Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 27. 11. 2012. at 14:48, Gaša рече

Dole na temi sam takodje postavio pitanje,da li bi po pitanju posta trebali da se ugledamo na način posta Isusa Hrista?

Па, у принципу да. Христос у сваком погледу треба да нам је мерило, Циљ којем тежимо, Савршенство на чијем путу треба увек да се налазимо.

Мада ако почетник или онај који је слаб у вери крене на силу да тако пости то није добро и може бити чак и опасно.

Зато и постоји благослов духовника чији је задатак да нам одреди како да постимо.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Кризу за слатким ублажићу компотом од дуња .smesko., остало си, углавном, навела...

Церски вуче, један од начина да се "усавршавам" у посту је дефинитивно и праћење овог форума, сигурна сам да ће и теби помоћи коментари форумаша. Хвала Богу и њима на корисним постовима... Добродошао!

Подели на овим сајтовима

• Гости
  On 27. 11. 2012. at 16:26, JelenaLela рече

E suma sumarum kaže- kuvani pirinač, po želji kasnije dodati so ili šećer sa cimetom ;), kuvana pšenica, razne vrste džemova, pečeni krompir iz rerne (sve skupa sa korom, samo ga oprati pre ubacivanja), turšija, kupus, rendana jabuka i šargarepa sa šećerom... hm i voće! :D

Ako ima neko još neku zanimljivu kombinaciju bila bih zahvalna :D

pa ovo sve na vodi

ubiste čovjeka na šte srca

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

On 27. 11. 2012. at 17:34, Oglo рече

pa ovo sve na vodi

ubiste čovjeka na šte srca

0110_hahaha

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Молио бих чланове који се држе монашког типика о правилима поста, да нас обичне и грешне лаике не саблажњавају причом и рецептима о храни на води,сухоједењу,клечању на кукурузу и слично... ^-^

Поред тога,колико је мени познато,божићни пост је блажа варијанта...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

On 27. 11. 2012. at 17:43, Зосима рече

Поред тога,колико је мени познато,божићни пост је блажа варијанта...

Тачно.

Исправите ме ако грешим... .smesko.

понедељак, среда и петак - пасуљ на води...

уторак и четвртак - помфрит и штапићи лигње...

а викенд - ослић и винце...

или...

Подели на овим сајтовима

@@Церски вук,

nije sramota ne znati nego ne htjeti naučiti

plemenita je tvoja namjera da postiš 40 dana, ali pođi, kao što ti i Ilić reče, do crkve svoje i sveštenika,

popričajte, neka ti kaže o čemu se radi. Ima dana za posta, ima dana za mejdana. Nemoj da služiš ka topovsko meso neprijatelju

Prvo pođi neka ti kažu nešto o Onome koji nas sve skupi i nauči, pa polako nogu pred nogu

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Календар поста (Божићни пост)

НОВЕМБАР:

28. уље

29. риба, уље, вино

30. вода

ДЕЦЕМБАР:

1. уље

2. уље

3. уље

4. риба, уље, вино

5. вода

6. уље

7. уље

8. риба, уље, вино

9. риба, уље, вино

10. уље

11. уље

12. вода

13. риба, уље, вино

14. вода

15. риба, уље, вино

16. риба, уље, вино

17. уље

18. риба, уље, вино

19. риба, уље, вино

20. уље

21. вода

22. риба, уље, вино

23. риба, уље, вино

24. уље

25. риба, уље, вино

26. уље

27. уље

28. вода

29. уље

30. уље

31. уље (риба, уље, вино)*

ЈАНУАР:

1. уље

2. уље

3. уље

4. вода

5. уље

6. уље

Напомена: Са благословом свештеника или духовног оца из манастира, пост се може ублажити или пооштрити.

* 31. јануар би требало постити само на уљу, јер је последња седмица поста, али ако неко због дочека тзв. Нове године

ублажи тај дан поста, може 2. или 3. јануар да одржи - пост на води (топло препоручујем).

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 27. 11. 2012. at 16:26, JelenaLela рече

E suma sumarum kaže- kuvani pirinač, po želji kasnije dodati so ili šećer sa cimetom ;), kuvana pšenica, razne vrste džemova, pečeni krompir iz rerne (sve skupa sa korom, samo ga oprati pre ubacivanja), turšija, kupus, rendana jabuka i šargarepa sa šećerom... hm i voće! :D

Ako ima neko još neku zanimljivu kombinaciju bila bih zahvalna :D

имам супер рецепт за воћну салату gringrin

обарити већи комад бундеве,испасирати,додати неко црвено воће- малину,вишњу,купину... пре додавања одмрзнути. Посебно се скува чаша проса у односу један према три,на колицину проса три пура више воде. Кувати да просо потпуно омекша.

Сервирање- у стаклену посуду најпре се налије супена кашика проса,онда воћа и на крају пасирана тиква, Целу сдржину прелити медом,и циметом или ђумбиром. Пријатно!! :0104cheesy:

И да,добро нам досао @Церски вук d13qw7qišaimaba

"Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi."

Подели на овим сајтовима

Хвала свима на добронамерним саветима. Дакле, пошто сутра немогу ићи на јутарњу литургију,због школе, ићи ћу на вечерње. Занима ме да ли сутра треба да се причестим, јер како се сећам баба ми је причала да се првог дана поста на литургији причешћује? Није ми јасно да ли се током вечерње службе врши литургија и када могу да се причестим?Хтео бих знати, надам се да ме разумете.

Подели на овим сајтовима

Polako samo, ovo je blag post

testenina bez jaja pomesana sa tunjevinom

voce,cajevi

soja

ma toliko toga da se mozes prejest, a to je vec za pricu posebnu.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Tih, da odmah vas rešim zablude po pitanju mene :D prva sedmica na vodi, posle na ulju, a ako posustanem tu je i neka sedmica pauze stadaradim ...

Tako da sam ja daleko od uzornog primera! :D

I da prijatelju vuče samo polako, mudro rekoše da popričaš sa sveštenikom, a ako iz nekih razloga nisi u moućnosti da uzmeš 'blagoslov za blagi ili strog post' ;) mislim da bi bilo bolje polako da uđeš u post, tj. da se u startu ne preopteretiš previše... Bar je meni tako bilo u početku...

Подели на овим сајтовима

Ajd i ja da se prekazem .Meni sleduju samo tri dana na ulju i tri dana na vodi :D a vi da pogotite kad cu.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...