Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

.....и сестро Валентина  0409_feel bendoff bendoff

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.8k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Мене мучи нешто друго. Рецимо имам јогурт који сам купио пре него што је почео пост. Сада му истиче рок и ако га не попијем онда ћу га бацити јер ће да се поквари.

Шта је већи грех? Да га попијеш или да га бациш?

Pozdrav u Hristu!

Zasto postaviti u startu pitanje u negativnom pravcu:

Sta je veci greh?!

Zasto ne postaviti pitanje:

Sta je vece dobro?!

DAKLE DATI JOGURT NEKOME NA ULICI KOJI NEMA ZA HRANU

ILI NEKOME U SELU ZA KOGA ZNATE DA ZIVI U NEMASTINI

A NE POSTI...

Подели на овим сајтовима

Сестро Мила врло мудро збориш, и поврх свега имаш опитно искуство, тако да те овде једноставно нема ко ухватити за реч.

Не знам зашто је људима тешко схватити, или се праве да не могу схватити, оно што си овде говорила. Цитирајући управо св.Тимотеја нагалшава се да се пост никад не укида, него разрешује. Не постоји никакв типик, нити је икад ико од епископа, монаха, свештеника могао дати по свом неком нахођењу ослобађање од поста. Мирјански типик, који се може разликовати од руског, грчког, антохијског итд не може бити толико различити од монашког, да за монахе вреди пост за мирјане не вреде. Пост једанко вреди за све категорије мирјанства и монаштва, с тим да се мирјански пост разликује од монашког по строгоћи. Типик се мора поштовати ко хоће да живи у Цркви, а о било каквом изузећу од поста могло би се говорити само уз савет епископа, монаха или свештеника, ако се ради о безизлазној ситуацији где нема друге хране осим мрсне за онога ко се налази у одређеној ситуацији. Дакле на знам шта се може десити, иде неко у џунглу на истраживање у време поста, па сад шта да ради ако се изгуби...Тад би се дало разговарати о благослову да се прекрши пост, ако дође до такве ситуације. Типик се примењује на мирјане, тако и на монахе, с тим да је за монахе строжије. Значи нема изузећа кад је божићни, апостолски, велики сви постови се посте, а на ком нивоу то се одређује према савету духовника или свештеника. Постоје разне врсте нивоа разрешења, али никад кршење. Нажалост данас многи како поучени од других из црквених кругова, како под утицајем либералног окружења, како по својим слабостима, траже начина како да мрсе у посне дане изговарајући се губитком здравља или сличним ситуацијама. Тако се долази да многи своје мршење у посне дане оправадавју да тако слушају свештеника, и онда како право кажеш постају као секташи или далекоисточњачки мистици, којима је гуру или вођа главни ауторитет изнад кога нема другога, и чије учење и савети се не смеју узимати са расуђивањем. Неки се изговарају и докторским саветима, а при томе посећују докторе који можда нити су верујући нити они сами посте, и нормално да ће дати савети једи храну богату проетинима, месо, млеко, јаја...док ће за исто саветовање један Индијац вегетаријанац добити сасвим другачији одговор од доктора Индијца вегетаријанца.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Брате Лопез,имај у виду да овде говоримо о трудницама и дојиљама а не генерално о људима.

Мислим да нема жене која је хришћанка  која би због своје размажености тражила разрешење поста,просто,неке жене не могу да посте.

Свака мајка хришћанка гледа шта је најбоље и по Богу за њено дете али ако не може-не може да пости.

И сад,можемо овде бесконачно се позивати на Каноне :drugarstvo:

и седети за рачунаром и писати о томе 0110_hahaha

или просто рећи

свако по својој снази и благослову свештеника.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Сестро Мила,

ти не само да се мешаш у то да ли ће неко да постити или неће већ и дајеш себи слободу да се мешаш у одлуку свештеника :smiley:

Колико год да ти имаш добар разлог за себе да тврдиш тако толико други има другачије мишљење.

Нити ти носиш туђ терет нити неко други твој до свештеника једино који те саветује,исповеда,разрешује и даје епитимију.

Тако проста ствар.

Пази ово сад:

Уместо да је сестри која је питала за пост,рећи ја тако и тако радим,с благословом,али ти се посаветуј са својим свештеником и ништа не брини,

она је овде добила ништа друго него узнемиреност а још је и дојиља :smiley:

Мало компликованије ствари зар не?

Подели на овим сајтовима

Потписујем Меду.

Сестро Мила,ово јесте православни форум,што се љутиш? :smiley:

Једноставно разговарамо.

И кад каже брат Меда,потпуно је у праву да треба бити строг према себи а благ према  другима.Тако је говорио и наш Свети Патријарх Павле.

И још нешто,за нас мајке,

ако хоћемо да наша деца посте и деца наше деце да живе како треба-никако не осуђујмо и не мешајмо се другима јер у супротном-неће бити добро за наша поколења.

Подели на овим сајтовима

Да ли има више од једног типика?

Да ли различито посте монаси од мирјана?

Да ли постоје олакшице за болесне, труднице, дојиље и сл од почетка хришћанства?

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

Са Божијом помоћи,ја почех да постим и за сада не примећујем да беби то смета...Још само да ми је молитва јача,језик спорији од памети,било би добро...

У суштини,мој парох ми је рекао да не треба да постим,а ако могу,добро,а ако не,бар пред св.тајну Причести на води и то ,ако издржим једна дан,а његова супруга је оба пута у току трудноће и дојења издржала све посотве и све је у реду било,то ми је напоменуо...

Подели на овим сајтовима

• Гости

За верујуће људе ствар је врло једноставна. Нека слушају своје пастире јер су они одговорни за оно што им кажу, тако говоре још старозаветни пророци. Слушајући своје Богом постављене пастире они слушају Цркву, што значи посредно Бога живога. То значи да ако пастир евентуално и не да потпуно добар савет, он одговара за то, не онај који га је питао. Као што и одговара пред Богом онај који не поштује и не слуша свог пастира( говорим о свим крштеним парохијанима), а таквих је случајева далеко, далеко више!

Подели на овим сајтовима

Све мање разумем наше људе. Толико су груби и без љубави, и без основних људских манира. Коме ли је оволике године блаженопочивши патријарх Павле, онако симпатично мало кроз нос говорио: "Будимо људи"! Колико смо пута те речи чули толико су оне далеко од наших срца. Ми никада нећемо бити "људи". Ми смо једноставно готови као народ! Колико сам људи у животу срео и када сам нешто погрешио увек ми је са љубаљу указивано на грешку. Благи осмех и исправка - као Господ са грешницима и грешницма. Наш "религиозан" човек је тако жесток и потсећа на стари Израиљ, који је био жесток и без љубави, а чувао Закон као зеницу ока.

Зашто тако причате самном као да сам вас са нечим увредио? Никада раније са вама нисам проговорио? Никада ме нисте видели нити срели, нити у очи погледали. Није лепо да се одсече и каже, ма: "О. Љуба не зна шта говори"? Фалсификује. Има други начин како то може да се каже, али... "наша" сте, па је све разумљиво. Зато што подмећете да ја «смирујем» св. Теофила (Тимотеја), да он «не зна шта говори»!

Питате ме како да окарактеришете то што раније рекох? Људски и поштено ако не може црквено,  поштована. Овако, дословно како моје речи и сведоче:

„Наравно то не значи да труднице могу да једу НАЈАЧА ЈЕАЛА (нешто код вас постоји и јаче од меса?), него он саветује да труднице користе «умерену храну» ради «ојачавања тела..., јер пост је установљен ради обуздавања тела, а када је слабо то оно нема НИКАКВЕ потребе да се смирује, него тражи помоћ да оздрави и обнови ранију снагу».

Тако да окарактериштете - када већ ви морате да нешто карактеришете?! Само треба имати карактер да се нешто «каректерише» сестро.  Пре свега љубави и «страх Божији», што проузрокује ту мудрост на коју ви овде претендујете.

Ви сте од оних којима стално треба  понављати, потсећати, а изгледа и цртати. Јел ово само вама не долази до потребних чула, а посебно до оног унутрашњег човека у вама - срца? 

Ја сам оделио тему од поста трудница са питањем поста уопште, и то са јасним прелазним пасусом: «Мислим да је излишно да се овде било шта додаје". Излишно! И онда почео са нечим другим: «Што се тиче поста и св. Причешћа баш смо много о томе говорили“, и онда продужио, као и са оним: „Мрсна храна ван одређених постова НИЈЕ никада била сметња за свето причешће». Јесте ли ви неке зеле воље да све накарадно изврћете (манипулишете)? Ја се нисам држао поста и причешћа само у вези трудница, и то се тамо лепо види.

Ви можете самном да спорите о питању причешћа ван постова, али немате ни нијмање простора да ме овако грубо осуђујете да ја трудницама саветујем  месо у недељу до Свете Пасхе, а све у непоштовање  св. Тимотеју. Бавите се уметањем нечег што није речено. Питате где је та ваша манипулација? Можда опет да вам поновим: «Наравно то не значи да труднице могу да једу НАЈАЧА ЈЕЛА»?  А могу још једном? Само реците. «Месо» се у вези трудница и поста нигде не помиње - ето, тако манипулиште, изврћете, и кварним се бавите у односу на православног свештеника.

Ја не фалсификујем св. Тимотеја. Нешто је овде друго по среди, то слово Закона, којег су и Господу у Његово свето Лице гурали, они одважни који су све знали шта треба, сваку запету и јоту.

Вреди ли вама рећи да не постоји биолошка разлика између трудница и дојиља у односу на бебу? Ама никаква! У оба случаја, оне својом храном - својим телом хране бебу, и тело се изнурује и слаби због тога а не порођаја («одлива крви»). То ви измишљате, наравно у односу на то што рекосте мени да ја фалсификујем, ако баш буквално нисам тумачио (мени ту флексибилност не дате а сами се лагодно њом служите, фино, зар не?). У оно време су бебе дојиле макисмално, јер никаквих "формула" није било а жене су биле "нееманциповане", послушне, па су своју децу дојиле више од годину дана. Зар је годину или више она "крварила"? Или ви разумете да је "дојиља" само док "крвари" па је због тога слаба и изнурена? Нигде то правило не помиње "крварење" како то ви нудите? Да се тобоже ради о времену чишћења од 40 дана, и после готово... беба не доји више. То раде ове еманциповане и свремене, феминизиране, које се брину за естетику и изглед а мање за бебу.

Св. Тимотеј није завршио медицину па да зна да уствари он даје "погрешан" савет, јер труднице и дојиље не смеју да пију алкохол. Него његова порука је пастриска и суштинска, не сува "правилност" и "коректност" која је путем "Џи-Пи-Ес" руковођена на фарисејски «циљ правилности", него да се дојиљама разреши пост на јачу храну, како то и заглавље у руском преводу говори: "О томе, да породиљи није неопходно да чува узакоњен пост". Само ово заглавље «књижнике и фарисеје» може да заведе, па да кажу да под цензуром Цркве лажу и обмањују народ, и газе пост. Или та и та помесна црква "не зна шта говори".

Пре свега, Матеј Властар не цитира св. Тимотеја него само описује његово осмо правило, док одговор св. Тимотеја је сасвим другачији. Ево га:

"Пост је установљен за смирење нашег тела. Дакле, када је тело у смирењу и немоћи, она може да једе и пије КАКО ЖЕЛИ («как хочет») и колико може да издржи"  (са руског). Чак је одговор флексибилнији од Властаревог.

Него има нечег код вас, има...  јер ми овако пишете: „У Синтагми јасно пише да се ради о разрешењу максимум на уље. А Ви нас учите да "мрсна храна ван одређених постова НИЈЕ никада била сметња за свето причешће". Ово је речено тако лукаво , препредено..., и на крају без везе.  А радије би изабрао да ви не разумете шта причате. А зашто без везе? Зато што буквално нема везу! Погледајте шта кажете? Помињете Синтагму која конкретно преко св. Тимотеја говори о посту у седмицу пред Свету Пасху, а ви триумфално продужавате: «мрсна храна ван одређених постова...». Синтагма и пост, и моје причешће ван постова? Још једном: време поста и време ван поста ( само Велики пост јер тада у време св. Тимотеја није било других)?! Ајде повежите ово двоје. А када то урадите, ако урадите, видећете да једно говори о посту за труднице, а друго о причешћу ван постова.

И много ми је жао да ме приморавате да овако са вама говорим. Нећу да вам попуштам због мог свештенства, не дам да га понижавате јер оно није "моја" прћија. Нисам ни видео шта сте даље писали па сам се вечерас зачудио.

Иначе врло строги св. Василије Велики овако говори:

«Немогуће је подвести под једно правило за све који се налазе у школи побожности... ми препуштамо увиђаности настојатеља да у томе врше паметне измене, према околностима сваког. Стога немогуће је све озаконити, да све буде једно време, један начин и једна мера у узимању хране...(Творенија, част 5, стр. 136 – 142). Св. Исак  Сирин, исто врло строги монах и хрићански писац каже: «Када је тело слабо и ти га примораваш преко његових сила, онда ти души својој додајеш помрачење на помрачење, и уносиш велику пометњу». ( Слово 85). Али вама је важно "слово закона"

Једнставно свештеник има право у име ове Цркве наше да пружи помоћ и да да савете (јер ме неко питао за помоћ), јер сам «Настоајтељ» - како то св. Василије рече. 

А ви заснивајте такав свој однос према неком другом. Желећи вам сва блага од Господа ја вас поздрављам.

Подели на овим сајтовима

аман брате, ти извлачиш такве примере и појединце који никоме не служе на част, јел има нечег позитивно везаног за тему да си хтео да кажеш, или си искористио ситуацију да опалиш по свештенству?

јел имаш ти неке информације или доказе о свему томе или само шириш приче које си начуо? ако имаш обрати се коме треба, ниси неук човек, ако немаш онда ћути и не шири саблазан.

која је поента твог текста, да би ти то све другачије и са којом мером послушања?

Подели на овим сајтовима

?? ??????? ??????,?? ????? ?? ?????? ? ?? ???? ?? ?????????? ?? ???? ?? ?????...??? ???? ?? ?? ?? ??????? ????,????? ??????? ?? ??????,???? ?? ?????...

? ???????,??? ????? ?? ?? ????? ?? ?? ????? ?? ??????,? ??? ????,?????,? ??? ??,??? ???? ??.????? ???????? ?? ???? ? ?? ,??? ??????? ????? ???,? ?????? ??????? ?? ??? ???? ? ???? ???????? ? ?????? ???????? ??? ??????? ? ??? ?? ? ???? ????,?? ?? ?? ?????????...

???? ?????, ???? ??????? ???? ?????? ?????? ?? ?? ?? ???? ???? ? ????? ???? ? ? ?????? ???? ??????? ? ???? ?????? ?????? ????? ???? ? ?????? ????!

Indija koja ima oko molijardu stanovnika preko sedamsto miliona su vegeterijanci.Tamo imaju i po desetoro dece a celi život takore?i poste.Nikada meso ne jedu pa ni jaja,pa opet donose zdravu decu na svet.

Evropska trudnica je razmažena,nemože da posti, nije ta?no.Ima da posti zdravije dete ?e joj biti.Znam mnoge trudnice koje su postile i moja supruga, a da ne govorimo o našim babama,  pa nikome ništa nije falilo.Ovo savremeno pravoslavlje u belim rukavicama sa nekakvom muljavom teologijom snishodjenja rodilio se od salonskih episkopa i razmaženih kaludjera i sveštenika.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...