Zayron Написано Децембар 21, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2011 црквенословенски типик каже да треба да се пости недељу, седам дана а не цела седмица. Besmislica! Ne mogu da povjerujem da tako nešto piše! Otkud vam to? Jel tim mišljena nedelja, dan poslije subote a prije ponedeljka? Ako jeste onda, OMG! @Medenica šta si sad htio napisat s ovim, nije mi jasno. NIKADA nije moguće postit 7 dana zaredom jer ni jedne NEDELJE se postit nije dozvoljeno. Moguće se postit najviše 6 dana zaredom, od ponedeljka maksimalno do subote, uključujući i nju. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 21, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2011 Misli se time nedelja kao sedmica, tjedan, sedam dana ili nedelja kao jedan dan? Ako je tim mišljena NEDELJA kao Dan Gospodnji, taj koji ide po suboti a prije ponedeljka tako je onda to velika besmislica. I u istočnom ili pravoslavnom i u zapadnom ili katoličkom hrišćanstvu se NEDELJOM NIKAD NE POSTI, NIKAD ZNAČI NIKAD! NEMA IZUZETKA! мисли се на то да пост траје седам дана. то би практично значило да тих седам дана траје из два дела, поготово што се субота не пости на води, недеља тек никад. у зависности од тога кад крене тих седам дана да се броји зависи и колико дуго ће тих седам дана поста у реалном времену да трају - од минимум 9 дана у идеалном случају па може да се развуче и до 14 у најгорем. морам да поменем и додатну проблематику и усложњавање проблема кад укапираш да упадне током тих седам дана црно или црвено слово које је ослобођено поста или разрешено делимично. људи тих седам дана поста буквално схвате па погрешно уче и друге, камоли што свештеници терају људе да греше из сопственог незнања ... још буде и јао вернику ако крене да објасни нешто свештенику, дође му јефтиније да не чачка нечију сујету, то је најгоре од свега. мада, добро је бити послушан свештенику али не преко одређених правила која имају више него смисла. иначе, православни посте недељу разрешену на уљу или риби и вину по причешћивању, у зависности који је од 4 велика поста у питању. колико сам приметио, римокатолици доста лагано посте, мислим да је традиција на белом мрсу да се пости, чак и евхаристијски пост је доста лаган, своди се на сат времена пред мису, а нама је минимум од поноћи до литургије, око 8-9 сати ... за труднице, бебе, болесне је то олакшано свакима на свој начин. кад је мрс онда се никако суботом и недељом не пости на води, сем у наведеним случајевима за суботу, а субота се онда разрешава на рибу и вино а недељом се не пости никако. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 21, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2011 а недељом се не пости никако. Ah, tako, onda još jedna stvar oko koje slažemo u potpunosti, to onda znači da nade za dijalog nisu sasvim beznačajne ni male. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 21, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2011 OK, to me malo zbunilo jer je tamo napisano bilo Nedelja velikim slovom, ja sam onda to protumačio kao Sveta Nedelja, Dan Gospodnji, prvi dan u hrišćanskoj sedmici, taj što prethodi ponedeljku a dolazi po suboti. To je malo teze izvesti jer moj svestenik ne pricescuje ako se ne posti cela Nedelja na vodi Svejedno, upravo zato se i neda postit CELA NEDELJA na vodi ako je tim mišljen tjedan, sedmica dana, uvijek će to bit 6 a ne 7 dana. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 21, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2011 укапирао, зато сам ти и онако детаљно и написао да би могао и да разликујеш али и разумеш клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 21, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1324486079' post='546529] укапирао, зато сам ти и онако детаљно и написао да би могао и да разликујеш али и разумеш Ah, glavno da ne postite nedeljom, OMG! To sam htio znat. Šta misliŠ dođe takva jedna katolička ekumeničeska delegacija kod vas da vidi kako živite, Šta radite itd. A taman se obraduju, saćemo kod braće pravoslavne Srba da se napijemo dobrog vina i rakije i najedemo gibanica i pečenja ispod saća, kad ono niŠta, ono vi tamo postite, ma grozno, katastrofa. PiŠi odma propalo sav taj ekumenizam i ikumenizam svejedno Šta Benedikt XVI i Vartolomej I o tom pričaju, OMG! :rolleyes: Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 21, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2011 не брини, не би нам тешко пало да прјавимо љубав мрсом greengrin greengrin greengrin Sinergija је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 22, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1324482888' post='546514] јел зна он да не може НИКАД по канону да се пости субота на води, сем Велике Суботе? црквенословенски типик каже да треба да се пости недељу, седам дана а не цела седмица. Kod njega se posti i subota,a nedenja naravno do pricesca posle toga mogu da mrsim(ako nije vreme posta). NEDELJOM NIKAD NE POSTI, NIKAD ZNAČI NIKAD! NEMA IZUZETKA! Mislis ne na vodi ili ne uopste ? http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 22, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2011 да се он, тако неук пита, постила би се и недеља ... кукала нам мајка. за пост на води имаш детаљно објашњење у мом коментару. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Децембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2011 Pomaze Bog!Da li uopste postoji neki greh u koji smo padali u ranoj mladosti ili uopste u zivotu pre manastira koji nas "diskvalifikuje" za manastirski zivot i monasenje? Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2011 Pomaze Bog!Da li uopste postoji neki greh u koji smo padali u ranoj mladosti ili uopste u zivotu pre manastira koji nas "diskvalifikuje" za manastirski zivot i monasenje? Nijedan greh ne moze da smeta monasenju, ako je samo pokajanje/preumljenje istinito i iskreno. Ono sto, medjutim, moze da smeta jeste nedoraslost coveka uzvisenom zivotu monaha. Zato postoji iskusenicki staz, da se vidi moze li covek da izdrzi i ispuni obaveze monaskog zivota ili ne. ... Inace, dobrodosao na forum... Желе Зека, Милан Меденица :), Олимп and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дика Израиљева Написано Децембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2011 Дилема око манастира говори да дилеме нема - по Владики Николају, како су неки већ рекли, није за манастир. Али треба то мало другачије глдати - није у том периоду. Призив је слаб, воља слаба...дакле већина таквих би подлегла искушењима, и искушеништво би било узалидно. Но то не значи, а Св. Владика је то јако добро знао, да у некој будућности такви неће завршити у манастиру. Сигуран сам, да Владика то говори и зна из личног искуства. А оно је следеће: обећао је Краљу да ће да се монаши, јер су га спремали, школовали да буде владика. Међутим, вративши се са Запада, са 2 доктората, владика није био одлучан око монашења. И тада се дешава тешко оболијевање, смртно опасн,као што знате. Тек тада у Николају нестаје дилеме и говори љекару на вијест о тежини болести: "Ако је Господу потребна моја служба Он ће ме спасити". И оздравља на чуђене, и равноиз болнице одлази у манастир. Дакле из тога искуства, засигурно Николај црпи своје спознаје и убјеђења. Из свога двоумљења, и можемо слободно рећи, Божје интервенције. Али овдеј, донекле, Господ утиче јаком "сугестијом" на његову вољу...показује му буквално, и кроз болест говори: "Дођи, требаш ми". То се не дешава баш сваки дан, и отуда Владика и савјетује "двоумашима" да нису за манастир, али то уопште НЕ искључује могућност да они неће, некада, бити монаси и то добри. Осим тога, то су била времена када се спроводило оно Павлово да је боље бити као он, дакле нежења, али поштоје тешко и није за свакога, благословенје брак и "боље да се жените и удајете, него да се упаљујете". Данас је све поремећено, у брак се ступа јако касно, и ко ни не иде у цркву и не помишља на монаштво...мало ко се упаљује а да то не "гаси"...отуда и већа искушења, и веће раслабљености воља наших. Узевши све ово у обзир, дође му некако да се и неможе а не двоумити. Сигурно има случајева, ја знам један, гдје се тачно осјећа да је монаштво једини пут. Али, вјерујем, ријетко. Но онај ко је за монаштво, а господ то зна и неће да руши вољу, пустиће га да то само "сазри"...примјер је рецимо и +Игнатија нашег, и +Иринеја из Аустралије, оца Луке са Цетиња...уствари из Дајбаба сада.... Најгоре је ако се иде из неког сентиментализма, чега има доста, па и гуруизма...ја сам био у манастиру као маловјерник, чисто да упознам живот Цркве...ето могу рећи и уствдити да дубоко вјерујем (то не значи да сам добар хришћанин, и ђаво вјерује), а опет, тај калуђер је напустио манастир...дај Боже да Цркву не напусти. Многе наше потурице су били велики "ревнитељи" па постали Турци...зна срце тачно шта хоће, али није лако продријети до тих одаја. зато нема ту неког савјета, него је одговр баш у теби. Засигурно, ако Господ има посебан план са нама, извршиће не утицај на нашу слободу, али ће нам то јавити на овај или онај начин. Но ми смо слаби и тешко да смо па неки равноапостоли... Биљана and Олимп је реаговао/ла на ово 2 СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ "Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 28, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2012 Sport im Kloster? - The Monastic Channel Many people are asking: "Are you allowed to do sports?" This is the answer... Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 8, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2012 Bratija - Nyni syly http://www.youtube.com/watch?v=3tSWTPpIU08 Pojanje grkokatolickih monaha iz Slovacke i Ukrajine. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Фебруар 12, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2012 Koliko samo nebrojeno puta zgresimo u toku dana(pomislju,delom) ...zar mogu da osudjujem takve postupke monaha ali me dusa boli kada to cujem. Jedan nas prijatelj,monah je pre par meseci napustio manastir,prekinuo je kontakte sa svima zivima i jako mi je tesko. Dan danas mi se zaplace kada pomislim na to jer se brinem da ce ga to citavog zivota muciti,kada god naidju problemi u braku. U pocetku sam osudjivala zenu koja ga je ''odvela'' a onda se smirila,nadam se da ce mu biti dobra i odana zena...sada mogu samo da im pozelim svako dobro. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука