obi-wan Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 @Mila Акривија је норма и оно према чему смо позвани да се оријентишемо, а икономија се спроводи тек у односу на њу Ovo sto si ovde rekla nema blage veze sa stvarnoscu... odatle dolazi sva ova suva i bezivotna prica i prepiranje sa Nishizawom... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сњежана Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Добра тема,али сам мало шокирана расправом!Тешко је бити мајка и трудница,и драго ми је кад чујем да неко нема проблема у трудноћи.Ја сам пре прве трудноће постила све постове како црква налаже,иако сам била анемична,у трудноћи нисам јер ми је свештеник разрешио.тешко сам подносила трудноћу,до краја ми је било мука,пила сам цело време жељезо,једва сам обавњала најосновније ствари.испочетка док сам дојила нисам постила,тешко се опорављала од царског.овај пост сам постила од почетка и није ми било тешко.али сам пре 4дана сазнала да сам трудна и опет је све исто,мучнине 24х.Син ми има 16мес.и до сад сам га дојила сад прекидам,јер морам а и њему и мени тешко то пада,немам снаге да стојим на ногама,он ноћу и дању само плаче,срце ми пуца.дању некако али ноћу страшно!Ако неко има какав савет,нек ми јави.постепено га одбијам да буде што мање стресно за обоје,туга голема!нисам још прекинула пост док се не посаветујем са својим свештеником,не верујем да би издржала дуго.сећам се пре док сам редовно постила и причешђивала како ми ништа није било тешко,недостаје ми али шта ћу кад немам снаге.трудим се да идемо што чешће у цркву али се прилагођавам беби.надам се да кад деца порасту да ћу моћи наставити као пре,сваке недеље на литургију и постити редовно.Али ме теши то да све бива по Божијој вољи и да му је довољна моја жртва за мужа и децу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 @Mila Акривија је норма и оно према чему смо позвани да се оријентишемо, а икономија се спроводи тек у односу на њу Ovo sto si ovde rekla nema blage veze sa stvarnoscu... odatle dolazi sva ova suva i bezivotna prica i prepiranje sa Nishizawom... :group111: И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Али ме теши то да све бива по Божијој вољи и да му је довољна моја жртва за мужа и децу. prstgore :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 ja ne znam šta su svi zapeli za taj post kao da je ne znam šta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 ја не видим разлога да нерођено дете пости. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 ja ne znam šta su svi zapeli za taj post kao da je ne znam šta.Vala baš. 0102_laugh “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 ја не видим разлога да нерођено дете пости. 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 .................................. Pre svega, dobrodosla na forum... 319.gif "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Nisam sebe postavila za prosek i merilo, ne interpretirajte pogresno, rekla sam kakav je bio moj slucaj, kako sam ja dozivela trudnocu. Nisam merilo, ali sam 1 iskustvo, primer Ne primecujem u cemu je gordost,kazite mi? Mnoge druge stvari u zivotu su mi bile neuporedivo teze i neuporedivo veci podvig i trpljenje od trudnoce, to je prosto fakat, cinjenica iz mog zivota 319.gif-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='319.gif' /> Trudnoća nije podvig tvojom zaslugom i sposobnošću trpljenja ili težinom nošenja već Božijim blagoslovom da doneseš na svet novi život. Ta i zove se "blagosloveno stanje". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 oprosti sestro na tonu, ako sam bila gruba (napomena-nisam ni oci pominjala, samo aludirala confused) a za onog brata-ma nisam se nista posebno covece odricala ni podvizavala-kafu sam pila, ne pusim, alkohol ne volim, putovala, cak mi je bilo mnogo zgodnije dok sam bila trudna nego posle-ne mozes bas svuda gde hoces i kad hoces sa bebom, kad se rodila e tu sam mislim mnogo vise stvari morala da se odreknem (npr.lakse mi je bilo u crkvu, prodavnicu, posete itd. trudna nego posle te kolica, te place unutra a napolju ili hladno ili kisa ili sneg,pa vuci pelene, flasice, hranu, presvlaku kad god izlazis iz kuce, itd itd sto ti nista ne treba u trudnoci i jos gomila stvari) prstgore; sto se posta tice nije to nista tako tesko pobogu,stvarno ne razumem-zrtvujem se da bi bilo bebi dobro ako mrsim??? ko garantuje da ce beba biti ziva i zdrava ako trudnica uopste ne posti, sta, jedini uslov bebinog zivota i zdravlja je mrsna hrana i pice??? .mislise.a sta ce da joj fali ako postim, pa ne gladujem, ne lisavam je hrane, znaci i jedem i pijem samo biljnog porekla, uopste ne vidim cemu halabuka; a i treba malo misliti o tome da ne predstavljamo trudnocu kao bauk, ima valjda ovde mladica i devojaka, i kako posle vasih opisa da pozele zacece 319.gif 4chsmu1 sta ste zapeli za taj mrs kao da je ne znam sta Kako god, postili-ne postili u trudnoci-deca nam se radjala facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Наравно да трудноћа није баук, и труднице не треба да се осећају и понашају као да су болесне. У трудноћи се треба нормално кретати и нормално обављати све уобичајене радње, само без наглих покрета, цимања, ношења тешких ствари. Једна од спорних ствари око хране је да заиста многе труднице пате од анемије, и да многи лекари препоручују што више црвеног меса и млечних производа у трудноћи, па опет многе труднице и поред тога морају да узимају препарате гвожђа. Да не философирам превише, лично мислим да трудница не треба да пости, а ако нека жели, онда нека тако и ради ако јој не смета и ако је не исцрпљује. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Sta li rece ti iznad(nina)??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 мене баш брига за трудницу, што нерођено дете да пости? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 @Mila Акривија је норма и оно према чему смо позвани да се оријентишемо, а икономија се спроводи тек у односу на њу Ovo sto si ovde rekla nema blage veze sa stvarnoscu... odatle dolazi sva ova suva i bezivotna prica i prepiranje sa Nishizawom... ??? Ниси разумео. На језику црквених правила строго придржавање слова закона илити норме зове се акривија. Ако то нема везе са стварношћу, ти ћеш нам боље објаснити шта је акривија. Још једном, и надам се сад заиста последњи пут: тема овог треда је била како Црква учи о правилима поста за труднице. Изгледа да је већина овде под Црквом разумела своје сопствене замисли о Цркви, које се данас популарније зову здрав разум или ревновање по разуму, и да им је зато толико тешко да прате овај разговор. Ја сам само покушала, очито без нарочитог успеха, да покажем да није тачно да постоје правила која труднице разрешавају поста. Само то, и ништа више. Свако има права да се према томе односи како хоће. Нико никог не лупа по ушима да ради оно што није у стању да ради и разуме се да нико нормалан не би смео да има за циљ да исрцпи и себе, и нерођено дете фарисејски служећи мртвом слову закона. Али ако на православном форуму не смеш рећи да то што ми волимо да мислимо да је истина заправо није истина (односно да НИЈЕ ТАЧНО да правила, дела Св. Отаца итд. аутоматски разрешавају трудницу поста), очито да нама та истина и не треба и да нам је сасвим добро и без ње. Ако неке ствари треба објашњавати, онда их заиста не треба објашњавати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука