Jump to content

Како спознати своје грехе и борити се против њих?

Mnogo je grehova mojih  

62 члановâ је гласало

1. 1. Koje grehe najviše činite?

• gordost
      37
    • srebroljublje
      13
    • blud
      32
    • zavist
      18
    • neumerenost u jelu i piću
      22
    • gnev
      33
    • lenjost
      50

Препоручена порука

@@Aquilius Cratus,

Добро. Сад би било пожељно да наставимо причу у том светлу.

Многима није ,,укусно'' претпоставити да је Адам прошао кроз искуство релативности времена између целе творевине и њега услед ,,пада'' и промене стања из ,,доброг'' у ,,проклето''. Сматра се да тако нешто није изводљиво, или у најмању руку није добар сценарио.

Историја науке нас учи да многе функције природе у физици нису биле прихватљиве само из разлога што људима то није било ,,укусно''. Током напредовања науке те функције су постале права посластица за многе што нам говори да је нечије мишљење у стилу допадања потпуно ирелевантно. (Овим не тврдим да ће нешто бити доказано у вези библијског стварања.)

Надам се да ћемо убудуће разговарати и разматрати о свим тим питањима. Постоје већ многе отворене теме.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

dakle nekada davno pre čoveka su postojali su anđeli, a se nasvetliji od njih povampirio od gordosti, e ko je tu gordost usadio u njega pitam se, svakako je po dopuštenju došla, ali ko je drevnije zlo od lucifera i kako se zove?

I ja se pitam,ovde mnogo antropoidnih majmuna koji filosofiraju,a ne znaju da daju konkretan odgovor.

• Волим 1

"Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo."

Подели на овим сајтовима

Samo i jedino Bog ima savrsenu volju odnosno da ne moze da pogresi. Adam je stvoren sa nizim stepenom slobode koji podrazumeva mogucnost da pogresi

ali sa mogucnoscu da dodje u ovaj visi Bozanski stepen slobode ne moci gresiti.

Подели на овим сајтовима

Nije nego ti brale ne kontas elementarnu logiku. Imati potencijal i za dobro i za zlo ne implicira imati vislju prirodu u bilo kom smislu nego sto je ova nasa danas. Prosti non sequitur.

Jeste brale..jer Pajsije upravo govori ono o cemu ja pricam...da je Adam bio u zajednici sa Bogom i u bogopoznanju a ti si gord da bilo sta vidis...samo da druge proglasavas jereticima ...a tebi fali upravo ta elementarna logika...jer cim je bio u takvo stanju u zajednici sa Bogom ...znaci da je bio u stanju duhovne cistote...to je elementarna logika...

Подели на овим сајтовима

Kaže mi Aleksandar Milojkov da ne postoji načelno zlo, ovo drevno maločas pomenuto, već ono dolazi sa slobodnom voljom i to je to. Dakle nema iskonskog zla...TADAM!

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

A i logično je da Bog toliko voli da nam dopušta da ne izaberemo njega, joooooj zamisli ti njegovih osećaja...

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

Jaoooo letis mi tu u neke duhovne sustine antickih tekstova a osnovno rezonovanje nisi savladao. To sto je neko slobodan ne znaci da mora imati sve moguce zelje. I sot kao sto je Bog apsolutno slobodan ali on nema zelje/energije za samoubistovom jer je su njemu strane SVE htonske energije/zelje ukljucujuci zelju/energiju za samoubistvom.

Tacno je da Adam nije sagresio SAMO zbog toga sto je imao lose zelje/energije ali je to bilo nuzno i neophodno da bi uopste mogao da sagresi. Dzaba bi bilo sto je slobodoan kad nema zelju nad kojom bi mogao da projavi jedan ili drugi vid svoje slobode. Evo da te ne upucujem samo na oce, vidi Sopenhauerovu argumentaciju kompatibilizma.

A ti ih nisi ni procitao pa mozes da mlatis uzduz i popreko jer ne znas da su oci koristili bas ovaj primer koji sam i ija. Ali bas te briga ti si slobodan strelac koji tumaci stare tekstove, sta ce tebi tamo neka otacka teologija.

Brate al ti pricas neke nepovezane stvari ..koje kitis nekim strucnim izrazima i terminima da bi kao delovalo smislenije i pametnije...

Adam je ima slobodnu volju..ne apsolutnu slobodnu volju...apsolutnu slobodnu volju ima samo i iskljucivo Bog..Adam je bio ogranicen...ogranicen svojom stvorenom i prirodnom datoscu...nije mora da kusa plod....ali imao je mogucnost i slobodu da ga proba...kad ga je probao....uveo je smrt i greh u tvorevinu...svojim slobodnim izborom...nije on imao nikakvu losu zelju.imao je dobru nameru.. ali i put do pakla je poplocan dobrim namerama...

Подели на овим сајтовима

dakle nekada davno pre čoveka su postojali su anđeli, a se nasvetliji od njih povampirio od gordosti, e ko je tu gordost usadio u njega pitam se, svakako je po dopuštenju došla, ali ko je drevnije zlo od lucifera i kako se zove?

Треба добро размислити о следећем исказу: ,,Зло је када нечега нема''.

Дакле, зло је када нешто што има свој ,,нацрт'', или ,,идеју'' не постоји, тј. када тога нема. Али ово зло није актуелизовано, него је реч о злу које Бог познаје пре свих створења.

