Баба Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Nisam procitao tekst do kraja bebci ne daju... Mene vise zanima zasto je to jeo? Da li ima poruku poziva na pokajanje, da covek ne zivi samo o hlebu nego o svakoj reci Gospodnjoj. Јео је дивљи мед, који је горак и неукусан. И скакавце који су такође без везе укуса. Скакавци су по Старом Завету чисти дакле могао их је јести. Они се и даље на тим просторима једу, таки је обичај. Дакле поента је да је и са скакавцима живео оскудно и строго аскетски. А питање које поп Зоран поставља јесте зашто се инсистира на биљкама поред свих тих чињеница. Ето сад ја препричавам ко у школи лектиру и упроштавам максимално. Да и још једно питање које поп Зоран поставља јесте зашто синодска комисија није узела његово разматрање овог питања у обзир. Дал сад капирате? sleki је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Прочитао. Зашто су превели као биљка? Вероватно имају неко објашњење, не знам. Две ствари стоје у позадини: 1) Јн је узор монаха, није јео месо, монаси не смеју да једу месо 2) Човек се аскезом спасава. Ту је једна моралистичко-аскетска идеологија посреди. Они тако замишљају спасење. Није ствар да ли знају или не грчки - толико га знају да би ово превели како ваља, него је психологија у питању. Зато и модификују Писмо. Народ који није аскетски (мада ће таквим ускоро постати, ако већ није, услед беде) мора да гледа у монахе од којих им долази спасење. Не разумеју ону Павлову: Јео не јео, исто ти се хвата. Лазар Нешић, Blaža Željko, Дејан and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Јео је дивљи мед, које је горак и неукусан. И скакавце који су такође без везе укуса. Скакавци су по Старом Завету чисти дакле могао их је јести. Они се и даље на тим просторима једу, таки је обичај. Дакле поента је да је и са скакавцима живео оскудно и строго аскетски. А питање које поп Зоран поставља јесте зашто се инсистриа на биљкама поред свих тих чињеница. Ето сад ја препричавам ко у школи лектиру у упроштавам максимално. Да и још једно питање које поп Зоран поставља јесте зашто синодска комисија није узела његово разматрање овог питања у обзир. Дал сад капирате? Ako nije previse strogo onda kapiram. Баба је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Две ствари стоје у позадини: 1) Јн је узор монаха, није јео месо, монаси не смеју да једу месо 2) Човек се аскезом спасава. Ту је једна моралистичко-аскетска идеологија посреди. Они тако замишљају спасење. Није ствар да ли знају или не грчки - толико га знају да би ово превели како ваља, него је психологија у питању. Зато и модификују писмо. Народ који није аскетски (мада ће таквим ускоро постати, ако већ није, услед беде) мора да гледа у монахе од којих им долази спасење. Не разумеју ону Павлову: Јео не јео, исто ти се хвата. Да, то је и мени пало на памет. Ако је то у питању, онда је критика потребна. Blaža Željko је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Да и још једно питање које поп Зоран поставља јесте зашто синодска комисија није узела његово разматрање овог питања у обзир. Дал сад капирате? Види, душо попова, Синодски превод је настао много пре него мој текст. Зато не наводи на погрешну воду. - Све моје се састоји на указивање грешака које се ваљају исправити. То ми је позив. Нисам студирао целог живота да бих чувао говеда него да бих био на корист Цркви. Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Две ствари стоје у позадини: 1) Јн је узор монаха, није јео месо, монаси не смеју да једу месо 2) Човек се аскезом спасава. Ту је једна моралистичко-аскетска идеологија посреди. Они тако замишљају спасење. Није ствар да ли знају или не грчки - толико га знају да би ово превели како ваља, него је психологија у питању. Зато и модификују писмо. Народ који није аскетски (мада ће таквим ускоро постати, ако већ није, услед беде) мора да гледа у монахе од којих им долази спасење. Не разумеју ону Павлову: Јео не јео, исто ти се хвата. Шта знам никад нисам аскетизам доживљавао тако упроштено као ствар једења. Зато ми не штрчи ακρίδα у причи о Јовану. На крају ни монаси не једу само биље, већ и млеко и јаја и рибе и друге морске плодове. Искрено да кажем боље се хране нег ја. Мислим нисам ти ја неки присталица тог неког ригидног аскетизма који је сам себи циљ, али нисам ни против аскетизма. Ето видиш какав је промисао народ ће постити монашки а монаси ће живети световно, није ли то дивно. Јанко, obi-wan, Tristatri and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Да, то је и мени пало на памет. Ако је то у питању, онда је критика потребна. Наравно, а ово није једино место него су систематично преводили натежући или забашурујући. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Мислим нисам ти ја неки присталица тог неког ригидног аскетизма који је сам себи циљ, али нисам ни против аскетизма. Ето видиш какав је промисао народ ће постити монашки а монаси ће живети световно, није ли то дивно. Дивно! - Ту се слажемо. Deki992 and Баба је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Види, душо попова, Синодски превод је настао много пре него мој текст. Зато не наводи на погрешну воду. - Све моје се састоји на указивање грешака које се ваљају исправити. То ми је позив. Нисам студирао целог живота да бих чувао говеда него да бих био на корист Цркви. Не наводим ја попе на погрешну воду ( каже се ваљда воденицу), него парафразирам тебе како сам те разумео. Ти рече: Надам се да ће овај прилог утицати да се у наредном издању исправи комисијска интерпретација. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Нисам студирао целог живота да бих чувао говеда него да бих био на корист Цркви. Човек може чувати говеда и бити на корист Цркви. Исто као што може и студирати па бити на штету Цркви. Милан Б, МилошБГ, DYNABLASTER and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Meso skakavca se može izjednačiti više sa mesom kopnenih životinja, nego sa ribljim mesom. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Дакле поента је да је и са скакавцима живео оскудно и строго аскетски. Слажем се. Volim_Sina_Bozjeg and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Ja koristim prevod novi svet gde ova sramna komisija nije izbacila sveto ime jehovino..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Не наводим ја попе на погрешну воду ( каже се ваљда воденицу), него парафразирам тебе како сам те разумео. Ти рече: Ниси добро разумео, чикино. Ти велиш: питање које поп Зоран поставља јесте зашто синодска комисија није узела његово разматрање овог питања у обзир. - Ја ти лепо одговарам да је мој текст после настао, а да сада када постоји, а свако мало врше корекције, да се узме у обзир ово. Мислим да је све једноставно, није посреди нека хегеловска мисао да би се погрешно разумела, него само мало пажљивије читање и добра воља. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Човек може чувати говеда и бити на корист Цркви. Исто као што може и студирати па бити на штету Цркви. Па да, зато су у мени неке владике и препознале онога ко ће све да уништи. Но, глупост је жилава и не треба је потцењивати. Ђаво не оре и не копа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука