Милан Меденица :) Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Јел ти знаш да по природи људској није нормално да се упражњава однос сексуални сем онда кад се праве деца? извини, одакле ти ова јерес манихејства да је истина? Сваки човек по лику је икона Божија, и по природи пре пада није било односа.Тај однос је настао после лада када је се грех усталио у чевека, укоренио у човеку, однос као такав јесте постојао али само у више сврхе тј после протеривања адама и еве. Свако ко иоле зна-чита свете оце, исто тако зна да сексуални одност није део природе људске, јесте у мери прављења детета, али свако уживање-претеривање у томе је грех. Има тамо кад Апостол Павле каже блудници и рукоблудници неће видети царства небеског. Ми нисмо створени ради света, већ ради Бога! Истинској љубави човек може да се научи само у Богу. А те љубав на коју смо ми навикли је све само не љубав. Данас свештеници дају, говоре људима да ван постова могу да се задовољавају. Дал је то добро или не, то Бог зна. Али у природи људској, по лику Божије по ком смо створени, никако не може бити сексуално задовољавање. Е сад ако на пример то је лоше радити и овако у световном животу, како неко може да каже да му је то нормално и да треба да буде и у манастиру. Због тога је такакв тон какав јесте у ранијем посту, колико сам видео на форуму има и калуђера и свештеника, и да се људи не би саблажњавали, боље ићи на теме на које знамо нешто да одговоримо, него да распредамо о нечему што у суштини самој не знам ни шта је. саблазан је ово што пишеш ми нисмо роботи за прављење деце, аман. љубав двоје је толико више да је ово равно безумљу што си написао. мало си се превише залетео брате ... секс треба разликовати од блуда, полно сједињавање свега што дише постоји од четвртог дана Стварања, још пре човека, шта мислиш како су се множиле и рађале птице и рибе? ћелијском деобом? greengrin greengrin greengrin ево читај мало светог Јована Дамаскина у Тачном Изложењу Православне Вере: http://www.svetosavl.../Damaskin27.htm 27. О уживањима Нека уживања су природна али нису нужна, као што су физичко и природно полно сједињавање (јер иако она доприносе одржавању целокупног људског рода, могуће је, ипак, живети без њих, односно, девствено); нека уживања, опет, нису ни нужна нити природна, као што су пијанство, блуд и преједања која превазилазе потребе; јер она не доприносе ни одржавању нашега живота нити продужетку људскога рода, него, напротив. само чине штету. Онај, дакле, ко по Богу живи, треба да се држи уживања која су истовремено и нужна и природна, а на друго место да постави природна али не и нужна уживања, која бивају у прикладно време и уз прикладан начин и меру, док свих других уживања треба да се одрекне. сем тога, секс је природа споја љубави мушкарца и жене, па одатле и оргазмично искуство који би изостало да је ствар прављења деце, било би непотребно. брак није за децу, већ је наставак љубави двоје а деца су само последица те љубави иначе не би могли дасе причешћују да не испуњавају заповест о множењу и рађању. Boba је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Да ли је монаху дозвољено да понекад виђа родитеље и ближње или је то апсолутно забрањено? зашто би им било ко бранио да виђају родитеље? то нешто није у реду ако ти тако нешто неко брани ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sirena Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Родитељи и ближњи увијек могу да дођу да обиђу сина или брата или шта му већ дође - монаха, понекад и монах може да оде да обиђе родитеље... то је манастир, није казамат Ево и ја читам овог Немању и чудом се чудим :mellow: Иначе, није ме било неко вријеме на форуму и не сналазим се баш најбоље у овим новинама, али што су добри ови нови смајлићи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322177874' post='532742] извини, одакле ти ова јерес манихејства да је истина? саблазан је ово што пишеш ми нисмо роботи за прављење деце, аман. љубав двоје је толико више да је ово равно безумљу што си написао. мало си се превише залетео брате ... секс треба разликовати од блуда, полно сједињавање свега што дише постоји од четвртог дана Стварања, још пре човека, шта мислиш како су се множиле и рађале птице и рибе? ћелијском деобом? greengrin greengrin greengrin ево читај мало светог Јована Дамаскина у Тачном Изложењу Православне Вере: http://www.svetosavl.../Damaskin27.htm 27. О уживањима Нека уживања су природна али нису нужна, као што су физичко и природно полно сједињавање (јер иако она доприносе одржавању целокупног људског рода, могуће је, ипак, живети без њих, односно, девствено); нека уживања, опет, нису ни нужна нити природна, као што су пијанство, блуд и преједања која превазилазе потребе; јер она не доприносе ни одржавању нашега живота нити продужетку људскога рода, него, напротив. само чине штету. Онај, дакле, ко по Богу живи, треба да се држи уживања која су истовремено и нужна и природна, а на друго место да постави природна али не и нужна уживања, која бивају у прикладно време и уз прикладан начин и меру, док свих других уживања треба да се одрекне. сем тога, секс је природа споја љубави мушкарца и жене, па одатле и оргазмично искуство који би изостало да је ствар прављења деце, било би непотребно. брак није за децу, већ је наставак љубави двоје а деца су само последица те љубави иначе не би могли дасе причешћују да не испуњавају заповест о множењу и рађању. likefaceeeeeeee :anim_57: Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Мене заиста занима да ли постоје случајеви да монах напусти манастир и оде да живи поново у свету, па да се после опет врати у манастир? Знам за пар случајева у Србији где су манастир напуштали монаси који су се било због жена или нечег другог враћали у свет. И одреда су сви добри људи заиста. Нико се од њих није вратио у манастир, али баш размишљам шта би било када би се вратили. Lepi, postoji. Nimnik.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Како неко од нас може да препозна да ли је за манастир или не ? Свети Владика Николај каже ако имаш дилеме ниси за манастир. Да ли је то ипак довољан одговор или не ? Како знати ? У хришћанству нема пречица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deni72 Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Pa eto,ako imas dileme onda nisi za manastir...cim se lomis u vezi nekih stvari,pogotovu u vezi tako velikih stvari,onda bolje nemoj А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Како неко од нас може да препозна да ли је за манастир или не ? Свети Владика Николај каже ако имаш дилеме ниси за манастир. Да ли је то ипак довољан одговор или не ? Како знати ? Ja lično mislim da se odgovor daje božijim promislom i dolazi iz tajnovitih predjela naših srdaca.Žitija ličnosti naših svetitelja i cjelokupne istorije naše Crkve nam svjedoče da i oni koji ni na umu nisu imali monaštvo kao model življenja su na svom životnom putu postajali monasi (bludnice,robijaši,razbojnici,ubice,bogohulnici,lenjivci,bezbožnici) i često drugima bili za ugled i podražavnje.Iz toga sliejdi da nema nekog formulara ko bi mogao a ko ne da bude monah,ka i konačnog odgovara na pitanje kako prepoznati potencijal i mogućnost neke ličnosti da bude monah odn.da na jedan takav način podražava jevanđelski etos preobražaja svijeta.U svakom slučaju,dobro je u takvim dilemama imati jedan razvijen odnos sa duhovnim ocem,dal sveštenikom,jeromonahom,arhimandritom i otkrivati mu pomisli naših srca o dubokoj želji da krenemo na jedan takav put.I vremenom a će kroz taj odnos iskočiti odgovor u okvirima našeg imanja slobodne volje a koji će biti dejstvo božije blagodati koja nam daje i snage i volje i žara u srcu da ispunjavamo jevandjelski model življenja u okvirima pravosalvne crkve.I sami treba da se molimo da nam se otvori taj put,da nam preko naših sveštenika dođe riječ koja će tu želju još više razgarati i tako božijim promislom nam dati znak kuda da krenemo. Boba, Јефимија Крунић, Лазар and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 odeš nekoliko puta u manastir,razgovaraš sa igumanom ili nekim od monaha... stvari se lagano slože-samo nemoj tražiti neke znake ili šta ti ja znam-Bog traži slobodnu volju ... ovo pričam iz svog iskustva-bio sam u Studenici kod blaženopočivšeg igumana Julijana... ni sam ne znam kako ali sve se lagano sredilo vremenom... ali je trajalo Лазар, kron, Драгана Милошевић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Како неко од нас може да препозна да ли је за манастир или не ? Свети Владика Николај каже ако имаш дилеме ниси за манастир. Да ли је то ипак довољан одговор или не ? Како знати ? Да, то је довољан одговор. Ако имаш дилеме онда ниси за манастир. Неки кажу да је одазив монашком животу, на призив Божији. Ако човек има призив Божији онда нема дилеме. Неки људи се премишљају 15 и више година јесу ли за манастир или нису. Кад се неко овако дуго премишља очигледно је да он нема призив, него не може са собом да расчисти нека битна питања у животу, као што је одрастање и одговорност. Друга ствар зашто је данас потребно ићи у манастир? Цивилизација је захватила многе манастире и само су ријетка мјеста остала нетакнута и као таква погодна за тихи молтивени живот какав треба да води монах. Лазар је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 то ти је као да знаш јел знаш да ли си гладан или ниси, једи или немој. а моје искрено мишљење је да ниси, гледам те већ годину и више дана овде како се ломиш и ако ниси до сад преломио онда стварно нећеш никад. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Једнно је сигурно... тешко да на форуму можеш добити адекватан одговор Олимп, kron and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Једнно је сигурно... тешко да на форуму можеш добити адекватан одговор word. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Meni je o.Dimitrije rekao,na pitanje kako i šta je razmišljao kada je ulazio u tu priču,da nije razmišljao već se radovao. Moje pitanje je u stvari bilo da li se lomio ili nije... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Питање си поставио на погрешном месту. Нико на овом форуму ти не може одговорити на њега - осим тебе. Питање је само - шта заправо ТИ желиш (ту мислим оно што БАШ ТИ ЖЕЛИШ, а не на оно што мислиш да треба да желиш, или што су ти други рекли да треба да желиш). Уосталом, чак и када/ако будеш успео да рашчистиш са собом да ли ЖЕЛИШ да идеш у манастир, то још увек не значи да ЈЕСИ за манастир - једини начин да то откријеш је да тамо и одеш, па да кренеш са искушеништвом, које зато и постоји, и зато и траје 3 - 4 године (или би макар тако требало да буде)... Па ако јеси - добро јест. Ако ниси - опет добро. Идеш даље... Mironosica, Владан and Kaludjer је реаговао/ла на ово 3 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука