Zoran Đurović Написано Децембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2017 пре 3 часа, Архимандрит Сава Јањић рече Наравно да Божански Логос није имао тело пре стварања света и човека Драги оче Саво, Кратос је познат као провокатор, тако да му није ни замерити. Реч је о једном синопсису Ладарије који сам поставио као тему, а чија рефлексија се ослања на писамске изјаве и није баш за одбацити априори. Пошло се од Павла који вели да је Отац створио свет кроз Исуса Христа. Када кажемо ово "име и презиме" не можемо да мислимо на разоваплоћеног Логоса. Идентичне изјаве имамо и у Симболу вере. Нико неће негирати да је Логос у историји преузео тело и душу, али се поставља проблем промене у ипостаси Логоса ако му накнадно додамо и човештво. Ако оперишемо у категоријама времена и простора, мораћемо да кажемо да је јединство природа остварено кроз вољу, односно да је накнадно у временској равни. Јединство природа се тиче атемпоралних енергија Божијих, тако да ће Јустин Поповић, у једном тексту који сам привео, рећи да човек постаје беспочетним кроз сједињење са Сином Божијим. Наравно да је ова изјава бесмислена када говоримо из наше перспективе, јер сви знамо да смо се родили у једном моменту, али како онда можемо да будемо беспочетни? Међутим, Јустин то лупи и остаде жив! Исто имамо када говоримо о уипостазираној природи и сложеној Ипостаси Бога Логоса. Овде се не расправља само о енергијском плану у божанском, него о ипостаси која се мења. Верујем да морамо у свему избацити временско пре и после, и говорити о разлици и примату, односно узроку. Логички, Логос предпостоји као "го", без људске природе. Али реално не постоји тако. Пре бих ово гледао у јовановском кључу, да нам Ис изврши егзегезу Оца, преприча нам историју Оца, јер без јављања Логоса у телу не бисмо имали појма о Богу, односно, наслућивали бисмо да "има нека сила", али ништа више. Кратос је само стари манихејац коме не улази у главу шта је Бог радио пре него што је створио свет? Он уводи категорију времена у самог Бога, тако да испада да се Бог забављао сам са собом, па му у једном моменту пало на памет да створи свет, не разумевајући да је накнадно постојање света само математичка одредница. Само из бркања ових нивоа ми упадамо у конфузију. Као што Никодиму из Јн 3 није било јасно како матор може да се врати у материцу! А Ис му вели да је он Син Човечији који је сишао са неба. Не вели "голи" Логос или Син Божији. Не халуцинира Јован, као што су неприхватљиве западњачке тврдње да је овде посреди језик накнадних хр заједница. Тј. ми га сада видимо као Сина Човечијег па тако кажемо. Мени су Писма дубља. Ништа није случајно написано. Ово не значи што су православни некоректно пришили Аполинарију, да је сишао у Дјеву неки Небески човек. То овај никад није рекао. Тешко је растумачити шта је стварно и мислио Аполинарије јер немамо те списе у довољној мери. Но, битно је да је могуће говорити о Сину Човечијем који је сишао са неба, али без ових забуна. У времену се голи Логос оваплоћава, али све те акције нису само временске. Јер ништа што је Логос урадио није ограничено само на једно време и један простор. Нема никакве магије у његовом деловању, него је његово дејство ванвременско и ванпросторно и зато нас све обухвата. Volim_Sina_Bozjeg and ikrasil је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2017 Kratos nije provokator i nije manihejac. Bar ja nisam za godinu i kusur dana na ovom Forumu video takvo što. Izvinjavam se na upadu ocu Savi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2017 пре 4 минута, Ivan Marković рече Kratos nije provokator i nije manihejac. Bar ja nisam za godinu i kusur dana na ovom Forumu video takvo što. Izvinjavam se na upadu ocu Savi. Ти си у селидби, тако да смо се сложили да ти живци нису на месту... Ведран* and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2017 пре 6 минута, Zoran Đurović рече Ти си у селидби, тако да смо се сложили да ти живци нису на месту... Ne pravi ocu cirkus na temi. Ja se više neću oglašavati ovde jel nije primereno da ocu Savi zagušujem temu, ali nisam mogao da dozvolim da mi olajavaš bližnjeg. To bi bilo to. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2017 пре 32 минута, Zoran Đurović рече Драги оче Саво, Кратос је познат као провокатор, тако да му није ни замерити. Реч је о једном синопсису Ладарије који сам поставио као тему, а чија рефлексија се ослања на писамске изјаве и није баш за одбацити априори. Пошло се од Павла који вели да је Отац створио свет кроз Исуса Христа. Када кажемо ово "име и презиме" не можемо да мислимо на разоваплоћеног Логоса. Идентичне изјаве имамо и у Симболу вере. Нико неће негирати да је Логос у историји преузео тело и душу, али се поставља проблем промене у ипостаси Логоса ако му накнадно додамо и човештво. Ако оперишемо у категоријама времена и простора, мораћемо да кажемо да је јединство природа остварено кроз вољу, односно да је накнадно у временској равни. Јединство природа се тиче атемпоралних енергија Божијих, тако да ће Јустин Поповић, у једном тексту који сам привео, рећи да човек постаје беспочетним кроз сједињење са Сином Божијим. Наравно да је ова изјава бесмислена када говоримо из наше перспективе, јер сви знамо да смо се родили у једном моменту, али како онда можемо да будемо беспочетни? Међутим, Јустин то лупи и остаде жив! Исто имамо када говоримо о уипостазираној природи и сложеној Ипостаси Бога Логоса. Овде се не расправља само о енергијском плану у божанском, него о ипостаси која се мења. Верујем да морамо у свему избацити временско пре и после, и говорити о разлици и примату, односно узроку. Логички, Логос предпостоји као "го", без људске природе. Али реално не постоји тако. Пре бих ово гледао у јовановском кључу, да нам Ис изврши егзегезу Оца, преприча нам историју Оца, јер без јављања Логоса у телу не бисмо имали појма о Богу, односно, наслућивали бисмо да "има нека сила", али ништа више. Кратос је само стари манихејац коме не улази у главу шта је Бог радио пре него што је створио свет? Он уводи категорију времена у самог Бога, тако да испада да се Бог забављао сам са собом, па му у једном моменту пало на памет да створи свет, не разумевајући да је накнадно постојање света само математичка одредница. Само из бркања ових нивоа ми упадамо у конфузију. Као што Никодиму из Јн 3 није било јасно како матор може да се врати у материцу! А Ис му вели да је он Син Човечији који је сишао са неба. Не вели "голи" Логос или Син Божији. Не халуцинира Јован, као што су неприхватљиве западњачке тврдње да је овде посреди језик накнадних хр заједница. Тј. ми га сада видимо као Сина Човечијег па тако кажемо. Мени су Писма дубља. Ништа није случајно написано. Ово не значи што су православни некоректно пришили Аполинарију, да је сишао у Дјеву неки Небески човек. То овај никад није рекао. Тешко је растумачити шта је стварно и мислио Аполинарије јер немамо те списе у довољној мери. Но, битно је да је могуће говорити о Сину Човечијем који је сишао са неба, али без ових забуна. У времену се голи Логос оваплоћава, али све те акције нису само временске. Јер ништа што је Логос урадио није ограничено само на једно време и један простор. Нема никакве магије у његовом деловању, него је његово дејство ванвременско и ванпросторно и зато нас све обухвата. Оче Зоране, а да ову поруку копирате и на ону тему где смо то говорили? Било би добро. Ivan Marković and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2017 пре 8 минута, Vedran рече Оче Зоране, а да ову поруку копирате и на ону тему где смо то говорили? Било би добро. Јави интелигентној Снежани да откључа тему. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Децембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2017 @Zoran Đurović То што си читао код оца Јустина сам и ја читао код оца Софронија Сахарова. А мислим да сам прочитао и код Паламе, али нисам сто посто сигуран. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2017 пре 7 минута, Zoran Đurović рече Јави интелигентној Снежани да откључа тему. Лукавој, лукавој! Пријавио сам. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана 1234 Написано Децембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2017 ПомажеБог оче Саво. Одувек су ме привлачиле ове речи из Књиге Проповједникове: Јер где је много мудрости, много је бриге, и ко умножава знање, умножава муку. Сасвим сам неука, никако да дођем до химни светог Григорија Богослова. Беседе његове ми драге веома. не знам да ли ћу још успети нешто из теолошке литературе да прочитам, изгледа ми није дато- Али, наведене стихове из Књиге Проповедникове, не умем да протумачим у потпуности. Праштајте Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aleksandar Ivanovic Написано Децембар 10, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2017 On 12/8/2017 at 16:17, Архимандрит Сава Јањић рече Бог вам помогао, најбоље да о овоме поразговарате са својим парохијским свештеником. A da li onda mozete da odgovorite na drugo pitanje? 2. Ako je judaizam izvorna religija, kako je onda pravoslavna vera jedina istina? Hvala! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Архимандрит Сава Јањић Написано Децембар 11, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2017 On 12/10/2017 at 14:06, Aleksandar Ivanovic рече A da li onda mozete da odgovorite na drugo pitanje? 2. Ako je judaizam izvorna religija, kako je onda pravoslavna vera jedina istina? Hvala! Јудаизам у данашњој форми нема континуитет са објавом Бога у Старом Завету. Бог је кроз историју Израиља припремао долазак Свога Сина у историју и много је старозаветних пророчанстава који указују на то. Стари завет је зато припрема за пуно откривење Бога у телу које смо добили једино у Исусу Христу који нам је Бога Оца објавио. Данашњи јудаизам наставак је фарисејске секте која је божанска предања дата преко Торе, пророка и других старозаветних списа погрешно протумачила и оптеретила низом моралистичких правила. У Новом Завету видимо на више места како Господ исправља фарисеје који су увели своја људска предања и претпоставили их божанским. Фарисеји и садукеји су имали погрешну слику о Богу и зато су дали да се Христос, Син Божији, разапне. "У свету беше, и свет кроз Њега постаде, и свет Га не позна. Својима дође и своји Га не примише" (Јн 1.10-11) Зато су Хришћани Нови Израиљ и једино хришћанство има пуни континуитет са старозаветним предањем. Јудаизам и ислам (који је настао као својеврсни амалгам неких јеврејских, хришћанских предања и Мухамедових фантазија) нису аутентично предање које нам открива Бога, иако садрже извесне елементе старозаветног предања, које, опет, они тумаче на сасвим другачији начин него ми. Једино Православна Католичанска Црква чува пуноћу апостолског предања, за разлику од других хришћанских конфесија (римокатолика, протестаната, тзв. оријенталних хришћана) које су ово предање оптеретили и искварили мањим или већим бројем погрешних учења или интерпретација, која немају темеља у учењу Цркве првих векова хришћанства, и која стварају мање или више погрешну слику о Христу - оваплоћеном Сину Божијем и његовом домостроју спасења. Danini Ni, Ведран*, Леги and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Децембар 12, 2017 Гости Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 On 3.9.2013. at 12:08, Марко Илић рече Помаже Бог оче Саво. Једно просто питање за Вас,у којој држави живите,личну карту које државе поседујете и законе које државе поштујете? Свако добро од Господа Срам те било! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 Све поруке на овој теми које нису одговори оца Саве и нормална и пристојна питања форумаша ће бити уклоњене. Форумаше се такође умољавају да не спамују, не тролују и не затрпавају ову тему својим међусобицама. Широк је овај форум можете своје дискусије водити било где, заиста нема потребе затрпавати ову тему. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 14, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2017 Zasto je Bog od Mojsija trazio krvne zrtve (zaklani volovi,jagnjad,golubovi itd)? Vegani kazu da Bogu ne treba nicija krv i da se krvne zertve prinose demonima. Кратос је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хаџи Срђан Написано Децембар 14, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2017 Помаже Бог Оче Саво! Нисам стигао пре, само сам желио да Вам се захвалим од свег срца што сте нас Ви и Ваша братија манастира Високи Дечани дочекали за Св. Стефана Дечанског. Задњи пут сам био давне 2011 године, ове године сам успео да добијем држављанство Србије пошто сам из Р. Српске. Било је величанствено, и сама бројка да је било преко 1500 људи и да је прошло све без инцидента, сваки коментар би био сувишан. Вама и Вашој братији и нашем народу на Косову и Метохији желим да од свег срца Св. Стефан помаже као и увек у најтежим тренутцима. Поздравите много Оца Илариона Лупуловића игумана манастира Драганац и његову братију, са мном је био ове године у Светој Земљи за Васкрс. Свако добро! Ако имате андроид телефо и ако сматрате да ће неком користи андроид апп Апостол можете поделити линк на гоогл плај је https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hodocasnik.apostol Архимандрит Сава Јањић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука