz aroganciju,samozivost,odbojnost itd.

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Mislim,ali reći da iko smrdi, pa i metafizički je  glupost.

Подели на овим сајтовима

Govorimo o smradu nas " običnih" grešnika, ne o mirisu svetitelja.Dakle smrad nas običnih bi odbio druge grešnike koji takođe više smrde nego što mirišu.Znači većina ljudi ne bi ni razgovarala između sebe zbog širenja metafizičkog smrada,a kamoli nešto ozbiljnije radila. ;)

Ај не буди буквалан, вучеш на Зилоте....

Подели на овим сајтовима

Ај не буди буквалан, вучеш на Зилоте....

Žensko sam, dakle bukval-NA.Meni ova tvoja smrad tvrdnja mnogo više vuče na zilotizam i tvrdokornost.Ako si hteo da kažeš da ljudi koji imaju depresivne misli i koji sebe muče lošim i negativnim mislima,pa se tako i ponašaju,odbijaju ljude od sebe,nisi rekao nikakvu posebnu mudrost,a ne dodajući još nekakav smrad.Mogao si to i na mnogo jednostavniji način da kažeš, ne mešajući metafiziku tamo gde joj mesto nije.

Подели на овим сајтовима

Taj termin je upotrebljen kao metafora,nista vise.Naravno da niko ne misli da gresnici smrde,a da svetitelji mirisu.Treba prvo malo prostudirati pojam metafizike i sta ona proucava pa onda sagledati termin "smrada" u kontekstu ovoga sto je napisano u naslovu teme.

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Žensko sam, dakle bukval-NA.Meni ova tvoja smrad tvrdnja mnogo više vuče na zilotizam i tvrdokornost.Ako si hteo da kažeš da ljudi koji imaju depresivne misli i koji sebe muče lošim i negativnim mislima,pa se tako i ponašaju,odbijaju ljude od sebe,nisi rekao nikakvu posebnu mudrost,a ne dodajući još nekakav smrad.Mogao si to i na mnogo jednostavniji način da kažeš, ne mešajući metafiziku tamo gde joj mesto nije.

А ти по сваку цену хоћеш да истераш своје.... још један доказ зилотизма....с друге стране ово није ни моја реченица него цитирана......... не љути се   ово ти је савет ...... 

Подели на овим сајтовима

А ти по сваку цену хоћеш да истераш своје.... још један доказ зилотизма.

A ti si stručnjak za zilote, vidim?

Ja se ne ljutim ali imam svoje mišljenje.Valjda si zato i otvorio temu, da se kaže mišljenje. Ili si samo hteo da te svi tapšemo po ramenu kako si u pravu?

Подели на овим сајтовима

Људи имају аверзију од појмова који се наводно косе са Православљем, типично овај појам метафизика. Колико има по Србији људи које ако им споменеш реч која је наводно у супротности са терминима у православном богословљу мисле да се врши неки страни утицај и напад на нашу цркву......

Подели на овим сајтовима

Ne, ja to ne mislim.Ja sam veoma liberalna osoba,pink pravoslavac.Ziloti bi me pojeli za večeru :D

Подели на овим сајтовима

Ovako,napisao si da grešnici metafizički smrde( ja sam se malo više sprdala pa sam potencirala taj smrad u pošalica kontekstu), znači metafizički se projavljuje odbojnost.Iz te konstatacije sledi da se ljudi međusobno odbijaju jer nema bezgrešnih.Ako se međusobno odbijaju jer se odbojnost projavljuje kroz grešnika( a nema bezgrešnih), kako onda ljudi žive, razgovaraju,bitišu jedni pored drugih?Ja samo tražim logiku u ovom tvom napisanom.

I da molim te pošto kažeš da si citirao svetitelje, daj taj citat da ga vidimo.

Подели на овим сајтовима

Naravno da niko ne misli da gresnici smrde,a da svetitelji mirisu.

Prijatne olfaktorne senzacije idu uz mirotocivost, zar ne?

Da li su ovo dva ekstrema metasmrad i miomiris?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...