Jump to content

Sve sto ste htjeli da znate o monastvu istocnom i zapadnom!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Колико светаца мирјана знаш а да нису Немањићи или мученици ?

хм, наводиш 1% прослављених јавно који треба да послуже као пример и водиља да те осталих 99% не би збуњивали, као одраз милости и љубави Божје?

ајде бре, па јел Бог васкрсао због њих 50?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 605
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Али, кад се ради о српским момцима и девојкама који се заклињу на девственост, то ме се тиче. Свако српско дете је драгоцено, посебно у тренутку кад наш народ изумире. За мене који верујем у Бога Израела монаштво је гад пред Господом, али сам овде и логички објаснио зашто се противим тој установи.

ти боље да се бориш против абортуса којих се навршава око 200,000 годишње, илити трећина Црне Горе, него против једва 3000 монаха СПЦ, од којих су пола и неспособни већ за децу ...

стварно ти некад перспектива смисла измиче од силног гоњења хришћана Just_Cuz_19

Подели на овим сајтовима

Medo svaka čast nasznak9877777777777777777

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1315257379' post='494379]

хм, наводиш 1% прослављених јавно који треба да послуже као пример и водиља да те осталих 99% не би збуњивали, као одраз милости и љубави Божје?

ајде бре, па јел Бог васкрсао због њих 50?

Не кажем, само одговарам на тврдњу да су монашки пут и пут мирјана једнаки. По мом мишљењу, монашки пут је пут оних који се у потпуности посвећују Богу и гуше тело да би били ближи Богу, зато је и слава на небу већа, али је и казна за сваки пад тежа. Друга је ствар што су неки монаси само споља,по мантији .

Подели на овим сајтовима

Не кажем, само одговарам на тврдњу да су монашки пут и пут мирјана једнаки. По мом мишљењу, монашки пут је пут оних који се у потпуности посвећују Богу и гуше тело да би били ближи Богу, зато је и слава на небу већа, али је и казна за сваки пад тежа. Друга је ствар што су неки монаси само споља,по мантији .

исти су подвизи, једно без другог не постоји и не може јер се употпуњују ко два плућна крила ... мислим на монаштво са лаицима и жењеним свештенством, а оба су крта и тешка кад нема оног другог. није безвезе Црква тако израсла временом. да су икако другачији, да мало банализујем, испало би да су лаици расплодна стока а монаси неки лебдећи створови ...

друго, не гуше тело већ негативне страсти тела, грехе, јер су дужни о телу се бринути као храму Духа Светог. и сами светитељи који су бивали монаси су увек говорили кад би истјазавали своја тела да су се борили против страсти и/или оних који их муче и искушавају ... тело је пречисте твари колико и душа, од Бога је.

треће, ни анђели немају такве власти какве имају светитељи, па како је онда ангелски чин икако већи него човечански и служба наша? само је другачија врста службе, уствари, све има своје.

четврто, то ко је монах по мантији или није, о томе Бог и њихови исповедници брину, исто као што ми треба да бринемо о себи, и о онима који су нам дати.

пето, неки који никад ни књиге ни мантије нису видели су једни од највећих светитеља и мученика.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1315257584' post='494381]

ти боље да се бориш против абортуса којих се навршава око 200,000 годишње, илити трећина Црне Горе, него против једва 3000 монаха СПЦ, од којих су пола и неспособни већ за децу ...

стварно ти некад перспектива смисла измиче од силног гоњења хришћана Just_Cuz_19

За мене је абортус злочин који мора да се казни, за разлику од вас хипика који ни на кога нећете да "баците камен". А вероватно си у праву да монаси нису способни за породични живот. Ко би нормалан осудио себе на бездетност? Добро да се не шкопе ко у раном хришћанству.

Пошто те ја "гоним" као Диоклецијан, можда ћеш постати светац. Чиним ти услугу.

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1315261369' post='494432]

исти су подвизи, једно без другог не постоји и не може јер се употпуњују ко два плућна крила ... мислим на монаштво са лаицима и жењеним свештенством, а оба су крта и тешка кад нема оног другог. није безвезе Црква тако израсла временом. да су икако другачији, да мало банализујем, испало би да су лаици расплодна стока а монаси неки лебдећи створови ...

друго, не гуше тело већ негативне страсти тела, грехе, јер су дужни о телу се бринути као храму Духа Светог. и сами светитељи који су бивали монаси су увек говорили кад би истјазавали своја тела да су се борили против страсти и/или оних који их муче и искушавају ... тело је пречисте твари колико и душа, од Бога је.

треће, ни анђели немају такве власти какве имају светитељи, па како је онда ангелски чин икако већи него човечански и служба наша? само је другачија врста службе, уствари, све има своје.

четврто, то ко је монах по мантији или није, о томе Бог и њихови исповедници брину, исто као што ми треба да бринемо о себи, и о онима који су нам дати.

пето, неки који никад ни књиге ни мантије нису видели су једни од највећих светитеља и мученика.

Не разумеш ме, не кажем да те монаштво аутоматски посвећује и да ти даје супер моћи, нити да су лаици стока, већ да је у браку много теже приближити се Богу. Као што апостол Павле каже ,муж се труди да угоди жени и жена мужу, а у монаштву се труде да угоде Богу. Много је лакше одавати се молитви када не размишљаш о прехлађеном детету и рачунима . По мени бити монах значи покидати везе са светом, са родитељима, са пријатељима да би могао да се у потпуности посветиш Богу . То је нешто што ја не бих могао, јер немам довољно вере, зато и вреднујем тај пут тако високо и поштујем сваког ко је у стању да крене тим путем.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1315257379' post='494379]

па јел Бог васкрсао због њих 50?

Баш тако бато!

Ово је суштина хришћанства и православља - Бог није дошао због некакве "теолошке елите"

(коју су успут ономад управо чинили они који су га разапели),

него управо због нишчих којима је БЕЗ РАЗЛИКЕ донио васкрсење и спасење.

Боже помози, одакле толика тежња ка елитизму и клерикализму у нашем народу...

Не спасава чин, него количина љубави, смирења и покајања.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

За мене је абортус злочин који мора да се казни, за разлику од вас хипика који ни на кога нећете да "баците камен". А вероватно си у праву да монаси нису способни за породични живот. Ко би нормалан осудио себе на бездетност? Добро да се не шкопе ко у раном хришћанству.

Пошто те ја "гоним" као Диоклецијан, можда ћеш постати светац. Чиним ти услугу.

видим да једва чекаш ...

а да, ти си онај што би убијао људе смртном казном за тешке грехе, око за око, глава за главу ... само ти фали власт да постанеш диоклецијан, не бринем ја за то.

само не знам да ли схваташ да би тако десетковао Србију за један дан на 1% људи у њој, пошто би морао и ретроактивно да "делујеш".

то свеукупно показује колико гајиш помрачену, сужену и ограничену свест - наводно се бориш за живот а здушно подржаваш смрт и масовна убијања.

у преводу, радујеш се казнама и смрти ... што је најлуђе, мислиш да чиниш добро дело.

да Бог да прогледаш ко слепи Савле, сигуран сам да ћеш бити бољи хришћанин него што ћу ја икад бити :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Баш тако бато!

Ово је суштина хришћанства и православља - Бог није дошао због некакве "теолошке елите"

(коју су успут ономад управо чинили они који су га разапели),

него управо због нишчих којима је БЕЗ РАЗЛИКЕ донио васкрсење и спасење.

Боже помози, одакле толика тежња ка елитизму и клерикализму у нашем народу...

Не спасава чин, него количина љубави, смирења и покајања.

Чему та тежимо ако не елити, Христос је и дошао да нас све учини елитом.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1315264052' post='494470]

видим да једва чекаш ...

а да, ти си онај што би убијао људе смртном казном за тешке грехе, око за око, глава за главу ... само ти фали власт да постанеш диоклецијан, не бринем ја за то.

само не знам да ли схваташ да би тако десетковао Србију за један дан на 1% људи у њој, пошто би морао и ретроактивно да "делујеш".

то свеукупно показује колико гајиш помрачену, сужену и ограничену свест - наводно се бориш за живот а здушно подржаваш смрт и масовна убијања.

у преводу, радујеш се казнама и убијањима ... што је најлуђе, мислиш да чиниш добро дело.

да Бог да прогледаш ко слепи Савле, сигуран сам да ћеш бити бољи хришћанин него што ћу ја икад бити :drugarstvo:

Лицемернијег човека од тебе нисам видео. Ту се као молиш да постанем неки апостол, а најрадије би ме спалио на ломачи.

Пасивно-агресиван си као нека жена.

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

Не разумеш ме, не кажем да те монаштво аутоматски посвећује и да ти даје супер моћи, нити да су лаици стока, већ да је у браку много теже приближити се Богу. Као што апостол Павле каже ,муж се труди да угоди жени и жена мужу, а у монаштву се труде да угоде Богу. Много је лакше одавати се молитви када не размишљаш о прехлађеном детету и рачунима . По мени бити монах значи покидати везе са светом, са родитељима, са пријатељима да би могао да се у потпуности посветиш Богу . То је нешто што ја не бих могао, јер немам довољно вере, зато и вреднујем тај пут тако високо и поштујем сваког ко је у стању да крене тим путем.

свашта какво црно паљење мостова ...

како постоји љуби Бога без љуби ближњег? како је једно веће од другог?

љубећи ближњег ти неком пројављујеш Бога Живог, јер је Бог љубав и испуњаваш и љуби Бога. зар нас Бог не учи да прво одемо и помиримо се са ближњим пре него принесемо Њему дар, Њему изјавимо љубав?

монах и не кида никакве везе, чак их само трнасформише и власти, обавезе и благодати постају другачије. чак знам пар људи да су својим рођеним родитељима духовници, родитељи их љубе у руку из поштовања Бога а они их љубе у образ из поштовања према најрођенијима ... радост није мања а рођење детета и родитељство је неизбрисива радост.

зар мислиш да су и отшелиници заборавили родитеље, можда чак првенствено за њих да се молили да се спасу?

исто је, свако има своје дужности и подвиге. љубав нигде није мања или већа :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Чему та тежимо ако не елити, Христос је и дошао да нас све учини елитом.

како си онда елита, кад су СВИ елита? 0205_whistling

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...