Jump to content

Nova teorija o nastanku svemira

GeniusAtWork

Препоручена порука

У истом као и твоје само на други начин, начина је небројено да се оде у супротном смеру... :)

To je njegov odgovor? Nadam se da nisam ostavio utisak da u tom smislu odigra, pogotovo što sam se ogradio pitanjima koja mi se radjaju kao apsolutnom početniku na ovoj temi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

За бесмртност је неопходан сам Логос. Једино нам остаје вера у то.

Не морамо замишљати бесмртност као неку врсту суперчестица - које омогућавају нетрулежност. Хришћанство стреми личносном односу са Богом ,,који је све у свему'' - који на тајанствен начин пребива, истовремено, као суштина, у сваком средишту конституената материје.

Сада живимо чекајући преображење јер смо пали као целокупна творевина. Једноставно, живимо у палом стању, имајући једино веру као ,,основ свему чему се надамо''.

Da mene zanima da li nauka ostavlja takvu mogućnost da se materija neprekidno obnavlja i postane suštinski besmrtna na stranu sad duša....

Ako me razumete.... ( zanima me šta nauka kaže )

Подели на овим сајтовима

Gledano čisto sa naučne strane, otkad je otkriveno da se svemir širi i da ima početak, tri mogućnosti su u opticaju:

- posle određenog vremena, svemir će prestati da se širi, počeće da se opet sažima i završiće se nekim novim velikim praskom. Ovo je takozvani Big Crunch. Ako bi ova hipoteza bila tačna, imali bismo još nekih ~ 20 milijardi godina pre kraja svemira i novog big benga. Po sadašnjim podacima koje imamo, ova hipoteza je isključena.

- svemir će nastaviti da se širi, ali sve sporije i sporije i nikada neće prestati da se širi. Onda će se polako vremenom (u VRLO dugačkom vremenskom periodu) zvezde gasiti, i za nekih 1014 godina u svemiru koji poznajemo više neće biti novih zvezda. Materija kakvu poznajemo će prestati da postoji (raspad protona). Onda će se i te preostale zvezde pretvoriti u crne rupe, koje će vremenom ispariti, tako da za jedno 10100 godina od danas svemir će postati jedno veliko ništa, praznina bez ičega. Ovo je tzv. Big Freeze.

- treća mogućnost, koja je predložena u zadnjih 10-ak godina je da će se svemir širiti sve brže i brže, usled delovanja tzv. tamne energije, koja uzrokuje ubrzano širenje kosmosa.

Opcije dva i tri su trenutno u igri. Sve zavisi od količine tamne energije. Tehnologija koju imamo je trenutno neprecizna da bismo imali konačne podatke o tam. energ. Ukoliko se ispostavi da je dominantna, onda bi kraj svemira bio tzv Big Rip, stalno ubrzano širenje svemira bi raskomadalo prvo galaksije, onda zvezde, pa planete i na kraju svu materiju. Ako dođe do toga, onda svemir ima još 20-30 milijardi godina do 'smrti'.

:)

Подели на овим сајтовима

Сада живимо чекајући преображење јер смо пали као целокупна творевина. Једноставно, живимо у палом стању, имајући једино веру као ,,основ свему чему се надамо''.

Da li nauka prepoznaje da SMO PALI KAO CELOKUPNA TVOREVINA ? 

Подели на овим сајтовима

Da li nauka prepoznaje da SMO PALI KAO CELOKUPNA TVOREVINA ? 

U nauci ne postoji nikakav pad materije. Pad materije je arhacina zamisao koja pretpostavlja da je materija bila nekad mnogo tananija i duhovnija i da je tokom vremena ogrubela i postala ovo sto je danas.

Onako kako nauka posmatra tvorevinu je nesto slicno razvoju drveta od sjemena pa do stabla. I to nije samo kako nauka posmatra vec to je kako jeste. Nauka posmatra tvorevinu onakvom kakva on jeste i za to postoje matematicki modeli koji je opisuju. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

U nauci ne postoji nikakav pad materije. Pad materije je arhacina zamisao koja pretpostavlja da je materija bila nekad mnogo tananija i duhovnija i da je tokom vremena ogrubela i postala ovo sto je danas.

Onako kako nauka posmatra tvorevinu je nesto slicno razvoju drveta od sjemena pa do stabla. I to nije samo kako nauka posmatra vec to je kako jeste. Nauka posmatra tvorevinu onakvom kakva on jeste i za to postoje matematicki modeli koji je opisuju. 

Da pretpostavio sam. Hvala. Medjutim kažeš citiram: I to nije samo kako nauka posmatra već to je kako jeste.

Hoćeš da mi kažeš da nauka nije ograničena tumačenjem materije prirode?

Naprimer čuo sam da se u sistemu hemijskih elemenata nalaze i prazna mesta za koje nauka tvrdi da će se tek otkriti? 

Ako možeš da mi obrazložiš to.Ono što će se novo otkriti neće pobijati ono što smo već otkrili i što znamo jer je već  objašnjeno kako jeste  i amin?

Подели на овим сајтовима

svemir će nastaviti da se širi, ali sve sporije i sporije i nikada neće prestati da se širi. Onda će se polako vremenom (u VRLO dugačkom vremenskom periodu) zvezde gasiti, i za nekih 1014 godina u svemiru koji poznajemo više neće biti novih zvezda. Materija kakvu poznajemo će prestati da postoji (raspad protona). Onda će se i te preostale zvezde pretvoriti u crne rupe, koje će vremenom ispariti, tako da za jedno 10100 godina od danas svemir će postati jedno veliko ništa, praznina bez ičega. Ovo je tzv. Big Freeze.

E što se ovoga tiče čitao sam relativno skoro. Nakon podataka sa WMAPa, teorija inflacije je izgledala tačna i ono to je bio jedan od dokaza za nju, tj. mapa je bila baš onakva kakvu su je predvideli ovom teorijom.

Mećutim dvojica fizičara., zaboravih im imena, su pokušali da nađu alternativu istoj. I došli na sledeću ideju. Zamisli 2 univerzuma, koji se nalaze u nekom većem 4D prostoru. Isto su i paralelni, e sad njihov sudar je stvorio energiju, onu početnu u našem, a i u ovom drugom. Tj. pre toga oba svemira su bila prazna bez ičega. Usled sudara ioslobaćanja ogromne količine energije oni počinju da se odaljavaju. 

Kako se odaljavaju vremenom se dešava i u jednom i u drugom ono što si ti napisao.

E sad posle određenog vremena oni počinju da se međusobno privlače i idu jedan prema drugom. E sad da bi opet došlo do istog sudara, svemiri moraju da budu apsolutno paralelni a ukoliko na jednom kraju ima više mase nego na drugom do toga neće doći. Mećutim oni su to rešili tako što su predpostavili da ponovno privlačenje počinje u onom trenutku, kada oba svemira postanu prazna, tj kada se "ispeglaju", na  taj način oni su paralelni i kada se sudare opet prave isto i tako u krug. E sad i na ovaj način bi se dobili isti podaci sa WMAPa. 

I koliko sam shvatio sada se čeka sa hvatanjem gravitacionih talasa, ukoliko se uhvate gravitacioni talasi sa početa (u trenutku BB) onda znači da je iflacija, jer na ovaj drugi način ne bi mogli da nastanu dovoljno jaki da bni bili primetni idanas.

Zanimljiva ideja, a sve je to koliko sam shvatio i matematički odrađeno i obe ove hipoteze su trenutno nerešene što se činjenica tiče (takav sam barem ja utisak stekao). Samo se čekaju gravitacioni talasi. 

E sad niti mogu da nađem ime teorije niti likove koji su je stvorili, a tražio sam evo već 10ak minuta po netu.

Подели на овим сајтовима

E sad niti mogu da nađem ime teorije niti likove koji su je stvorili, a tražio sam evo već 10ak minuta po netu.

Meni ovo što si opisao zvuči kao Big Beng kako ga opisuje Teorija struna. A ovaj Big Bounce je nešto drugo izgleda...

:)

Подели на овим сајтовима

Ovaj deo me je podsetio:

Zamisli 2 univerzuma, koji se nalaze u nekom većem 4D prostoru. Isto su i paralelni, e sad njihov sudar je stvorio energiju, onu početnu u našem, a i u ovom drugom. Tj. pre toga oba svemira su bila prazna bez ičega. Usled sudara ioslobaćanja ogromne količine energije oni počinju da se odaljavaju.

Inflation vs. the giant brane collision

What does string theory predict for the source of the vacuum energy and pressure necessary to drive the inflationary period of accelerating expansion? Scalar fields that could inflate Universe at GUT scale could also be involved in breaking supersymmetry at just above electroweak scale, determining coupling strengths of gauge fields, and maybe even providing the vacuum energy for a cosmological constant. String theory contains the ingredients to build models with supersymmetry breaking and inflation or quintessence, but the trick is to get all the ingredients to work together, and that is still, as they say, an active area of research.

A current alternative model to inflation is the giant brain collision model, also known as the Ekpyrotic Universe, or the Big Splat. This intriguing model starts out with a cold, static five-dimensional spacetime that is close to being perfectly supersymmetric. The four space dimensions are bounded by two three-dimensional walls or three branes, and one of those three-dimensional walls makes up the space that we live on. The other brane is hidden from our perception.

According to this theory, there is a third three brane loose between the two bounding branes of the four dimensional bulk, and when this brane hits the brane we live on, the energy from the collision heats up our brane and the Big Bang occurs in our visible Universe as described elsewhere in this site.

This proposal is quite new, and it remains to be seen whether it will survive careful scrutiny.

link

Подели на овим сајтовима

Kako je to regulisano u svemiru... Masa sadrži drži energiju ili energija nosi drži masu?  Umiru i nestaju istovremeno? ili masa ostaje bez energije jer se energija vezala za novo telo masu koja je svojom težinom povukla energiju iz prvobitnog tela mase koje odumire nestaje u apsolutno ništa.

Подели на овим сајтовима

Kako je to regulisano u svemiru... Masa sadrži drži energiju ili energija nosi drži masu?  Umiru i nestaju istovremeno? ili masa ostaje bez energije jer se energija vezala za novo telo masu koja je svojom težinom povukla energiju iz prvobitnog tela mase koje odumire nestaje u apsolutno ništa.

Ни једно ни друго. Маса и енергија су ти две исте ствари, које се различито манифестују. Да кажемо две стране истог новчића, слично као простор и време.

Простор и време су такође две стране једног новчића нису две одвојене ствари.

То је Алберт доказао.

Pa pretpostavljam da je materija deo nekog procesa (stvaranja,stvaranje) čestica koja može da se rodi a možemo je teološki nazvati i (blagodatni dar Tvorca) je ona česnica koja bi postojeću materiju vezala nekim procesom za sebe i neprekidno je obnavljala odnosno ono što je smrtno postalo bi neprekidno obnovljivo samim tim i suštinski besmrtno. Da li nekim odvajanjem atoma da li nekim hemiskim spajanjima onih elemenata koji još nisu otkriveni i imaju prazno mesto (očekuju se). Ide li nauka u tom pravcu?

Честице се у транутном универзуму не рађају, нити нестају. Само мењају облик и форму.

Например, ти запалиш прут, ватра гори, у једној реакцији и испушта топлотну енергију. Другим речима честице које плуту се претварају у топлотну енергију, дим, пауљ итд...

Али генерално та енергија која је постојала унутар честица дрвета, и та је само "променила" облик и форму.  Није ни трунка неповратно нестала.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ни једно ни друго. Маса и енергија су ти две исте ствари, које се различито манифестују. Да кажемо две стране истог новчића, слично као простор и време.

Простор и време су такође две стране једног новчића нису две одвојене ствари.

То је Алберт доказао.

Не умиру ни енергија нити маса. То су ти закони термодинамике.

Aha hvala.

Daj neki link :) počelo je i ovo da me zanima nadrljao sam...

Подели на овим сајтовима

Aha hvala.

Daj neki link :) počelo je i ovo da me zanima nadrljao sam...

Јел разумеш енглески?

Док не сазнам да ли разумеш енглески:

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0

http://sr.wikipedia.org/sr/Specijalna_teorija_relativnosti

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...