Јанко Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 Може да не дође, Кавасила је о томе писао да због "неваљалства" народа и клира Бог може да не дејствује. А ако питаш кад се то догађа, мислим да то нико не може знати.Само да додам. Ово се односи на апостасију целе заједнице. Ипак, и у овоме такође важи "ако је двоје или троје окупљених у име моје, ја сам са њима". И не мора свештеник бити један од њих, свакако да недостојност свештеника (осим ако није СВЕСНИ јеретик) није препрека. Е сад, ако си у таквој заједници... Али мислим да данас тога нема- да су сви који су присутни на Литургији ван икаквог "богомислија" или да су свесни јеретици. Тако да нам остаје да се клонимо осуде других (нарочито недостојности клира, подвлачим НЕДОСТОЈНОСТИ, јерес ипак треба осудити. Но данас смо сведоци да многи вичу-ЈЕРЕТИК! а немају појма о томе шта је јерес и шта је јеретичко код другог) и да "са страхом Божијим, вером и љубављу" приступамо. Дијана. and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 Pricescivanje HIV pozitivnih: Sanja Markovic 27.03.2003 09:19:37 Dragi svetosavski narode, Nisam se dugo javljala , ali sam pomno pratila razne interesantne diskusije. Pre nedelju dana sam cula nesto sto me je zaintrigiralo pa sam mislila da to podelim sa vama. Naime, proslog petka sam bila na jednom predavanju na Teoloskom fakultetu u Beogradu koje je organizovala dobrotvorna organizacija SPC "Covekoljublje" . Predavanje se ticalo volonterskog rada sa ljudima koji su HIV + i koji boluju od bolesti zavisnosti (narkomanija). Uvodnu rec je imao patrijarh Pavle i on je tom prilikom ispricao pricu iz svog iskustva kako je pricescivao na samrti ljude obolele od side. Pritom je rekao kako je posle kasicicu kojom je bolesnika pricestio dezinfikovao a papir koji je pritom koristio spalio, objasnivsi kako i mi ljudi treba da ucinimo sta je do nas da sprecimo sirenje tako jedne teske bolesti. Jer, mozda neko sledeci ko se pricescuje moze da ima neku ranu u ustima pa da se bolest prenese..... Tako je rekao. Ono sto je mene iznenadilo je ta dezinfekcija. Jer, pomislih , koliko nas se svake nedelje pricescuje sa istom kasicicom...... koliko mozemo biti sigurni ko je a ko nije medju nama HIV pozitivan? Da li patrijarhove reci da i mi ljudi treba da ucinimo koliko je do nas da se zastitimo znaci da treba svako od nas da nosi svoju kasicicu ?!?!? A opet, svestenstvo u crkvama u koje ja idem relativno cesto prica o tome da je maloverje razmisljati kako se pricescujuci se istom kasicicom sa ostalim ljudima mozemo razboleti. I uvek se navede i primer da se svestenstvo posle svih pricescuje , pa koliko bi tek oni mogli biti bolesni .... Eto , toliko od mene za sada. Pozdrav iz suncanog prolecnog Beograda. Sanja http://www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Topic?topicId=5429 Neverujem da je Sveti Patrijarh Pavle ovako nesto rekao, ili je pogresno preneto ili je rec o klasicnoj kleveti nema druge! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 Кашичица је по правилу сребрна па позлаћена, а ви говорите о зарази. :.mislise. Нешто не штима. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 Neverujem da je Sveti Patrijarh Pavle ovako nesto rekao, ili je pogresno preneto ili je rec o klasicnoj kleveti nema druge! odgovor o.Ljube Milosevica Draga Sanja, bojim se da vasa dilema nije tako jednostavno resiva. Ako je blaz. Avgustin pogresio u njegovom shvatanju Svete Trojice, ili Sv. Teofan Zatvornik o nekoj vrsti mateijalnosti duse onda je moguce da ima svoj stav i patrijarh Pavle (uostalom on je to i sam podvukao u svome predgovoru da su to samo njegova licna misljenja). Pre neku godinu izdat je cirkularni ukaz Sabora SPC svim eparhijskim arhijerejima da se nosioci smrtonosnog HIV pricescuju plasticnim kasicicama i zatim one spale. Mislim da je ovo povezano sa ovim patrijarhovim stavom u vezi ovog pitanja/problema. Neke pomesne crkve i sa liberalnijim stavovima bile su zbunjene ovom odlukom. Pojedini arhijereji su prosledili taj ukaz svome svestenstvu a neki nisu, ali se sve to drzalo u nekoj tajnosti koja je nosila krajnje nepoveljivi karakter prema ovakvom stavu. Danas je sve to zaboravljeno i dobro je sto je tako. Sveta Crkva se kroz vekove susretala sa pomorima i smrtonosnim virusima, od kojih su najvise covecanstva odnele kuga i kolera (neuporediva zaraznija i smrtonosnija bolest od HIV), i nasuprot toj cinjenici nigde nije zabelezeno da su pravljene neke "restrikcije" ljudima koji nisu bolovali duhovno nego samo telesno. U vreme sv. Grigorija Palame (prilikom Dusanovog osvajanja Vizantije) i sv. Simeona Novog Bogoslova uveliko se sirila kuga, a poznato nam je da su oni trazili cesto zajednicarenje=opstenje, kako sa zajednicom isto tako i sa Hristom. To je relativno novija hriscanska istorija pa ni u njoj nije zabelezeno da su trazeni neki preventivni putevi prilikom pricescivanja pravoslavne hriscanske zajednice. Ako mozemo da sumnjamo da zivotvorna krv i telo Gospoda Isusa Hrista, ne moze biti na "iscelenje duse i tela" (molitva pred sv. pricesce) onda nema smisla ni prilaziti svetoj casi. Ja licno mislim da je ovo uticaj popularne dileme sa kojom se sve cesce susrecemo u crkvenim krugovima: da li se treba pricescivati svakoliturgijski (ako nisi pod zabranoma) ili sa odredjenom pripremom i uzdrzavanjem zbog saznanja nase nedostojnosti ili ne (niko nije dostojan ali se ona izrazava u raznim stepenima i kategorijama isto tako kao i vrline)? Da li se gubi vera ako preterano i bez kontrole "racionalizujemo" nesto sto je uvek bila tajna. Ja mislim da i o tome moze mnogo da se pise. Bez nekog naduvavanja ovog pitanja ili razvijanje nekog zakulisanog teoloskog traktata mi uvek moramo poci od cinjenice da "sveto pricesce" jeste "zivotovrna Tajna", i da ono ne moze biti ubica. U lturgijskoj molitvi posle primanja ove Svete Tajne mi molimo Gospoda: "da nas utvrdi u strahu" Njegovome i "da cuva zivot nas", jer je Njegov "svaki dobar dar, i svaki savrseni poklon odozgo". Molitva pred "Oce nas" na liturgiji Ranije osvecenih darova nama svedoci da nas sveto pricesce "ozivotvorova" i daje "radost, zdravlje i veselje" (molitve posle pricesca). Ja licno ne mogu niti zelim da zivim u strahu da prilikom svake upotrebe Svetih darova da postoji mogunost da se necim zarazim. Samo mi fali jos i to iskusenje! Protojerej Ljubo Milosevic http://www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Topic?topicId=5429 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 Ovo je vec prihvatljivo, jer kao sto se u molitvi pre pricesca veli "Још верујем да је ово само Твоје пречисто Тело, и ова сама пречасна Крв Твоја." tako i ispovedamo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 To nema nikakve veze sa osvecenjem. Voda i ne moze da se "pokvari", moze samo da sadrzi vecu ili manju kolicinu bakterija i drugih mikroorganizama. Uzmi obicnu cesmovacu, drzi je u flasi, i posle dve godine ce biti ista kao i bogojavljenska vodica. Cisto da se ubacim... Čak i flaširana voda produženog trajanja se kvari i ima rok. Na ambalaži vode imaš utisnut rok trajanja, evo, do 2015. godine joj je rok trajanja iako je zatvorena. A imam vodicu osveštanu na Bogojavljenje 1980. godine, u balonu sa zalepljenom ikonicom (sada je ostalo do pola balona), nasledje od dede, iz koga svake, ili skoro svake godine, uspem i nakon posebne molitve popijem po jednu čašu u toku prve nedelje Časnog posta. Дијана., obi-wan and verum est in beer је реаговао/ла на ово 3 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 Čak i flaširana voda produženog trajanja se kvara i ima rok. Na ambalaži vode imaš utisnut rok trajanja, evo, do 2015. godine joj je rok trajanja iako je zatvorena. A imam vodicu osveštanu na Bogojavljenje 1980. godine, u balonu sa zalepljenom ikonicom (sada je ostalo do pola balona), nasledje od dede, iz koga svake, ili skoro svake godine, uspem i nakon posebne molitve popijem po jednu čašu u toku prve nedelje Časnog posta. Pre par godina je bila vest o masovnom trovanju u jednom selu u Rusiji kada su u nekoj prljavoj cisterni osvecivali Bogojavljensku vodicu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 Ja nevidim problem u ovome o cemu se raspravljate. I ja imam bogojavljensku vodu od pre nekoliko godina koja se nije pokvarila apio sam i po 10 godina staru. Sa druge strane bio sam prisutan kada se moralaprosipati proslogodisnja Bogojavljenska voda. Ja u tome nevidim nikakav problem. :.mislise. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 9, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2015 Postoje tri ucenja kod protestanata o pricescu: 1. Luterova konsubstacijacija ü sa i pod hlebom i vinom je Hristos 2. Kalvinovo ucenje gde hleb i vino nisu samo simvoli vec je Hristos i duhovno prisutan u tom helbu i vinu. 3. Cvinglijevo ucenje gde je tzv Vecera Gospodnja samo cista komemoracija a hleb i vino samo cisti simvoli i nista drugo. Kod Lutera jos uvek postoji cak i pojam Crkve kao Bozjeg naroda sakupljnog na misu tj. liturgiju doduse u kasnijim delima. On izricito naglasava da je Hristos realno prisutan ali pod u i sa helbom i vinom. Znaci sutinski nema pretvaranja materije u drugu materiju. Ima jos jedno, a to je da popovi pretvaraju hleb i vino u krv Hristovu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 10, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2015 I tako.....Bog je svuda i sve ispunjava.... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Daliborka Daca Klajn Написано Мај 17, 2015 Пријави Подели Написано Мај 17, 2015 Помаже Бог свима! Желим да се унапред извиним што ћу поставити питање на (можда) погрешној теми, али видим да овде расправљате о причешћу па нисам хтела да отварам нову тему само због једног питања. Јутрос сам, наиме била на литургији, по први пут у једном градићу у Републици Српској. (Ту сам се случајно затекла, иначе живим у Америци и Бањалуци повремено.) Када је завршио литургију свештеник је одржао леп говор, међутим нешто што је рекао пробудило је у мени сумње. Казао је да су сви који су данас дошли у цркву а нису се причестили џаба долазили. С тим у вези је и моје питање, када се може верник причестити? Ја се сећам праксе да причешће услеђује након обавезног поста. Како да се причестимо ако нисмо постили? Међутим тај свештеник тврди да је причешће обавезно за све парохијане сваки пут када дођу на литургију. Хвала на одговору, срдачан поздрав. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 17, 2015 Пријави Подели Написано Мај 17, 2015 Питање за оне који знају. Пошто се понекад дешава да свештеник заборави да употреби причешће и да се оно убуђа имам следеће питање: да ли се хлеб и вино увек претварају у Тело и Крв Христову? Знаш и сам брате мили, да се и у убуђалом човеку Христос нађе, не делима самог човека, но вером и милошћу Бога живога. Па ти питај., Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 17, 2015 Пријави Подели Написано Мај 17, 2015 С тим у вези је и моје питање, када се може верник причестити? Ја се сећам праксе да причешће услеђује након обавезног поста. Како да се причестимо ако нисмо постили? Па види овако љубљена сестро, Свето Причешће је установио сам самцати Бог у Другој Личности свете Тројице, оваплоћеном Божанском Логосу Исусу Христу и поприично је изненадио своје ученике, који не постише на води и на коленима у 24х молитви, како би се владичански удостојили Тела и Крви, но им даде Себе у Телу и Крви иако знаде, да ће Га се после тога Петар одрећи три пута. Радујте се у Богу живоме!!!!! Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Daliborka Daca Klajn Написано Мај 18, 2015 Пријави Подели Написано Мај 18, 2015 Хвала много на одговору. Ако је тако чуди ме онда што се та пракса раније није примењивала, бар у црквама у које сам ја одлазила. Овакво нагло мењање обичаја збуњује нас вернике. Дакле, од сада се може причестити и без поста? Јесам ли добро разумела? Поздрав свима! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 18, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 18, 2015 Хвала много на одговору. Ако је тако чуди ме онда што се та пракса раније није примењивала, бар у црквама у које сам ја одлазила. Овакво нагло мењање обичаја збуњује нас вернике. Дакле, од сада се може причестити и без поста? Јесам ли добро разумела? Поздрав свима! Oduvek je moglo, to je i smisao naseg zivota u Crkvi. kada slusate liturgijske molitve ako imate srecu da se kod vas citaju glasno i razgovetno, videces da su sve molitve okrenute ka tome. Ono sto svakako kao hriscani treba da znamo jeste i to da se pridrzavamo cetiri posta, srede i petka, onih jednodnevnih (Krstovdan, Usekovanje glave sv. Jovana itd...), da pazimo na svoj zivot i ono sto je sustinsko DA VOLIMO BOGA, LJUDE I SVU TVOREVINU. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука