nishizawa Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 Ја лично нити могу трудницама наредити да посте нити рећи да не посте. Лекари ће човеку и иначе у већини случајева (макар то био и човек или жена која није у благословеном стању) рећи да је организму потребна јача храна. Колико се мени чини (да ли због скоре доминације комунизма) већина лекара нема неке позитивне ставове према посту и ретко ће то некоме препоручити баш у смислу поста, више као неке дијете. Ово кажем зато што мислим да се око поста и правила треба саветовати са својим духовником, а не са лекарима. Предрасуде. Већина лекара које сам срео, како православних тако и неправославних, на физичку страну поста гледа са благонаклоношћу. Осим тога, нису сви лекари који нису верујући људи комунисти који само гледају како да одвоје труднице од Цркве... Уосталом, не видим ни један разлог зашто би духовник боље знао какав начин исхране најбоље одговара некој трудници него њен лекар, и зашто би било који духовник, уколико то заиста и јесте, имао нешто против да се консултује са лекаром око питања која се тичу здравља његове духовне деце. На крају крајева, и духовници, када се разболе, не лече сами себе, већ одлазе код истих тих лекара по савет... Питање: Са духовником се треба саветовати да би се избегла самовоља у одређивању мере поста. Самовоља може одвести у две опасне крајности: пренебрегавању поста због сластољубља и неуздржању или неумереном посту због гордости, сујете и неразумности. Искусни духовници по савету православних лекара често разрешују труднице и дојиље да у току поста једу све сем меса. То се односи и на једнодневне и на вишедневне постове. Такође, саветују строжији пост прве и последње седмице Великог Поста. Неки духовници саветују да се средом и петком у току вишедневних постова по могућности избегава и млечна храна. У изузетним случајевима, када је трудноћа компликована због неке болести, по препоруци православних лекара могуће је узимање и масне хране, која се у том случају не сматра храном већ леком. Кажем “православни лекари”, зато што неправославни не признају корисност поста и веома често неосновано настоје да га измене. Болести, непријатности и трудови су повезани са трудноћом и представљају замену поста. Дојиље, уколико имају довољно млека, могу да посте у потпуности. Нажалост, у наше време, велики број жена не може да се похвали одличним здрављем и због тога олакшавање поста постаје неопходно. У односу на гледање телевизије, одласка у биоскоп, и других светских забава, пост не само да не треба да се олакшава већ треба да се пооштри. Често причешћивање Светим Тајнама, усрдна молитва, читање Светог Писма и душекорисних књига, треба да буде обавезно за труднице и дојиље у време поста. Наравно да је дозвољено да не морају да престоје цело бденије или да не долазе са бебом на почетак Литургије, већ део молитава могу да прочитају куци, седећи. С друге стране, жена која се спрема да роди дете, или мајка која је почела да га васпитава, треба усрдније да се моли, да живи чистије, да се ревносније односи према испуњавању заповести, да буде захтевнија према себи, да искорењује страсти, јер је Господ њој дао велику одговорност призвавши је на високо служење. Због тога унутрашњи пост, уз олакшани спољашњи, треба да буде строжији. Крајње једностран поглед на крајње комплексан проблем. Какве везе има разрешење од поста за време трудноће са сластољубљем? Овде се ради пре свега о бризи за здравље детета и мајке, а не кркању. Једино са чиме се слажем из овога текста је последњи пасус - мање телевизије, више читања и причешћивања, умерене посете богослужењима - све у свему, одличан савет... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 Мислим да ове речи Светог владике Николаја врло укратко о свему говоре. Молитве на Језеру, XLI: ,,Но заиста, неће ме уздржавање од јела спасти. Ма се хранио песком из језера, Ти ми нећеш доћи, ако пост не уђе дубље у душу моју. Сазнадох кроз молитву своју, да је телесни пост више симбол правог поста, врло користан за почетника у нади у Тебе, но и врло тегобан за онога, ко само при њему остане.'' Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 off topic Трик питање: како посте Eскими? „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Без моржетине и фоковине,само харинга и ослић... 0212_rolleyes "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Alge alge i samo alge, subota i nedelja korali "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лела Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Брррр, корали у поларним водама? 0212_rolleyes Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 iz uvoza "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лела Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 0212_rolleyes :cheesy: crvenilo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 evo, javljam se, postila u vreme trudnoce(kako je svestenik blagoslovio) i nista mi nije falilo a hvala Bogu ni bebi; i naravno, znam jos takvih primera 4chsmu1; cemu ta bojazan od posta, ja sam se bas osecala mirnije itd itd,pa post je u svakom pogledu tako blagotvoran, svasta, sta fali biljnoj hrani, pa sta rade oni vegani i vegetarijanci, makrobioticari, sta vec, na zapadu koji se tako hrane tokom citave godine, pa i te majke radjaju zdravu decu, sta je vama ljudi 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 није никоме проблем да пости. и ја сам постила у току трудноће, по благослову свештеника. никад бољу крвну слику нисам имала. све је хвала Богу било ок, нисам ни сумњала. мислим да је више питање-зашто неки свештеници дају разрешење а неки (чешће монаси) не дају никакво разрешење ни трудници ни дојиљи, а заправо треба дати. али то је питање као и "причешћивати се ван поста и без исповести или не?", и има различитих одговора. има и разних трудница. а исто ако и свештеника Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Prolece Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 E ovako,nisam postila ni u prvoj,ni u drugoj trudnoci,a ni sada ne postim zato sto dojim,iako ovaj moj ima skoro 10 meseci nije nesto odusevljen cvrstom hranom,pa jos uvek uglavnom sisa.Probala sam da postim i kolicina mleka mi se znatno smanjila,onda sam ubacila i mleko i jogurt,meso ne i sve se vratilo u normalu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 E ovako,nisam postila ni u prvoj,ni u drugoj trudnoci Овако и ја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
laetitia Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 evo, javljam se, postila u vreme trudnoce(kako je svestenik blagoslovio) i nista mi nije falilo a hvala Bogu ni bebi; i naravno, znam jos takvih primera prstgore; cemu ta bojazan od posta, ja sam se bas osecala mirnije itd itd,pa post je u svakom pogledu tako blagotvoran, svasta, sta fali biljnoj hrani, pa sta rade oni vegani i vegetarijanci, makrobioticari, sta vec, na zapadu koji se tako hrane tokom citave godine, pa i te majke radjaju zdravu decu, sta je vama ljudi Вегетеријанци и веганци најчешће имају проблем са хемоглобином и гвожђем, тако каже моја докторка, а ја сам и сама то окусила на својој кожи. Док нисам јела месо, хемоглобин ми је био 115-116, не више. Пробала сам све, цвеклу, коприву, суво воће, итд. Ништа није помогло. Вероватно зависи и од организма, али ја једино кад једем месо имам нормалну крвну слику. У трудноћи не бих ни помислила да га не једем, нарочито што, као што је већ речено овде, труднице имају проблем са анемијом. Друга је ствар ако жена жели да пости и притом нема проблема у трудноћи, али наметати јој пост је ван сваке памети. You catch me every time I fall... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Вегетеријанци и веганци најчешће имају проблем са хемоглобином и гвожђем, тако каже моја докторка, а ја сам и сама то окусила на својој кожи. Док нисам јела месо, хемоглобин ми је био 115-116, не више. Пробала сам све, цвеклу, коприву, суво воће, итд. Ништа није помогло. Вероватно зависи и од организма, али ја једино кад једем месо имам нормалну крвну слику. У трудноћи не бих ни помислила да га не једем, нарочито што, као што је већ речено овде, труднице имају проблем са анемијом. Друга је ствар ако жена жели да пости и притом нема проблема у трудноћи, али наметати јој пост је ван сваке памети. Поставља се питање да ли се и њена жеља у том случају "пика"? Мислим да она може да жели и да абортира дете, али да то није исправно. Ако је рецимо званични став Цркве да труднице не посте, тешко да она може да жели нешто друго. Интересантно је што нико не жели да завири у смисао поста у трудноћи, да ли он постоји или имамо један други начин жртве за младенца и допринос стварањем новог живота. Као болесник рецимо, можда и може да пости, али његов пост је његова болест, он се већ одрекао унеколико не слободно, лепог живота у овом свету................. И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
laetitia Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 То сам написала да се не увреде сестре које су рекле да су постиле у трудноћи. You catch me every time I fall... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука