Jump to content

Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?

Оцени ову тему

Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?  

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?

• Искључиво по природи
    • Искључиво по благодати
    • Једнако по једном и другом

Препоручена порука

Sveto Pismo svedoči da je Hristovom nunciju i korifeju Apostolskom SVETOM PETRU otkriveno da je preminulim dušama ljudi propovedano o Hristovom Vaskrsenju za spasenje, i za primer se uzimaju oni najgori od svih, ljudi iz vremena Nojevog, da su se pokajali, a kaže, u ono vreme su se protivili Bogu!

Kako je to, dakle, moguće, ako je duša nakon smrti tela nesvesna?

"Vaskrsavši, On u Duhu sidje duhovima (dušama) koji su u tamnici i propovedaše im.
Njima koji nekada nisu hteli da slušaju, kada ih očekivaše Božije trpljenje u vreme Nojevo, kad se gradjaše kovčeg".

1. Poslanica Apostola Petra

m5zn_e82f4c3886e0c47.jpg

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Jer zaista, kob ljudi i zvijeri jedna je te ista. Kako ginu oni, tako ginu i one; i dišu jednakim dahom, i čovjek ničim ne nadmašuje zvijer, jer sve je ispraznost Propovednik 3,19

Ovaj stih koji si citirao govori o tome da se zivotinje i ljudi ne razlikuju po telu. To od nas pravoslavnih niko nikada nije ni tvrdio. Drugo jako je interesantno kako ti biras selektivno stihove i time se bavis prevarom. Ti nikada neces da kazes da je sve te stihove Propovednik izgovorio nakon ucinjenog greha, i da se zato taj deo tumaci na jedan specifican nacin.Ti neces nikada da kazes da Propovednik takodje kaze da ljudsko telo ide u zemlju a duh Bogu koji ga je dao,dok zivotinjsko telo i duh idu u zemlju.      

Opet se hvataš za ASD i JS. Ovdje ne pričamo o njima. Sasvim je jasno da nemaš dokaza za svoje tvrdnje, nego kao papagaj ponavljaš advev. i JS. Dokaži svoje tvrdnje, a ostavi se nekih denominacija.

Hvatam se i hvatacu se dokle god se budes lagao kako se ti drzis Biblije a drugi ne. Ti se drzis njihovog tumacenja kopiras njihove recenice i nemas svoje misljenje.

Подели на овим сајтовима

Zato što je bitna poruka. Pa prenio je i Jevrejima poruku preko pagana. I ti ćeš sada reći "Pa nije to to". Da nije možda tebe trebao Isus pitati kako da prenese poruku ljudima.

Kao sto sam i ocekivao nemas odgovor na najprostije pitanje. Zasto bi Isus zbunjivao ljude i utvrdjivao ih u "paganskom" ucenju da im preneo poruku, kada je on to mogao da uradi na mnogo drugih nacina? Lepo sedi i razmisli ili neka ti Petrovic napise odgovor.

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Mnogo vremena sam prove citajuci po forumu i kada god sam naisao na tvoje komentare uocio sam nekoliko, za mene nepojmljivih, gresaka.

Da li to radis svjesno ili ne - nije bitno. Bitno je da, ti kao Hriscanin, treba da budes realan; da ono sto govoris i radis treba da bude promisljeno. Govoris o nekakvom Jeresi, a sam siris neka od netacnih ucenja, koja nemaju osnovu nit logicko poimanje.

Подели на овим сајтовима

Mnogo vremena sam prove citajuci po forumu i kada god sam naisao na tvoje komentare uocio sam nekoliko, za mene nepojmljivih, gresaka.

Da li to radis svjesno ili ne - nije bitno. Bitno je da, ti kao Hriscanin, treba da budes realan; da ono sto govoris i radis treba da bude promisljeno. Govoris o nekakvom Jeresi, a sam siris neka od netacnih ucenja, koja nemaju osnovu nit logicko poimanje.

Da cujem koja netacna ucenja sirim?

Подели на овим сајтовима

• 8 years later...
пре 17 минута, kopitar рече

Duša je besmrtna po prirodi jer je stvorena na sliku Božju, priroda njezine besmrtnosti nije ista kao priroda Božije besmrtnosti koja je vječna.

Duša ima svoj početak u trenutku stvaranja i time neopozivu besmrtnost.

Također i anđeli su stvoreni besmrtni

Katolička crkva direktno uči da je duša duhovna i nematerijalna te je po svojoj naravi besmrtna.
Kako to pojašnjava 5. lateranski sabor: "To je jasno utvrđeno iz evanđelja kad Gospodin kaže: Ne mogu ubiti dušu; i na drugom mjestu, Tko mrzi svoj život na ovom svijetu, zadržat će ga za život vječni i kad obećava vječne nagrade i vječne kazne onima koji će biti suđeni prema zaslugama njihovog života".

Svaku dušu je Bog stvorio i ona je besmrtna (KKC366) i ta naravna ili prirodna besmrtnost (kada duša po naravi nije podvrgnuta raspadanju, niti joj koji stvor može oduzeti života) nije uvjetovana slobodnom odlukom čovjeka da se odvoji ili sjedini s Bogom, ona i dalje ostaje vječna.
"Svaki čovjek, u času smrti, na posebnom sudu, prima u svojoj besmrtnoj duši vječnu nagradu (ili kaznu) od Krista, suca živih i mrtvih.
Glavna je paklena kazna u vječnoj odvojenosti od Boga"(KKC 1051-1052)

Razlikuje se trostruko značenje besmrtnosti:
1. esencijalna ili bitna, koja ne može ni pod kakvim uvjetom prestati živjeti; ova besmrtnost pripada samo Bogu
2. prirodna ili naravna besmrtnost, kada duša po naravi nije podvrgnuta raspadanju, niti joj koji stvor može oduzeti života. Ova besmrtnost pripada duši čovječjoj
3. vrhunaravna - po milosti, kad na primjer Bog tijelu koje je po svojoj prirodi podvrgnuto raspadanju, podijeli dar besmrtnosti.

Dakle, različita je priroda besmrtnosti duše i besmrtnosti tijela. Duša je po naravi besmrtna jer se ne može raspasti ni ubiti, dok tijelo nije po prirodi besmrtno, Bog raspadljivoj materiji može dati besmrtnost ne po naravi nego po vrhunaravnoj milosti.

Подели на овим сајтовима

Само не смемо рећи да је нешто по природи бесмртно када је реч о творевини. Пророда душе и самог темеља човековог је заиста бесмртна, нераспадљива, али то није зато што је створена природа по себи нераспадљива, него зато што Бог не даје да се такве природе икада распадну. С друге стране, остале природе обичних твари, природе које не носе душе, итекако се распадају због уласка смрти у творевину. То распадање и постојање смрти је Бог допустио, али исто тако распадање душе Вог не допушта. Зато се у теологији инсистира да то нераспадање душа буде названо благодаћу Божијом.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

Само не смемо рећи да је нешто по природи бесмртно када је реч о творевини. Пророда душе и самог темеља човековог је заиста бесмртна, нераспадљива, али то није зато што је створена природа по себи нераспадљива, него зато што Бог не даје да се такве природе икада распадну. С друге стране, остале природе обичних твари, природе које не носе душе, итекако се распадају због уласка смрти у творевину. То распадање и постојање смрти је Бог допустио, али исто тако распадање душе Вог не допушта. Зато се у теологији инсистира да то нераспадање душа буде названо благодаћу Божијом.

Duša je stvorena besmrtna tako da je i njezina priroda samim tim  besmrtna ( neuništiva) logično zar ne.

Duša se ne može uništiti niti prestati postojati.

Materija će biti vječna po milosti po uskrsnuću.

Kad bi duša bila samo po milosti besmrtna onda bi se samoisključenjem na koju ima pravo da ne bude u Božjoj milosti nestala, međutim znamo da te duše postoje u paklu i ako su za uvijek odbile milost i Blizinu Božiju tj. odnos Ljubavi s Bogom i bližnjim.

Bog ne daje svoju milost na silu i ako je neko odbija biće bez nje a neće moći nestati ili uništiti svoju egzistenciju.

Naravno da besmrtnost duše ovisi o Bogu koji je njezin uzrok ali taj uzrok je vječan i neopoziv. Mogla bi nestati samo kad bi Bog nestao što je nemoguće.

Подели на овим сајтовима

@kopitar

Све је створено бесмртно, и душа и тело. То што постоји могућност да се нешто распадне, не значи да постоји смрт.

Душе се не распадају јер то Бог не допушта. Одговорност за смрт је управо на тим душама, а Господ не уништава душе само зато што Господ није негативац. Џаба ће неки захтевати у паклу да буду уништени, као што је описано у Карамазовима. Бог би то могао учинити, али неће, него даје вечну одговорност људима.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Milan Nikolic рече

@kopitar

Све је створено бесмртно, и душа и тело. То што постоји могућност да се нешто распадне, не значи да постоји смрт.

Душе се не распадају јер то Бог не допушта. Одговорност за смрт је управо на тим душама, а Господ не уништава душе само зато што Господ није негативац. Џаба ће неки захтевати у паклу да буду уништени, као што је описано у Карамазовима. Бог би то могао учинити, али неће, него даје вечну одговорност људима.

Nije tijelo stvoreno besmrtnim jer kao što vidimo ostaje i raspada se ali će uskrsnuti upravo ova tijela koja smo imali jer su upisana u dušu kao nositeljicu osobnosti a koja je upućena na tijelo jer teže za jedinstvom i na neki način ostaju povezani u Bogu.

U srednjem vijeku su biskupi morali izreći formulu da vjeruju da će upravo ovo naše smrtno tijelo uskrsnuti, vjerojatno zbog neke hereze.

Neki misle da po smrti odmah uskrsavamo u konačnim uskrslim tijelima jer ulazimo u vječnost gdje se to sve skupa.spaja u sveopće uskrsnuće.

Također neki misle da više nemamo nikakve veze sa ovim smrtnim tijelom već da dobijemo nova uskrsla što je hereze.

Dakle moderni teolozi bilo koje denominacije sa ovakvim tezama su odbačeni ( vidjeti Eshatologij od Ratzingera a 1979 kongregacija za nauk vjere je u pismu svim biskupima zabranila ovakve postavke.

Ne znam što kaže vaše učiteljstvo te da li su zaštitili vjeru Crkve od ovoga jer ova postavka narušava odnos i mjenja samu Kristologiji a sa njom i sve drugo.

Ja sam upravo na ovom forumu upao pod utjecaj modernih teologa jer na prvu izgleda ju zanimljivo ove postavke( monizma čovjeka tj. da nema rastavljanja na dušu i tijelo te stoga teza uskrsnuće odmah poslije smrti)  međutim kad se ide u dublju analizu kroz Pismo i predaju jednostavno kako kaže Ratzinger ne drži vodu.

Подели на овим сајтовима

@kopitar

Само кажем да је све створено без смрти, и душа и тело. У том смислу бесмртно. А смрт је наступила услед пада.

Говоримо о томе да је душа бесмртна у смислу да се не распада као што се тело распада. Међутим, то не значи да је душа нераспадљива сама по себи, него да Бог де допушта њено распадање.

Питај се, какав је то начин устврдити да Бог не може да уништи душу? На пример, да би Бог хтео да уништи душу да би јој се смиловао због одласка у пакао, али нажалост Бог то не може да учини. То би био наопак став.

Него, ради се о томе да Бог одржава у постојању душе као што одржава и сваку другу твар за коју не жели да пропадне. Уништавањем душа Бог би био негативац, а Он то управо неће. Треба да разумемо да свако од нас има одговорност за вечност, да треба да се потрудимо да избегнемо вечну осуду, а да задобијемо спасење.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...