Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ево овде:

Ако цела Црква пости, а заједно с њом посте и труднице, не знам шта оне има да се посебно ложе на своју изузетност.

??? Како је то повезано с твојом тврдњом да сам ја рекла да труднице НЕ МОГУ бити разрешене поста?

Црква (црквено предање, правила Цркве) не каже да су труднице ослобођене поста.

Види горе. Исто питање: како је то повезано с твојом тврдњом да сам ја рекла да труднице НЕ МОГУ бити разрешене поста? Надам се да си чуо за разлику између акривије и икономије. Акривија је норма и оно према чему смо позвани да се оријентишемо, а икономија се спроводи тек у односу на њу. Ако постоји правило које каже тако како сам ја рекла, за то нисам крива ја. То је констатовање чињенице и ако ти то не одговара, иди жали се Цркви.

Још једном: моја намера није да било кога учим како се живи и како се пости или не пости у трудноћи. Баш ме брига ко шта ради. Баш ме брига и шта радим ја сама. Овде се не ради о томе шта ко ради. Нити хоћу да било кога осудим, нити да похвалим. Овде се радило о чисто теоретском питању шта је ту норма и да ли та норма постоји. И не видим зашто је то питање немогуће разматрати без прелажења на личности и сувишних емоција. Ово је апсолутна апстрактна расправа, невезана за било који конкретан пример. Ти кажеш да канони и Св. Оци кажу да се труднице аутоматски разрешују поста, а ја тражим да ме упутиш на извор. Такав извор или постоји, или не постоји. Шта је ту нејасно?

Дакле, ако неко обави абортус, то значи да он не зна каква исхрана је добра, а каква штетна? Али и поред тога што га то што је обављао абортусе спречава да расуђује о исхрани, не спречава га да успешно обави порођај, будући да га на то обавезује закон?

Целивам ти логику...

То значи да је тај неко до те мере помрачен и принципијелно дискредитован до те мере да све што он каже може да буде, а и не мора да бидне. Он је можда обучен да обави порођај, али то може да уради и акушерска сестра или нека сеоска баба. И медицина НИЈЕ егзактна наука. О томе каква је исхрана добра а каква штетна може да расуђује и приучени нутрициониста и уопште не мора да окрвави руке абортусима да би се квалификовао за одлучивање о мом животу и животу мог детета. Од доктора примам само потребне здравствене услуге, о чему одлучујем сама, и његова професионална квалификација ме ни на који начин не обавезује да сваку његову процену или препоруку узмем у обзир. Да су принципијелно непогрешиви, абортус не би био убиство. Као што за њих и није.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.8k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Мила, није све у канонима, а није све ни у Писму...Толико је тога изречено уназад вековима да се много речи и канона амогу супроставити један другом, као чак и само Писмо, понекад апостоле можемо супроставити једне другима. Али Црква никада није заокружена тероијом и канонима да се даље не може назиђивати и надограђивати, јер никада не можемо исцрпети Неисцрпног. На досадашњем предању ми можемо исцрпети то да труднице посте иако мрсе, да је њихова жртва у одвајању од себе, и предавању детету. Да ли дете док се доји може да пости? ПА наравно да не, јер се храни мајчиним млеком, тако је исто и у трудноћи. Али пак то није ни битно колико смисао поста у труднице.

Наизад постоји правило у Цркви да пар еклеселенс путници, болесници и труднице не посте.....

Али ПРАВИЛА ПРАВИЛА; БАШ СУ МЕ УДАВИЛА.......

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

http://www.youtube.com/watch?v=mnm-WTDgOik

мајкл мајкл мајкл

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

Види горе. Исто питање: како је то повезано с твојом тврдњом да сам ја рекла да труднице НЕ МОГУ бити разрешене поста? Надам се да си чуо за разлику између акривије и икономије. Акривија је норма и оно према чему смо позвани да се оријентишемо, а икономија се спроводи тек у односу на њу. Ако постоји правило које каже тако како сам ја рекла, за то нисам крива ја. То је констатовање чињенице и ако ти то не одговара, иди жали се Цркви.

Још једном: моја намера није да било кога учим како се живи и како се пости или не пости у трудноћи. Баш ме брига ко шта ради. Баш ме брига и шта радим ја сама. Овде се не ради о томе шта ко ради. Нити хоћу да било кога осудим, нити да похвалим. Овде се радило о чисто теоретском питању шта је ту норма и да ли та норма постоји. И не видим зашто је то питање немогуће разматрати без прелажења на личности и сувишних емоција. Ово је апсолутна апстрактна расправа, невезана за било који конкретан пример. Ти кажеш да канони и Св. Оци кажу да се труднице аутоматски разрешују поста, а ја тражим да ме упутиш на извор. Такав извор или постоји, или не постоји. Шта је ту нејасно?

Никако да се договориш сама са собом шта у ствари хоћеш. Хајде да систематизујемо - ти хоћеш да кажеш:

а) Да труднице не треба да посте, будући да не постоји канон који то изричито регулише

б) Да труднице не морају да посте, упркос томе што не постоји канон који то регулише, будући да се на каноне може применити икономија (што ја све време тврдим)

в) Да није битно да ли труднице треба да посте или не, него да само нема конкретног канона који их разрешава поста (ја нигде нисам ни тврдио да такав конкретан канон постоји).

Кад се одлучиш, јави...

То значи да је тај неко до те мере помрачен и принципијелно дискредитован до те мере да све што он каже може да буде, а и не мора да бидне. Он је можда обучен да обави порођај, али то може да уради и акушерска сестра или нека сеоска баба. И медицина НИЈЕ егзактна наука. О томе каква је исхрана добра а каква штетна може да расуђује и приучени нутрициониста и уопште не мора да окрвави руке абортусима да би се квалификовао за одлучивање о мом животу и животу мог детета. Од доктора примам само потребне здравствене услуге, о чему одлучујем сама, и његова професионална квалификација ме ни на који начин не обавезује да сваку његову процену или препоруку узмем у обзир. Да су принципијелно непогрешиви, абортус не би био убиство. Као што за њих и није.

Ја и даље не видим никакву логику у овоме што пишеш. И нутриционисти и гинеколози се, при одређивању начина исхране током трудноће, позивају на иста научна искуства, једино што су им специјализације различите. Не видим какве везе има то што је неко окрвавио руке са одређивањем правилног режима исхране - те две ствари немају ама баш никакве везе једна с другом. Осим тога, нико ни не тврди да је било ко непогрешив (опет ти људи од сламе, баш су те спопали) него да се мишљење некога ко је стручно оспособљен треба узети у обзир. На то те обавезује не само здрав разум и одговорност према своме здрављу и здрављу свога детета, него и вера којој припадаш. Терање ината лекарима, њихово осуђивање и омаловажавање њиховог знања су ништа друго до гордост, бахатост и затуцаност. Или, што би народ рекао - чувај се, па ће те и Бог чувати.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Никако да се договориш сама са собом шта у ствари хоћеш. Хајде да систематизујемо - ти хоћеш да кажеш:

а) Да труднице не треба да посте, будући да не постоји канон који то изричито регулише

б) Да труднице не морају да посте, упркос томе што не постоји канон који то регулише, будући да се на каноне може применити икономија (што ја све време тврдим)

в) Да није битно да ли труднице треба да посте или не, него да само нема конкретног канона који их разрешава поста (ја нигде нисам ни тврдио да такав конкретан канон постоји).

Кад се одлучиш, јави...

И ти се јави кад савладаш корисну вештину читања и разумевања текста, која би требало да се стиче још у основној школи. Ако ни после петог пута ниси у стању да разумеш једноставну поенту коју сам парафразирала на неколико разних начина, можда је заиста време да завршимо разговор.

Последњи пут: хоћу да кажем да је твој елоквентни и квалификовани одговор на Савино питање да ли труднице треба да посте твоја лична измишљотина, која нема везе с црквеним предањем на које се тако ауторитативно и категорички позиваш.  Не постоји правило које труднице "по аутоматизму" ослобађа поста. И да - ти апсолутно ЈЕСИ тврдио да је таква твоја тврдња заснована на канонима, делима Светих Отаца, Светом Предању и подвижничко-благодатном искуству Цркве, тако да није лепо после свега тврдити да ништа слично ниси рекао. А ако не постоји такво правило, то значи да је акривија да труднице посте кад пости остатак цркве. Каква ће бити икономија зависи од разних фактора који нису тема овог разговора. Икономија је прихватљив и благословен начин регулисања таквог питања, али нећемо рећи да је акривија нешто што није акривија. И ако је акривија таква каква је нико од нас није крив, па ни ја. Нисам ја доносила такве одлуке и правила. Је ли сад јасно?

Подели на овим сајтовима

Kazu da je trudnoca podvig, ja se bas nisam nesto osecala kao podviznica, ali uopste, jedino sto bih nazvala podvigom je porodjaj; sve ovo sto neko navede-mucnine, anemija,zatvori, ovo, ono.. ja ili nisam imala ili malo i kratko; to sto vegani i sl.imaju problema sa gvozdjem, postoje tablete gvozdja, vitaminske i sl, koje i ionako piju sve trudnice po preporuci lekara (Mamavit i sl.)

Ovaj sto pomenu teska bremena za nosenje=trudnoca,pa i nije bas nesto teze od toliko drugih teskih stvari u zivotu-bar meni

eto, mozda je sve tako bilo, ne toliko problematicno(ja bar nisam tako dozivljavala) upravo zbog posta, poslusanja, itd.prosto okrilja Crkve da tako kazem

Подели на овим сајтовима

Kazu da je trudnoca podvig, ja se bas nisam nesto osecala kao podviznica, ali uopste, jedino sto bih nazvala podvigom je porodjaj; sve ovo sto neko navede-mucnine, anemija,zatvori, ovo, ono.. ja ili nisam imala ili malo i kratko; to sto vegani i sl.imaju problema sa gvozdjem, postoje tablete gvozdja, vitaminske i sl, koje i ionako piju sve trudnice po preporuci lekara (Mamavit i sl.)

