Jump to content

Препоручена порука

Pa jeste.

Ali evo odmah da kazem.Meni nisu tu jasne neke stvari.

Postoji ucenje koje zastupaju neki nasi Pravoslavci da se spasavamo samo mi koji smo krsteni u Pravoslavnoj crkvi.Tj imamo sansu da se spasemo dok ostali uopste nemaju.E sad,postoje i pravoslavci koji kazu,npr.otac Timotej cini mi se,po njemu se cak i neki ateisti mogu spasiti.Ja sam blizi licno tom misljenju,mada takve sad zovu novotarci.

E a mene je zanimalo kako je nasa crkva priznala svetitelja koji nije ni krsten u njoj,dok u isto vreme neki "velikani" te nase crkve govore da je krstenje jedan od uslova spasenja.To mi je paradoks.

Рекох ти, нестрпљиви мој брате, идемо полако. :)

Да ли онда верујеш да та иста Црква, воћена Богом Духом Светим, препознаје, потврђује и обзнањује оне који су истински Њени?

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Рекох ти, нестрпљиви мој брате, идемо полако. :)

Да ли онда верујеш да та иста Црква, воћена Богом Духом Светим, препознаје, потврђује и обзнањује оне који су истински Њени?

Osecam se kao na casu veronauke :D

Verujem :)

Подели на овим сајтовима

Osecam se kao na casu veronauke :D

Verujem :)

У контексту природе и циља питања као и ова три твоја одговора, њихове промишљености, као и оне моје прве констатације, верујем да је одговор јасан сам по себи. :)

Подели на овим сајтовима

У контексту ова три одговора, њихове промишљености и моје прве констатације, верујем да је одговор јасан сам по себи. :)

Da skapirao sam.

Kao i razbojnik na krstu,nije se formalno krstio ali je prepoznao Hrista kao svoga spasitelja i Hristos ga je primio k sebi. :)

Подели на овим сајтовима

Da skapirao sam.

Kao i razbojnik na krstu,nije se formalno krstio ali je prepoznao Hrista kao svoga spasitelja i Hristos ga je primio k sebi. :)

Браво...заиста Дух "дише где хоће"...и слава му и хвала на томе!

Подели на овим сајтовима

Прво сам хтела да отворим тему "насловљавање јеванђеља", али сам нашла ову погодну за моја питања:

Насловљавање еванђеља
Канонска еванђеља су писана анонимно и првобитно без наслова .
Већина стручњака за Нови завет сматра да еванђеља у Новом завету, која су атрибуирана према Исусовим ученицима или следбеницима ученика, нису написали људи чија имена носе.[7] Њихови аутори, односно приређивачи, су насловљавали еванђеља по апостолима који су проносили „добру вест“. Тако на пример, наслов Еванђеље по Матеју није значио да се аутор или аутори потписују као Матеј, већ значи да је то еванђеље какво је подучавао Матеј, односно еванђеље према Матеју.[7]
Исти обичај је примењиван и приликом насловљавања апокрифних еванђеља, па тако Еванђеље по Јуди није писао сам Јуда Искариотски, већ заједница која себе сматра чуварима његовог учења.[7]

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%92%D0%B5%D1%99%D0%B5

Интересује ме, да ли је ово тачно? јер нисам до сада наилазила на то да се сматра  да јеванђеље нису написали људи чија имена носе него је то како су подучавали :0222_shocked:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Не би било лоше ако би неко могао да ми одговори на питање, изненађена сам да пише да се покушавају установити прави аутори, одакле им да је то јеванђеље како је подучавао Матеј, а не како је то по предању да су дела очевидаца? Ово је први пут да наилазим на овако питање,... никад нисам мислила и веровала  другачије.

На линку можете погледати који су извори, укупно 32 извора са карактеристикама неприлагођености истраживања. Моје питање се састоји у томе постоје ли могуће чињенице и аргументи за ово што се "сматра"?

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

E tako sam i ja zamislio temu,da mi laici postavljamo neka teoloska pitanja koja nam nisu jasna a teolozi ili ljudi koji se razumeju da odgovaraju.Zato sam i stavio ovako uopsten naslov.

Odgovorice ti neko,samo da vide :)

Подели на овим сајтовима

Гледе ауторства Јеванђеља и НЗ књига уопште, препоручујем Увод у Нови Завет од Дрејна, односно Харингтона, или, ако сте у могућности, пошто нисам могао да нађем на мрежи, истоимену књигу од Јоаниса Каравидопулоса...Ту је све лепо објашњено :)

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Гледе ауторства Јеванђеља и НЗ књига уопште, препоручујем 

пошто нисам могао да нађем на мрежи, истоимену књигу од Јоаниса Каравидопулоса...Ту је све лепо објашњено :)

Ово ме је посебно обрадовало, јер  сам између осталог тражила нешто везано за посланице апостола Павла...одакле је иначе све кренуло :)  па до Википедије...а ево оно првобитно трагање на СПЦ

http://www.spc.rs/sr/jkaravidopulos_poslanice_apostola_pavla_iz_suzanjstva

Пуно се захваљујем! :good2:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Да...крстио га је Јевсевије Никомидијски, један од главних у аријананској струји.

Слушао сам предавање владике Атанасија каже да је Јевсевије био православан кад је крстио св. Констатина.

Подели на овим сајтовима

Прво сам хтела да отворим тему "насловљавање јеванђеља", али сам нашла ову погодну за моја питања:

Насловљавање еванђеља

Канонска еванђеља су писана анонимно и првобитно без наслова .

Већина стручњака за Нови завет сматра да еванђеља у Новом завету, која су атрибуирана према Исусовим ученицима или следбеницима ученика, нису написали људи чија имена носе.[7] Њихови аутори, односно приређивачи, су насловљавали еванђеља по апостолима који су проносили „добру вест“. Тако на пример, наслов Еванђеље по Матеју није значио да се аутор или аутори потписују као Матеј, већ значи да је то еванђеље какво је подучавао Матеј, односно еванђеље према Матеју.[7]

Исти обичај је примењиван и приликом насловљавања апокрифних еванђеља, па тако Еванђеље по Јуди није писао сам Јуда Искариотски, већ заједница која себе сматра чуварима његовог учења.[7]

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%92%D0%B5%D1%99%D0%B5

Интересује ме, да ли је ово тачно? јер нисам до сада наилазила на то да се сматра  да јеванђеље нису написали људи чија имена носе него је то како су подучавали :0222_shocked:

Доста новозаветних научника сматра да су многи новозаветни списи псеудоними. Сматра се да су 7 Павлових аутентичних посланица, да је Еванђеље по Матеју написао непознати јудеохришћанин који је знао грчки итд.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...