Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Nema veze jel to moguce ili ne. Nije ispravno i zato se treba zabraniti, jednostavno je.

Zapravo, stvar je daleko od jednostavnog. Ti nemas objektivni kriterijum toga sta je "ispravno" a sta ne, pa da drzava moze na njega da se osloni i zabrani sve sto spominjes. 

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Ali zasto bi morali da imaju ta prava koja se dobijaju u braku?

Gradjanski brak regulise prava i obaveze zbog odredjenog smisla. A taj smisao je porodica. Spajanjem porodicno ne povezanih dvoje ljudi u zakonsku zajednicu po kojima je moguce (muskarac i zena) da osnoju porodicu.

Brak ne postoji cisto da daje prava ljudima tek tako.

Na ovom primeru previse preskaces preko nekih stvari, secam se da si i pre potegao ovaj primer.

Predpostavljas da gej zajednica je nekako vazna bez ikakog objasnjenja (Imas moje pitanje na prvoj liniji ove poruke).

Sad izbaci brak uopste. Momak i devojka koji ne zele da udju u brak imaju isti problem. Ja i moj prijatelj imamo isti problem, ja i moj komsija, moja ljubavnica....ljubavnice....

Ne znam kako je to partnerstvo uradjeno u celini tamo gde ga ima, ali ja to gledam kao neki pravni dogovor u raspodeli imovine i socijalnih beneficija.

Recimo ako gej oce da poseti svog momka u bolnici a ne moze jer nije uza porodica,pa da to moze da se regulise tim ugovorom.

Isto tako ako ja imam najbloljeg druga ,ni ja nisam uza porodica ali mogu da imam takav ugovor.

Подели на овим сајтовима

Gradjanski brak regulise prava i obaveze zbog odredjenog smisla. A taj smisao je porodica.

Smisao nije porodica, tj.  deca, jer se sklapanje gradjanskog braka dozvoljava svima, nevezano za to da li ce imati potomstvo ili ne. Smisao su upravo te beneficije. Nista vise. Naravno, u drustvu u kojem zivimo, jedno od osnovnih obelezja braka jeste i potomstvo, i tu nema nista lose, ali ne treba to unositi u pravne norme. 

Predpostavljas da gej zajednica je nekako vazna bez ikakog objasnjenja

Jedan peder je vazan isto koliko i jedan strejt lik. Samim tim, ako drzava omogucava neke olaksice jednom, to treba da omoguci i drugom. Ne mislim da je neko vise objasnjenje potrebno od toga. 

I nije vazna gej zajednica niti bilo koja druga nego je vazan pojedinac. 

Momak i devojka koji ne zele da udju u brak imaju isti problem.

Ali imaju mogucnost da sklope brak i dobiju te povlastice. Da li ce oni tu moguicnost iskoristiti ili ne je na njima, ali je poenta da ta mogucnost postoji. Drugim recima, imaju taj problem zato sto zele da ga imaju, niko im ne brani da sklope brak. 

Ne znam kako je to partnerstvo uradjeno u celini tamo gde ga ima, ali ja to gledam kao neki pravni dogovor u raspodeli imovine i socijalnih beneficija. Recimo ako gej oce da poseti svog momka u bolnici a ne moze jer nije uza porodica,pa da to moze da se regulise tim ugovorom.

Ok, to je i neka moja ideja, tako da se tu slazemo.  

Подели на овим сајтовима

Ali zasto bi morali da imaju ta prava koja se dobijaju u braku?

Gradjanski brak regulise prava i obaveze zbog odredjenog smisla. A taj smisao je porodica. Spajanjem porodicno ne povezanih dvoje ljudi u zakonsku zajednicu po kojima je moguce (muskarac i zena) da osnoju porodicu.

Па и они су породица. Не у конвеционалном смислу те речи али су породица. Стало им је једни до других, пазе једно на друго, заједно стварају, заједно живе... много аспекта које имаш и у породици.... није смисао породице прављење деце, већ двоје људи који желе да деле живот... и то су ти породична права.. немају везе са децом.

Да напоменем ово ти причам из перспективе ГРАЂАНСКОГА ПРАВА и СХВАТАЊА ГРАЂАНСКОГ ПРАВА, које користи религијски неутралне термине.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ne nije. Dozvoljava se svima koji ispunjavaju kriterijume.

Recimo brak je slep na rasu,veroispovest,politiku,seksualnost,itd. Jer je vazno samo da budu muskarac i zena zbog onoga sto je samo moguce spajanjem njih.

Ovde pravis jako veliku gresku.

Gore sam pomenuo da za brak nije bitno ko je koje skeualnosti. Gejevi i lezbejke imaju ista,ali apsolutno ista prava kao i ja jer su jednaki sa mnom.

I na osnovu cega je jedan homoseksualac ili lezbejka vazan/vazna da dobije svoju verziju braka?

Super i to je nesto.

Подели на овим сајтовима

Па и они су породица. Не у конвеционалном смислу те речи али су породица. Стало им је једни до других, пазе једно на друго, заједно стварају, заједно живе... много аспекта које имаш и у породици.... није смисао породице прављење деце, већ двоје људи који желе да деле живот... и то су ти породична права.. немају везе са децом.

Да напоменем ово ти причам из перспективе ГРАЂАНСКОГА ПРАВА и СХВАТАЊА ГРАЂАНСКОГ ПРАВА, које користи религијски неутралне термине.

Opet postoje razlika od ljudi koji mogu sebe da nazivaju porodicom i oni koji mogu da budu porodica.

Подели на овим сајтовима

Opet postoje razlika od ljudi koji mogu sebe da nazivaju porodicom i oni koji mogu da budu porodica.

Па постоји, али зашто би ти ускратио право хомосексулацу да се сматра ужим делом породице другог хомосекслауца са којим је у односу и да добије прао да га посети када је у болници, затвору, да могу да купе стан, да имају право наслеђивања један другог или слично?

Не видим стварно зашто би то иком разумном сметало.. назови га брак, породица, како хоћеш мени је све једно али ми је савршено разумно, исправно и праведно да имају међусобно она права.

Да могу да имају иста права као ја и ти (грађанска права) са особом коју интимно воле... 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Па постоји, али зашто би ти ускратио право хомосексулацу да се сматра ужим делом породице другог хомосекслауца са којим је у односу и да добије прао да га посети када је у болници, затвору, да могу да купе стан, да имају право наслеђивања један другог или слично?

Jer nisu uza porodica.

Da bi nesto bilo uskraceno mora prvo da postoji. E sad,na osnovu cega bi homoseksualac trebao da ima ta prava?

Подели на овим сајтовима

Ne nije. Dozvoljava se svima koji ispunjavaju kriterijume.

Dozvoljeno im je da stupe u zivotnu zajednicu koju ne zele i koja je za njih neprirodna. To je isto kao kad bismo zabranili sve verske objekte osim dzamija i rekli kako su, eto, jevreji, pravoslavci i katolici u istom polozaju kao i muslimani jer im je dozvoljeno da idu u dzamiju i prisustvuju verskim obredima.To sto ne zele i sto se to protivi njihovim uverenjima, naravno, nema nikakve veze. Bitno da se zakon podjednako odnosi na sve i da svi mogu da idu u dzamiju i tako ostvare svoja verska prava. 

Eto, to je logika koja stoji iza tvrdnje da su definisanjem braka kao muza i zene/onemogucavanjem civilnih partnerstava svi u istom polozaju. 

Подели на овим сајтовима

I na osnovu cega je jedan homoseksualac ili lezbejka vazan/vazna da dobije svoju verziju braka?

U slucaju da se uvede gej brak, to bi automatski znacilo i uvodjenje hetero braka tako da bi i jedna i druga strana imale svoju verziju, pa niko ne bi bio vazniji u odnosu na drugog. Jer tad ne bi postojao brak (kao zajednica muza i zene) i gej brak (kao poseban vid braka), nego bi postojali odvojeno strejt i gej brak. 

Подели на овим сајтовима

Dozvoljeno im je da stupe u zivotnu zajednicu koju ne zele i koja je za njih neprirodna. To je isto kao kad bismo zabranili sve verske objekte osim dzamija i rekli kako su, eto, jevreji, pravoslavci i katolici u istom polozaju kao i muslimani jer im je dozvoljeno da idu u dzamiju i prisustvuju verskim obredima.To sto ne zele i sto se to protivi njihovim uverenjima, naravno, nema nikakve veze. Bitno da se zakon podjednako odnosi na sve i da svi mogu da idu u dzamiju i tako ostvare svoja verska prava. 

Eto, to je logika koja stoji iza tvrdnje da su definisanjem braka kao muza i zene/onemogucavanjem civilnih partnerstava svi u istom polozaju. 

ond treba napraviti i instituciju za pedofile također jer i oni bi trebali da imaju prava da ispoljavaju svoju bolest,ja predlažem i ljudožderima da se omoguće njihova prava,da se to fino legalizuje,da postoji mogućnost da se otkupi svježe meso pogiinulih u ratovima ili na drugi način,čemu da propada toliko silno meso a i država bi imala korist od poreza,treba ljudi biti širokogrud prema ljudskim boleštinama,takva su vremena došla,ne treba ništa zabranjivati,jer u ustavu piše da se niko ne smije diskriminisati...

samo ti ovdije mješaš babe i žabe i praviš se zbunjen ko neka djevojčica,poistovjećuješ ljudsku bolest sa dzamijama i islamom,kako nemaš stida uopšte tako nešto da napišeš

Подели на овим сајтовима

gdje brate jednoglasni vidiš da čak i na ovom forumu ima 10% bolesnika što je ogroman procenat,kao društvo smo skroz truli

Mogao bi ti malo da popijes koji ban, ili malo jacu opomenu, a?

Ovaj tvoj post zasluzuje prijavu administaciji svakako. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Mogao bi ti malo da popijes koji ban, ili malo jacu opomenu, a?

Ovaj tvoj post zasluzuje prijavu administaciji svakako. 

prijavi me admnistraciji da me banuju,nije problem,to je moj stav,ja ga se ne stidim,nemam ni namijeru da ga krijem pred ikim...

Ja nisam nikoga imenovao da bi nekog direktno uvredio,za ljude koji žele ili podržavaju brakove koji nisu između muškarca i žene ja smatram duhovnim bolesnicima,ako se neko prepoznaje u mojoj kritici njegova stvar,ako zaslužujem ban treba me banovati i to trajno,spreman sam da platim i tu cijenu ,principijelan sam čovijek uvijek bio,sastavni dio moje ličnosti...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...