Ovaj sto pomenu teska bremena za nosenje=trudnoca,pa i nije bas nesto teze od toliko drugih teskih stvari u zivotu-bar meni

eto, mozda je sve tako bilo, ne toliko problematicno(ja bar nisam tako dozivljavala) upravo zbog posta, poslusanja, itd.prosto okrilja Crkve da tako kazem

Prilicno si hrabra sto sebe postavljas za prosek i merilo da li je trudnoca podvig ili ne.

P.S Vegani imaju ozbiljne hormonske poremecaje koji inace ostavljaju tek dugorocen posledice ali

u trudnoci mogu biti katastrofalne.

Подели на овим сајтовима

Немојмо сад да омаловажамо трудничке муке. Брзо се оне забораве, али свакако су муке.

Трудноћа је лепо и лагано стање негде између 4. и 7. месеца ( нормална трудноћа, која не захтева строга мировања и строг надзор лекара), јер је прошао период мучнина, а још није наступио период замора, неспавања,горушица, честог трчкања у ВЦ због притиска на бешику, болова у крстима,исцрпљености анемијом и којекаквих још мука због којих свака трудница у одмаклој трудноћи једва чека порођај да се те муке заврше.

Мислим, ај мало лакше са том гордељивошћу...

Подели на овим сајтовима

Nisam sebe postavila za prosek i merilo, ne interpretirajte pogresno, rekla sam kakav je bio moj slucaj, kako sam ja dozivela trudnocu. Nisam merilo, ali sam 1 iskustvo, primer

Ne primecujem u cemu je gordost,kazite mi? Mnoge druge stvari u zivotu su mi bile neuporedivo teze i neuporedivo veci podvig i trpljenje od trudnoce, to je prosto fakat, cinjenica iz mog zivota confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='confused1' />

Подели на овим сајтовима

Добро, то је твоје искуство, многих жена није такво, али ваљда треба да се осећају криве што нису тако лагано и храбро поднеле трудноћу, јер она баш и није неки подвиг, зар не ?  confused

Треба да осећају кривицу што нису постиле, зар не ?  confused1

Подели на овим сајтовима

Nemoj mi stavljati u usta ono sto nisam rekla, a rekla sam da svoju trudnocu nisam dozivela kao podvig, o trudnocama drugih osoba nisam nista rekla. Nisam rekla ni da treba da osecaju krivicu one koje nisu postile, rekla sam da meni post u trudnoci nije tesko pao, ne izvodite proizvoljne zakljucke, nemojte biti ironicni i drugima ukazivati na gordost, okrenite se sebi i svom brvnu pre nego sto izvadite moju truncicu, hvala sto se brinete o mom spasenju i dobrobiti

Подели на овим сајтовима

Да али, чувена почелица. Трудноћа није само двиг, она је дар. А у трудноћи, ниси ли се одрицала хране у утроби својој да би плод свој нахранила. Ниси ли се одрекла још много страсти попут кафе, цигарете ако си пушач, и још много тога, а зарад детета свог. Центар двига није више мајка кад је у питању трудница, ниси више ти битна, већ оно што је у теби. Зарад његовог спасења и свог ћеш се одрећи ако је потребно.... Дар који си добила, није ли дар ширења Цркве Господње... А зашто би постила, кад дете у утроби твојој тражи свега у изобиљу да би узрасло? Није пост Бога ради, него човека ради, а није овде храна тебе ради већ другог ради. А све и да све витамине имаш у посној храни, пост је тебе ради, а ти се одреци себе ако можеш детета ради и немој постити...

Подели на овим сајтовима

ја бих НАС све замолила, да се више не препиремо. тема је деликатна и свака жена другачије подноси трудноћу и пост, и дојење и пост.

у трудноћи ми није сметало. факат-породих се пре времена и беба је била ситна. али, имала сам јаке контракције још од 4. месеца и замало касни побачај, тако да хвала Господу што нас је обоје спасио. много ми је пријало да постим.

сад-син са 8 дана добио алергију на рибу (таман почео Божићни пост), педијатри се хватали за главу, нису смели ништа да му дају јер му јетра и бубрези не би издржали, а мали отечен, очи затворене од отеклина...а са друге стране-грчеви од свега што није кромпир, пиринач, млеко и јогурт. само по себи се наметнуло да ако желим ја да се опоравим и дете да ојачам, нема поста.  иста прича је и сад. духовник се мршти. другаарица каже да ме непомјаник вара нанајперфиднији начин. ја слежем раменима и једем све што је добро за бебу. па нећу га дојити 100 година. а, ако Бог да, придружујем вам се, са радошћу већ у Апостолском посту.

и још једно-хвала свим мушкарцима са форума,који итекако имају разумевање за трудноћу, порођај и дојење. сјајнни сте, заиста!  :drugarstvo:

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

духовник се мршти. другаарица каже да ме непомјаник вара нанајперфиднији начин.

Извини Буба ако нисам добро схватио, он се мршти што не постиш? Ако је тако, да Бог сачува онда. Шта има да се мршти?! А ова другарица - ноу комент.

Велики поздрав за тебе Буба!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...