Jump to content

Деспот Стефан Богослов

Члан
  • Број садржаја

    15
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

О Деспот Стефан Богослов

  • Рођендан Септембар 1

Profile Information

  • Пол :
    Мушко
  • Локација :
    Смедерево
  • Интересовање :
    Богословље,музика,иконопис...

Contact Methods

  • Website URL
    https://www.facebook.com/svjustincelijski

Деспот Стефан Богослов's Achievements

Тек дошaо/ла

Тек дошaо/ла (1/9)

7

Форумска репутација

  1. Проблем код нас Срба. Многе заблуде код нашег народа полако доводе до пропасти. Најчешће су то: не ваља се, тако је то од старине, посне Славе, живи и мртви светитељи и силни народни обичаји које смо од прађедова наследили (који су стари већином само по 50 до 60 година) и воде порекло из комунистичког периода када је отпочела велика духовна пропаст српског народа. Шта ви све мислите о тим проблемима и како се може доћи до решења?
  2. Све ја то знам и слажем се са тиме што си рекао али нико ми не даде одговор да ли постоји могућнот да не дође до већ поменутог претварања.Свако иѕбегава одговор на ово питање.
  3. Ја сам поставио питање да ли увек долази до претварања у Тело и Крв самога Христ.А већ сам напоменуо да је то символички.Знам све како и шта се дешава,али нигде нисам нашао да може да се деси да дарови не буду освећени.Нпр. да је свештеник немаран,да служи само зато што мора,да нема веру(што има случајева),да је народ немаран што је у већини случајева. У великој већини где се служи литургија не постоји никаква заједница,свако је дошао скоро из неког свог разлога,није ту због заједнице и због тога да би чинио Тело Христово,него је због личног освећења како већина сматра,због индивидуалне молитве.Велика ја нетрпељивост поготово у сеоским парохијама међу онима који су на служби.Све у свему нема заједнице,нема заједничарења,нема Христа.Свештеник се затвори у олтар,чита себично молитве(можда и чита за све али народ не учествује у њима).То бих назвао представом и то веома занимљивом.Код нас у Цркви символ је изгубио реално значење тј да нешто представља реално него више сада личи на драмску представу.Таква Литургија се своди на неку представу у којој није ништа реално,него све описује нешто из прошллости(разне догађаје). Због тога сам питао да ли увек долази до претварања хлеба и вина у Тело и Крв Христову(наравно символички-где је символ представља реалност).
  4. Питање за оне који знају. Пошто се понекад дешава да свештеник заборави да употреби причешће и да се оно убуђа имам следеће питање: да ли се хлеб и вино увек претварају у Тело и Крв Христову? Ако да како се онда дешава да се убуђају а да богојављенска водица бива свежа и две године па и више?Да ли постоји могућнот да се не претворе.Узимамо у обзир да се не претварају буквално него да символички долати до претварања.Али се подразумева да у евхаристијском православном животу и у самој Цркви символ је нешто што је реално,што је заиста тако.Пошто се код протестаната сматра да долази до претварања за сваког посебно тј. ко верује за њега се претварају а за оног ко не верује не претварају се. Код нас православних је другачије.Сада да не пишем све о Евхаристији код нас. Питам литургичаре и свештенике и све оне који се разумеју.
  5. Мене занима какве везе ово има са литургијом тј. како је ово литургијско питање?
  6. Тежак је то крст и веома тешка одлука.Свакако треба опростити али шта чинити: да ли бити и даље са супругом или не? Како живети са њом после тога или како живети без ње ако је волиш? Лепо треба да се размисли али опростити сигурно треба "и опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим" , и не треба мрзети грешника него грех који је учинио.
  7. Можеш јести и сунцокрет јер није уље од њега се оно само добија.Свака биљка има своју маст тако да то нема везе.
  8. Савет свима који купују хлеб у пекарама и другим прехрамбеним објектима.Ако постите на води мој савет вам је да сами правите себи хлеб јер се у пекарама ставља уље.Мада би било најпожељније да и када постите на уљу да сами правите јер у неким пекарам се ставља чак и свињска маст.То вам говорим зато што је мој брат радио у једној пекари где се тако радило.Свако добро од Господа. На води:пиринач(рижа)-може и са сојиним млеком ако се може наћи,микс поврћа(кромпир,печурке,лук црни,бели,шаргарепа,пиринач+ зачини)све се то продинста и запече,разне чорбице од поврћа. На уљу:печурке(ко како воли),посна сарма са сојом,сојине шницле-поховане,пуњена паприка(кромпир или соја),чорбице,пасуљ(свака домаћица има свој начин и сваки је добар 8086.gif )разне пите(печурке,кромпир,спанаћ,зеље,вишње,бундева,јабука),кромпир на 1000 начина. Риба:свако има свој начин спремања.
  9. На Православном богословском факултету ова вест је дочекана са великом радошћу.Пошто је Свети старац Порфирије био за живота везан за наш факултет а надамо се да је наш и сада наш заступник пред Богом прославићемо то са свеноћним бденије и литургијом у поноћ.То ће бити вечерас у недељу 1.децембра у 21 час.Ми смо први који ће тако прославити овај празник а надамо се да смо и у свету.То је велика Божија благодат.
  10. Помаже Бог оче Саво, треба ми савет.Ја сам студент Богословског факултета у Београду.Преда мном је једна велика одлука.Ако можете да ми кажете на који начин ћу најлакше решити то?Размишљам о свештеничком чину и о јеромонашком.Ако можете да ме посаветујете.Питао сам многе али желим још да чујем мишљења других.Свако добро од Господа.
  11. Придружите нам се браћо и сестре у Христу. Циљ је да сачувамо православље и успомену на Св.Јустина једног од највећих српских светитеља. https://www.facebook.com/svjustincelijski
×
×
  • Креирај ново...