feeble Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Мали утисак док читам ову тему и сличне. Некако као да су ови либерали постали оштрији и наметљивији од ревнитеља, а очекивало би се другачије facenew22222222 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Fiona Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Breads and grains 9 or more servings/day 1 slice of bread 1/2 bagel or English muffin 1 rice cake 6 crackers (such as matzo, bread sticks, rye crisps, saltines, or 3 graham crackers) 3/4 cup ready to eat cereal 1/2 cup pasta or rice Small plain baked potato 1 small pancake 1 6-inch tortilla Fruits and vegetables 4 or more servings/day of vegetables / 3 or more servings of fruit 3/4 cup fruit juice or 1/2 cup vegetable juice 1 piece fresh fruit 1 melon wedge 1/2 cup chopped, cooked or canned fruit 1/2 cup cooked or canned vegetables 1 cup chopped, uncooked vegetables Dairy 4 or more servings/day 1 cup low-fat milk or soy milk 1 cup low-fat yogurt 1 1/2 ounces of cheese 1/2 cup of cottage cheese Protein 3 servings per day 1/2 cup cooked dried beans or peas 1/2 cup tofu 1/4 cup nuts or seeds 2 tablespoons of peanut butter One egg or two egg whites Fats and oils In limited amounts (about 5 to 8 tsp./day) Olive, canola, or peanut oils Tub margarine Fat-free salad dressing Sweets and snacks In limited amounts Fat-free baked goods Sherbet, sorbet, Italian ice, popsicles Low-fat frozen yogurt Angel food cake Fig bars Gingersnaps Jelly beans, hard candy Plain popcorn Pretzels Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 jedno pitanje ,procitala sam danas negdje pise neko da je post stariji od covjecanstva i da je to prva zapovijest bozija,koje postio prije nego covjecanstvo postalo onda Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 I jos jednom: principijelne cinjenice u kanonskom pravu NE POSTOJE, ako ima ko da cuje... Пошто не постоје, значи да за труднице важе општа правила Цркве. Ако породиље у пасхалном посту могу да добију разрешење највише на уље и вино, ако болесници добијају разрешење на рибу, а чак ни смртни болесници не добијају разрешење на месо, теби то звучи као да труднице, које се и не помињу као категорија која има посебан третман, могу да уопште не посте? Ajmo opet, posto ne ide ni ovako... 1) Ne postoje opsta pravila Crkve po bilo kom pitanju (mozda ima nesto malo izuzetaka), kanoni daju samo jedan vrlo uopsten okvir, ali daleko od toga da su strogo i odredjeno pravilo... u mnogo cemu, ne samo u pogledu posta... 2) Ovo u tvom textu podvuceno i naglaseno - gde si to uopste nasla, covece? Ko kaze da bolesnici (ne smrtni, nego ovi mnogo laksi jos) ne mogu da se razrese recimo na beli mrs? Pa i medju monasima ima toga, kamoli medju civilima... teras me sad da ti trazim i prekucavam primere, a ocu, samo ako ugrabim malo vremena, i to iz jedne ultrazilotske knjige... Dakle, post NIJE dijeta, ne znam sto se ovoliko bavis samo tom hranom, mnogo je tu drugih stvari precih i tezih da se navezbaju... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 @Obi Pricas zidovima. Boli njih uvo sta je post i za sta on sluzi. Bitno je da se tera kontra "liberalima". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Колико је мени познато, деца до 6. године су разрешена од поста. Према томе, и дете у утроби је разрешено од поста што се аутоматски односи и на мајку, чак и за период дојења. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Примећујем један апсурд у новије време. Како дође време поста многи се дају у тражење којекаквих рецепата за посна јела, па намирница по продавницама здраве хране. Размењују се рецепти, па тек посне торте... Главна је преокупација шта ће се јести. Кад сам била дете за Св.Николу се знало шта се спрема, бакалар, лигња и пржене гирице. Ништа торте и разне салате. Свако ко долази на славу знао је шта је на менију и није очекивао никакве ђаконије и егзотична јела. Када би сад неко овако дочекао госте не знам како би било. Та обузетост изналажењем намирница и рецепата све више постаје стомакоугађање иако је реч о посној храни. Ово није у вези са темом, али ето, онај јеловник за вегетаријанске труднице ме асоцира. Ма људи моји, трудница себе и свој пост оставља за касније, а док носи и касније доји беба је на првом месту. Сврсисходније је да се моли и смирује него да се превише посвећује јеловнику са посним ђаконијама. Па Фиона би сад поред детета које доји и оног које носи требала да се бави балансирањем посне исхране, а зашто све то. Опет кажем има код Светог Теофана Затворника да се прочита о овоме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Slusalica Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 U drzavi Kanadi sumnjam da bi ijedna trudnica mogla doktoru reci da zeli da posti. To se ovde smatra fanatizmom. Klima diktira nacin ishrane. Sve raste i opstaje (mislim na ziva bica) bez dovoljno sunca i dnevne svetlosti. Drzava brine o zdravlju ljudi. Bolenici imaju dobru njegu od drzave i samim tim imaju pravo da diktiraju nacin ishrane stanovnistva. To se uci vec u skolama kada deca krenu. Zna se tacno kako roditelj moze da pripremi skolsku uzinu, ako nije tako roditelj moze imati problema. Od vise osoba sam cula da su katolici u Kanadi narodu ukinuli post, nemam gdje da provjerim da li je informacija tacna. A to da djeca posle seste godine trebaju da poste ovdje je neizvodljivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 Предивне фреске и иконе, поготово прва. Додуше, не знам какве тачно везе имају са овом темом, али су свеједно предивне... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 1) Ne postoje opsta pravila Crkve po bilo kom pitanju (mozda ima nesto malo izuzetaka), kanoni daju samo jedan vrlo uopsten okvir, ali daleko od toga da su strogo i odredjeno pravilo... u mnogo cemu, ne samo u pogledu posta... Паки и паки: чак и ако не постоје, постом се НЕ зове једење белог мрса и меса, па макар тај "уопштен оквир" растегли до таме крајње. 2) Ovo u tvom textu podvuceno i naglaseno - gde si to uopste nasla, covece? Ko kaze da bolesnici (ne smrtni, nego ovi mnogo laksi jos) ne mogu da se razrese recimo na beli mrs? Тако каже св. Теофил Александријски у 10. одговору. "Сасвим исцрпљеном дозвољавати да користи уље је добра ствар". Валсамоново тумачење 69. Апостолског правила, у интерпретацији Ник. Милаша, али могу да нађем оригинал, сад немам времена: "Објашњавајући то правило, Валсамон наводи и допушта одступања од њега. Пре свега, изузимају се болесници, којима чак ако се и допушта да једу рибу (не бели мрс - моја примедба), они у потпуности заслужују то снисхођење. А кад се говори о разрешењу поста, не сме се мислити да се допушта употреба меса, јер месо у четрдесетици не може бити дозвољено чак ни онима који су на последњем издисају". Али ти сигурно имаш више расуђивања и љубави, па допиши како мислиш сам да је боље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 Ne mogu da se zalim onima koju si ih pisali, zato sto su umrli pre vise vekova! To je , nadam se, svima ovde jasno! Онда немате среће, него морате или да свом палом разуму претпоставите мудрост Цркве и да макар начелно прихватите могућност да можда ипак није све како Вам се чини, или да ту мудрост и даље називате смрдљивом и да се понашате у складу с тим. Ако не постоји канон који децу разрешује поста, то онда по свој прилици значи да и за њих важе општа правила. Формално значи, али нека свако ради како хоће. Не знам откуда је пракса да деца не посте до 7. године, али сам се и ја повела за њим па моја деца не посте, али ни у лудилу не мислим да је истина да би краткорочна биљна исхрана могла да доведе до било каквих проблема у њиховом развоју. Ако ми нађете макар једну студију која то доказује, можда бих се замислила. Око поста се драми као да траје 365 дана у години и да нам због тога прети опасност да останемо потхрањени, ретардирани, нарушеног имунитета и остало. Има фанатичних мајки које се куну у потпуну веганску исхрану своје деце од новорођенчета па даље, и ако је само 10% тога тачно, не видим шта ми има да вапимо до неба колико је сумануто хранити дете према смрдљивој логици Цркве и сумњати у психичко здравље свештеника који нам то препоручује. Још једна и по мала илустрација: мој син, који је, несрећник, постио у мом стомаку, до 2. рођендана знао је сва слова. Данас је 99,87. перцентил по висини међу вршњацима, иако ни ја ни муж нисмо нарочите громаде. Осим једне гнојне ангине коју је имао са 2,5 године, не зна шта је болест. Супер сам му угрозила здравље, је л' да? А мој блиски рођак, који је крем кремова српске медицине у области којом се бави, али је свеједно недовољно психички здрав да се не обазире на смрдљиву логику Цркве којој припада, има жену која је исто тако постила у трудноћи и која му је исто тако родила сина који са 2 године зна сва слова и једини лекар кога зна је његов отац и колеге које тати дођу на кафу. Тако да је закључак да је сва драма око поста прецењена. "Има много тога на небу и земљи о чему Ваша мудрост и не сања, мој Хорацио". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 E pa ovako draga Fiona, prvo ne osudjujem trudnice koje ne poste, ne znam odakle vam to, nisam rekla ni jednu losu rec o trudnicama koje ne poste, kao sto ste npr.Vi, neka Vam je Bogom blagosloveno, sve najbolje; samo se nikako ne mogu sloziti da je post stetan. Ne mislim da sam bolja od bilo koga ko nije postio u trudnoci, apsolutno, uopste se ne bavim takvim mislima, ko posti mislim da dobro radi, uz poslusanje, ko ne, pa dobro, njegov izbor, najvaznije da majka i beba prodju dobro, u svakom slucaju; znaci, ne mislim da sam bolja ja, nego da je post dobar, ne znam zasto se dozivljava ovo sto pisem kroz licnost.Tako isto mozete reci za "obicne" ljude koji poste da misle da su bolji od drugih, gordi, i zar neko da bi pokazao svoje "smirenje" ne treba da posti To o merenju Hristom i Crkvom znaci recimo da npr.doktor prepisuje kontracepciju, ali posto je Gospod rekao radjajte se i mnozite se, znaci da ne smemo sprecavati trudnocu, znaci rec Gospodnja je iznad doktorske, ili, iz istog razloga kaze da zena, daleko bilo, abortira,ali zbog istih Gospodnjih reci ona ne slusa doktora nego Gospoda, itd, znaci u odnosu na reci Gospodnje i Crkve nesto prihvatamo ili ne,a svestenik je tu da nas uputi. Znaci postujemo i slusamo doktore i druge strucne dok se to ne kosi sa Zakonom Bozijim. Ako je Crkva propisala postove, onda Ona preko svestenih lica odredjuje kome kad i koliko da se ublazi ili razresi, ne moze doktor o tome da mi prica (mislim moze, ali prosto nije nadlezan, strucan, mada imamo hvala Bogu verujucih doktora, cak i svestenih lica doktora) To sto zene same traze abortuse, i sto ginekolozi ne jure njih i sto ga nisu oni izmislili, svejedno ne bi smeli to da rade sa hriscanske tacke gledista, ako su hriscani;sta sad ako ja hocu da se ubijem on ima da me ubije jer ja tako hocu, nema veze sto to nije opravdano?? Sudeci po tvojim postovima, nisi nikad ni postila u trudnoci, a imas probleme, zasto si, oprosti, toliko "zadrta" po pitanju tog posta, kao da se plasis i bojis posta, a nema razloga, odakle toliki napadi na post???Pretpostavljam od ljudi koji nisu dovoljno upoznati sa postom i Crkvom, da jesu, verujem, ne bi tako pricali Uostalom, malo li smo puta culi i ovako nemoj da postis, oslabices, razboleces se, ugrozices zdravlje, itd,a oni koji poste su najduze ziveli i najmanje bolovali; ljudi ocigledno imaju zablude o postu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 Pretpostavljam od ljudi koji nisu dovoljno upoznati sa postom i Crkvom, da jesu, verujem, ne bi tako pricali А ти си изгледа баш и упозната. Васкршњи пост се пости на следећи начин: понедељак петак вода, сухоједеније без куваних јела, један оброк дневно после вечерњег субота недеља уље, кувана јела, два оброка дневно, Цвети и Благовести ако падну у време поста, уље, риба, Е сад, ово је типик, оно што је написано, али данас се нико, чак ни у манастиру, не усуђује да упражњава овај пост. Црква онда снисходи па каже, прва и последња седмица, вода са куваним јелима на води оброци нису ограничени на један остале седмице уље, Благовести и Цвети риба, нисам сигуран да ли и суботом и недељом Црква дакле ни дан данас нема пост за мирјане у типику, односно има само по узоту на монашки, а по неписаном правилу, неко благослови, неко не, већ се подразумева по аутоматизму горе наведени пост...... Па како постиш, по писаном слову, или по неписаним речима??????? И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 Још једна и по мала илустрација: мој син, који је, несрећник, постио у мом стомаку, до 2. рођендана знао је сва слова. Данас је 99,87. перцентил по висини међу вршњацима, иако ни ја ни муж нисмо нарочите громаде. Осим једне гнојне ангине коју је имао са 2,5 године, не зна шта је болест. Супер сам му угрозила здравље, је л' да? А мој блиски рођак, који је крем кремова српске медицине у области којом се бави, али је свеједно недовољно психички здрав да се не обазире на смрдљиву логику Цркве којој припада, има жену која је исто тако постила у трудноћи и која му је исто тако родила сина који са 2 године зна сва слова и једини лекар кога зна је његов отац и колеге које тати дођу на кафу. Мој син, који није постио у мом стомаку, са две године је умео да броји до 30, сад са 2,5 броји до 100, замисли ! Такође се није разбољевао, осим што му понекад цури нос. Замисли ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука