-Владимир- Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Није то ништа већи грех од многих других које ми чинимо свакодневно. Колико је само пута свако од нас прекршио завет дат на крштењу? То је иначе већи завет од монашког. Не знам на које грехове мислиш, али не бих напуштање манастира тако лако схватао, монашки постриг је обнављање и потврђивање завета на крштењу и ,по мени, једнак у важности. Ако је например грех оставити жену, колико је тек ово већи грех, оно је грех недостатка љубави према ближњем а ово грех недостатка љубави према Богу, кршење најважније заповести. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Тема овде уопште није "да ли монаштво треба да постоји", тако да је коментар сасвим сувишан и нападан. Али ок, free country... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Не знам на које грехове мислиш, али не бих напуштање манастира тако лако схватао, монашки постриг је обнављање и потврђивање завета на крштењу и ,по мени, једнак у важности. Ако је например грех оставити жену, колико је тек ово већи грех, оно је грех недостатка љубави према ближњем а ово грех недостатка љубави према Богу, кршење најважније заповести. Па можемо сада да расправљамо о томе ако хоћеш. Крштење је као "света тајна" у Цркви постојало од почетка и то је чин којим постајеш хришћанин па у том смислу не постоји ништа што му је равно. Монаштво се у пуном облику развило тек касније, у почетку је било само ствар личног опредељења. Чак ни данас не спада у ред "светих тајни", док брак Црква сматра за "свету тајну" и то није случајно. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 kako za srpski ja sam govorio o monahu i napustanju manastira... 0205_whistling po tebi ispada da treba manastiri da zapuste da bi se Srbima kao povecao natalitet ili dadozvolimo da monaštvo bude zenjeno.. sto bi povuklo nista manje do vaseljenski sabor ... girl_jumping Да објасним. Кад се овде расправља о отвореним и затвореним дверима, колико пута се треба прекрстити пре него што се пољуби икона, да ли Папа има теолошки аргумент да буде главни у хришћанству... то ме се не тиче и у тим темама не пишем. Али, кад се ради о српским момцима и девојкама који се заклињу на девственост, то ме се тиче. Свако српско дете је драгоцено, посебно у тренутку кад наш народ изумире. За мене који верујем у Бога Израела монаштво је гад пред Господом, али сам овде и логички објаснио зашто се противим тој установи. מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 "проблем" против којег си ти је далекосежнији од Срба и наталеитета... да ли монаштво треба да буде жењено или не рекли су свети и саборски оци... док они другачије не кажу некада у будућности, ми православни можемо да причамо о монасима или монахињама које напусте своје свете обитељи да би основали своје биолошке, да тако кажем... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Па нико те не тера у монахе. То је ствар личне одлуке сваког појединца. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Postavila sam jednom pitanje u vezi ovoga, ali nisam dobila odgovor. Baš dobro da je otvorena tema. Naime, moja prijateljica je tvrdila za jednog čoveka da je samovoljno napustio manastir zbog devojke sa kojom se oženio i dobio dete, a bratija iz manastira mu je izrekla anatemu. Nisam čula za to, ali sam tvrdila da je nemoguće. Mogu da shvatim neku epitimiju, ali anatemu zbog ovoga ne. To me baš bilo šokiralo i nisam mogla nikako da prihvatim da je istina. Mislim da je Bogu ugodan svaki dobar čovek, a nije neko loš čovek jer je napustio monaštvo. Uostalom i to se desilo sa Božijim dopuštenjem. Ko je bez greha neka prvi baci kamen. Tako se meni čini. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Да ли монашко братство уопште има право да баци анатему ? Сумњива ми је та прича. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Да ли монашко братство уопште има право да баци анатему ? Сумњива ми је та прича. Ma ne da je sumnjiva nego uopšte ne verujem u nju. Problem je što neko uopšte može da misli nešto takvo i da to opravdava kao najnormalniju posledicu napuštanja manastira. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 @пинхас Не брини, како су нам манастири ионако слабо насељени монаштво не представља никакву претњу за српски наталитет. А питање како смо дошли дотле да нам је свако дете драгоцено је за другу тему. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 и мени, не знам баш како то иде, можда игуман или владика... сумњам да је анатема једино ако се не дај боже ради о зурлотима 0205_whistling мислим да у овом случају иде забрана причешћа.... .mislise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Ма какве бре анатеме какви бакрачи, па не живи у манастиру Хари Потер... Владан and NinaD је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Ма какве бре анатеме какви бакрачи, па не живи у манастиру Хари Потер... prstgore Ima ih koji to baš tako doživljavaju. Naravno, ta mi je priča bila totalno van pameti, ali me najviše iznenadilo što je ona smatrala da je to sasvim adekvatna kazna. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Зар није такав одлучен од причешћа?Не знам на које време... Ako jeste, kako će u brak bez blagoslova...? Zar neko misli da je to sitnica? Zašto neko od sveštenika ne razjasni...? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 ljudi pricaju a Bog gleda... cuj da ga osude, smejurija, sam zna najbolje na koji nacin ce naci Boga JESSY је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука