Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

"Човек види оно шта хоће", рече наш Блаженопочивши патријрах г.Павле, и вођен тиме нећу више писати, јер је иначе већ све и написано.

На ово питање које сам извукао, немам одговор, али ћу ако Бог да, знати одговор већ после сутрашње Литургије. Па , кажем, ако Бог Да да сазнам одговор "из прве руке", од Хиландарског монаха, написаћу...ако не, сачекаћемо....

Свако добро и надам се да си осетио да ништа овде не писах ради било каквог убеђивања већ из Љубави чисте и према људима о којима сам писао и према људима који су учествовали у разговору, а првенствено Теби....

Праштај брате...

Свако добро милосрдни и човекољубив Бог да Ти Да

confused

https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/1405_love.gif

1405_love

Наравно брате,знам да пишеш увек из добре намере и без икаве намере  убеђивања или нечега сличног.

Што се тиче питања, пре постављања тог питања (а и саме помене у једној од прошлих постова) ја сам се консултвовао о свему са једним од оних људи које Ти предпостављаш да сутра питаш "из прве руке". Тако да,ако ми верујеш не мораш да питаш. Мада најбоље је да то урадиш да би се лично уверио.

Остај у Добру!

Као и сви остали,наравно!

https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/drugarstvo.gif

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

шта зна Владика Порфирије и руски патријрах ? 0104_cheesy

због оваквих ствари о којима прича отац Јоил,  0202_238 се и огласио блажене успомене му патријрах Алексеј јер то није учење Цркве, а узело је маха у Русији и зато је и реаговао њихов патријрах.

На жалост то је требало и код нас да се огласе владике раније, али никада није касно.

Ја сам био у Хиландару нико ме није питао ни да ли сам у браку, то су приче за малу децу. Уосталом не може неки калуђер па макар био и из Хиландара да зна боље од руског патријарха о браку или од Владике Порфирија.

Их брате Чавез :smiley: .

Нити је Руски блаженопочивши Патријарх Алексеј непогрешив,нити је епископ Порфирије папа.

И ако +Порфирија волим да слушам,а +Алексеј је можда чак и свет човек (јер знамо да му је замироточио портрет још за живота,мада ко ће га знати. Постоје и ваљда "докази" да је био агент КГБ -а,а и имао је сигурно екуменистичке испаде (мислим на негативну димензију екуменизма)).

Све у свему поново кажем, ово : http://www.eparhija-prizren.com/sr/mediji/odluke-sv-sinoda-ruske-crkve-povodom-zloupotreba-u-duhovnickoj-praksi нема везе са овим што ја говорим. Ово је борба са идењем у крајности. Тотално други контекст овога о чему причам/причамо.

А ово што је владика Порфирије рекао,а Ти пренео,нема никакве везе са Православљем.

Да се подсетимо:

Владика Порфирије је саветовао на једном предавању да они који су у грађанском браку и причешћују се не морају да се веначју у цркви. Рекао је да није проблем и да се могу венчати уколико то желе, али да то није неопходно јер су двоје кроз причешће већ једно тело Христово које је Црква.

Ово подебљано се толико одудара од Православног учења,да на први поглед изгледа на хулу на Духа Светог. Не можемо признавати Свету Тајну Причешћа ако не признајемо Свету Тајну Брака ?!?

Само негирање Свете Тајне Брака као небитне и непотребне за живот супружника је ништа друго до борба против Светих Тајни и Духа Светог који у њима дејствује ( А Света Тајна Брака је НЕОПХОДНА за живот супружника,јер да није НЕ БИ ПОСТОЈАЛА у ЦРКВИ)

Ако овако резунујемо,зашто нам је потребна уопште било која СВЕТА ТАЈНА? Или ми признајемо само оне Свете Тајне које ми сматрамо да су потребне,а неке (које је ЦРКВА НАСУШНО одредила) нису неопходне (!), и сасвим непотребне?!? Зар смо протестанти?

Оваквим резоновањем које је изнео брат Чавез можемо онда закључити нешто слично. Шта ће нама уопште онда Света Тајна исповести када можемо се лепо покајати без свештеника и Свете Тајне исповести и отићи да се Причестимо. Може неко бити сто пута владика али ово горе изреченено нема везе са Православљем. Мада,ја се надам да је ово б. Чавез тотално погрешно пренео.

Узгред, данас сам баш рекао једном ђакону магистру теологије о овом горе цитираном и човек се згрозио рекавши да то није православље и да тако нешто сигурно вл. Порфирије није рекао.

Иначе што се тиче Хиладнара и Причешћа тамо.

Ако мени не верујеш брате Чавез и сматраш да овде причам приче за малу децу, изволи па питај било ког Хиландарца. Не бих се ништа усудио да пишем везано за то пре консултације.

И није у питању "неки калуђер" већ став читаве Свете Горе Атонске и Св. Манастира Хиландара као једног Њеног дела. Свакако је вреднији став од мноштва духовно и богословски учених монаха (Свете Горе),него појединаца,па макар то били и Епископи Цркве.

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог,

Ја сам у браку осам година и имам троје дјеце. И сваким даном ми нешто постане мало јасније а онда опет ништа ми није јасно. Брак је заиста велика Тајна па је она у Цркви Света тајна. неко каже за себе да је Православан Хришћанин али нити се причешћује нити пости а о Црквеном браку да не говорим. По чему је он онда православан. Да ли само по томе што је крштен? Други опет је у Црквеном браку али се никад није причестио нити је постио.... све је то јако компликовано. Постоји оно што су нам Свети оци дали а ми слаби и крхки а онај непомјаник жели да нас скрене с пута.... а Свети оци су знали јер је Дух Истине био у њима да неке ствари могу нама слабима бити од помоћи да стекнемо Духа светога и да задобијемо Царство Небеско. И сад је питање да ли ми желимо да уђемо у Царство Небеско да ли је то наш циљ? Ако нам то није главни циљ па и једини у овом животу на земљи чему онда и вјенчавање у Цркви па и остале тајне. Оне онда могу а и не морају.

Црква нам даје дар да можемо да опстанемо као једно тијело као човјек и жена у љубави заједничкој према Богу, па Бог да онда и дјецу и љубав заједничка се шири на мале. И тај дар нам дарује својом Светом тајном Браком у Цркви Христовој. Али треба тај дар чувати и његовати и свој однос према Богу трудити се да не оскрнавиш. Неће човјек оставити своју жену нити жена човјека ако му је Христос пред очима. Како неко да нпр. вара своју жену а Христа воли јер тако Христа вара и он онда превазиђе тренутну нељубав и тренутни пад и иде даље са својом женом и са својим мужем жена. Блуд је све што је ван Брака (Црквеног) за онога коме је циљ Царство Небеско јер су нам то Свети оци тако оставили да знамо да је то начин да не погрешимо. Али блуд је исто тако кад муж и жена упадну у страсти тјела ради, и занемарују постове и празнике Господње и Светих и Пресвете Богородице.И блуд је кад страст овлада човјеком а он неће да прихвати други дар од Бога а то је дијете. Зато су нам исто Свети оставили да знамо да се суздржавамо кад треба у одређене дане али исто тако ако из било ког разлога муж и жена не могу да роде дијете, тј нису спремни из ко зна којих разлога, да се суздржавају и то све у договору.

Монах кад даје завјет он га даје пред Богом и он исто тако као и муж неће варати јер Христос стоји пред њим и он свој монашки завјет чува јер му је то пут који је Бог благословио кроз Цркву и он се тако спасава.  Ми никог не смијемо да осуђујемо али Црква мора да даје епитимије и оне су исто помоћ јер негдје сам чула ко умре под епитимијом али је испуњава савјесно умире као да се причестио...

Хвала Господу на свему!

"И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша." (Марко 11, 25-26)

Подели на овим сајтовима

Znam nekoliko primera iz okoline,da su se dvoje davnih dana vencali gradjanski i pod stare dane jedno od njih se okrneulo Gospodu,ide u crkvu,posti,ali to sto druga strana nije,koci.Ta osoba koja se sada u Veri,da li da ostavi svog supruznika zbog toga ili sta?Da ga/je natera u nesto drugo,preljubu,npr. zbog uzdrzavanja u vreme postova?Zaista je to nezgodna situacija.Kako su stari narodi kada su primali hriscanstvo postepeno,preobrati se jedan supruznik,a ovaj drugi nece,sta su radili?Zasto osuditi tog novog vernika zbog bracnog druga nevernika?A da taj drug iz nekog obzira prema svom drugu verniku pristane na vencanje u Crkvi,reda radi,a posle toga nista ne izvrsava sto treba,kakva je onda svrha...Bas jedna bakica je rekla DA LI DA UBIJEM MUZA DA BIH MOGLA DA SE PRICESTIM,jer joj nisu dali da se pricesti, a muz okoreli komunista,nije hteo ni da cuje...Daleko bilo,da li da se moli da muz umre pre nje,da bi onda mogla da se pricesti?Stvarno mi nista nije tu jasno...Samo zato sto je neko Srbin i krsten kao beba,a ,recimo,nikad Veru nije "upraznjavao" ,ne znaci da je pravoslavac.Ja pocinjem da posmatram sve kao da sam u 1. veku,pa pokusavam da zamislim sta su tada radili ljudi koji su Hristosa prihvatili,a njihove prodice nisu?

