Jump to content

Stvaranje svijeta iz ''ničega''. Šta je to ''ništa''?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Još jednom dopuna ovog krucijalnog pitanja, na koje bi volio da mi navode Svetih Otaca neko pretoči na temu..

Jedino je pitanje ' Šta će Sveobuhvatnom Bogu ''ništa'' Njemu Samom u Svetoj Trojici, prije nas? '

To je temelj i polazište daljeg obrazlaganja. Pitanje koje postavljamo sebi.

Ako je Bog Sveprožimajući, otkud mjesta 'ničemu' ili 'ni iz čega' ili za 'ništa' za prožimanje i popunjavanje nečega (Nekoga) što je Sve i što za nestvoreno epitet u Sebi ili van Sebe nema?

Подели на овим сајтовима

Za nas je iz nista gde ostaje sama sushtina Stvaraoca koji je svojom voljom stvorio nesto nama poznato.

Prelazna faza između Bogu poznatih tajni i nama dopuštenih.

Kakvom membranom može Gospod da ustroji iz ničega, što smo zapravo mi, jer mi smo to jedino dakle, da je Bog zapravo pozvao ništa na blagodat Njemu u vječnost? Po blagodati dinamično ništa, ili mi, smo uvjek pozvani da odbacimo to ništa i pođemo za Njim.

Подели на овим сајтовима

Još jednom dopuna ovog krucijalnog pitanja, na koje bi volio da mi navode Svetih Otaca neko pretoči na temu..

Jedino je pitanje ' Šta će Sveobuhvatnom Bogu ''ništa'' Njemu Samom u Svetoj Trojici, prije nas? '

To je temelj i polazište daljeg obrazlaganja. Pitanje koje postavljamo sebi.

Ako je Bog Sveprožimajući, otkud mjesta 'ničemu' ili 'ni iz čega' ili za 'ništa' za prožimanje i popunjavanje nečega (Nekoga) što je Sve i što za nestvoreno epitet u Sebi ili van Sebe nema?

Otkud tebi da Bog ima nista?

Nista je za nas u smislu da Tvorevina pre nije postojala.

Stvorio ju je iz nista odnosno nista nama poznato. da dodam da je Bog nesaglediv dakle ...i da dodam da se nosim mislju da je Bog nas stvorio iz Njegove apsolutne ljubavi koja je takodje nesaglediva.

Bog stvara svet iz nista jer je savrseni Tvorac Zivota kojeg pre nismo imali dakle nalazili smo se u nista sagledivo pre Stvaranja.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Otkud tebi da Bog ima nista?

Nista je za nas u smislu da Tvorevina pre nije postojala.

Stvorio ju je iz nista odnosno nista nama poznato. da dodam da je Bog nesaglediv dakle ...i da dodam da se nosim mislju da je Bog nas stvorio iz Njegove apsolutne ljubavi koja je takodje nesaglediva.

Bog stvara svet iz nista jer je savrseni Tvorac Zivota kojeg pre nismo imali dakle nalazili smo se u nista sagledivo pre Stvaranja.

Nisi me shvatio.. Šta će sveobuhvatnom Bogu ništa van Njega Koji je Sam u Svetoj Trojici.. Ja sam prihvatio da Bog stvara ni iz čega, odnosno ničega ali spram Njega to ništa je..? A nismo se mogli nalaziti u ništa jer nismo ni postojali.. Haos je takođe bezvremen, ali podleže Bogu da ga uobličava. Šta sa ostalim mojim pitanjima?

Подели на овим сајтовима

Nisi me shvatio.. Šta će sveobuhvatnom Bogu ništa van Njega Koji je Sam u Svetoj Trojici.. Ja sam prihvatio da Bog stvara ni iz čega, odnosno ničega ali spram Njega to ništa je..? A nismo se mogli nalaziti u ništa jer nismo ni postojali.. Haos je takođe bezvremen, ali podleže Bogu da ga uobličava. Šta sa ostalim mojim pitanjima?

A gde smo se nalazili ako se nismo nalazili u nista a da je to ljudskom umu pojmljivo?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ovako ja to poimam kao laik gledajuci iz moje struke.

Svi račcunarski programi, od najjednostavnijih programa do najslozenijih su bez izuzetka

ogromni nizovi jedinica i nula

(milioni prekidača koji su ili isključeni= 0 ili na uključeni=1 ) u skrivenom kodu digitalne dimenzije.

Nista se matematicki oznacava nulom = 0

Sve se matematicki moze oznaciti sa jedan = 1

Rec Bozija je ovaj univerzum, i sve stvari u njemu, a stvari koje se ne vide su  binarni kod univerzuma.

Odnosno sve sto postoji u cemu se i mi sami nalazimo je jedan

veliki binarni niz: 01010101010101000100010101....,  odnosno jedan veliki niz svega i nicega. 4chsmu1

Ali to ne objašnjava odakle potiče 'ništa' ili 0. Ako smo protežno i kroz nule i kroz jedinice, to je u redu. A ako je Bog samo 1 a mi između 0 i 1 sa obe pretendencije, gdje je porijeklo tog 0 dok je još bio samo 1, ili samo Bog? Dakle, uzajamno, šta je Bogu predstavljalo to 0, ili zašto dolikuje prethođenju nas da se Gospod tim koristi kao jedinim načinom iz koga će stvarati? Koja je tu enigma?

Подели на овим сајтовима

Ali to ne objašnjava odakle potiče 'ništa' ili 0. Ako smo protežno i kroz nule i kroz jedinice, to je u redu. A ako je Bog samo 1 a mi između 0 i 1 sa obe pretendencije, gdje je porijeklo tog 0 dok je još bio samo 1, ili samo Bog? Dakle, uzajamno, šta je Bogu predstavljalo to 0, ili zašto dolikuje prethođenju nas da se Gospod tim koristi kao jedinim načinom iz koga će stvarati? Koja je tu enigma?

Nula je ništa, zamisli ništa, kod CD/DVD/BluRaya 0 tj jedinica je kada se laser ne odbija od površine diska, tj kada detektor ne vidi laserski signal, jer ga nema. Kod elektronskih memorija to je struja jednaka 0 (manje više), tj. kada nema struje. Tako i u ovom slučaju ništa je ništa. Kao i u ovom slučaju malo je teško zamisliti nešto gde nema ničega. Sad zavisi da li se smatra na ništa u našem prostor-vremenu (što postoji) ili bukvalno ništa, tj. bez svega pa i prostor-vremena, možda najbliže je centar crne rupe, jer namo teorijski nema prostor vremena, ali verovatno ima gravitacione sile, mada sa druge strane gravitacija ne može da postoji pez postojanja prostora tj. Higsovo polje koje je "krivo" za postojanje gravitacije jeste odlika prostora.

Pa ni crna rupa nije ništa 

Milane možda ipakj nisam bio u pravu, jer sad kada malo bolje razmislim, možda crna rupa i jeste ništa, pošto ništa ne može da postoji van prostor-vremena, a u središtu crne rupe upravo ne postoji ni prostor ni vreme, nekako je logično je da je crna rupa upravo ništa. Ali sa druge strane, kako ništa može da zrači (Hokingsovo zračenje), ako je ništa sve ono što upadne u nju postaje ništa, više nego očigledan problem (II zakone termodinamike).
A my brain hurts me :D 
Moraću o ovome još da razmišlim ovo su samo prve misli o ovoj temi. Mislim da li je crna rupa nešto (zračenje i termodinamika), ili je ipak ništa (nepostojanje prostor-vremena)?? Zanimljivo pitanje
Подели на овим сајтовима

По мени, свет и човек су морали настати ни из чега, јер како ће настати из нечега? Не знам како то да објасним, али мени је некако логично да свет настане ни из чега. Размишљао сам пре о томе и пронашао одговор који ми одговара, само сада не могу лепо да га срочим заборавио сам  :0104_cheesy:

Да је настао (свет) из нечега, онда би и то нешто морало пре тога да се створи. Узмимо нпр. да је Бог стварао и правио свет од некаквих цигала. Он је морао пре тога створити те цигле или пак испећи их од некакве глине. Међутим и та глина мора да потиче од нечега и тако уназад све. То ти је као онај узрочно-последични ланац који почиње неким првим узроком за којег већина узима Бога. Данашњи научници сматрају да је тај први узрок некакав Велики прасак. 

Бог као да је своју идеју материјализовао. Замислио планету Земљу и пуф она се појавила. Постоји неко објашњење које сам чуо да је све око нас одређена фреквенција. Ми видимо око себе неке боје а то су све фреквенције које наше око региструје. Исто тако  и звук, и додир. Цео универзум као да је састављен од некаквих фреквенција, чак и саме атомске честице. Има сад теорија о неким кварковима колико је мени познато можда грешим, они су само осцилација, они се крећу и постоје. Фотони као честице постоје док се крећу. Када мирују они не постоје. Све је онда засновано на кретању. Када престане то кретање свега, она се јавља ништа. Ово није моје мишљење, него сам негде чуо тако и подржавам га. Ако грешим негде неко ће ме научити, објаснити ми мало боље физику и слично  :0104_cheesy:

Подели на овим сајтовима

Фотони као честице постоје док се крећу. Када мирују они не постоје. Све је онда засновано на кретању. Када престане то кретање свега, она се јавља ништа. Ово није моје мишљење, него сам негде чуо тако и подржавам га.

Naravno, to je dobra pretpostavka, jer se zna iz Svetootačkog bogoslovlja da je nekretanje zapravo nebiće, ali sad je čitav univerzum ipak nešto, jer je u vremenu i prostoru, osim ovog djela koji je počeo da se urušava zbog našeg dejstvovanja koje se odražava i na svemir kome rukovodimo a da o tome nismo ni svjesni (koliko nam je Gospod dopustio da smo gospodari nad cjelokupnom tvorevinom).

Što dalje implicira da je kosmos ili Vaseljena stvorena nas radi, ova vidljiva, naravno, i svom raspolažemo mi. Ona koja je u vidokrugu nevidljivih sila, anđela i duhova podnebesja, ta vaseljena je raštakana na svojevrsnu skrivenost od naših neduhovnih očiju. Ili nepostojana dokle se naš um za nju drži zatvoren od Boga, do Božijeg dopuštenja otkrivenja te tajne ili ti dođe - prosvjetljenja.

Taj horizont sklupčan na vidljivo je u našoj pripravnosti.

Ali otkud toj čestici onda pravo da ona miruje? Jer ona pripada vidljivoj i spoznajnoj tvorevini? A kada nešto miruje ono više nije stvoreno, nego je vraćeno u nestvoreno, a do tog preobličavanja ne može doći osim po Božijem dopuštenju i ne pred nama u postojanju i pred našim očima i lupom okulara kao famozni preobražaj nečega u ništa. Ko ovdje grješi, savremena fizika ili ikonomija? 

Подели на овим сајтовима

Naravno, to je dobra pretpostavka, jer se zna iz Svetootačkog bogoslovlja da je nekretanje zapravo nebiće, ali sad je čitav univerzum ipak nešto, jer je u vremenu i prostoru, osim ovog djela koji je počeo da se urušava zbog našeg dejstvovanja koje se odražava i na svemir kome rukovodimo a da o tome nismo ni svjesni (koliko nam je Gospod dopustio da smo gospodari nad cjelokupnom tvorevinom).

Što dalje implicira da je kosmos ili Vaseljena stvorena nas radi, ova vidljiva, naravno, i svom raspolažemo mi. Ona koja je u vidokrugu nevidljivih sila, anđela i duhova podnebesja, ta vaseljena je raštakana na svojevrsnu skrivenost od naših neduhovnih očiju. Ili nepostojana dokle se naš um za nju drži zatvoren od Boga, do Božijeg dopuštenja otkrivenja te tajne ili ti dođe - prosvjetljenja.

Taj horizont sklupčan na vidljivo je u našoj pripravnosti.

Ali otkud toj čestici onda pravo da ona miruje? Jer ona pripada vidljivoj i spoznajnoj tvorevini? A kada nešto miruje ono više nije stvoreno, nego je vraćeno u nestvoreno, a do tog preobličavanja ne može doći osim po Božijem dopuštenju i ne pred nama u postojanju i pred našim očima i lupom okulara kao famozni preobražaj nečega u ništa. Ko ovdje grješi, savremena fizika ili ikonomija? 

Нисам те баш најбоље разумео. Фотон се увек креће и то веома брзо, највећом брзином до сад познатом. Ако се деси да мирује онда га нема. Јер фотон је честица без масе мировања. Због тога су биле расправе о природи светлости, неки су говорили да је то као неки талас. Талас постоји док се креће, када престане, када се јави мирно море онда нема таласа. Други пак тврде да је светлост састављена од честица, од фотона. На крају су се договорили да фотон има двојну природу: честично-таласну. 

Опет све је по Божјем допуштењу, па и сами фотони. 

Подели на овим сајтовима

Фотони као честице постоје док се крећу. Када мирују они не постоје. Све је онда засновано на кретању. Када престане то кретање свега, она се јавља ништа. Ово није моје мишљење, него сам негде чуо тако и подржавам га.

Da tačno, donekle, ali ipak ne mogu tek tako od sebe da prestanu da se kreću, već prestaju da se kreću ukoliko budu aposrbovani npr. od strane elektrona gde se elektron dobija energiju koju je imao foton i time skače na viši energetski nivo, tako da foton na neki način ipak ostaje da postoji kao taj višak energije koju poseduje elektron, naravno ovakvi pobiđeni elektroni ukoliko ne dobiju dovoljno energije da pobegnu (fotoelektrični efekat) zadržavaju se veoma kratko u tom visoko energetskom stanju pa se "spuštaju" i pri tom oslobađaju elektron iste energije kao onaj koga su apsorbovali (btw, razlog postojanja lasera).

Цео универзум као да је састављен од некаквих фреквенција, чак и саме атомске честице.

Na neki način tačno u početku se mislilo da samo foton ima dualističku prirodu tj da se ponaša kao čestica tj. taj foton i kao talčas (elektromagnetno zračenje), međutim  kasnije je ustanovljeno da ipak i druge čestice imaju isto svojstvo, samo što je talasna dužina talasa manja, pa je više vremena trebalo da bude otkrivena, naravno ti talasi nisu EM zračenje, već se naziva talas verovatnoće, a talasna funkcija koja opisuje taj talas predstavlja verovatnoću nalaženja te čestice.

Има сад теорија о неким кварковима колико је мени познато можда грешим, они су само осцилација, они се крећу и постоје.

Znaš kako nisam baš siguran za kvarkove, naravno i one kao i sve čestce se ponašaju kao i foton dualno. Ali možda si misliop na teoriju struna, koja je još ustvari hipoteza, mada dosta prihvaćena hipoteza, da se svaka elementarna čestica sastoji od struna energije koje vibriraju (ili što bi ti rekao kreću se) i ta njihova vibracija taje čestici osobine i u zavisnosti od vibriranja zavisi i koja će čestica biti, ali ipak ovo je još u fazi hipoteze

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...