Jump to content

Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?

Оцени ову тему

Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?  

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?

• Искључиво по природи
    • Искључиво по благодати
    • Једнако по једном и другом

Препоручена порука

пре 3 минута, Milan Nikolic рече

@kopitar

Него, ради се о томе да Бог одржава у постојању душе као што одржава и сваку другу твар за коју не жели да пропадне. Уништавањем душа Бог би био негативац, а Он то управо неће. 

Nepostojanje je mnogo humaniji cin, nego vecnu kaznjenje ili vecna depresija. 

Oba modela postoju kod pravoslavaca, a i postoji i teza o apokastazi.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Milan Nikolic рече

@kopitar

Само кажем да је све створено без смрти, и душа и тело. У том смислу бесмртно. А смрт је наступила услед пада.

Говоримо о томе да је душа бесмртна у смислу да се не распада као што се тело распада. Међутим, то не значи да је душа нераспадљива сама по себи, него да Бог де допушта њено распадање.

Питај се, какав је то начин устврдити да Бог не може да уништи душу? На пример, да би Бог хтео да уништи душу да би јој се смиловао због одласка у пакао, али нажалост Бог то не може да учини. То би био наопак став.

Него, ради се о томе да Бог одржава у постојању душе као што одржава и сваку другу твар за коју не жели да пропадне. Уништавањем душа Бог би био негативац, а Он то управо неће. Треба да разумемо да свако од нас има одговорност за вечност, да треба да се потрудимо да избегнемо вечну осуду, а да задобијемо спасење.

Kod vas to nije definirano te se pošto poto hvatate kao iz nekog straha da ako reknete da je duša po prirodi besmrtna da će automatski postati Bog koji je jedini po prirodi vječan pa onda treba rađe koristiti nešto u smislu Bog je održava u stanju besmrtnosti i sl. nema veze što je protiv logike ali eto.

Mogu to razumiti jer nemate mogućnost sazvati crkveno tijelo koje će to razumljivim i jednostavnim riječima staviti u učiteljstvo.

Razlikuje se besmrtnost Boga po prirodi od besmrtnosti duše to je valjda jasno zato ne treba izvoditi nikakve misaone akrobacije.

Bog odmah i neopozivi stvara besmrtnu dušu koja se potom ne može ubiti što znači da je stvorens besmrtna ( vidjeti Pismo)  pa ako je besmrtna onda je valjda jasno da je i njezina priroda besmrtna logični zar ne jer ju je Bog takvu stvorio.

Ok pošto nemate ovo definirano onda možete kako hoćete vjerovati ali ja ne mogu niti želim jer je jasno napisano u našem učiteljstvu.

Подели на овим сајтовима

@Agnostik

Зашто би Бог уништио Своју вољу да нешто постоји? Он није негативац. Тражити од Бога да буде против Своје воље да нешто постоји, макар то својом вољом постало ђаво, исто је као тражити од Бога да буде против Самога Себе. Треба схватити да постоје неки принципи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

@Agnostik

Зашто би Бог уништио Своју вољу да нешто постоји? Он није негативац. Тражити од Бога да буде против Своје воље да нешто постоји, макар то својом вољом постало ђаво, исто је као тражити од Бога да буде против Самога Себе. Треба схватити да постоје неки принципи.

Bog naravno moze da radi sta hoce, ali onda je stvarno pitanje sto ga zovemo voljenim ocem, ako tako misljenje imamo o njemu. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Agnostik рече

Bog naravno moze da radi sta hoce, ali onda je stvarno pitanje sto ga zovemo voljenim ocem, ako tako misljenje imamo o njemu. 

Ne može raditi što hoće jer je Bog čista ljubav i ne može učiniti ništa kontra sebe odnosno ljubavi.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, kopitar рече

Ne može raditi što hoće jer je Bog čista ljubav i ne može učiniti ništa kontra sebe odnosno ljubavi.

A ljubav je coveka kazniti za vecnost, za to sta je uradio u toku kratkih 100 godina. I to ako je imao srecu. 

Evo monah Arsenije prica o popularnom sam si ti kriv jer ti se dusa na ovom svetu razbole i imas neku vrstu depresije ili neuroze u raju. Imo sam ja to od mladog detinstva i izaso sam iz tih neuroza i depresije. Ja ti kazem to je toliko grozno da ne zelim nikom to vecno. Da se Hitler mora cistiti vekovima za svoja greha moze, ali da to bude vecno stanje, to ne zelim ni njemu ili Pavelicu. 

Подели на овим сајтовима

@Agnostik

Зар је по теби Бог вољени само ако уништи оно што је створио? Бића као што смо ми имају могућност да живе вечно по вољи Божијој, али имају и могућност да постоје вечно против воље Божије. Зашто би Бог уништавао нечији избор? Ако желиш живети против Божије воље, онда живи тако. Само се не надај да ће Бог уништавати твоју вољу. Јер Бог није негативац.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Agnostik рече

A ljubav je coveka kazniti za vecnost, za to sta je uradio u toku kratkih 100 godina. 

Evo monah Arsenije prica o popularnom sam si ti kriv jer ti se dusa na ovom svetu razbole i imas neku vrstu depresije ili neuroze u raju. Imo sam ja to od mladog detinstva i izaso sam iz tih neuroza i depresije. Ja ti kazem to je toliko grozno da ne zelim nikom to vecno. Da se Hitler mora cistiti vekovima za svoja greha moze, ali da to bude vecno stanje, to ne zelim ni njemu. 

Bog ne može protiv slobode onih koji ne žele odnos s njime i bližnjima a daljnji način svoga postojanja uređuju sami niko im ne brani da si stvore dobre uvjete ako žele u paklu.

Bog ih voli kao svoju djecu ali ih ne želi prisiljavati na ljubav.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Milan Nikolic рече

@Agnostik

Зар је по теби Бог вољени само ако уништи оно што је створио? Бића као што смо ми имају могућност да живе вечно по вољи Божијој, али имају и могућност да постоје вечно против воље Божије. Зашто би Бог уништавао нечији избор? Ако желиш живети против Божије воље, онда живи тако. Само се не надај да ће Бог уништавати твоју вољу. Јер Бог није негативац.

Pa ima tih dva tumacenje, o paklu kao duhovnom stanju ili kaznjenju u vecnim mukama bijeni bicem. 

Jedno i drugo nijedan covek ne bi uzeo dobrovoljno na sebe, svejedno koliko je u zivotu prezirao boga. 

Ja licno bi pre uzeo ovo drugo, jer znam sta znaci biti neurotican, evo sad se borim zato sto mi je posao vratio neurotiku i depresiju koja je i razlog sto kao vrlo lep momak jos nisam se ozenio, a i za mojom pametom bi mogo mnogo vise dogurati da toga nisam imao. Ali dosta sam u zivotu kuko, mozda ce sve sta sam doziveo dovesti do toga, da drugima mogu pomoci. Mozda je to sve bozija blagodat da me priprema za neki dugacak put. Kad sam poceo da se posvetim bogu od septembra. 

Подели на овим сајтовима

@kopitar

Душа је по својој природи творевина као и свака друга твар. Не постоје - суштински - различите природе. Међутим, постоје различити логоси који сваку природу чине посебном.

Свака створена природа се може распасти, па и природа душе, али Бог никада не дозвољава распадање душа. Чак ни за душе животиња. Распадају се природе све осим оних које носе бића. Цела смртност у космосу је услед тих распаднутих природа.

Дакле, ни би требало говорити да душе имају бесмртну природу по себи, јер би теоретски могле да се распадну. Душе се не распадају јер то Бог не допушта, нити ће икада допустити. Чак и када се у Откровењу говори о ,,другој смрти'' за све вечно осуђене, то се не мисли на њихово распадање.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Agnostik рече

Pa ima tih dva tumacenje, o paklu kao duhovnom stanju ili kaznjenju u vecnim mukama bijeni bicem. 

Jedno i drugo nijedan covek ne bi uzeo dobrovoljno na sebe, svejedno koliko je u zivotu prezirao boga. 

Ja licno bi pre uzeo ovo drugo, jer znam sta znaci biti neurotican, evo sad se borim zato sto mi je posao vratio neurotiku i depresiju koja je i razlog sto kao vrlo lep momak jos nisam se ozenio, a i za mojom pametom bi mogo mnogo vise dogurati da toga nisam imao. 

U paklu su zajedno sa zlim duhovima jer su tako sami izabrali..tu je zlo u svom esencijalnom stanju tj. savršenom stanju, apsolutno vječnom to nije kao ovdje u smislu pa ima u njemu i nešto dobra pa će se valjda popraviti i doći na pravi put.

Ne žele to i Bog i ne može prisiliti na ljubav što više to im je najgora stvar i žele biti što dalje od Boga. Blizina Boga im je nepodnošljiva.

Подели на овим сајтовима

@Agnostik

Вечне муке нису некаква казна него стање. На пример, нико тебе не кажњава ако осећаш пакао у нечијем присуству.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, kopitar рече

U paklu su zajedno sa zlim duhovima jer su tako sami izabrali..tu je zlo u svom esencijalnom stanju tj. savršenom stanju, apsolutno vječnom to nije kao ovdje u smislu pa ima u njemu i nešto dobra pa će se valjda popraviti i doći na pravi put.

Ne žele to i Bog i ne može prisiliti na ljubav što više to im je najgora stvar i žele biti što dalje od Boga. Blizina Boga im je nepodnošljiva.

Та модерна розе тумачења како је пакао божија љубав која пече проклетнике и сл. нема везе с мозгом (Бог не воли проклетнике, да их воли не би их учинио проклетницима, тако да напротив, Он их мрзи), нити с ониме што су црквени оци писали. Нпр. Тома Аквиски каже како је пакао буквално ђаволи боду људе с вилама, кувају људе у казанима итд. Е сад, то што је сад неприхватљиво за модерне сензибилитете је друга ствар.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

Hrscanstvo uci svakako pomesanost za bogom nakon smrti i to je glavna karakteristika cele srednovekovne mistike, ali ipak ostaje neka vrsta licnosti. Po tebi ce covek nakon smrti postati totalno jedno ili drugo sta nijedan covek ovog sveta nije bio, pa cak ni najgori.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...