Isto tako,ako jedan supruznik nije vernik,sta ce ova druga "verna" strana kada naidje post?Mora da se preda drugu,a nije mu /joj do toga ,kada se zajedno ne mole,da li da se rastave zbog toga?Jedna strana tu mora da pati,neminovno.Da se otera neko da trazi drugu zenu/coveka jer verna strana ne zeli odnose?Bas poznajem bliske ljude neke koji su u tom rasulu...A jos ako se zacne dete za vreme posta,pa se grize ta majka koja nije ni zelela odnose za vreme posta,strasne su to muke. Sakloni nas ,Gospode,te vrste nesloge u braku...

Подели на овим сајтовима

" А осталима говорим ја, а не Господ, ако неки брат има жену неверујућу и она се приволи да живи са њим, нека је не оставља. И ако нека жена има мужа неверујућег и он се приволи да живи са њом, нека га не оставља. Јер се неверујући муж посвети женом, и жена неверујућа  се мужем иначе даца ваша била би нечиста а сад су света. Ако ли се неверујући раздваја нека се раздвоји. Брат и сестра у таквом случају нису ропски везани. На мир нас је позвао Бог. Јер шта знаш, жено, можда ћеш спасти мужа? Или шта знаш, мужу, можда ћеш спасти жену?"  (Прва посланица Коринћанима 7, 12-16)

"И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша." (Марко 11, 25-26)

Подели на овим сајтовима

" А осталима говорим ја, а не Господ, ако неки брат има жену неверујућу и она се приволи да живи са њим, нека је не оставља. И ако нека жена има мужа неверујућег и он се приволи да живи са њом, нека га не оставља. Јер се неверујући муж посвети женом, и жена неверујућа  се мужем иначе даца ваша била би нечиста а сад су света. Ако ли се неверујући раздваја нека се раздвоји. Брат и сестра у таквом случају нису ропски везани. На мир нас је позвао Бог. Јер шта знаш, жено, можда ћеш спасти мужа? Или шта знаш, мужу, можда ћеш спасти жену?"  (Прва посланица Коринћанима 7, 12-16)

Ovo mnogi zaborave u svoj svojoj sebicnosti.

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Znam nekoliko primera iz okoline,da su se dvoje davnih dana vencali gradjanski i pod stare dane jedno od njih se okrneulo Gospodu,ide u crkvu,posti,ali to sto druga strana nije,koci.Ta osoba koja se sada u Veri,da li da ostavi svog supruznika zbog toga ili sta?Da ga/je natera u nesto drugo,preljubu,npr. zbog uzdrzavanja u vreme postova?Zaista je to nezgodna situacija.Kako su stari narodi kada su primali hriscanstvo postepeno,preobrati se jedan supruznik,a ovaj drugi nece,sta su radili?Zasto osuditi tog novog vernika zbog bracnog druga nevernika?A da taj drug iz nekog obzira prema svom drugu verniku pristane na vencanje u Crkvi,reda radi,a posle toga nista ne izvrsava sto treba,kakva je onda svrha...Bas jedna bakica je rekla DA LI DA UBIJEM MUZA DA BIH MOGLA DA SE PRICESTIM,jer joj nisu dali da se pricesti, a muz okoreli komunista,nije hteo ni da cuje...Daleko bilo,da li da se moli da muz umre pre nje,da bi onda mogla da se pricesti?Stvarno mi nista nije tu jasno...Samo zato sto je neko Srbin i krsten kao beba,a ,recimo,nikad Veru nije "upraznjavao" ,ne znaci da je pravoslavac.Ja pocinjem da posmatram sve kao da sam u 1. veku,pa pokusavam da zamislim sta su tada radili ljudi koji su Hristosa prihvatili,a njihove prodice nisu?

Isto tako,ako jedan supruznik nije vernik,sta ce ova druga "verna" strana kada naidje post?Mora da se preda drugu,a nije mu /joj do toga ,kada se zajedno ne mole,da li da se rastave zbog toga?Jedna strana tu mora da pati,neminovno.Da se otera neko da trazi drugu zenu/coveka jer verna strana ne zeli odnose?Bas poznajem bliske ljude neke koji su u tom rasulu...A jos ako se zacne dete za vreme posta,pa se grize ta majka koja nije ni zelela odnose za vreme posta,strasne su to muke. Sakloni nas ,Gospode,te vrste nesloge u braku...

