Danijela Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Kod nas često navrati vl. Andrej. Do sad je svaki put ostajao da posedi sa narodom. Završi onaj ceremonijalni deo ručak sa sveštenstvom i narodom pa onda krene u priču (a on hvala Bogu voli da priča ko da sam ga ja rodila ) pa onda krene i pesma. ИгорМ, emilija, Лидија Миленковић and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Kod nas često navrati vl. Andrej. Do sad je svaki put ostajao da posedi sa narodom. Završi onaj ceremonijalni deo ručak sa sveštenstvom i narodom pa onda krene u priču (a on hvala Bogu voli da priča ko da sam ga ja rodila ) pa onda krene i pesma. Kada je onomad gore-pomenuti Vladika Andrej svratio do nas, Crkve Preobraženja na Pašinom brdu, ostao je i na Agapama, lepo se ispričao sa narodom.... Ali i kada njega nema, mi Agapišemo! Dok ima kafe, struje, vode, djezvi (džezvi?), kašičica i šoljica - biće i nas! Ne ostaje sav Bogomoliteljni narod, samo nas 20-tak, možda čak i 30 leti, kada se raširimo po porti.... Gde ima dobre volje, ima i načina, daje Bog, Dobar je On. мирођија, ИгорМ, nana and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Istinu zbori brat Toma. Svratim nekad posle Liturgije kod njega u parohijski dom i vrlo lepo udem prihvaćena. Čak par ljudi iz Tomine crkve, Toma i ja smo išli zajedno ove godine odmor мирођија, Никола Поповић, Лидија Миленковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Не знам . Ја лично не видим црквену заједницу , као заједницу у правом смислу речи, више као групу људи која се силом прилика нашла на истом месту. Мада , тако се данас живи, отуђеност је карактеристика садашњег времена . Али се у последње време питам, да ли причешћивање без заједништва може бити достојно ? мирођија, Лазар Нешић, verum est in beer and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Imam prijatelja koji je primetio da posle Božanstvene Liturgije, kada počinje Agape, njegova braća i sestre odmah odlaze kućama, pa tako rade i on i njegova žena.I žali mi se da mu je krivo što ljudi ne ostanu da popričaju o Propovedi, ili o tome šta su čuli iz Jevandjelja i Apostola, ili ... jednostavno da ostanu na 'čašici razgovora'.Kada sam ga pitao da li i sveštenici odmah odu kućama, rekao je da oni ostaju ali da pored njih ostaju samo neki 'matorci' a da mladih ljudi nema tu.(Moj prijatelj ima 48 godina a ženica je par godina mladja.) Da li da mu kažem da verovatno i ostali gledaju i primećuju da samo 'matorci' ostaju i da kada bi neko od mladjih ostao, ostali bi i ostali mladji zbog njih? nana, Никола Поповић and мирођија је реаговао/ла на ово 3 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Али се у последње време питам, да ли причешћивање без заједништва може бити достојно ? То се и ја питам, и о. Сава је то писао у одговору на неко од питања. И мало сам се исцимао око тога, пошто код нас не постоји никаква заједница нити смо икад имали агапе. Или мене нису звали verum est in beer, Милан Б and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 То се и ја питам, и о. Сава је то писао у одговору на неко од питања. И мало сам се исцимао око тога, пошто код нас не постоји никаква заједница нити смо икад имали агапе. Или мене нису звали Dugačak je spisak moje nedostojnosti da se približim svetom putiru, a kamoli da u sebe primim svete Darove, a opet.... Taj isti spisak je i razlog mog opetovanog pričešćivanja Hristom Spasom. Pitanje je - kako da posle pričešćivanja Telom i Krvlju Gospodnjom, organizujem i sprovedem u delo Agape, u "Voli bližnjeg svoga kao samoga sebe"? Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Код нас после сваке службе има послужење у црквеној сали. Ко хоће иде, ко неће, нађе неки разлог. Неки воде душекорисне разговоре, други аброве.. Само апр људи се сети да донесе кафу или ракију кад дођу следећи пут. Никога не занима како се набавља огрев за салу, плин, струја, нити се овдашњи парохијани сматрају повлашћенијим од околних који немају послужења. Јелина, Пг, Никола Поповић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 О овоме заиста треба да се говори, међутим, знам да није једноставно... Са једне стране, сви желимо да се заједница после молитве настави, али у БГ-у Литургија почиње у 9, и реално време је да се људи окупе око 11х, а народ постане после гладан Имао сам прилике да мало будем део црквене заједнице у Паризу и много ми је било жао што је такав систем тако слабо заступљен код нас. Мада... има цркава где се људи окупљају после Литургије. Рецимо у Невском, у цркви Св Николе на Новом гробљу, код оца Дејана на Топчидерском гробљу (ццц... све нека гробља) Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 generalno se slažem... mislim da su popovi odgovorni za ovo - kod mene u hramu se izoluju i sami piju kaficu (eventualno sa ženama i decom se druže)... kao posebna kasta - ima jedno 2 izuzetka... ja ne znam kako je kod mene , nikad nisam ni bila nikoga iz crkve ne poznajem mislim znam ih na " klimanje glavom " , viđam ih na pijaci , ali to je sve agape - ništa koga sretnem s vremena na vreme kod mene u crkvi je Gloria sa foruma baš se obradujem kad je vidim možda sam i ja sama za to kriva ( mislim što nikog ne poznajem ) jer nije mi mali staž u istoj crkvi za slavu crkve ostanem , lepo je vreme i onda je to u porti ( i tad je bila Gloria ) pa sam sa njom pričala sve u svemu , kad se završi liturgija uzmem naforu pa preko pijace kući w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Заједница о којој овде већина прича и призива је - наиме: Зар није и кинонија, ако Марку требају дрва за зиму, а Петар зна да Јован има вишак који му не треба, па узме од Јована и да Марку? Зар није кинонија и разговор? нестала је из живота хришћанства са нестанком прве јерусалимске Цркве, дакле негде цирка 70. године по Христу. Тако да хришћанство већ скоро добрих 2000 година живи без такве заједнице и треба бити опуштен што тога нема. Нисмо ми криви. Дружење и разговор после Литургије, с друге стране, и није нека заједница, то је пуко кафенисање и било га, не било га - свеједно је. Тако да су они који кафенишу или не кафенишу у истом чабру незаједничарења. До пре пар година и мене је исто погађало што нема "заједнице" или бар оног нечег о чему смо мислили да заједница као треба да буде. Онда сам изнова промислио о неким стварима, удубио се у старе текстове, туђа сведочанства, многовековно предање, све сам то читао, читао, читао и проучавао и закључио: хришћанство је врло индивидуална и крајње интровертна религија која се обраћа појединцу и која овог појединца осамљује пред другим људима у његовом сусрету са Богом; а истинска заједница крајња есхатолшка ствар, нешто чега овде у животу има само у магновењима ... понекад ... и врло, врло, врло ретко. И да не дужим, савремено фактично непостојање "заједнице" у парохијама је заправо добра ствар: то је прилика да се у Цркви тражи Бог и ништа осим тога. Потреба за заједништвом са људима се може сасвим честито и здраво остварити на другим странама: пријатељи, породица, навијање на утакмицама, митинзима, странчарење у партијама, дангубљење у кафани или пиво испред драгстора, играње фудбала, и много много других облика. Праштаје на овом "учитељском" мом тону, ово је само једно обично мишљење. Mironosica, w.a.mozart, Лидија Миленковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица Бубало Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Мислим да је генерално проблем у комуникацији. Људи се стиде да сами уђу у парохијски дом, нарочито ако никог не познају. Формирају се мале групе које се међусобно познају и тешко се ајде да тако кажем отварају за нове чланове. Многи и не знају да у некој цркви постоји послужење после Литургије јер их нико не зове. Ваљда нема места па не смеју јавно да кажу, мислим преко микрофона. Тачније, можете бити позвани на послужење ако "висите" у цркви или рецимо ако лепо певате и томе слично. По мени главни проблем је у љубави. verum est in beer, Volim_Sina_Bozjeg, Милан Ракић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 generalno se slažem... mislim da su popovi odgovorni za ovo - kod mene u hramu se izoluju i sami piju kaficu (eventualno sa ženama i decom se druže)... kao posebna kasta - ima jedno 2 izuzetka... Blago vama, mi nemamo nijedan izuzetak... Mironosica, w.a.mozart and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Blago vama, mi nemamo nijedan izuzetak... i onda se pitamo zašto narod "luta" od glave riba smrdi ... није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Потреба за заједништвом са људима се може сасвим честито и здраво остварити на другим странама: пријатељи, породица, навијање на утакмицама, митинзима, странчарење у партијама, дангубљење у кафани или пиво испред драгстора, играње фудбала, и много много других облика. Овако нешто је и Владимир рекао: Не знам . Ја лично не видим црквену заједницу , као заједницу у правом смислу речи, више као групу људи која се силом прилика нашла на истом месту. А и ја бих се сложио некако са тим. Јер ту су разни људи, са разним интересовањима, како рече Тома и старији људи и онда нема пуно заједничких тема итд. И онда би се разговори кад тад претворили у аброве и осуђивање попова Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука