Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 1.8k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Моје искуство је да то само иде...

што више људи у околини пости,

повлаче се и остали "сами од себе".

Мада има и оних упорних који "не могу" или "нису навикли" да посте

и мисле да је довољно запалити свећу и помолити се...

Мада су ти неки бољи људи од мене,

ево признајем.

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

Није лако сигурно, знам по себи. Када сам почео ићи у цркву све је некако ишло али пост никако. Једва сам себе натјерао да постим, у почетку једнодневне постове а касније и дуже.  Све је ствар психе код човјека и тешко да ми ту можемо нешто пуно  урадити осим некоме објаснити шта је пост али да ли ће то бити прихваћено све је до човјека.Али што је занимљиво, примјетио сам обратну ситуацију код моје генерације (око 25 год.).Доста њих не иде у цркву никако и онда узму да посте рецимо седам дана и када то продје не оду да се причесте  :)

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

познајем неке који посте по недељу дана у Божићном и Великом Посту,

и онда се причесте...

(мислим без исповести)

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Post nije cilj nego sredstvo u duhovnoj borbi i uzrastanju i to je individualno ! Svako pristupa BOGU svojom slobodnom voljom i tu treba sa ljudima oprezno i polako pa korak po korak !Covek kada postane svestan BOGA to jest kaze da veruje on je tek tada kao beba koja krece da istrazuje svet oko sebe i da polako upoznaje svog Stvoritelja ! Mi njima treba da svedocimo LJubav Vaskrsloga Hristosa a ne post to ce doci samo po sebi

Подели на овим сајтовима

па ја питам јел посте, и чекам одговор ...

ако је позитиван, шта онда, ако је негативан, па онда питам зашто ...

и тако зашто зашто зашто све дубље док не дођем до проблема и мотива да се не пости.

обично се сведе на ''нећу'' или ''не могу''.

ако је ''не могу'', онда се потрудим да објасним да то није дијета и да није гладовање и да се сасвим лепо и укусно може хранити.

ако је ''нећу'', онда се прешалтам на неку другу тему, што да идем против нечије воље, све нек је то добро за ту душу.

ал то ме неће спречити да се правим луд, па опет да питам после неког времена, кад осетим да је расположена душа за такав разговор ...

Подели на овим сајтовима

nenametljivo...kada covek oseti pritisak da nesto mora a da ne shvata da post, niti bilo koja hristocentricna vrlina, nije nesto sto se mora, onda on odustaje...realno, i mi koji mislimo da stojimo u veri imamo momente kada ne ispunjavamo ni ono sto znamo da treba, pa se posle durimo ako nam drugi nesto kaze...jer nasa megalomanija glasno govori u nama koliko smo mi, avaj, duhovno pismeniji...

Подели на овим сајтовима

... ? ????????? ?? ?? ???? ?? ??????

?? ????:

- ??? ?? ???????, ???? ????? ???? ?? ?? ??????, ?? ?? ???? ?????? ?????, ????? ??? ??? ????? ???????? ???? ???? ? ????????.(????? ?? ?? ?????? ?? ????? ????)

- ??? ?? ??????????, ???? ?? ???????? ???? ??? ??????? ??????? ????? ????? ( ????? ?? ?? ?????? ?? ????-????, ???? ??? ?? ????? ???????? ? ????? ??? ?? ?????????? ?????? ?? ?? ??????? ???? ?? ?? ????????? ?? ?????) .

- ??? ?? ?????? , ???????? ?? ?? ?? ?? ?????????, ??? ?? ?? ????? ????? ???????? ???????????? - ?? ?? ?? ?????. ??? ?? ??????? ? ?????? , ?????? ?? ??????, ??? ?? ????? ????? ( ??? ? ?????) ???? ?? ??????? ?? ?? ????? ?? ????????? ? ?? ???? ???? ??? ???? ??????? ??? ????? ????.

- ??? ?? ????????? , ????? ?? ??????????? - ???? ??!

- ??? ?? ???????????, ?????? ?? ? ?????? ???? ?? ????? ??? ?????.

???.

:smiley: :smiley: :smiley:

znam neke koji poste sve na nekoj najfensi ribi

i na onom Rio mare...

ti nisu nista ustedeli :-)

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

Зашто постимо? У чему је смисао поста - и са духовног становишта, и са становишта телесног уздржања?

Стваралачки однос према посту

Шта је, дакле, пост? Ако се говори само о спољашњој страни, онда је пост телесно уздржавање, уздржавање од ове или од оне хране. У савременој пракси, то превасходно значи уздржавање од мрсне хране, односно од меса, млека и производа животињског порекла уопште. Ако изузмемо строге постове, допушта се, између осталог, и једење рибе. Осим тога, током строгих постова није допуштена употреба алкохолних пића. Пост је, такође, повезан и са уздржавањем од брачних односа.

Све то је, међутим, само - спољашња страна поста. Требало би да запамтимо да се поста не придржавамо ради уздржавања од хране, него зато да бисмо се узвисили на свом духовном путу. Избегавање ове или оне хране не сме да буде само себи циљ. Постоји, наиме, много разлога због којих човек није увек у могућности да се придржава телесног поста - старост, болест, сиромаштво. Пост је намењен здравим људима, док је за болесне и сама болест - својеврсни пост. У многим случајевима, лекари забрањују болесницима да избегавају мрсну храну. Требало би имати на уму да Црква никада и никоме није прописала да врши насиље над својом природом, као што не прописује ни да се нарушавају упутства лекара.

Осим тога, бреме поста не може се полагати на малу децу. Повремено, и сразмерно томе како расту, дужни смо да у њима васпитавамо свестан однос према свему што постоји у Цркви - према богослужењу, према молитви и према посту. Деца се могу навикавати на нека ограничења у храни, али то се мора спроводити постепено и никако на штету здравља.

http://www.pravoslavlje.rs/broj/977/tekst/stvaralacki-odnos-prema-postu/

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Procitala sam nedavno na dva mesta u pravoslavnoj literaturi da se moze jesti riba u siropusnoj sedmici.Da li mi neko moze reci nasto o tome?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Гости

Иначе, у складу са Типиком, у току ове недеље се помера празновање 2 празника за дан унапред и то св.Три Јерарха за четвртак 11. фебруара, а Сретење за недељу 14 фебруара.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...