Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

Људи су често неразумни, нелогични и окупирани собом;Опростите им, ипак.

Ако си љубазан, људи ће те можда оптужити за себичне, скривене мотиве;

Буди љубазан, ипак.

Ако си успешан, наћи ћеш и лажне пријатеље и искрене непријатеље;

Буди успешан, ипак.

Ако си искрен и отворен, људи ће те можда преварити;

Буди искрен и отворен, ипак.

Оно што си годинама градио, неко може преко ноћи да уништи;

Гради, ипак.

Ако нађеш спокој и срећу, неки ће можда бити љуборморни;

Буди срећан, ипак.

Добро које данас чиниш, често ће бити заборављено сутра;

Буди добар, ипак.

Дај свету најбоље што имаш, и можда никада неће бити доста;

Дај свету најбоље, ипак.

Видиш, на крају, то је између тебе и Бога;

Никада није било између тебе и њих, ипак.

Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме.

Арапска пословица

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 15:59, kordun рече

kako ti znaš da je tebi konobar oprostio,on je samo tako reagovao kako je reagovao,to samo po sebi nije oprost,ja bi te za uši vukao pred svima tamo da sam na njegovom mjestu bio,poslje bi ti oprostio,rekao bi oprosti mu bože obnevidio je od puberteta :) oprostio bi i ti meni jer si svjestan da si kriv,vukovi siti a ovce na broju

Lepo znam. A znam i to da je reagovao bilo kako drugacije, desio bi se kontraefekat i rasplamsao bi mrznju.

Kad je vatra mala, dovoljno je malo vode da je ugasi, ali isto tako i malo ulja da je rasplamsa.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 16:02, DYNABLASTER рече

Lepo znam. A znam i to da je reagovao bilo kako drugacije, desio bi se kontraefekat i rasplamsao bi mrznju.

ja mislim da gresis,ovako se samo on unizio i stekao tvoje trenutno sažaljenje time j tvoj greh daleko veći

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 16:05, kordun рече

ja mislim da gresis,ovako se samo on unizio i stekao tvoje trenutno sažaljenje time j tvoj greh daleko veći

Misli sta oces, ja sam bio tamo pa ako oces veruj ako neces ne moras... mozes ti sad i triler da izmastas ako oces...

Uostalom logika ti je pogresna, ne moze covek da se unizi bez da oprosti.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

ne znam brate,ali meni to ne znači da je on oprostio,naravno da može da se unizi,od sramote,to nije oprost,ti si ga nazvao seljačinom ili šta već,čovijeku je bilo možda jako neugodno,to ne znači da se radi  o oprostu,mada ako kažeš da si osjetio oprost to je onda druga stvar,onda vjerovatno jeste,ali iz ovog fizičkog opisa ne mora to da bude,to sam ja htjeo da kažem,ništa drugo.

Подели на овим сајтовима

Опростити значи не мрзети неког због зла које ти је учинио. Не значи правити се да се ништа није десило. А сад како опростити? Молиш Бога да те научи .

Подели на овим сајтовима

Na ispovesti sam pitala svestenika - sta ako ja oprostim osobi ali ta osoba i dalje ne menja svoj stav prema meni? Svestenik je rekao-Mi prastamo a drugog ne mozemo na silu da nateramo da nam oprosti i da nas prihvati . Mozemo samo da se molimo za tu osobu a ona ce po slobodi svoje ljubavi da nam oprosti ili ne. Nije na nama da o tome razmisljamo, samo treba da se molimo i volimo.

Подели на овим сајтовима

У свакој молитви тражим опроштај од Бога јер се сећам колико грешим и речи Христових о опраштању. Исто, када ме неко повреди (ако ме повреди) и настави то да чини, једино кроз молитву могу да праштам. Ако сам у прилици уз свећу, молим се за опрост грехова и обавезно за све оне који нас мрзе и чине зло. Значи за непријатеље, да их Господ избави и изведе на прави пут, пут покајања.

У почетку сам осећао благо негодовање, што би се ја за неког молио ко ме мрзи или жели зло али сам схватио, а и по препоруци Светих Отаца, управо душу своју растерећујем а бригу о злу, видљивом и невидљивом, препуштам Богу, по вољи Божијој да буде. Помирен са тим, помирио сам се са непријатељем и целим светом. Осећај растерећености је велик а и свест о Божијој правди, иако ми се некада чинила спором, попуњава ону празнину коју сам пре тога осетио. 

Иначе никада не би у лице неком опростио ко наставља да чини зло, једино кроз молитву. А свако ко се искрено покаје, а учинио ми је неко зло, наравно праштам.

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 16:39, mescal рече

On 21. 11. 2013. at 16:36, ИгорМ рече

У свакој молитви тражим опроштај од Бога јер се сећам колико грешим и речи Христових о опраштању. Исто, када ме неко повреди (ако ме повреди) и настави то да чини, једино кроз молитву могу да праштам. Ако сам у прилици уз свећу, молим се за опрост грехова и обавезно за све оне који нас мрзе и чине зло. Значи за непријатеље, да их Господ избави и изведе на прави пут, пут покајања.

У почетку сам осећао благо негодовање, што би се ја за неког молио ко ме мрзи или жели зло али сам схватио, а и по препоруци Светих Отаца, управо душу своју растерећујем а бригу о злу, видљивом и невидљивом, препуштам Богу, по вољи Божијој да буде. Помирен са тим, помирио сам се са непријатељем и целим светом. Осећај растерећености је велик а и свест о Божијој правди, иако ми се некада чинила спором, попуњава ону празнину коју сам пре тога осетио. 

Иначе никада не би у лице неком опростио ко наставља да чини зло, једино кроз молитву. А свако ко се искрено покаје, а учинио ми је неко зло, наравно праштам.

Oprosti,bas u lice tom nekom, da vidis tek tog osecaja-slobodaaaaaaa!

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 12:48, rahela рече

Bliži se post,kažu da treba oprostiti svim neprijateljima ali niko ne kaže kako.Lako je to reći ali dovoljno je samo prisetiti se šta su nam neprijatelji uradili odmah se vraćamo na početak i od oprosta nema ništa.Kako to prebroditi?Kako zaista oprostiti nekome?

jedino mi sami mozemo dati odgovor na to pitanje,zato i jeste tesko,kako oprostiti nekom kome ne zelimo,ali sta je gore ne oprostit i trovati sebe ujedno ili oprostiti pa naci svoj mir unuta sebe

Подели на овим сајтовима

Opraštanje je teška duhovna disciplina, teška je i kada želite da oprostite, ali nešta u vama neće.Još je teže kada, kako kaže pitanje sami ne želite. Rešenje leži u meditaciji, za vernike u religijskoj, a za ateiste u nereligijskoj meditaciji. Pošto je ovo pravoslavni sajt, razmišljaću kao vernik i ukratko opisati tehniku opraštanja.

Potrebno je da se nađe tiho izolovano mesto gde u tišini možemo da se opustimo i prepustimo unutrašnjoj tihoj molitvi meditirajući o tome šta želimo da rešimo u svom srcu. Kao u svakoj meditaciji mora se odvojiti duh od izvora bola koji nas ometa i zbog čega nekome nešto ne opraštamo. U mislima prizivati Boga da nam da silu ljubavi i da nas isceli od povrede. Moliti i da odagna svaku negativnu pomisao, čisteći i negujući tako svoj duh kao neku baštu od korova i štetočina (štetnih misli). Posmatrati duhom odakle dolaze te loše misli, njihov izvor je uvek negde ili kod nekog. Moliti se da nas Bog zaštiti od izvora prljavštine koja truje naš duh. Razmišljati i o tome da je i taj kome treba da oprostimo možda nesrećan zbog toga, a ako nije sada da će to sigurno jednom biti , jer svaka povreda nečije duše se na kraju vraća kao bumerang. Zato uzdignite duh iznad ovozemaljskog, ispunite se ljubavlju i praštajte, možda i vi nekoga povređujete, a da to i ne znate. Na kraju, u našem je interesu da oprostimo, a ne da čekamo da nas neko moli za oproštaj, tog nekog možda zabole uvo za nas, pa zar zbog toga da ostanemo taoci neopraštanja ili plačljive bebe koje se dure.

Ponavljati sve dok ne oprostimo.

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 15:30, w.a.mozart рече
пре него ти одговорим мораћу да те питам нешто - шта за тебе значи спасење?

Spasenje je za mene neprekidna zajednica sa Bogom , i ne znam da li neko može da ostvari tu zajednicu u potunosti ako ne prašta drugim ljudima

jer kad ne praštaš to može da pređe u gnev , mržnju , zlo

ja ne mislim da čovek nije grešan , ali kroz praštanje , ispovedanje ,pričešćivanje postepeno uzrasta i teži da dođe do spasenja

:)

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

imala sam situaciju da me je prevario jedan mladić koji se predstavio kao monah (nisam nikad saznala da li je zaista monah ili se tako obukao),priča je dugačka,uglavnom dala sam mu 100 din. jer sam toliko imala u džepu jer mu je trebalo za autobusku kartu do Niša.Kad sam došla kući pitala sam se da li je to bio prevarant.Posle kraćeg razmišljanja sam rekla sebi:˝ako si me prevario nema veze,opraštam ti.Red je da i mene neko nasanka˝.Za 7 dana mi je stiglo 1000 din,tad sam pomislila:˝eto šta se desi kad nekom oprostiš˝.

Ali ovo je bezazlen slučaj i smatram da bi mu svi oprostili,ali šta je sa težim slucajevima?Svuda oko nas su ljudi koji nam neskriveno čine zlo,ako mu oprostiš on se i dalje isto ponaša i ispadaš budala.Uzalud se trudiš da ispraviš krivu Drinu.

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 15:43, rahela рече
ovde svi pričaju o oproštaju ali niko ne navodi korake kako to i učiniti.

preispitaj sebe temeljno

moli Boga da ti pomogne u tome

ja bi da sam na tvom mestu  otišla da se ispovedim  / nadam se da imaš dobrog sveštenika koji te poznaje i kod koga si se već ispovedala , koji zna koliko si "duboko " u veri , možda će on moći da ti kaže šta je za tebe najbolje

mi ovde samo možemo da pričamo kako mi

mi tebe ne poznajemo

:)

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...