Midrash Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Mene vise zanima duh koji ne prevodi Istinu! Ko su ti ljudi koji istinu prilagodjavaju i da li se njihov duh nastavlja? Receno je da smo znali grcki toliko dobro da je bio moguc istovetan prevod. Eh sad Istovetan prevod ne postoji. Prevod je tumačenje, jer nikada ne možeš neki tekst da prevedeš tako da su sve nijanse pokrivene. A kad se radi o starim jezicima, gde nekada ne znamo ni šta sama reč znači, a da ne pričamo o konkretnom kulturnom okruženju, onda je to poprilično teško. Zato se tekst više tumači nego što se prevodi. Koji ljudi to rade? Pa i u Crkvu se ušunjala ideologija, preko živih ljudi. Neko smatra da je Predanje, tradicija, ono što je ostalo u prošlosti i da to lepo sve treba okameniti i ne dirati. Mislim da je to glavni razlog...doduše čuo sam još jedan. Kad smo predlagali da uradimo zajednički prevod Biblije ovde u Srbiji, argument vrhova SPC je bio: oni koji to mogu zauzeti su, a oni koji bi hteli nisu dovoljno (jel'te) stručni. Pa, sami procenite snagu argumenta. Nicholas, Zoran Đurović and malina :) је реаговао/ла на ово 3 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Eh sad Istovetan prevod ne postoji. Prevod je tumačenje, jer nikada ne možeš neki tekst da prevedeš tako da su sve nijanse pokrivene. A kad se radi o starim jezicima, gde nekada ne znamo ni šta sama reč znači, a da ne pričamo o konkretnom kulturnom okruženju, onda je to poprilično teško. Zato se tekst više tumači nego što se prevodi. Koji ljudi to rade? Pa i u Crkvu se ušunjala ideologija, preko živih ljudi. Neko smatra da je Predanje, tradicija, ono što je ostalo u prošlosti i da to lepo sve treba okameniti i ne dirati. Mislim da je to glavni razlog...doduše čuo sam još jedan. Kad smo predlagali da uradimo zajednički prevod Biblije ovde u Srbiji, argument vrhova SPC je bio: oni koji to mogu zauzeti su, a oni koji bi hteli nisu dovoljno (jel'te) stručni. Pa, sami procenite snagu argumenta. Aha danasnjica.... Dobro evo samo zajedno da razmislimo i ovo... SPC se je vratila narodu srpskom tek pre jedno 20 godina mali je ovo period za savrsenstvo a pogotovo za kritike... pa u tom Duhu mozemo svasta nesto novo da ocekujemo bez da udaramo samare starome. Ne kazem da je to ovde neko ucinio ali da napomenem i to.. Radujem se novom....Isus kaze Sve novo tvorim. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Ma da, ali kako su, recimo, Hrvati uspeli 60-tih godina da naprave prevod koji je i danas jedan od najboljih? A od tog doba, su napravili još par njih - novi prevod Novog zaveta, Dude i Fućka, a u poslednje vreme su redigovali Šarićev, i spremaju potpuno novi prevod? Ne verujem da je to zavisilo od države ili od povlašćenog položaja. Mislim da je nešto drugo u pitanju. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Ma da, ali kako su, recimo, Hrvati uspeli 60-tih godina da naprave prevod koji je i danas jedan od najboljih? A od tog doba, su napravili još par njih - novi prevod Novog zaveta, Dude i Fućka, a u poslednje vreme su redigovali Šarićev, i spremaju potpuno novi prevod? Ne verujem da je to zavisilo od države ili od povlašćenog položaja. Mislim da je nešto drugo u pitanju. Ne bi ja ulazio u te godine.... Sta nam sada savetujete da prevedemo od hrvata ili da napisemo bolji? Konacno neko ko ima strpljenja i za male ljude poput mene tnx. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Племенита господо, правим малу паузу од сликања па да се јавим и одговорим на нека постављена питања, а главно је: Ако Комисија зна грчки, зашто преводи тенденциозно. Има, дакле, неке своје разлоге, а они сигурно нису материјалне природе. Чланови комисије имају своју визију тога шта јесте духовни живот. Жељко је ово приметио, али је можда употребио један неадекватан израз: лоби. Ми смо углавном користили старији израз, клан, тако да имамо кркане (завршили богословију у Крки), босанце (они под Бабом), артемијевце итд. Окосницу комисије чинили су јустиновци (3 А и Иринеј), а ту је био и Данилче (тако зван од пријатеља, а иначе потоњи еп. будимски). Он се често жалио да бива надгласаван, а за ове биљке је највероватније одговоран Таса (еп. Атанасије Јевтић), јер нам је причао како у Израелу има тих биљака које скакућу (распукну се). Да поновим, овде имамо једну моралистичко-аскетску идеологију. Спасење долази кроз подвиг (не тврдим да не треба да се хришћанин подвизава), па зато форсирају пост, од којих је само Васкршњи канонски. Са декаденцијом духовног живота, почев с краја деветог века, долази до умножавања постова, а св. Сава није знао за Госпојински. Ми смо данас већи од њега. Мидраш је навео како су још у давна времена убацили реч пост у Овај род се изгони... (комисија зна да је то касни уметак, али га уредно задржава), као и у павловском тексту: Уздржавајте се једно од другог... Све то значи, да када би лаици примењивали ова калуђерска правила, растурили би својих барем 90% бракова, јер би им за сексуалне односе остало можда месец дана годишње (среда, петак, 4 поста, субота-недеља евхаристијски дани). - Ја бих држао њихова правила, ако би они прихватили да ја њима напишем монашка (нека лепа столпничка). Инсистирање на оваквом духовном бодибилдингу може врло лако да доведе до душевних поремећаја, који код нас нису ретка појава. Постили су фарисеји и садукеји и истовремено приговарали Исусу зашто не нареди својима да посте. Умножавање поста долази тек од половине четвртог века, када полако аскетски идеал треба да надомести мученички етос. Данас нам треба промишљање тих тема и да се остави на савест појединцу када и колико ће постити (ван Четрдесетнице, али и ко њу преступа да се не буде строг према таквом). Калуђери нека држе постове да не би падали у искушења. Баба, Миљан Крстић, DYNABLASTER and 10 осталих је реаговао/ла на ово 13 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 @@Zoran Đurović, Супер ти је тема, има таквих примера још и требало би их разјаснити. Само ми се не свиђа мало тај наступ "теорије завере"... Може то и лепше да се каже. Можда је синодска комисија била мало "пристрасна", али претерано је рећи да су желели да "инструментализују Писмо" итд. То некако ружно звучи. Иначе, немам никакав проблем да распалим по владикама, па и по патријарху, кад се са нечим не слажем. Чисто да не буде забуне. Баба је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Dešavalo se da prepisivači, koji su isključivo bili monasi, malko dodavali "monaškog duha" u tekst Recimo, primer je Mk gde stoji: Ovaj se rod ničim drugim ne može izagnati osim molitvom i postom (Mk 9,29) Ovo "postom" ne postoji u mnogim važnim svedocima, a ušlo je i u kasnije prepise Mateja (Mt 17,21). Malko učitavanja u tekst monaškog načina života, pa kad poste, kako onda da uzor jede skakavce, koji nisu riba, barem. Да, разумем ја то, него не сматрам битним. Монаси већ иљаду и нешто лета причају о посту а народ ко народ, пости како пости, тако да и није лоше то што монаси причају, вероватно има неког учинка. Сад замисли да уопште не причају о посту. Друго некако је то све упроштено до даске. Та није само пост у једењу и неједељу, а друго није само пост у врсти хране већ и у количини. Једном лику пре 15-ак година који је био досадан са причом о обавезном, строгом и једино спасавајућем посту, оно кад ме је већ сморио рекох: Пост је брате и кад такно, таааанкооо одсечеш парче сланинице и ставиш на таааанко парче хлеба те то поједеш за цео дан. Лик се толико саблазнио и разгоропадио да више није причао са мном, дуго година није причао. Тад сам схватио да је то нека идеологија. Нешто типа "пролетери свих земаља..." А што се тиче изгоњења демона, види можда је калуђер који је касније "учитао" како велиш пост у јеванђеоску причу написао то из неких других разлога, а не само ради проповедања поста. Види лик који је био демонизован причао ми је да му је оних дана када пости бивало лакше да се бори са мислима које су га савлађивале. Мислим један демонизован не чини пролеће, но наводим само као пример за то што рекох да калуђер можда није то чинио из идеолошких разлога, већ из неких практичних, аскетских, нешто као рецептис кад дођеш у апотеку. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Eh...reci ti meni zašto Srbi, od svih naroda, jedini imaju prevod PIsma koji je star par stotina godina? A i ovi novi su na dijalektu kojim govori par procenata Srba? Vuk i Daničić su spomenici kulture, ali Pismo je Živa Reč, kako to da smo je okamenili? Е не вређај споменике културе. Срби имају и друге преводе нису ту само Вук и Даничић, ево ја читам Бакотићев превод и некако ми је најприступачнији, то што је Бакотић био Католик не умањује његово српство. Чарнићев превод је такође добар. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 "Не питајте шта је јео - тај је јео шта је хтео:трамвај цеои облака један део! Страшно, страшно!" Зосима, Deki992, Volim_Sina_Bozjeg and 9 осталих је реаговао/ла на ово 12 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Све то значи, да када би лаици примењивали ова калуђерска правила, растурили би својих барем 90% бракова, јер би им за сексуалне односе остало можда месец дана годишње (среда, петак, 4 поста, субота-недеља евхаристијски дани). - Ја бих држао њихова правила, ако би они прихватили да ја њима напишем монашка (нека лепа столпничка). 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha Е рачунао сам ја колико ожењетом човеку остаје дана за секс, то је нека врло малена цифра, јер кад додаш још и "црвена слова" остаје ти готово ништа отприлике једном месечно. Само 208 има среда и петака + викенда у току године. Дакле проста је логика Хришћани се вековима нису држали слова овога закона иначе да су се држали били би својевољно десетковани. А пошто знамо да се то није десило у прошлим временима, него управо у овим новим временима кад су престали бити Хришћани онда тај парадокс добија једну монтипајтоновску димензију. Владета Јеротић има ту једно занимљиво психо објашњење о чедности старих времена и многобројности деце и сексуалној револуцији и белој куги. Zoran Đurović, Драшко and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Е не вређај споменике културе. Срби имају и друге преводе нису ту само Вук и Даничић, ево ја читам Бакотићев превод и некако ми је најприступачнији, то што је Бакотић био Католик не умањује његово српство. Чарнићев превод је такође добар. Ту је и одличан превод проф. др Емилијана Чарнића. obi-wan, Grizzly Adams and Баба је реаговао/ла на ово 3 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 10, 2013 Гости Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Мени се он много допада... за оне који желе да читају Свето Писмо: https://www.pouke.org/svetopismo/ Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 10, 2013 Гости Пријави Подели Написано Август 10, 2013 код Вука су скакавци https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=41&chap=1&v=6#6 Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Е рачунао сам ја колико ожењетом човеку остаје дана за секс, то је нека врло малена цифра, јер кад додаш још и "црвена слова" остаје ти готово ништа отприлике једном месечно. Само 208 има среда и петака + викенда у току године. Па да смо то слушали, искрено, изумрли би одавно. И овако "грешни" па једва постижемо... Баба, Zoran Đurović and Драшко је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 I kod Carnica su skakavci. Баба је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука