Jump to content

Pink

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ова тема није о гејевима, телевизији или обојеним православцима, већ о самој боји.

Да ли је пинк (розе) женска боја јер је мозак из неког дубљег биолошког разлога види као такву или је мозак просто навикнут на то од рођења (познато је да су одећа и опрема за бебе обично пинкасте за девојчице и плавкасте за дечаке)?

Дискусија не мора и не би требало да се ограничи само на ову вероватно најрепрезатитвнију боју, већ уопште на такозване мушке и женске боје и на боје за децу и одрасле.

Поред тога што су ме инсиприсале ове ружичасте теме последњих дана (оне су биле непосредан повод да отворим тему), размишао сам и размишљам доста о бојама у корисничком интерфејсу софтвера. Скоро је Apple избацио бета верзију свог оперативног система и ту и тамо користе ”јаче” боје (углавном за иконе), на моменте скоро бљештаве. 

211udg2.jpg

Многи коментари се крећу од тога да су боје геј или женске (на страну то што господа коментатори не размишљају уопште да половина корисница јесу жене), па до тога да су за децу из обданишта. Неки још кажу да ће изгледати неозбиљно ако се са оваквим бојама појаве на пословном састанку. А где пише које су боје довољно озбиљне да не саблажњавају тзв. пословне људе? Зашто тзв. свечано одело мора да буде црно, бело или сиво. Зашто не зелено или црвено? Да ли је проблем можда у томе што смо ми припадници тзв. западне цивилизације свет сувише у сиво обојили, па су нам јаркије боје чудне? Нешто не верујем да би се (рецимо) људи из Индије превише скандализовали онаквим екраном телефона. Хиндуисти чак имају и неки празник посвећен бојама.

plentyofcolour_holi15.png

Шта ви мислите? Да ли стварно постоје мушке, женске и дечије боје или је то све конвенција коју смо несвесно прихватили родивши се у одређеној култури?

Подели на овим сајтовима

Ne to je cisto kulturoloska crta, kao i sve ostale boje.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Mislim da je to u potpunosti socioloska konstrukcija bez ikakvih bioloskih osnova. 

A nekad bas preterujemo

my-trip-to-the-toy-aisle-girls1.jpg

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Odlican epizoda radiolab-a o bojama:

http://www.radiolab.org/2012/may/21/

Najinteresantniji mi je ovaj deo koji objsanjava da sama nasa percepcija boja na neko cudan nacin zavisi od toga da li smo toj odredjenoj boji dali ime... ili - zasto se u antickim tekstovima plava boja nigde ne pominje? Poslusajte :)

http://www.radiolab.org/2012/may/21/sky-isnt-blue/

• Волим 1

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Кад нешто експериментишем обично волим да користим ове боје:
http://flatuicolors.com/

Пре неки дан сам испробавао андроид и направио неки програмчић који је имао само дугмад у разним бојама и ништа паметно није радио. Али је зато супер изгледао. :D

Многи коментари се крећу од тога да су боје геј или женске (на страну то што господа коментатори не размишљају уопште да половина корисница јесу жене), па до тога да су за децу из обданишта. Неки још кажу да ће изгледати неозбиљно ако се са оваквим бојама појаве на пословном састанку. А где пише које су боје довољно озбиљне да не саблажњавају тзв. пословне људе? Зашто тзв. свечано одело мора да буде црно, бело или сиво. Зашто не зелено или црвено? Да ли је проблем можда у томе што смо ми припадници тзв. западне цивилизације свет сувише у сиво обојили, па су нам јаркије боје чудне?

Пословни људи носе неутралне боје да не би одвлачили пажњу са теме разговора, састанка итд.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Psihologija boja se bavi proučavanjem uticaja boja na emocije....

Svako različito reaguje na boje....neka saznanja se primenjuju u svrhu marketinga...

Boje se različito shvataju u različitim kulturama...Ja lično ne volim podele u psihologiji,niti definicije koje ograničavaju individualnost....

Boje dosta govore o ličnosti...ali ponavljam ne postoje pravila...

http://www.bronzic.com/psihologija-boja/

:351780:

Подели на овим сајтовима

• Волим 1

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Postoje termini...ružičasta obećanja........,ružičaste naočare....ružičasti svet....svima je zajednička naivnost na neki način i lažna nežnost ....romantičnost....neki ljudi tako žele da ostave utisak,naravno ne svi.....

Ja volim pink...

3744533a8cd34e6ab4c39c5a13e365d7.jpg

:351780:

Подели на овим сајтовима

Postoje termini...ružičasta obećanja........,ružičaste naočare....ružičasti svet....svima je zajednička naivnost na neki način i lažna nežnost ....romantičnost....neki ljudi tako žele da ostave utisak,naravno ne svi.....

Ja volim pink...3744533a8cd34e6ab4c39c5a13e365d7.jpg

A ja osmeh koji daruje :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Volim sve boje

ali najviše volim

crno  belo  crveno

kombinaciju

Опасна комбинација! :) Још додај и жуту..................биће убитачно опасна! :)

• Волим 1

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...