Jump to content

Препоручена порука

Ми Срби једини хришћански  народ који слави славу . Ни један други хришћански народ не слави Светитеље у кућним условима .

Отварам ову тему да пишемо све о нашем јединственом обичају који се зове Слава.

Да ли наша Слава у задње време губи свој смисао и претвара се у нешто сасвим друго ?

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Како време пролази , све се више губи првобитна смисао Славе . 

Приликом слављења Славе данас се најчешће не поштују наши обичаји и не поштујемо Светитеља заштитника куће већ се све више то своди на позивање људи да би се веселили уз обилну храну и пиће.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Ja licno imam u vidu granice i znacaj,kao i smisao krsne slave.Ja inace imam dve slave (moju krsnu slavu Petrovdan,kao i slavu koju sam preuzeo od moje mame i pokojne babe s tatine strane Nikoljdan,jer nema vise muskih potomaka koji se nose njihova devojacka prezimena).Spremim kolac,koljivo,svecu.Dodje mi paroh na osvecenje.Svecan rucak.Procitam akatist na povecerije praznika.Za Nikoljdan bude posna trpeza,a za Petrovdan samo ako padne na sredu ili petak.

Krsna slava,zavetna ili nasledjena slavi se MOLITVENO.Ostalo su mozda bahanalije,ko pravi gozbe.A TAJ BOLJE I DA NE SLAVI "SLAVU"!!!

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Подели на овим сајтовима

Веома мали број људи иде на литургију на дан своје славе такође , веома мали број људи носи колач у цркву и веома мали број људи зна правилно да упали свећу и окади свој дом.

Најчешће се не поштују обичаји ни из једних крајева и често се дешава да људи и не славе славу , а раније је сваки дом имао заштитника који се поштовао . Код оних који славе , мали је број људи то ради по обичају и најчешће се слава претвара у уживање у храни и опијање а то је као што сигурно знаш велики грех код нас Хришћана и самим тим нешто што је јединствено код нас Срба што би требало да чувамо и да се поносимо са тим , претвара се у ругло.

Слава служи да се поштује светац који штити дом , а у другом плану је да се људи састану и да се опусте .

Раније скоро свако село је имало своје обичаје у вези са славом .Домаћин се веома трудио да што боље угости госте .Оно што се спреми за госте то се од стране домаћина и његових укућана не пипа све док гости оду , и ако су тада људи били сиромашни и , а деца не ретко гладна тако да се нека јела спремала само за славу .

Често се дешавало да гости остану да преноће јер се тада на славу долазило пешке . Сутрадан се такође звали гости на окриље и трећи дан на патерице. Тада су људи спорије живели тако да нису журили и слава је трајала и по три дана.

На слави се поштовали старији људи тако да најстарији је увек имао почасно место у чаласовре и ако нема довољно места за седење , увек су најмлађи стојали .На славама је био обичај да се и запева и није било славе где се није запевало.

Ја нисам толико стар тако да све ово што сам ти испричао како је раније било , чуо сам од прича старијих и наравно не могу да се поштују сви ти обичаји , али барем основно да се отиђе у цркву , да се по правилу пресече колач и да се окади и пије у славу по обичајима то треба одрадити јер која је сврха славе ако се не поштује светац , заштитник дома у којем се слави слава ?

Подели на овим сајтовима

Значи ако оду на дан славе на Литургију онда су прави верници , а осталим данима, тј недељама није потребно?

Ово је извучено из контекста јер то нисам рекао .

Што се ношења колача у цркву тиче, то је исто традиција. Они који не носе остало им је у традицији (када смо код традиције) од својих предака који нису били у могућности да носе колач у цркву.

Са овом би се сложио.

Опет ти са обичајима и вером. Неки обичаји уопште нису у духу Хришћанства.

А који обичаји нису у духу Хришћанства ? Колико је мени познато сви обичаји који паганске корене , а које су се одржали до данас су прилагођени хришћанству.

Опет питам, каква је то слава по обичајима?

Не разумем баш питање јер је и само слављење славе обичај

.

Увек се претварала у уживању у храни и пићу, јер су се домаћини увек трудили да прославе славу најбогатије што могу. Чим су тако радили, та храна и пиће је морала да се поједе и попије, а сигурно се није бацала. Само један пример, Стеван Сремац је написао "Ивкова слава" крајем 19 в. , па можемо закључити да и нема превелике разлике.

Наравно само би додао и ово да Господ каже да ниучему не смемо претеривати .

Да ли по теби слава треба да се слави скрушено и у молитви, да гости дођу скромно и да се ћути?

Наравно да не , у предходном посту сам написао и ово:

На славама је био обичај да се и запева и није било славе где се није запевало.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Српска слава на Унесковој листи

Регистар нематеријалног културног наслеђа Унеско богатији је за српску породичну славу и то је прво културно добро из Србије уписано на ту листу, саопштило је Министарство културе и информисања.

Одлуку о упису српског обичаја породичне славе на листу нематеријалне културне баштине Унеско донео је Међувладин комитет за заштиту нематеријалног културног наслеђа, на редовној седници одржаној у Паризу.

Slava,%20foto%201.jpg

Помоцхница министра културе и информисања за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте Асја Драча Мунтеан рекла је да је упис на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа Унеска од великог значаја за српску културу.

Остало прочитајте овде :http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/%D0%97%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D1%99%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/1763577/%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A3%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%98+%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8.html

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Српска слава води порекло из паганских обичаја и као такву , многи је оспоравају и мисле да је то заостало . Ја имам сасвим другачији став и та посебност православни обичаја сматрам да краси нашу веру и да то треба да очувамо уз прихватање савремених токова.

Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...