Стварањем је Бог пружио могућност, кроз слободна бића, да следе Божију вољу која је вечни живот Његових створења у заједници са Њим, или да актуелизују зло, тј. да оно што постоји, престане да постоји, ,,да нечега нема''.

То актуелизовано зло потекло је од сатане који се определио на уништење Божије твари, па и самога Бога. То значи повратак у небиће - које напослетку ни не може бити остварено осим оног небића у односу на ,,егзистенцију'' осуђених на пакао. А то небиће је уствари вечна самоћа у тами, јер Бог није негативац и неће извршити уништење онога што је створио, па макар то тражило и захтевало да буде уништено.

Зло је веома сложен термин који се треба пажљиво протумачити. Слично је и са смрћу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

A i logično je da Bog toliko voli da nam dopušta da ne izaberemo njega, joooooj zamisli ti njegovih osećaja...

Pa Bog ne zeli da mi budemo s Njim iz straha i zato sto moramo,vec zato sto to istinski zelimo....da shvatimo da je On jedini..put,istina i zivot...

Подели на овим сајтовима

Kaže mi Aleksandar Milojkov da ne postoji načelno zlo, ovo drevno maločas pomenuto, već ono dolazi sa slobodnom voljom i to je to. Dakle nema iskonskog zla...TADAM!

E ako je to rekao Aleksandar Milojkov,onda nema tu rasprave,moramo pokorno da slusamo,jer cemo otici u pakao...Ne smemo tu da ukljucujemo svoje mozgove.

"Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo."

Подели на овим сајтовима

Brate al ti pricas neke nepovezane stvari ..koje kitis nekim strucnim izrazima i terminima da bi kao delovalo smislenije i pametnije...

Adam je ima slobodnu volju..ne apsolutnu slobodnu volju...apsolutnu slobodnu volju ima samo i iskljucivo Bog..Adam je bio ogranicen...ogranicen svojom stvorenom i prirodnom datoscu...nije mora da kusa plod....ali imao je mogucnost i slobodu da ga proba...kad ga je probao....uveo je smrt i greh u tvorevinu...svojim slobodnim izborom...nije on imao nikakvu losu zelju.imao je dobru nameru.. ali i put do pakla je poplocan dobrim namerama...

Wow i sta si sad novo rekao osim sto si namlatio iste gluposti kao i do sada.

Vidi ti brksa postojanje slobode sa posedovnjam zelja nad kojim se ta sloboda projavljuje. Evo ti prost primer.

Pera ima slobodu i moze da bira.

Da bi imao nad cime da bira on mora imati i dualizam zelja primer ima zelju da bude veran supruzi i ima zelju da bludnici unaokolo. Nad te dve zelje ce se 

projaviti upotreba njegove slobode.

E sad ako Pera nema zelju, nikakvu, za alkohlom, onda NE MOZE da izabere ni da se opija ni da bude 100% trezvenjak jer nema tu vrstu zelje nad kojom bi birao.

Isto vazi i za Adama. On je u sebi morao posedovati dve zelje "zelim biti autonoman i Bog samo po sebi" vs "zelim biti u zajednici sa Bogom i nasladjivati se prizorom Njegova lica". E, bez te dve zelje nema ni pada ni obozenja.

Ovo nije kvantna fizika trebalo bi da je jasno svakom ko barata elementarnom logikom. To jest ako.

Подели на овим сајтовима

Ali snosimo posledice...Kakva je to sloboda,data ti je,ali ako ne izaberes Boga ides u pakao...mislim ko veruje da pakao postoji,ja ne.

Подели на овим сајтовима

Кључ је у томе што Бог за хришћане није ,,Самац''. Реч је о једном Богу у Три Личности - тј. о ,,Заједници''.

У том односу Тројице постоји послушност Двојице према Једноме - Сина и Духа Светога према Оцу. Дакле, Син је извршио вољу Очеву без обзира што је поднео страдање носећи целокупно тело човеково.

Кажеш ,,ако је Бог постао човјек у лику Исуса'' - овде морам да приметим једну ствар. Можда ти мислиш да је Исус био као и сваки други човек, створен са идентитетом обичног човека, тј. са створеним идентитетом, или створеном личношћу. Управо се тиме прави велика грешка и показује неразумевање хришћанског учења.

Христос није био ''особа'' створена рађањем од Дјеве Марије, него је Он одувек (тј. вечно) Личност Сина Божијег. Оно што је Христос учинио јесте преузимање природе човекове на Своју вечну Личност - дакле, Бог није постао човек у неком лику Исусовом, него је Личност Сина Божијег узела на Себе целога човека кога зовемо Исус Христос, Син Божији.

Исус Христос је име које има значење. Исус има значење спаситеља, док Христос значи помазаник (Духом Светим), тј. онај који доноси и дарује Духа Светога који од Оца исходи. Значи, није реч о лику који је рођен као други људи, него је реч о Личности која је постојала пре свих људи - то је опште познато у нашем учењу.

"У том односу Тројице постоји послушност Двојице према Једноме - Сина и Духа Светога према Оцу. Дакле, Син је извршио вољу Очеву без обзира што је поднео страдање носећи целокупно тело човеково."

Ovo gore ja vaš navod.

Odnos trojice.-Ovdje nema jednog Boga(tri su).

Poslušnost -ovo nepodrazumjeva osobine Boga.

Izvršio volju Očevu-ovo ne podrazumjeva osobine Boga.

Podnio stradanje-ovo ne podrazumjeva osobine Boga.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...