Jump to content

Nova teorija o nastanku svemira

GeniusAtWork

Препоручена порука

Није диплома мерило наравно, али давати философске закључке о космологији и теолошке о тријадологији захтева знање, макар у космологији и физици. Писати на начин уваженог Милана може да засени људе који немају знања из елементарне физике. али ми који нешто мало мало знамо о томе, одмах то препознамо као празнину и ћаскање.То вређа физику као озбиљну науку.

Подели на овим сајтовима

Nije diploma nikakvo mijerilo na žalost,bar takva su moja iskustva u životu.samo sam to želio da kažem,ne odnosi se na nikoga pojedinačno.

Slazem se 100%. 

• Волим 1

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ти се Милане сада можда шалиш али онда све ово горе што пишеш нема никакву убедљивост и тежину већ је само наклапање.Слично радиш и у теолошкој области.Студирао сам теоријску физику после средње школе,дао неколико испита укључујући и математику и одустао прешавши на теолошки факултет,и  не усуђујем се  да пишем о Шредингеровој једначини,мада сам знао нешто о њој, нити о Хајзенбергу.Међутим ,овде нико да те повуче за ноге и заустави у твом занесеном лету ка небу.Човече просто се овде вербално празниш не само у космологији, већ и у теолошким стварима које такође ниси студирао.

Bivalo je opomena, ali on na to odgovara da oni koji nisu strucni na temu da se suzdrze sa komentarima.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

@@свештеник Александар,

Доста тога има новог у физици и космологији. Имао сам прилике да по три пута прочитам следеће књиге:

http://www.heliks.rs/elegantni_kosmos.asp

http://www.heliks.rs/tkanje_svemira.asp

http://www.heliks.rs/skrivena_stvarnost.asp

http://www.heliks.rs/qed.asp

http://www.heliks.rs/paralelni_svetovi.asp

Има тога још.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Милане уважавам твоју љубав према поменутим књигама и верујем да си ушао у тај свет и да су ти се отвориле очи,али ти дајеш вредносне и философске судове из космологије а немаш ни мало знања из математике која је С Р Ж свега о чему пишеш.Није убедљиво.Понављам да слично радиш и у тријадологији.Али у њу и можеш да зађеш без дипломе, али у космологију веома веома тешко.

Подели на овим сајтовима

Квантни детерминизам неизбежно води до Еверетовог приступа многим световима, тзв. квантног мултиверзума. Многима то није проблем.

Међутим, осим тога што се неки физичари супротстављају том моделу, постоји још и теолошка препрека за такво становиште. Квантни детерминизам - и мултиверзум, паше СФ филмовима као што је Коцка 2, али за теологију је то неприхватљиво.

Волео бих да наука пронађе једноставан доказ да квантни мултиверзум (и детерминизам) не мора бити некакав принцип. То би била физика будућности у коју је превремено закорачила такозвана М-теорија са неизбежним питањем о ,,информацијама''.

Како уопште функционишу информације у квантном свету главно је питање савремене квантне физике и космологије. Ту се сада ломе копља и шта ће бити остаје да видимо.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Колико сам могао да те схватим од како сам на форуму,ти имаш начитаност из популарне космолошке литературе,без имало техничких знања нпр.математике.То те чини информисаним али те не ослобађа да изричеш вредносне закључке о новим физичким теоријама,(Биг бенг, мултиверзум,квантни пробабилизам,квантна гравитација,релативистичка космологија и сл).Вероватно не поседујеш стручне радове и часописе(немам  их ни ја, искрено) и ниси у току .Они су богати ФОРМУЛАМА.Тек познавајући тај апарат можемо давати вредносне закључке.Теолог може да разговара о поменутој теми али ,по мом мишљењу, само са философом физике који познаје математички апарат,на основу којег је извео извесне закључке о теорији свега, о простор-времену, о Великом праску, о мултиверзуму,о вечности космоса без почетка, Хигсовом пољу,о вероватноћи у природним законима о детерминизму,итд.Теолог треба да познаје макар основне природне законе и основни математички апарат пре упуштања у разговор са философом физике или са физичарем.Ослањање само на популарно писане књиге личи на покушај грађења крова на кући која нема ни темељ.Разговарати на форуму о томе можда јесте симпатично, али личи на сцену из парка где пензионери бистре светску политику.

Подели на овим сајтовима

Slazem se i ja sa time ,ove knjige sto su navedene juce su iz kategorije popularne literature iz astro-fizike za siroke mase,to je neka vrsta vizuelizacije nauke,sto nije nauka sama po sebi,vec njena vizuelizacija,u ovom konkretnom slucaju filozofska.Naucnici cesto podrugljivo gledaju na bilo koji vid vizuelizacije nauke,jer im to dodje kao novinarski posao,da upoznaju zainteresovane mase sa svojim radovima koje jako malo ljudi uopste razumije.

Подели на овим сајтовима

У сваком случају Милане,без обзира што се не слажем са твојим приступом,желим ти да узрасташ макар у начитаности из космологије али и из теологије,но пре свега  да узрасташ као хришћанин. 0703_read

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Мислите да ја не бих волео да познајем више математику? Толико сам заинтересован да сам слао огласе и питања на разним местима и форумима, како бих пронашао некога ко ће да ми објасни све што је основно и потребно.

За уписивање студија нема се времена - време је преживљавања. Осим домаћих, тражио сам помоћ и на страним научним форумима - међутим, слабо се остварује комуникација на такав начин.

Од пријатеља и познаника имам математичаре само у грађевини. Од наших стручњака са физичког факултета не могу ни контакт да набавим, али видећемо шта ће даље бити.

Уопштено, код нас се веома слабо људи баве науком и модерном физиком и космологијом. Они који се тиме озбиљније баве су презаузети већ неким пројектима, писањем, предавањем, превођењем, итд.

Волео бих да наиђем на неко транспарентно истраживање где могу постављати питање и дати сугестије, како бих и сам знао колико могу допринети и да ли уопште могу помоћи.

Често ме зачуђава незаинтересованост људи за питања од виталних значаја за наш опстанак. Више се прича о кладионицама и дневној политици, а готово ништа о блиској и даљој будућности.

Постоји велико неверовање у скок науке и технологије. Као да се све препушта само СФ филмовима. Међутим, ја верујем да је наука на прекретници као што је била пре једног века, јер су се појавила питања и неслагања у данашњим теоријама, која морају иза себе крити круцијална решења.

Најбоље је ствар о математици исказао Мичио Каку: ,,Волели ми то или не, ако се одлучимо за научну каријеру, кад-тад морамо да научимо ,језик природе' : математику. Без математике, можемо бити само пасивни посматрачи плеса природе уместо активни учесници. Ајнштајн је једном рекао: ,Чиста математика је, на свој начин, поезија логичких идеја'.''

Каку још каже: ,,Неко можда воли француску цивилизацију и књижевност, али да би истински разумео француски ум, мора научити француски језик и коњугацију француских глагола. Исто је с науком и математиком.''

Каку још цитира Галилеја: ,,Универзум се не може прочитати док не научимо језик и овладамо словима којима се исказује. Писан је метаметичким језиком, а слова су троуглови, кругови и други геометријски облици, без којих човеку не би било могуће да разуме иједну реч''.

Тако ја себе сматрам једним инвалидом који тражи помоћ. Желим да проходам у свету науке, али за то ми треба други. Међутим, тај други не сме бити крут и затворен. Физичар и нобеловац Ернест Радерфорд је једном рекао: ,,Ако не можете објаснити резултат једноставним, нетехничким језиком, онда га заправо не разумете''.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Pa prosto, učini prvi korak, upiši fiziku. Koliko se sećam to nije onomad bilo teško (mislim upisati).

Onda posećuj predavanja i vežbe koliko ti vreme dozvoljava i cenim već posle prvog meseca će te glava boleti od same pomisli na fiziku (jer matematika razvaljuje, tačnije ni o čemu drugom ni ne pričaju). 

Onda ako još budeš gradio ikakve iluzije da ćeš postati fizičar, smaraj ljude okolo da ti daju instrukcije iz matematike ili te upute gde da ih dobiješ (ovo znači povratak u srednju a bogami i u osnovnu školu).

Vidiš za razliku od teologije, ovde u prirodnim naukama sve je mnogo jasnije, vrlo brzo se razotkrije da li neko priča nešto napamet ili ima pojma o pojmu (to mi se i sviđa kod prirodnih nauka).

Ako i odustaneš nije problem, nije problem ni odustati od teologije takođe, ima ko će se baviti time...

Popularna nauka je ko emisije Branka Kockice, lepo ako imaš 10 godina, ali nema puno smisla u stvari...

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...