Код оваквих поменутих компликованих случајева Црква упражњава икономију,"по принципу" Ап. Павла које је цитирала сестра Ванда.

Подели на овим сајтовима

Код оваквих поменутих компликованих случајева Црква упражњава икономију,"по принципу" Ап. Павла које је цитирала сестра Ванда.

Nema toga sto ne moze da ova kvazidemokratija da unisti pa tako ni brak nije imun na to necistivo ucenje.

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Nema toga sto ne moze da ova kvazidemokratija da unisti pa tako ni brak nije imun na to necistivo ucenje.

Па не може уништити Бога,Цркву и јаку веру и још понешто :smiley: .

Али слажем се са изреченом констатацијом.

Подели на овим сајтовима

Pa naravno brate da ne moze. Nasa crkva opstaje vec 2010 god bas zbog toga sto u njoj nema

demokratije vec se znala tacna hijerarhija. No, moderni brak daje zenama za pravo da donose

odluke o porodjaju, i porodu uopste, te se to odrazava na nas bioloski opstanak.

Inace nisam licno protiv drugih zenskih prava u braku. Smatram da zena mora da ima pravo na

50 % "akcija" u braku ali sam protiv da imaju apsolutno pravo na odluku o potomstvu.

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

шта зна Владика Порфирије и руски патријрах ? 0104_cheesy

због оваквих ствари о којима прича отац Јоил,  kolo2 се и огласио блажене успомене му патријрах Алексеј јер то није учење Цркве, а узело је маха у Русији и зато је и реаговао њихов патријрах.

На жалост то је требало и код нас да се огласе владике раније, али никада није касно.

Ја сам био у Хиландару нико ме није питао ни да ли сам у браку, то су приче за малу децу. Уосталом не може неки калуђер па макар био и из Хиландара да зна боље од руског патријарха о браку или од Владике Порфирија.

Тих бре Чавез па шта је о.Јоил сад овде погрешно рекао?Или га ти стварно уопште не волиш,па све од њега сматраш јеретичко?Бртате сви оно греше,па и Јоил и Порфирије,па и Руски Патријарх.Потпуно ме збуњујеш са таквим,па мислим и политичким ствовима,а не теолошким.  kolo2

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

Брак изван Цркве ... Брак изван Христа.

Брак у Цркви... Благословено пред пријестолом Господа.

Многи се побуне на ово, или зато што већ имају брак изван Цркве, или што се припремају на слично, није на осуду. Али јесте за размишљање.

Што је при Цркви, уз Бога је.

kolo2

Подели на овим сајтовима

Pa naravno brate da ne moze. Nasa crkva opstaje vec 2010 god bas zbog toga sto u njoj nema

demokratije vec se znala tacna hijerarhija. No, moderni brak daje zenama za pravo da donose

odluke o porodjaju, i porodu uopste, te se to odrazava na nas bioloski opstanak.

Inace nisam licno protiv drugih zenskih prava u braku. Smatram da zena mora da ima pravo na

50 % "akcija" u braku ali sam protiv da imaju apsolutno pravo na odluku o potomstvu.

U Svetom pismu piše da žena mora da sluša muža ali isto tako piše da muž treba da voli svoju ženu kao što Hristos voli Crkvu. Moderan brak je zasnovan na modernističkim shvatanjima koji nisu pravoslavni i onaj ko želi da žvi pravoslavno nije u modernom braku, već u pravoslavnom., Bar se trudi.

Подели на овим сајтовима

Брак изван Цркве ... Брак изван Христа.

Брак у Цркви... Благословено пред пријестолом Господа.

Многи се побуне на ово, или зато што већ имају брак изван Цркве, или што се припремају на слично, није на осуду. Али јесте за размишљање.

Што је при Цркви, уз Бога је.

:drugarstvo:

Хе, па није венчање у Цркви гарант да ће брачници бити уз Бога :)

Нити да су по дифолту невенчани у Цркви уз оног репатог  :smiley:

Подели на овим сајтовима

Није гарант да ће бити уз Бога, али рекоше "ДА" у Његовом храму.

Тамо гдје смо недељом, тамо и тог "великог" дана... чему раздвајати наше радости  :drugarstvo:

Само сам то хтјела рећи.

Ја ништа не знам  :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...