Млађони Написано Јун 24, 2013 Пријави Подели Написано Јун 24, 2013 "Covjek je stvoren iz nicega".. Gde si ti to procitao? Ja to nigde nisam video. Da li neko moze da mi objasni sta je to 'nista' koje je prethodilo ne samo stvaranju covjeka,vec neba i zemlje,dakle,prethodilo je stvaranju andjela u nebu i svih zivih stvorenja na zemlji. Odgovor - objasnjejne je vrlo prosto - Bog. To sto ti zoves "nista" ja to zovem Bog, to je izvor svega stvorenog. Jer On je ono sto postoji uvek i zauvek, van svega sto ima tu moc stvaranja. Njemu ne trebaju metali da bi iskovao mach. Ako me razumes. Nista je, pojam, kao i svaki drugi, pojam... naprimer.. "sta radis" - "Nista" i sta sad mi da teorisemo to dal ja ne radim nista ili ipak sedim, disem, misici rade svoje, srce kuca, krv teche... radim "nesto" a opet ne radim "nista" Diskusije oko pojmova su gubljenje vremena. Bog odredjuje sta ce da postoji a sta nece. Prosto i jednsotavno. Dakle,naš smisao je da se ukoliko želimo sjediniti sa Bogom po blagodati,jedino Liturgijski i monaški ili porodični život? Sjedinjavanje sa Bogom je cilj t.j smisao. A to sto si nabrojao to su putevi ka tom sjedinjavanju - spasenju. Medjutim samo Bog zna i moze da odredi ko ce biti spasen a ko ne - te to verovatno nisu jedini putevi. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jurodiv Написано Јун 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 24, 2013 Sjedinjavanje sa Bogom je cilj t.j smisao. A to sto si nabrojao to su putevi ka tom sjedinjavanju - spasenju. Medjutim samo Bog zna i moze da odredi ko ce biti spasen a ko ne - te to verovatno nisu jedini putevi. A ima li ovdje malo predodređenja da će se spasiti samo izabrani?Mislim,ono učenje da je Bogu već poznato ko će se spasiti unapred,to je fakt,ali opet pred ljudima zvuči malo nefer,ako smo fleksibilni da se još ugledamo na zemlju,i pokušamo da pomirimo ovo što je na zemlji i ono što ne podleže našim zakonima. Ja prihvatam bezpogovorno Gospoda,onako paušalno i neodgovorno,neredovno..Težak je to poduhvat,a ljudi isuviše laki.. A to da je sve stvoreno iz ničega,ili kako su me ispravili,ni iz čega,gdje je znatna razlika,i nezanemarljiva,to sam čitao u osnovama Pravoslavne vjere.To je zastupanje svih Svetih Otaca,nešto sam listao neku knjigu i tu zapazio preko djela modernih teologa,mešutim,opet to ništa sam vjerovatno pogrešno protumačio,jer sam mu da toliki značaj. Pretvorio sam ništa u nešto,nesvjesno..Šta znam kakve ću posledice moram da snosim,ali nekakve sigurno moram.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jurodiv Написано Јун 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 24, 2013 kad imas sve- nemas(imas) nista, a kad nemas(imas) nista- imas sve Teško je ovo i ovako jednostavno..ipak,skapirao sam jedno,za sve treba privrženija vjera i doslednije korištenje one vječito pouzdane fraze - ja ništa ne znam,bolje je da nisam ni saznao,jer sad kad znam,može da mi se sudi po tom što znam a prećutim.Neka Bog sve zna kroz mene,ako me prosvjetli,prosvjetli,ako ne,nikom ništa,nije prvi put da nisam iskreno nešto pomislio,jedno pisao,drugo pomislio,treće uradio.. Nego ovo imaš pa imaš..Zacementiralo mi se,pa ću probati da primjenjujem ubuduće kad se vratim na ove momente kad jednog dana budem 'opširno' sažimao gdje sam bio,šta sam forum-isao.. Da,i Gospod vas sve blagoslovio,znanje je tek moguće kad prihvatiš da si neuk.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 24, 2013 Пријави Подели Написано Јун 24, 2013 Да потпуно упростимо. Ниси погрешио кад си "ништа" у тој реченици схватио као "нешто". Зато и кажемо НИ ИЗ ЧЕГА. То значи: није створено из нечега. Апофатички приступ. Наиме, пошто Бога не можемо сагледати Свети Оци су приступили на следећи начин: ако не знамо шта Бог ЈЕСТЕ, можемо рећи шта НИЈЕ и тако одбацујући остало њему се приближавати кроз спознају и искуство. Овде је слично: не можемо тачно рећи како јесте, али сигурно знамо како није (нити је стварао из НЕЧЕГА, нити из НИЧЕГА) Jurodiv, Биљана, Milan Nikolic and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бели Раде Написано Јун 24, 2013 Пријави Подели Написано Јун 24, 2013 Јуродиви, џаба лупаш главу. И сам си добро рекао да је нама људима то непојмљиво, недостижно, и наравно да је тако, јер је Бог тако ,,хтео,,. Да је Он ,,хтео,, да нам буде јасно, било би. Зашто се ћелија од које су сачињена сва жива бића сматра ,,живом,,? Она је као што знамо, састављена од молекула протеина, ензима, нуклеинских киселина... али то су творевине неживих хемијских елемената: угљеника, водоника, азота, сумпора, кисеоника, фосфора, калијума и на десетине других атома. Е сад, зар није просто невероватно, да гомила неживе материје функционише тако да тај организам буде назван животом. Дакле како је Бог из неживе материје (земље) створио живу материју (човека), тако је исто из ,,ничега,, створио ,,нешто,, Препоручујем ти књигу Св. Оца Јустина Поповића Тајне вере и живота. Ако те ова тема заиста интересује ову књигу обавезно (није скупа, око 200 дин) јер ако само будеш размишљао зашто је то тако и како, тапкаћеш у месту. Jurodiv and Dragi је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 24, 2013 Пријави Подели Написано Јун 24, 2013 Bog je i sve i nista, nista = sve, a to je beskonacnost Evo prosto objasnjeno, kad imas sve - nemas(imas) nista, a kad nemas(imas) nista - imas sve :lol: Ovo se ne moze pojmiti, dok ti se ne desi nista, ali to nije ona nistavnost i nistavilo na sta se pale budisti, oni to vestacki proizvedu samohipnozom, sto je laz tj. nesto. Pravo nista je beskonacnost. Само да напоменем да ово нисам ја писао нити сам хаковао његов налог. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 24, 2013 Пријави Подели Написано Јун 24, 2013 A ima li ovdje malo predodređenja da će se spasiti samo izabrani?Mislim,ono učenje da je Bogu već poznato ko će se spasiti unapred,to je fakt,ali opet pred ljudima zvuči malo nefer,ako smo fleksibilni da se još ugledamo na zemlju,i pokušamo da pomirimo ovo što je na zemlji i ono što ne podleže našim zakonima. A ko je rekao da Bog vec zna kome ce se spasiti? Bog odlucuje ko ce se spasiti a ko nece u tom smislu - zna. A to da je sve stvoreno iz ničega,ili kako su me ispravili,ni iz čega,gdje je znatna razlika,i nezanemarljiva,to sam čitao u osnovama Pravoslavne vjere.To je zastupanje svih Svetih Otaca,nešto sam listao neku knjigu i tu zapazio preko djela modernih teologa,mešutim,opet to ništa sam vjerovatno pogrešno protumačio,jer sam mu da toliki značaj. Nije stvoren iz niceg materijalnog. A ne iz apsolutno niceg. Vakuum je nista ali nije nista. Ako me razumes. Jurodiv and Dragi је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 24, 2013 Пријави Подели Написано Јун 24, 2013 Vakuum je nista ali nije nista. Ako me razumes. Значи у почетку беше вакум? ?? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јун 24, 2013 Пријави Подели Написано Јун 24, 2013 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јун 24, 2013 Пријави Подели Написано Јун 24, 2013 Da je vakuum ništa imali bi crnu rupu, dakle nije ništa ali je ništa. Pa ni crna rupa nije ništa Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 24, 2013 Пријави Подели Написано Јун 24, 2013 Pa ni crna rupa nije ništa Значи јесте нешто, као што и елементарна честица јесте нешто. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 24, 2013 Пријави Подели Написано Јун 24, 2013 Nelogicno ti je pitanje.....ne mozes da pitas STA je nista?Jer cim si pitao sta znaci da podrazumeveas nesto.....najbolji odgovor bi mozda bio odustvo svega....nista je ono sto ne mozes opazati jer se nalazi izvan ljudskog saznanja....nista je nezamislivo......kao sto je i sam Bog nezamisliv....nedostizno za ljudski um...... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 24, 2013 Пријави Подели Написано Јун 24, 2013 Божија суштина ствара друге створене суштине. Тачније, кроз Божију суштину настају створене суштине. Дакле, створене суштине су настале ,,ни из чега''. Веома је тешко разумети како постоји творевина јер морамо користити учење о логосима твари. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jurodiv Написано Јул 7, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Opet mi se javlja ista nedoumica, ovako. Pored Boga koji je vječan i vanvremen otkuda uopšte to 'ni iz čega' da od njega stvara, kad je sveobuhvatno bio samo On? Iz Sebe nije mogao da stvara, zbog suštine, a iz ničega jeste. Dakle, konkretno, je li 'ni iz čega' ili 'ništa' koje je prethodilo Stvaranju bilo čega i 'ičega' stvoreno kao ništa u toj Božijoj sveobuhvatnosti da bi Bog imao Svoju nesuštinu ili kontrast nedefinisanosti iz koje bi mogao sazdavati? Iz čega je kasnije i uvid u nesadržinu iz koje se može oformiti eksplicitno i poredak vremena i prostora kao Premudar i vanvremen, bezvremen i bezprostoran usaglasio sa Svojim Sinom i Duhom Svetim? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jurodiv Написано Јул 7, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Nelogicno ti je pitanje.....ne mozes da pitas STA je nista?Jer cim si pitao sta znaci da podrazumeveas nesto.....najbolji odgovor bi mozda bio odustvo svega....nista je ono sto ne mozes opazati jer se nalazi izvan ljudskog saznanja....nista je nezamislivo......kao sto je i sam Bog nezamisliv....nedostizno za ljudski um...... Ali to onda daje ničemu neku osobinu, ne ravnu Bogu, već izjednačavanu osobinu aproksimativno samom Bogu da se nalazi van domašaja ljudskog saznanja ili zamislivosti.. Koliko je to prihvatljivo? Ako su i Bog i ništa nezamislivi, to znači da podležu nerazjašnjim, doduše, ali opet, istovjetnostima. Kako je to dopustivo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука