Јаков. Написано Децембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 Zato sam i pitao... čudno mi je bilo. Ne kažem da je taj kalendar sa interneta najbolji, ali nekako mi je najlakše da ga koristim. Ima lepe slikice, lepa objašnjenja, sve je pregledno... Inače ako čovek može, mislim da treba da se pridržava posta baš onakav kakav je u kalendaru. Ko ne može, uvek ima razrešenje. kron and Boba је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PetarP Написано Децембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 Познати руски календар (ПРАВОСЛАВИЕ.RU) на св.Николу не разрешава рибу (они немају Славу), док у суботу коју помињеш разрешава на рибу.Могуће је да је и направљена грешка приликом израде календара. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 Naravno da ne shvatate ovu moju nedoumicu i malu rapsravu, draga braćo i sestre, kao nešto što je za o glavu. Jaka stvar, nek svako posti kako može, bitna je želja za trudom i savlađivanjem sebe. To donosi plodove, a ne da li sam jeo ribu ili biljni kačkavalj ili suva leba. Mislim da u jednom delu crkvenog života jeste bitno, i taj odnos prema hrani. Paženje na to šta jedemo, paženje na sitnice u okviru uopšte crkvenog života, ali ako to postane opsesija, onda batali. Krkaj bolje slaninu što se mene tiče. Zato što mislim da ta opsesivnost oko hrane može doneti neku neurozu a to opet neke druge loše plodove. Naravno ako revnovanje oko hrane donese dobra ploda, i smirenje u duši i telu, i ako tu klopu krkamo da bi uzeli neophodne životne sastojke bez nekog naslađivanja, onda nema problema. Onda može post da bude i ceo život što se mene tiče. Mislio sam da je hrana i to oko posta, stvar navike i vežbe. Da onaj ko je prošao par godina redovnog posta može mal te ne da se prešaltuje na takvu vrstu hrane bez problema, kad god poželi, to jest kada je post. Međutim ovako iz neke priče i iskustva, skontao sam da i nije baš tako. Ima ljudi koji su početnici u veri i postu i to iznesu bez ikakve teškoće, dok ima onih koji redovno poste godinama, i uvek im teško padne. Govorim o nekim fizičkim aspektima posta. Verovatno je to zato što niko nema isti Krst da nosi. Драгана Милошевић, R.Žiskar, verum est in beer and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2012 Upravo sam uradio ono što nisam smeo... Napravio sam neku paradajiz čorbu na jevrejski način (prste da poližeš) i uživao sam u njoj. Čak sam uzeo i jednu kutlaču više, nakon što sam pojeo svoj deo. To je ta zamka sladostrašća, stomakougađanja i preteranosti u jelu i piću. ПЧЕЛИЦА је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Децембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2012 On 19. 12. 2012. at 7:07, Isak Hajnal рече Iz kalendara na internetu po kome se uglavnom ravnam (kalendar) piše da sad u dolazeću subotu (22.12.) post je razrešen na ulje ali ne i na ribu.Da li je to zato što je današnji dan - sreda - Sv.Nikola (Sretna slava svima) razrešen na ribu? Isto tako poslednji dan posta (nedelja 6.1.) je na vodi. А у овом календару понедељак на води. Ја мишљах да је само за монахе да посте понедељак на води? Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Децембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2012 jedan misli da sme svasta jesti...onaj koji jede neka ne osudjuje onoga koji ne jede i obrnuto, jer Carstvo Bozije nije jelo i pice nego pravda, mir i radost u Duhi Svetome (e, sad, prastajte ako sam malo omanula) Драшко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisha Написано Децембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2012 On 20. 12. 2012. at 15:25, Isak Hajnal рече Upravo sam uradio ono što nisam smeo... Napravio sam neku paradajiz čorbu na jevrejski način (prste da poližeš) i uživao sam u njoj. Čak sam uzeo i jednu kutlaču više, nakon što sam pojeo svoj deo. To je ta zamka sladostrašća, stomakougađanja i preteranosti u jelu i piću. A иначе какав је став увези зачињавања хране током поста,мислим по питању сладострашћа.Читао сам да и патријаршијски кувари стављају нпр кари и слично у јела.А опет на неком црквеном сајту као пример за исповест је и стављање вегете у јело. Има ли некакве везе конзумирање црвеног 'воћа поврћа итд за пост пред причест Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2012 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Децембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2012 On 22. 12. 2012. at 20:35, Bokisha рече А опет на неком црквеном сајту као пример за исповест је и стављање вегете у јело. Грех је у смислу да ми имамо зачин Ц , тако да је вегета сувишна... .smesko. КУПУЈМО ДОМАЋЕ ! Благовесник, RYLAH, nedeljko and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2012 On 22. 12. 2012. at 20:35, Bokisha рече A иначе какав је став увези зачињавања хране током поста,мислим по питању сладострашћа.Читао сам да и патријаршијски кувари стављају нпр кари и слично у јела.А опет на неком црквеном сајту као пример за исповест је и стављање вегете у јело. Има ли некакве везе конзумирање црвеног 'воћа поврћа итд за пост пред причест 1. Борба против стомакуугађања и сладострашћа није хула на укус и забрана спремања укусне хране. Забога, па Бог нам је дао чуло укуса. Такав приступ би била јерес манихејства. 2. Нема никакве везе. То су бапске приче. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisha Написано Децембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2012 On 22. 12. 2012. at 20:39, Зосима рече Грех је у смислу да ми имамо зачин Ц , тако да је вегета сувишна... .smesko. КУПУЈМО ДОМАЋЕ ! аааааа значи зачин Ц није проблем то је по правилима за пост Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisha Написано Децембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2012 On 22. 12. 2012. at 20:46, Александар Милојков рече 1. Борба против стомакуугађања и сладострашћа није хула на укус и забрана спремања укусне хране. Забога, па Бог нам је дао чуло укуса. Такав приступ би била јерес манихејства. 2. Нема никакве везе. То су бапске приче. Захвалан на одговору.Наравно доста тога крене од бапских прича,ал ту има и оних баба чије приче вреде.Ја морах да питам незнање је моје велико,вапим за неким ко зна. keka and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 2 Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Децембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2012 On 22. 12. 2012. at 20:35, Bokisha рече Има ли некакве везе конзумирање црвеног 'воћа поврћа итд за пост пред причест Има, то је остало због комуниста, ништа црвено не треба јести. Црква прашта, али не заборавља. orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2012 On 22. 12. 2012. at 20:51, טאָמיסלאַוו מאָמסילאָוויק рече Има, то је остало због комуниста, ништа црвено не треба јести. Црква прашта, али не заборавља. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2012 To je onaj maštoviti podsetnik za ispovest - Trazila sam dodir, da me neko dodirne makar u autobusu... i slično 115. У храну сам стављала зачине: вегету и бибер. Haha... Ovo je najjače! ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука