Luctor Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Кажем за слику коју сам ја поставио, а ти прокоментарисао као "римокатоличку": Не знам о чему причаш, јер уопште нисам приказао нити коментарисао твоју слику. Показао сам слику римокатоличке цркве у византијском стилу са Сицилије из Норманског периода и упоредио је са сликом који је поставио други постављач. Ако си у свему томе пронашао себе и своју цркву, то већ нема везе са мном. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 @@Luctor, ОК, забуна. Нисам био пажљив, извињавам се. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Мени се највише свиђа овако нешто: То због клупа? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 @Suncokret54 Опростио сам наравно уствари и нема шта.Мислио сам да се ругаш.Иначе дуга је то прича и замара,да не осуђујемо више. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Да тамо,где смо сигурни да нема Бога, можемо да се опустимо и комотно седнемо... Е брате мој како ти лако судиш... А кад би знао какви су само у тој цркви хришћани и верници, да нас све овде постиде. Иначе, и српске Цркве на западу имају клупе. Колико хоћеш. Milan Nikolic and Жика је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 @ Suncokret54 Па за тебе је "светитељ" али није за Цркву.Може бити да си се преварио и ти и многи.Полако,треба живети умерено и у духу Цркве.Ко је свет зна само Бог. Да не набрајам Симеонова огрешења,не наравно морална, него она још гора.Нећемо да осуђујемо. Milan Nikolic, Mironosica and Walter је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 @МилошБГ То је превазиђени проблем.Не могу ти дати одговор у неколико реченица.Поредак наравно постоји али он се не огледа искључиво у томе какав је иконостас.Може Литургија и без иконостаса може и на отвореном,може испред храста у пољу и сл.Нешто друго "условљава" валидност Литургије и присуство Христово у Њој.Иконостас је наравно битан због икона, али не условљава Литургију. Hvala oce na odgovoru prvo. Ja znam da validnost liturgije se ne dovodi u pitanje,ali mislim da nije samo narod kriv sto dolazi do nesporazuma. Jednostavno evo uzmimo primer crkve u Trebinju koja je izgradjena tako da nema ni dveri ni zavese iako nije da nije postojala mogucnost za to. Postavlja se pitanje sto u nasim starim crkvama,manastirima nema ovakvog ili slicnog primera? I da li je ovaj primer radjen eto u inat nekome da bode oci da kaze evo mi mozemo ovako jer smo u mogucnosti ili sta? Jer ne moze se reci ni da je prakticnije,ni lakse ni ne znam sta peto dakle ne postoji ta neka vrsta argumenta A zna se da postoji mogucnost zbunjivanja naroda pogotovo sto tako neceg u praksi nema. Mislim da je tako nesto nepotrebno... A ponavljam primer sluzenja ako se ne varam u crkvi sv.Petke u Beogradu,gde je od 5 svestenike,3 sluzilo sa zatvorenim dverima a 2 sa otvorenim i onda dolazi do toga da se neki narod tamo buni protiv prvih ili drugih i svrstavanja medju ove ili one, mislim da ima dosta zbunjivanja nepotrebnog kojeg ne bi bilo da ima ili da se postuju jasni putokazi kako,sta. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Символика Царских двери, поготово њиховог отварања и затварања, веома је присутна у Православној теологији. Па тако, отварање означава обећање да ће се вернима отворити Царство Небеско. Затварање, међутим, означава да су људи лишени небеског Раја услед њиховог грехопада. Оне што стоје у храму то подсећа на њихову грешност, која их још увек чини недостојнима да уђу у Царство Божије. Само је Христов подвиг омогућио вернима да поново буду причасници небеског живота. Da li je ovo gore tačno? I da li je tačno da se novotarija sa otvorenim dverima ili njihovim potpunim uklanjanjem uvodi kako bi se upodobili katolicima? Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 @Милош БГ и Герхард Имате о иконостасу исцрпно код о.Владимира Вукашиновића у Видослову,пронађите,као и код игумана студеничког Тихона у његовој књизи- Икона у Литургији.Прочитајте пажљиво више пута. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
distancirana Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Стево , реци ми да ли би се усудио да седиш на Литургији, када би кроз отворене двери видео Исуса Христа Који седи у олтару? Bolje da sedi i misli o Bogu,nego da stoji i misli o nogama... "Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
distancirana Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Да, од свакога зла има горе, али нисам то питао. Ne ispunjavam ocekivanja drugih,vec sam objasnila svrsishodnost..I oprostite sto se umesah,pitanje nije bilo za mene.. "Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Стево , реци ми да ли би се усудио да седиш на Литургији, када би кроз отворене двери видео Исуса Христа Који седи у олтару? Питање је бесмислено, јер није поента седење, нити сам поставио слику због клупа. Они људи седе неких можда 20% времена током Литургије, ја се понашам онако како домаћин одреди - тамо где се стоји стојим, тамо где седе седим, кад сви устану устанем. И, као што рекох, клупе имаш у многим православним црквама па ти расправи са епископима који су благословили. Горе, имајмо срца... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 @@Suncokret54, Оно што тражимо значи да се врати како је било. Није лоше имати иконостас, двери и завесу, али то се сада користи негде на погрешан начин. Затварање двери и навлачење завесе током Анафоре и причешћивања свештеника је наступило као мењање поретка. Објашњење зашто је то уведено не постоји у теолошком аспекту. Постоји само мистицизам без икакве теологије. Евхаристија је догађај Тријадолошког значаја. Једноставно, не постоји оправдање да се двери затворе и завеса навуче током Анафоре и причешћивања свештеника. Постоји само теолошко тумачење по којем је таква радња данас одлика застрањења - клиракализма - и индивидуализма који изупачује живот заједнице и уништава изображење живота Свете Тројице. Римокатолици су увели иконостас као зид између клира и лаоса, па су их сада скоро свуда повукли. Било би добро да неко то сада боље објасни. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Није, Стево, поента седење него непримерена икономија којој је крај смрт. Домаћин у храму је Господ Бог, па онда редом...опет ми ниси одговорио на тако једноставно питање које се тиче страха Божијег. Одговорио сам ти, само не слушаш. Немам никакав проблем да седим тамо где је надлежни епископ тако благословио. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 @Милош БГ и Герхард Имате о иконостасу исцрпно код о.Владимира Вукашиновића у Видослову,пронађите,као и код игумана студеничког Тихона у његовој књизи- Икона у Литургији.Прочитајте пажљиво више пута. Nemoj me sada upućivati da tražim knjige nego mi konkretno odgovori na pitanja. Ili ti ili neko ko se razumije u materiju. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука