Milan Nikolic Написано Јул 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 @Kolega2357, Наравно да тако треба. Нико не тражи уклањање иконостаса, двери и завесе. Али на многим местима све то се користи потпуно погрешно у светој Евхаристији. Наиме, на многим местима двери се затварају и завеса навлачи током Анафоре и причешћивања свештеника. То је један искорак из правила заједничке службе - Литургије. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 @@Kolega2357, Наравно да тако треба. Нико не тражи уклањање иконостаса, двери и завесе. Али на многим местима све то се користи потпуно погрешно у светој Евхаристији. Наиме, на многим местима двери се затварају и завеса навлачи током Анафоре и причешћивања свештеника. То је један искорак из правила заједничке службе - Литургије. Koja je prvi uveo tu praksu stvarno mi nije nikada bilo jasno. Uvek kada sam bio na liturgijama ništa posebno nije bilo uvek je bilo sve normalno. Kada je kod nas u crkvi bio vladika Jovan Ćulibrk ja sam video kako su se sveštenici pričešćivali. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Стално се спомиње да су ту праксу некада увели неки монаси. Такав аргумент не може ничега да се дотакне. Познато је да такво подвајање потиче од римокатолика - подвајање између клира и лаоса. Међутим, мене интересује само теолошки аргумент и сматрам да у томе нема места оправдању навлачења завесе и затварања двери током Анафоре и причешћивања свештеника. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Мени се највише свиђа овако нешто: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Стално се спомиње да су ту праксу некада увели неки монаси. Такав аргумент не може ничега да се дотакне. Познато је да такво подвајање потиче од римокатолика - подвајање између клира и лаоса. Међутим, мене интересује само теолошки аргумент и сматрам да у томе нема места оправдању навлачења завесе и затварања двери током Анафоре и причешћивања свештеника. To što se radi je pristrasno i jednolično šta drugo da kažu ljudi. Zašto bi se krilo kada se sveštenici pričešćiju? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Luctor Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 moj omiljeni ikonostas je iz Sabornog hrama u Trebinju... Nema ni dveri ni zavjese... Нема ни ова римокатоличка црква са Сицилије: Јесте у византијском стилу, али није православна црква. Ово је православна црква, али није у византијском стилу: Овако ваљда изгледа унутрашњост православне цркве (без обзира да ли је у византијском стилу или не): Стално се спомиње да су ту праксу некада увели неки монаси. Такав аргумент не може ничега да се дотакне. Познато је да такво подвајање потиче од римокатолика - подвајање између клира и лаоса. Међутим, мене интересује само теолошки аргумент и сматрам да у томе нема места оправдању навлачења завесе и затварања двери током Анафоре и причешћивања свештеника. Па о каквом "подвајању" код католика је реч, кад они немају никакве двери нити иконостас?: Упоредити то са првом сликом коју сам цитирао, а која би требало да представља православну цркву. П.С Једна ствар ми није јасна: "Моју " цркву већ дуже време не остављају на миру јер немамо двери. Пре су нас нападали да немамо иконостас,сада када смо га направили ни то није добро,јер нема двери. Нећемо их стављати, можда евентуално завесу. Ja sam bio na sluzbama i gde su dveri otvorene i zatvorene sve vreme. Nekako bi voleo da su stalno otvorene kao na Vaskrs da cele godine bude lepo ko na Vaskrsnjoj sluzbi. Нека постоји иконостас са дверима и завесом - тамо где тога има. Међутим, навучена завеса и затворене двери док се служи Евхаристија и причешћују свештеници, представља изображење супротности Царства Божије Kod mene u crkvi kada se pričešćuju nikada nisam video da je zavesa navučena i zatvorene dveri. Из овога следи да код нас влада потпуни хаос у црквеној пракси. Може овако а може и онако. А свако одређује праксу у складу са сопственим теолошко-филозофским ставом, који опет може бити овакав и онакав. :.mislise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Из овога следи да код нас влада потпуни хаос у црквеној пракси. Може овако а може и онако. А свако одређује праксу у складу са сопственим теолошко-филозофским ставом, који опет може бити овакав и онакав. Bog mi je svedok koliko sam neuk i nedostojan da pricam o vecini stvari ali ja ni ovo ne razumem. Zaista ovako izgleda kako Luctor napisa,zato mozda nije ni cudno sto je narod u zabludi i sto vise ne zna ni kako postupa. Ja se secam price da je u crkvi sv.Petke na Kalemegdanu ovih godina bilo 5 svestenika,3 svestenika sluzila sa zatvorenim dverima,2 su sluzila sa otvorenim. U manjem gradu crkva do crkve razliciti se su stvari u praksi,a na pricam od grada do grada,eparhije do eparhije. I naravno da ce narod krenuti da u svojoj glavi stvara sliku zasto je to tako. Da li je uopste dozvoljeno da jedna crkva ne poseduje ni dveri ni zavesu ni nista? U praksi ja to prvi put vidim ovde na slici ove crkve iz Trebinja. Jel postoji neki jasan nedvosmislen stav/poredak ili je sve tako dopusteno svakom po svom stavu/zelji ili cemu vec? Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 @Gandalf Sivi Па то је "мој" иконостас,у "мојој" цркви. Mironosica је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Oce Aleksandre mozete li mi odgovoriti na pitanje gore koje sam postavio? Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 @Suncokret54 " Не можете замислити какава туга и срџба обузимају душу Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 @Suncokret54 Наставак ---" када велику идеју ,коју одавно поштујете као светињу,дохвате невешти људи и извуку је на улицу пред глупаке какви су и сами,и наједанпут је нађете на тржници старежи,у прљавштини ,наопако намештену,без пропорција ,без хармоније-као играчку код неразумног детета,и не можете је више препознати...Не. " Ф.М. Достојевски.---Ето,није библијски али важи за тебе и о.Симеона. Walter је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Нема ни ова римокатоличка црква са Сицилије: Да, само што ово није римокатоличка црква него православна у коју по некад одем. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Luctor Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Да, само што ово није римокатоличка црква него православна у коју по некад одем. Ради се о римокатоличкој катедрали у Монреалу, Сицилија коју су подигли Нормани. http://en.wikipedia.org/wiki/Monreale Дакле, не знам о чему говориш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Кажем за слику коју сам ја поставио, а ти прокоментарисао као "римокатоличку": Мени се највише свиђа овако нешто: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 @МилошБГ То је превазиђени проблем.Не могу ти дати одговор у неколико реченица.Поредак наравно постоји али он се не огледа искључиво у томе какав је иконостас.Може Литургија и без иконостаса може и на отвореном,може испред храста у пољу и сл.Нешто друго "условљава" валидност Литургије и присуство Христово у Њој.Иконостас је наравно битан због икона, али не условљава Литургију. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука