Дејан Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 а шта кад духовници трудницама и дојиљама не дају никаква разрешења, осим да пости на уљу? ништа бели мрс. озбиљно питам. promeniš duhovnika bliss jeeee Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 чула сам за такве ситуације. и то барем 5-6 случајева знам. исто и за пост у току дојења. један екстрем из моје блиске околине-чак ни за млеко и рибу дојиља у првим данима након порођаја није добила разрешење. не знам зашто то неки тако... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 Да ли труднице треба да посте, односно да ли су разрешене по аутоматизму чим сазнају да су трудне или по благослову од духовника, тачније парохијског свештеника, до духовника..... Смисао поста у трудница?????? Труднице НЕ ПОСТЕ, (макар када је храна у питању - да се моле могу у неограниченим количинама bliss jeeee). Током трудноће је јако важно да беба добије довољну количину хранњивих материја. Осим тога, велики број трудница има током трудноће проблеме са анемијом... Свака трудница је по аутоматизму разрешена од поста. Ако јој је баш запело да пости, нека се консултује са својим гинекологом и нутриционистом, па ако они кажу да нема опасности за бебу и за њу, нека пита свог духовника за даље инструкције. Ако чујеш да неко намеће трудницама пост упркос препоруци лекара да се трудница суздржи од поста, поготово у првом триместру - бежи од таквог "духовника" колико те ноге носе... Овако оригиналан одговор нисам скорије чуо..... И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 чула сам за такве ситуације. и то барем 5-6 случајева знам. исто и за пост у току дојења. један екстрем из моје блиске околине-чак ни за млеко и рибу дојиља у првим данима након порођаја није добила разрешење. не знам зашто то неки тако... Знам, и ја сам... bliss jeeee Овако оригиналан одговор нисам скорије чуо..... Нема ту ничег оригиналног, све су то (или би макар требало да буду) опште познате ствари... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 Елем, сличног сам мишљења, труднице не посте. Смисао поста у трудноћи је бесмислен мене што се тиче. Зашто? Трудница даје свој допринос у икономији, ако већ говоримо о васкршњем посту, на начин што одгаја живот у себи и припрема новог члана за Тело Христово, Цркву. По мени, васкршњи пост је једини оригиналан а да није у питању само катихуменски или аскетски смисао поста. Васкршњи пост је учешће у одређеним догађајима икономије и коначно у Васкрсењу. То је сећање на прошлост али и на будућност. Тако да пост тада има смисао заједничког одрицања од овога света и састрадавања са Христом за овај свет............ Труднице и смисао поста... Не постоји. Жена учествује у овим догађајима Цркве на један благословенији начин стварајући при томе и ширећи Цркву, стварајући конкретан нови живот. Њено одрицање је одрицање себе и предавање и угађање новом животу.... И тако даље и тако слично. И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 Хехе,како тате,бране жене... bliss jeeee Мада ја знам за случајеве где су труднице постиле( и то оне са гомилом деце),и деци ништа фалило није,а ни кеви... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 Niši, kod nas je skoro na radiju bio neki sveštenik koji je pričao o postu pa se voditeljka dotakla pitanja razrešenja, a onda je on rekao u jednom trenutku kako mi zapravo još pre rođenja postimo, jer majka posti i onda dete preko krvotoka dobija posnu hranu... bliss jeeee Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 Нема ту ничег оригиналног, све су то (или би макар требало да буду) опште познате ствари... Постоји у начину изражавања. bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 Хехе,како тате,бране жене... dance67890 Мада ја знам за случајеве где су труднице постиле( и то оне са гомилом деце),и деци ништа фалило није,а ни кеви... bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee То ти је љубав.... И живот свој предати за жену своју.... И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 Ја лично нити могу трудницама наредити да посте нити рећи да не посте. Лекари ће човеку и иначе у већини случајева (макар то био и човек или жена која није у благословеном стању) рећи да је организму потребна јача храна. Колико се мени чини (да ли због скоре доминације комунизма) већина лекара нема неке позитивне ставове према посту и ретко ће то некоме препоручити баш у смислу поста, више као неке дијете. Ово кажем зато што мислим да се око поста и правила треба саветовати са својим духовником, а не са лекарима. Иначе, сродна тема. https://www.pouke.org/forum/index.php?topic=2798.0 Питање: Трудна сам четврти месец и ближи се пост па ме интересује како могу да пстим у трудноћи ? Нисам постила у првој уопште и нисам постила 18 месеци док сам дојила па сам одмах остала трудна. Н.Н Одговор: Драга сестро, Ево одговора проте А. Сатова, са http://www.manastir-lepavina.org/arhiva/novosti/index.php/weblog/detaljnije/odgovori_svetenika_ii/ за који верујем да ће ти бити од помоћи. О. Срба Са духовником се треба саветовати да би се избегла самовоља у одређивању мере поста. Самовоља може одвести у две опасне крајности: пренебрегавању поста због сластољубља и неуздржању или неумереном посту због гордости, сујете и неразумности. Искусни духовници по савету православних лекара често разрешују труднице и дојиље да у току поста једу све сем меса. То се односи и на једнодневне и на вишедневне постове. Такође, саветују строжији пост прве и последње седмице Великог Поста. Неки духовници саветују да се средом и петком у току вишедневних постова по могућности избегава и млечна храна. У изузетним случајевима, када је трудноћа компликована због неке болести, по препоруци православних лекара могуће је узимање и масне хране, која се у том случају не сматра храном већ леком. Кажем “православни лекари”, зато што неправославни не признају корисност поста и веома често неосновано настоје да га измене. Болести, непријатности и трудови су повезани са трудноћом и представљају замену поста. Дојиље, уколико имају довољно млека, могу да посте у потпуности. Нажалост, у наше време, велики број жена не може да се похвали одличним здрављем и због тога олакшавање поста постаје неопходно. У односу на гледање телевизије, одласка у биоскоп, и других светских забава, пост не само да не треба да се олакшава већ треба да се пооштри. Често причешћивање Светим Тајнама, усрдна молитва, читање Светог Писма и душекорисних књига, треба да буде обавезно за труднице и дојиље у време поста. Наравно да је дозвољено да не морају да престоје цело бденије или да не долазе са бебом на почетак Литургије, већ део молитава могу да прочитају куци, седећи. С друге стране, жена која се спрема да роди дете, или мајка која је почела да га васпитава, треба усрдније да се моли, да живи чистије, да се ревносније односи према испуњавању заповести, да буде захтевнија према себи, да искорењује страсти, јер је Господ њој дао велику одговорност призвавши је на високо служење. Због тога унутрашњи пост, уз олакшани спољашњи, треба да буде строжији. С љубављу у Христу, Прот. А. Сатов http://www.svetosavlje.org/pastir/index_sve.php?qa=2147 ПРАВИЛА ПОСТА По Типику цео пост је на води, само се суботом и недељом разрешава на уље и вино. На Благовести и Цвети разрешење је на уље, рибу и вино. На овај начин требало би да посте сви који су за то духовно телесно спремни. Верници који нису спремни за овакав подвиг, а да би се ипак сачувао значај Часног поста могу постити на следећи начин: прву последњу седмицу, затим среду и петак у свим седмицама на води, а остале дане могу и на уљу. За болесне, труднице, дојиље, старе и немоћне, децу и тешке физичке раднике по благослову свештеника могуће је и шире разрешење. Испред телесног поста, потребно је да применимо духовни пост, што подразумева покајање, појачану молитву, милосрђе, праштање, остале хришћанске врлине, као и уредно посећивање богослужења, читање Светог Писма и осталих душекорисних штива. Нарочито је важно приступати Светим тајнама: Покајања-Исповести и Причешћа. http://www.hramaleksandranevskog.rs/pdf/pravilo.pdf Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лела Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 Баш волим овакве теме, сад ће да се јаве труднице које су постиле строго и којима ништа није фалило, ни њима ни деци. Може и тако, али ја ипак у трудноћама нисам могла без млека, сира и јогурта. bliss jeeee Сад, ко како може нека и (не) пости bliss jeeee Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 Хехе,како тате,бране жене... bliss jeeee Мада ја знам за случајеве где су труднице постиле( и то оне са гомилом деце),и деци ништа фалило није,а ни кеви... Знам и ја за случај када је један лик скочио са панчевачког моста, па му ништа није фалило... Или, што би рекао народ - Један пробао... bliss jeeee Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 Хехе,како тате,бране жене... victory78 Мада ја знам за случајеве где су труднице постиле( и то оне са гомилом деце),и деци ништа фалило није,а ни кеви... Знам и ја за случај када је један лик скочио са панчевачког моста, па му ништа није фалило... Или, што би рекао народ - Један пробао... bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee dance67890 dance67890 dance67890 sideways9 victory78 И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 Нема поста у трудноћи! Забога, па пост је ради човека а не човек ради поста. Живот је на ПРВОМ месту, а све остало је помоћник и у функцији да СЛУЖИ животу. Кратко и јасно.... И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука