Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

Ја са свима причам (нисам од оних који кажу "ја не причам са Ђуром, Пером...). Све личне увреде на мој рачун могу опростити. Шта неби мого опростити?Неби мого опростити да ми неко силује дјете, не могу опростити издајицама рода србскога (осим када се покају и промене).

Неби ни могао опростити сину или ћерки ако би постало настрано (педер,  лезбејка, бисексуално, транс...и све остале сексуалне изопачене форме).

Али ето, никад се нисам са неким посвађо да не причам са њим.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Sejo Jefimija, mislim da je naslov teme neodgovarajući tj. ne poklapa se sa prvim postom. Možda naslov šta vam je teško da oprostite bi bio bolji izbor. Mi ne bismo smjeli kao hrišćani da ne praštamo šta god to bilo, jeste da za neke stvari je potrebno da prođe više, a za neke manje vremena, ali trebalo bi da praštamo.

Izdaja je nešto zaista bolno, ali o tome već postoji tema, pa o tome možemo više da razovaramo tamo da ne širimo temu. Ja sam na žalost skoro imala priliku da okusim kako je to kad te neko jako drag izda i zaista bilo je pregorko. 0409_feel

videh temu draga moja  :291291291:

slažem se sa tobom da bi to možda bio bolji naslov, ali svi mi koliko god se trudili ne opraštamo baš sve...to je ono ljudsko u nama

Ljudski je grešiti, i božanski opraštati...bilo bi lepo kada bi svi to radili, probudili Ikonu Božju u sebi ali ako se okrenemo oko sebe videcemo da nije baš sve tako....

ja sam htela da pričamo upravo o tim našim slabostima kad nismo u stanju da oprostimo :cmizdrenje:

"Будите,дакле, мудри као змије и безазлени као голубови" (Мт.10,16)

Подели на овим сајтовима

ДЕЦУ НЕ МОГУ ДА ПРАШТАМ

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Mila moja sejo, postoji li nešto u životu što ti se desilo prije 2,3,5,10 godina a da nisi uspjela da oprostiš?

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Овакве теме не смеју да воде православни хришћани. Ако има ишта што не можемо да опростимо онда нисмо буквално никакви хришћани. Праштање је основа нашег напретка у вери, и нема узрастања у Христу ако не опраштамо. Ниједан човек, био он и највећи светитељ не може да се спасе само ради његових дела, него и такав налази Божије милосрђе најпре. А божаснког милосрђа нема ако нам Господ не би праштао.

Сетимо се јеванђеоске приче о дужништву слуге који је свом господару дуговао 10000 таланата. Кад га је господар запитао када ће му вратити дуг, слуга му заиште да се стрпи још и да ће му све вратити. Господар се смиловао и опростио му тај дуг. Но овај слуга имаше свог дужника кога сретне након што је напустио господара, и тај другар му дуговао 100 гроша. Он стаде давити другара да му врати тих 100 гроша, и овај исто учини што и он, стаде га преклињати да се стрпи још мало па ће му вратити...но слуга не хте то да учини него га баци у тамницу. Потом неко тог слугу пријави његово господару, и овај га доведе пред себе и запита зашто није опростио читавих 100 гроша свом дужнику када је он њему опростип чак 10000 таланата. Господар се разгневи и предаде свог неваљалог слугу мучитељима док не врати сав дуг....

Поенат ове приче коју је Господ испричао је свакако у праштању. 10000 таланата су дугови које ми дугујемо Богу кроз наша дела, а 100 гроша су дугови које ми дугујемо другим људима или они нама. Кад је Господ спреман опростити наша сагрешења тешка 10000 таланата, онда смо и ми ти који треба да опросте тричавих 100 гроша сагрешења других према нама.

Шта зар неко мисли да је то много велика ствар ако га човек изда и повреди, у односу на то шта ми чинимо према Богу коме не служимо ваљано?

За разлику од опраштања, незаборављање учињеног дела, када је оно и опроштено другачије је и о томе би се већ могло дискутовати колико је ко од нас слаб у том елементу. И то наравно треба да се трудимо да превазиђемо, нарочито ако незаборавити значи злопамтити за некога.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Има брате неке ствари које не могу опростити. Рецимо да ми неко силује дјете, па својим рукама би му пререзо гркљан :cmizdrenje:

А после ћу се кајати што сам му пререзо :291291291:

Шалим се...

Али стварно, нисмо ми савршени. Свако може доћи у ситуацију гдје неби опростио. Уосталом, дал то значи да свога зликовца неби сте тужили полицији?Рецимо ако вас превари за 100 000 евра ви то неби рекли полицији?Па ако смо савршени што не опростим плљачке, убиства?Што уопште да зовемо полицију?

Мало сам претјеро, мислим да сам појаснио поенту.

Подели на овим сајтовима

Zoki da li pamćenje nečijeg zla nanijetog po default-u postaje zlopamćenje? Pitam te jer ja imam malo više problema s tim. Dakle ja ne pamtim to zbog toga da se svetim ili radujem kad propada onaj ko mi je nanio bol, nego iz čiste opreznosti, da sebi ne dizvolim da mi se ista glupost ponovi. Da li se i takav stav može podvesti pod zlopamćenje?

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Свети Филарет Московски нам каже да не праштамо непријатељима отачаства, шта каже те на то?

Подели на овим сајтовима

Наравно, све ми праштамо...али у теорији :cmizdrenje:

Када је реалан живот у питању, много тога не поштујемо.

Нема те особе која је све опростила. Па чак ни Бог не опрашта све...рецимо хулу на Духа Светога.

Подели на овим сајтовима

Mislim da moramo da razgraničimo neke pojmove prvo. Biti 1000000001010 ne znači ne oprostiti. Biti :drugarstvo: ne znači ni mrzeti. Nekada je bolje u miru se razići, nego živeti u razdoru. Razilazak i neimanje kontakta s nekim ne znači da mu želimo zlo.

Ja se ne sećam ničega trenutno da nekome nisam oprostio, niti mi išta pada - iz dosadašnjeg iskustva - na pamet, da ne bih mogao da oprostim.

@Semberac: znaš li ti uopšte šta je hula na Duha Svetoga i šta je problem u opraštanju iste?

Inače je Justinijan skroz u pravu.

Подели на овим сајтовима

Јустин све лијепо рече!

А онај ко прашта само у теорији, нек мало поразмисли и више се потруди 0409_feel

Потребан је труд да се побиједи лична сујета да би човјек опростио, једнако као што је потребна за извињење, тј. покајања када погријеши! 0442_feel

Подели на овим сајтовима

Такође веома тешко праштам издају,она ме највише погађа.Верност и оданост су ми јако,јако важни у животу.Све остало трудим се и могу да опростим,увреду,тешку реч,оговарања,па чак и лаж.

Toliko puta su me izdali da sam jednostavno morala nauciti oprastati.

Ko mi je kriv?

I ja sam ta koja je najvise pogrijesila prevelikim "vezivanjem"

iako mi je jasno ko me nikako nece izdati.... 0102_laugh

Poslije toliko izdaja, svejedno mi je 0442_feel

Ili mi je trenutno prelijepo...da...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...