Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ти си рекао да су правила цркве врло лабава у вези са свим, па и постом. Ја сам рекла да бели мрс више није пост и да онда не видим смисао у томе да се уопште позивамо на правила, јер то више није икономија, него укидање правила.

Sve podvucneo je aposlutno netacno, nisi ni svesna kakve netacnosti iznosis...

???

Твој цитат од малопре:

1) I sta si sad ti time rekla? Ko je rekao da je beli mrs post? Rekoh da mogu da se razrese i da se razresavaju cak i monasi na beli mrs, ako je to potrebno...

Слажеш се да бели мрс НИЈЕ пост, али не мислиш да укидање поста није укидање правила, него да се зове икономија?

А што се тиче Правила, изволи наведи све остало што сам ја пропустила.:-) Подсећам те да је реч конкретно о Правилима, јер си ме сам питао где сам нашла да болесници на смрт не једу бели мрс. Навела сам ти где сам нашла и ти ми још говориш да немам појма како грешим. Што звучи као да је најбоље да теби верујем на реч, је ли?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.8k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

cesto sam posmatrala kako narod posti ,dal trudnice il sta znam ko kako ,ima jelo ima zderanje ,neznam drugacije reci kako bi nazvala,  izjasnila,zderanje je kad narod jede bez mjere dok stomak do zubi nestigne,jelo je da se tijelo odrzava jel nemoze bez hrane ,nismo savrseni ,  iako hriscani smo,dal neko sam nejede masnocu mast i tako kao fol ima post a pozdere deset kila na dan sto usta mogu progutati  posno,valjda post je uzdrzavanje od hrane,najbolje koji zderu da poste jel iako kile hrane ubace u stomak,bar meso nezderu jel nije zdravo ako se svaki dan jede

Фала Богу, па нисам овака!  facenew22222222

Подели на овим сајтовима

@Danica

Apostol veli ovako: onaj koji je jak (u veri) smatra da sme sve da jede, a onaj slabi smatra da sme da jede samo bilje...

Sta je dakle maloverje prema ovim recima: jesti sve ili samo odredjenu hranu?

Nego, u pravu si, jesmo mi mnogo toga racionalizovali, narocito smo obogotvorili kanone Crkve, i klanjamo im se kao zlatnom teletu, a zivu odgovornost jednako izbegavamo...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Али, опет, држим да су многе наше рационализације/сцијентизам плод маловерја.

То је то,браво  facenew22222222

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Слажеш се да бели мрс НИЈЕ пост, али не мислиш да укидање поста није укидање правила, него да се зове икономија?

Upravo tako... pogledaj ponovo primere koje sam ti dao - jel su to po tebi ljudi koju ukidaju pravilo (AKA grese) ili koji ispunjavaju ikonomicnost (ne grese)?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Edit:

U sustini, kako vidim, problem je u tome sto ti apriorizujes kanonski korpus Crkve, i stavljas mu ulogu koju on nema niti moze da ima...

Не, проблем је у томе што знам да читам, што имам литературу и што могу да је употребим у оваквом једном спору. Кад неко други каже да се труднице према канонима по аутоматизму ослобађају поста и кад видим да то не одговара стварности, ја сам та која апсолутизујем каноне? Важи.

Подели на овим сајтовима

To kad bi punoverje znacilo biti govedo na dve noge onda bi mozda tako bilo. A ovako

receno nam je da neprestano ispitujemo duhove i da nije covek radi subote vec obratno.

Подели на овим сајтовима

E, drago mi je mnogo zbog vas sto ste iznad kanona i sto se samo zive odgovornosti drzite.

Prijatelju, sve su to fraze. Batali to.

Lekarske (ginekoloske) savete primiti oprezno i sa rasudjivanjem. Ako vec primate popovske uzdrzano.  bighugbighug

Koji smo to mi iznad kanona?

Ja tebe nisam vredjao niti napadao, pa ne znam sta ti sad ovo znaci?

I kao sto rekoh, ali da ponovim jer vidim da citate selektivno - moja zena je u trudnoci postila...

Подели на овим сајтовима

Edit:

U sustini, kako vidim, problem je u tome sto ti apriorizujes kanonski korpus Crkve, i stavljas mu ulogu koju on nema niti moze da ima...

Не, проблем је у томе што знам да читам, што имам литературу и што могу да је употребим у оваквом једном спору. Кад неко други каже да се труднице према канонима по аутоматизму ослобађају поста и кад видим да то не одговара стварности, ја сам та која апсолутизујем каноне? Важи.

Ma dobro je samo kad znas da citas...

Подели на овим сајтовима

Upravo tako... pogledaj ponovo primere koje sam ti dao - jel su to po tebi ljudi koju ukidaju pravilo (AKA grese) ili koji ispunjavaju ikonomicnost (ne grese)?

Сад сам пажљивије прочитала пример са св. Јованом и тамо не пише да је он јео месо у посту, него да га је просто јео. Свеједно, мој одговор је да је то и једно, и друго. Антиномија, али читав свет је антиномичан. У всаком случају, св. Никодим Светогорац каже: «Икономија, коју су некада користили неки свети оци, не може се сматрати ни законом, ни примером».

Подели на овим сајтовима

To kad bi punoverje znacilo biti govedo na dve noge onda bi mozda tako bilo. A ovako

receno nam je da neprestano ispitujemo duhove i da nije covek radi subote vec obratno.

Када смо већ довољно способни да испитујемо духове онда смо, претпостављам, и довољно способни да одабирамо термине који су изнад нивоа изнервираног петнаестогодишњака.

Подели на овим сајтовима

Данас после Свете Литургије, разговарао сам баш по овој теми са свештеницима из своје цркве. питао сам их дословце, овако:

Замислите овакав пример, дође вам жена и замоли за разговор, у коме Вам каже да је била код лекара, да је лекару рекла да је православне веросиповести и да је до трудноће постила све постове која прописује црква. Прва јој је трудноћа, радосна је, али истовремено и уплашена, иако неограничено верује у Бога. На крају дода, да јој је лекар препоручио да не пости током трудноће, а она тражи одговор како ће се Причешћивати ако не пости, а с друге стране нема довољно храбрости да не послуша савет лекара.

Један свештеник је стар 51 годину, има троје деце, завршио је БФ, и по чину је протојереј.

Друго свештено лице јесте ђакон, стар 38 година, има двоје деце, магистрирао на БФ-у и сад управо спрема докторат.

Мишљења сам, да не морамо ни размишљати о валидности њихових квалификација што се тиче познавања канона или било чега што је везано за БФ.

Одговори обојице је врло сличан и покушаћу да их сједињењем, уобличавањем и својим закључивањем представим:

Та жена, није дошла код нас по оцену да ли да послуша лекара, јер је лекар неупредиво компетентнији од нас, по питању здравља детета које носи и саме ње, иако смо и сами родитељи. Та жена долази код нас да јој укажемо на који начин да остане у евхаристијској заједници, којој је као и свему Узрок Бог Љубав, а Свето Причешће-Син Божији неупоредиво Најснажнија Помоћ да је ништа у овом палом постојању не одвоји од Узрока, што током Свете Литургије кроз Духа Светог и осети и задржава у себи.

Она долази да се, на један начин исповеди, и самим тим истинитост њених речи је само на њој. Па чак и да нема препоруку лекара, да није ни разговарала са лекаром, већ само је уплашена, а истовремено и храбра да то исповеди, довољно је....Препручили би јој да ако не мора да пије било какву терапију од кад се пробуди па до приближно 10:10-Недељом и Празником, 08:40-Суботом, али и средом и петком током Великог Поста,  кад је време Причешћивања, дође и Причести се, по свом избору дана. (Ови термини су везани за моју цркву, а колико знам већина цркви ван центра Београда почиње са Богослужењима и раније, па је сасвим очекујуће да постоји још више избора)

Обратите, љубим вас пажњу, на сијасет, чини се споредних, али у суштини и свеобухватно, две најбитније особине такве жене.

Пре свега, потпуно је искрена! По мени без искрености као основе, све је даље илузија.

И одмах затим, вера у Бога, иако се чини да то није тако.

Она верује да је баш Бог послао њој тог лекара, зато слуша његов савет. Она верује Богу у себи, и тај страх није страх, већ иницијација да оде код свог брата у Христу, Рукоположеног од самог Бога, код свог свештеника, а уплашен човек иде увек код оних које највише воли. Не иде код оних које поштује, не иде код мудрих, богатих, не...иде код оних код којих осећа Љубав-Бога.

Свештено лице, коме би оваква жена дошла и оваквим речима се исповедила, а он јој одговорио занемаривши мишљење специјалисте лекара, испољио би најгори облик гордости, гордост иницирана собом а не знањем.

Одговор је по мени (опет и опет) у снажној Литургијски утемељеној заједници између свештеника и парохијана, по овој теми парохијанки. Тада не постоје односи из куртоазије, нема жеље за наметањем себе другима, тада сваким од нас влада Он-Љубав, тада смо ми Он и Он ми, тада не постоји ниједан разлог који би нас раздвојио, непричешћивањем.

bighugbighug

0442_feel

bliss jeeee

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...