JESSY Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Najmanje stvarnog osnova imaju i najvise nam stete nanose osecanja bilo gordosti bilo manje vrednosti i stida zbog toga sto smo takvi kakvi jesmo, bolje receno kakvi mislimo da jesmo. U onom sto mi o sebi mislimo ima vrlo malo od onog sto stvarno jesmo, a mnogo svega drugog, narocito onog sto bismo zeleli da budemo ili sto se bojimo da ne budemo. Zbog toga predstava koju imamo o sebi nikad nije tacna; cesto se menja, a ponekad je po- tpuno neverna. I covek nema razloga ni opravdanja da zbog nje bude ni narocito ponosan ni preterano postidjen. Bolesnik koji se pomiri sa cinjenicom da je bolestan - nece nikad ozdraviti. I tuga je jedna vrsta odbrane. - Sta radi tvoja zalost dok ti spavas? - Bdi i ceka. A kad izgubi strpljenje, budi me. Zemlje velikih ostvarenja su i zemlje velikih nepravdi. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Cuvajte se ugrozenih ljudi i ljudi koji misle da su ugrozeni. Oni osecaju potrebu da se stite i brane, i zbog toga cesto i neoce- kivano i podmuklo napadaju. Imati veliku snagu, fizicku ili moralnu, a ne zloupotrebiti je bar ponekad, tesko je, gotovo nemoguce. Mnoge velike i sudbonosne strasti nase mladosti pocivaju na prostom nesporazumu. Tu smo mi kao nevest i nespretan covek koji udje u neku radnju, pokaze na neku stvar u izlogu i kaze tonom coveka koji je resen na sve: - Uzimam ovo i placam koliko trazite. A posle, posle kad je sve dockan, pokaze se da ste usli u pogresnu radnju i trazili nesto sto vam ne treba i sto stvarno niste nikad zeleli da imate. Ko ljudima sve veruje, prolazi rdjavo; ko nista ne veruje, jos gore. Svaka stvar ima svoje lice i svoje nalicje. A ono sto se zove slava ima - ma kako to nemoguce izgledalo - jedno lice i stotinu nalicja. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Strah je u coveku kao oduvek pritajen, i samo trazi i nalazi prvi zgodan povod da ispliva na povrsinu i da se objavi i razvije u svoj svojoj strahoti. Svasta je umeo, a narocito da lepo govori: samo jedno nije nikad naucio: sta se moze kazati, kada i na kom mestu, a sta ne. To je oduzimalo mnogo od vrednosti tome bistrom, recitom i dobrom coveku. Zivotna snaga jednog coveka meri se, pored ostalog, i nje- govom sposobnoscu zaboravljanja. Kad jedno odredjeno stanje pocne da vas muci, da postaje neizdrzljivo, nemojte stajati u mestu, jer bolje nece biti, jos manje pomisljajte na bezanje natrag, jer se od toga pobeci ne moze. Da biste se spasli, idite napred, terajte do vrhunca, do apsurda. Idite do kraja dok ne dotaknete dno, dok vam se ne ogadi. U tome je lek. Preterati, znaci isplivati na povrsinu, osloboditi se. To vazi za sve: za rad, za nerad, za porocne navike kojih se stidite a kojima robujete, za zivot cula, za muku duha. Na telefonu lakse i jasnije izbijaju neke karakterne crte coveka nego u usmenom razgovoru. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 1, 2013 Пријави Подели Написано Јун 1, 2013 Oni uvek idu u pravcu nipodastavanja protivnika nego u pravcu sopstvenog usavrsavanja. Oni se vise trude da umanje ugled proti- vnika nego da podignu svoju sopstvenu vrednost. Mi bismo bili potpuno srecni, ili bar blizu srece, kad bismo zaista imali sve ono sto zavidljivci koji nas okruzuju misle da imamo, i kad bismo sve to imali i onako i pod onakvim uslovima kako to njima izgleda. - Vi cete sagoreti brzo i beskorisno. Iza vas ce ostati samo pepeo. - Ako! Znace se bar da smo bili vatra. A iza vas ce ostati samo balav trag, kao iza puza. Postoji prica da je na dvoru nekog sultana bio narocit ci- novnik cija je titula glasila: evetefendija. Njegova jedina du- znost bila je "da klima glavom u znak odobravanja na sve sto sultan kaze". Zato sto mogu, i sto se usudjuju da o svacemu svasta kazu, oni misle da sve znaju. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 1, 2013 Пријави Подели Написано Јун 1, 2013 Dok covek zivi sam, on u svojim mislima nosi saznanje o nesavrsenstu ljudskih stvari i prolaznosti svega na zemlji. A kad se ozeni, on sve to posmatra na drugom, tj. na svojoj zeni i deci, i sa mucnom nelagodnoscu oseca da to isto oni posmatraju na njemu. Zasto se cudis sto ljudi ne traze tvoje drustvo, sto ga vecina njih izbegava? Seti se samo sta ti mislis o njima, a sta sam o sebi. I sve ce ti biti jasno. Toliko je bilo u zivotu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je ziveti. Ne postoje zene ruzne ni smesne ni odvratne po onome sto im priroda oduzima ni po onome sto s vremenom gube od svoje lepote, nego po onome sto one same zele da joj dodaju. Ne znam da li sam spavao, ali znam da sam sanjao. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 1, 2013 Пријави Подели Написано Јун 1, 2013 Da su ljudi mogli da znaju koliko je on prezirao, mrzeo i mucio sebe, lakse bi mu prastali sve uvrede, nepravde i udarce koje im je zadavao. Dum sinunt fata, vivite lieti! Budite radosni kad god vam se za to pruza mogucnost, i kad god za to nalazite snage u sebi, jer trenuci ciste radosti vrede vise nego citavi meseci naseg zivota provedeni u mutnoj igri nasih sitnih i krupnih strasti i prohteva. (Njihova propinjanja su cudljiva i nezdrava, njihova nezadovoljenja nisigurna i kra- tkotrajna, sam sebi cilj i svrha!) A minut ciste radosti ostaje u nama zauvek, kao sjaj koji nista ne moze zamraciti. Dvaput bivamo, izgleda, kaznjavani za nase lude i "gresne" zelje. Prvi put kad patimo sto ne mozemo da ih ostvarimo, i drugi put kad, videci svoje zelje ostvarene, sa stidom i ocajanjem uzalud bezimo od svoje srece. To vazi narocito za slavu i novac. Tesko onom koji mora nekog drugog (pa ma ko taj bio) da unizi, da bi se on sam uzdigao, ili bolje receno: da bi imao iluziju da se uzdigao. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Nesreca je u tome sto tako cesto, krace ili duze, javno ili tajno, hocemo da budemo ono sto nismo, ili da ne budemo ono sto smo. Takvim nasim prohtevima i cudima, kojima ne mozes videti cilja ni smisla, mi kvarimo svoj kratki zivot vise nego sto nam ga truju i zagorcavaju ljudi i prilike oko nas. Nesreca je stooka i svevideca, a ipak slepa na najgori i najstrasniji nacin, jer vidi i ono cega nema. Cesto se desava da nas ljudi koje ne volimo i ne cenimo obasipaju svojom paznjom ili cak svojim poklonima i uslugama. Takve usluge i poklone ne treba primati, jer ako se desi da u trenutku slabosti popustimo i primimo ih, mi se u sebi ne osecamo ni najmanje obavezni da ih vratimo, a od toga imamo dvostruku stetu. Prvo, sto u ocima onih koje ne cenimo ostajemo vecno kao neblagodarni i necasni ljudi; drugu, da posle uvek sami sebi prebacujemo sto dugujemo gorem od sebe. Njima se moze jos uciniti neka usluga, ali od njih primiti, nikako. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Kako da se ocuvas i odrzis medju ljudima kojima nije toliko vazno sta je covek po sebi, sta ume i zna, ni kakav je u toku dugih godina, svakog dana, pri svakom poslu i na svakom mestu, nego sta moze i sme da kaze, u jednom trenutku, na jednoj stranici novina, o sebi i o drugima. Moglo bi se, sa malo preterivanja, kazati da svaka zena ima svoju unapred odredjenu dozu suza koju mora u toku svog zivota da isplace. (Samo izuzetni dogadjaji mogu to da izmene!) I ona ce ih isplakati. Povodi mogu biti razni. Ljubav, nesrecna ili srecna, deca, porodica, roman ili film. Prolice ih cak i bez ikakvog odre- djenog povoda. Ako se to ipak u nekom slucaju ne desi, onda je to izuzetak od pravila. A ta zena i nije zena nego cudoviste. Kad stanemo da od ljudi i dogadjaja oko sebe ocekujemo mnogo vise nego sto oni mogu da nam daju, to je pocetak nemira i nereda u nasem zivotu, a cesto i znak bliskog pada. Cuvajte se onog koji zivi u vama i na kojeg zaboravljate, a koji cesto, pred vece, donosi brza resenja zbog kojih se, te iste noci, budite kao od udarca i, obliveni vrelim znojem kao rastopljenim olovom, propadate od sramote zbog sinocnih lakomislenih odluka. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Velika, prava ljubav pokazace svoju punu snagu samo onda ako uspe da od dvoje ljubavnika, slabih ljudi, nacini stvorenja koja se ne boje ni promena, ni nesreca, ni bolesti, ni zivota ni smrti. Ukusno skrojenim i vesto upotrebljenim naborima svoje haljine, zena je osvojila vise muskih srdaca nego svojom razgo- licenoscu i svojim slobodnim ponasanjem. To cesto zaboravljanju i zene i same i njihovi krojaci. Da mi je naci nekog ko bi ziveo umesto mene. Kao bedel. Tesko nama kad bismo jednog dana zaisa postali oni i onakvi kakvi cesto zamisljamo da smo ili da bismo mogli biti, i kakvi - blago nama - nikad necemo uspeti da budemo. Tajna se cuva najbolje onda kad smo po necem - po cem bilo - i sami zainteresovani da se ne otkrije i ne objavi; a najsigurnije je cuva onaj ko to cini nesvesno. Inace, nikad covek ne moze biti siguran da ce dokraja sacuvati ni svoju ni tudju tajnu; a ona se krije godinama i godinama, a odaje se u jednom trenutku koji po- nistava sve godine vernosti i cutanja. Ima i takvih slucajeva da mi nosimo u sebi neku tajnu, kao skrivenu ranu, klecamo pod njom godinama, reseni da sve podnesemo i da umremo, ako treba, ali da se ne odamo. A pri tome i ne slutimo da ljudi oko nas odavno znaju za tajnu, poznaju je bolje nego mi sami, ali iz sazaljenja ili obzira ili ravnodusnosti nece to da nam kazu ili pokazu. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 3, 2013 Пријави Подели Написано Јун 3, 2013 Cuvaj se nejasnog i varljivog predvecernjeg sata, case i cigarete, i coveka koji stoji pored tebe, smeska ti se u lice i govori malo, otezuci reci, a pazljivo slusa ono sto ti kazes. Savfet beg. - Ko ima i umije, taj ne samo da duze i ljepse zivi nego i lakse boluje i umire. Koliko mogu biti jadni i bespomocni mali ljudi vidim najbolje po tome sto ponekad, u nekoj neprilici, pokusavaju da se zaklone i za moja ledja i, moralno, oslone na mene. A ja znam najbolje kakav je to zaklon, i sta im vredi takav oslonac. Kad se zalimo da nam mnogi ljudi dosadjuju i kradu vreme svojim posetama i razgovorima i svojim trazenjem saveta ili usluga, mi to cinimo samo napola iskreno. U stvari, jedino sto mi zalimo to je: sto to nisu neki drugi i drukciji ljudi. I nista drugo. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 3, 2013 Пријави Подели Написано Јун 3, 2013 Da bi se nekud stiglo i nesto postiglo, potrebno je u nas mnogo. Kao i svuda u svetu, mozda i vise. Pre svega treba proci, po dubokoj tami, kroz blatnjavo selo i copor nevezanih pasa u njemu. Pa posle toga - ako sto ostane od tebe - sacekati jutro, pojaviti se tamo negde medju ljudima, ispavanim, ornim za borbu i razgovor, i - biti takav kakvi su i oni i, po mogucnosti, jaci i bolji od njih. To je obicno tako. Igra pocinje sa smehom, a zavrsava se placem ili gluvim i nemim kajanjem i zaljenjem, sto je gore od placa. I to vazi za svaku igru. Sramotices se dok si ziv. Prilike ces za to imati uvek. Svet ce ti je pruzati dovoljno, a i kad to ne bude, ti ces se sam potruditi da je nadjes. Posrnucete, ali necete pasti; a ako se i desi - izuzetan slucaj! - bas i da padnete, necete se povrediti nego cete, cim se pridignete, produziti mirno i bodro svoj put. Razliciti ste od svega oko sebe, sve vam preti i sve vas ugrozava, ali vam se ne moze nista zlo i nepopravljivo desiti, jer u vama od zacetka vaseg zivi skrivena i neunistiva iskra zivotne radosti koja je mocnija od svega sto vas okruzuje. Samo cete celog veka, sve do poslednjeg daha, patiti zbog svog neprirodnog polozaja u svetu u koji ste baceni. Tako se moze reci da vam je, kroz sve mene i obrte dugog zivota, dvoje zajemceno i osigurano: duga patnja i sigurna pobeda. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 3, 2013 Пријави Подели Написано Јун 3, 2013 Ljudi se ne radjaju zato da bi ziveli dugo, bili zadovoljni, ili cak srecni... - Pa onda zasto? - Ne znam ni ja, ali svakako najmanje zato. Ko laze - to sam primetio - njegov recnik je originalniji i bogatiji, biran i malo neobican. Time se odaje, bar preda mnom. Kad ne mogu da vidim, necu ni da gledam. Ljudi koji su u mladosti bili anarhicni, neradni, rasipni, neuredni i netacni, cesto postaju docnije, u zrelim godinama i pod staros, uredni, pedantni, stedljivi, vredni, i strogi prema onima koji nisu takvi. (To pomalo lici na nekadasnje kurtizane, za koje se prica da su u starosti postajale pobozne i darivale crkve i manastire.) U toj muci sto se zove zena i zelja za zenom ima stvari koje su predmet sala i razgovora, ovako javno, pred svima; zatim ima drugih o kojima moze samo da se sapuce sa dobrim drugovima, u cetiri oka; ali ima i takvih o kojima se nikad ne govori ni sa najblizima, koje se ne mogu nazvati imenom, nego se o njima ponekad samo masta, kao o necem dalekom i bolno nedostiznom. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 5, 2013 Пријави Подели Написано Јун 5, 2013 Nase najdublje i najzivlje zelje i njihovi susreti (ili sudari) sa svetom koji nas okruzuje - to je, uglavnom, ono sto odredjuje nasu sudbinu. Nas covek ne ume i ne moze da se lako i pravovremeno za- ustavi ni pri usponu ni u padanju. Veliki praznici i svecani dani najbolje mogu da pokazu koliko su nam daleki i oni koje smatramo najblizima. Ko bi mogao verovati da uzas moze postati svakidasnji zivot jednog coveka! Odlazim zbunjen i postidjen, kao da sam mnogima duzan mnogo, a znam: sve sam platio, sve, i ono sto sam samo pozeleo, a nikad nisam ocima video ni rukama taknuo. Prirodno je da covek nosi u sebi nesto od dana koji su prosli, prirodno je i da misli na buducnost i da masta o njoj, ali ziveti ma i delimicno u proslosti, ili u buducnosti, opasno je i nezdravo. To znaci trovati trenutak u kome zivimo, ne spasavajuci nista od pro- slosti i ne radeci nista za buducnost. Najvecim i najboljim delom svoga bica, glavninom srca i razuma, covek treba da je uvek i ceo u sadasnjem trenutku, u jednom pravom i jedinom mogucem zivotu. Naravno, sve je to lako kazati. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 5, 2013 Пријави Подели Написано Јун 5, 2013 Misliti, kao sto vi mislite, da su svi ljudi osim vas budale i kreteni, mora da je prijatno, i da vam nekad i pozavide na tom. Pa ipak, smatrati ceo svet samo predmetom svoje nepogresne kritike i podnozjem sopstvene velicine, to nalazim da je sasvim naopako i zalim takvog coveka, i pogotovo one koji su prisiljeni da u njegovoj blizini zive i sa njim rade. Vrlo rano sam saznao da svaki minut zivota moze biti tezak koliko i zivot ceo. Sve mozes, ali ne mozes onoga koji se ispeo na uzvisenije mesto spreciti da, kad gleda one ispod sebe, ne gleda - nanize. Priznacu bez oklevanja: ne volim mnogo one koji vole mnogo da pitaju, a onima koji su mi prijatelji kazujem, cesto i nepitan, sve sto zele da znaju o meni, mojim mislima, planovima i poslovima, kao i osecanjima koja ih prate. Svi znamo i vidimo kako cesto i lako ljudi propadaju, ali isto tako cesto i lako zaboravljamo da covek ne propada samo i jedino stoga sto se propadljiv rodio. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 5, 2013 Пријави Подели Написано Јун 5, 2013 Pravo ocajanje moze da obuzme coveka kad kod onih koje smatra bliskim umesto razumevanja i usrdne pomoci naidje na hladne, ostroumne analize svojih shvatanja i postupaka. Zena se zamori da bude coveku prijatelj. Covek je nezadovoljan i nesrecan sto se bar dvaput u jednom danu ne desava cudo. Ljubavnici se odaju sitnicama. Tako, na primer, oni osecaju potrebu da se bacaju jedno na drugo (narocito muskarac na zenu) sitnim predmetima, cvetom, loptom, snegom, mrvicom sa stola. Gledajuci neke ljude oko sebe, ja se pitam kako se ne zamore da stalno budu u pravu, uvek i u svemu na casnoj, jedino ispravnoj strani. Kako im se ne dosadi da sve oko sebe guraju na onu drugu stranu? Kako ne pomisle da ce, radeci neprestano tako, morati ostati u manjini, mozda cak i potputno sami? Pa sta im onda vredi sto su cisti, casni, nepogresni i na pravoj strani? I gledajuci ih sve duze i jos bolje, morao sam doci do cudne pomisli. Mozda to: biti u pravu, pripadati dobroj strani, itd., i nije kod njih nista drugo do jedan finiji, posredan i maskiran nacin animalne borbe za bolje mesto, veci zalogaj, bezbednije potomstvo; ukratko, jedan nacin borbe za prevlast, i iskoriscavanje svega oko sebe. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука