Jump to content

Stvaranje svijeta iz ''ničega''. Šta je to ''ništa''?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Јуродиви, брате мили, још једном ћу ти поновити, а ти пробај да схватиш, рекло ти је више нас више пута али ти олако прескочиш преко ове реченице:

Бог није стварао из ничега, јер је онда ништа само име за нешто.

Бог је стварао ни из чега.

То је поставка по Светим Оцима.

Иначе, ништа постоји само као теоријска поставка. Оно не постоји, зато је ништа.

Ми само одричемо знање о начину постанка говорећи да је Бог стварао ни из чега.

"Из ничега" и "ни из чега" су потпуно различите поставке. Прва је потврдна-катафатичка (ствара из нечег чему дајемо име ништа) а друга је одречна-апофатичка (није било ни једне материјалне супстанце од чега је стварано, немамо појма како, слободно, из љубави итд исл).

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

A jel stvarao druge stvari pre nas ili smo mu mi jedina kreacija?

"У почетку, створи Бог небо и земљу..."

Ово "небо" је невидљиви свет. Дакле, јесте стварао још много тога пре нас.

Немамо појма како изгледа, колико их има. Ми га зовемо свет анђела, невидљивих сила. За тебе то је мултиверзум-невидљиви паралелни светови (мада мислим да има и дијагоналних, ортогоналних и ко зна којих све не, где је константа којом се везује енергија можда и 1000 c, тј максимална брзина кретања честица код анђела тамо је 1000 пута већа од брзине светлости, па је маса у том систему према Ајнштајну милион пута мања него овде јер је m=E/c2 . Зато су анђели онако лагани, прозрачни и брзи ;) )

Подели на овим сајтовима

За тебе то је мултиверзум-невидљиви паралелни светови (мада мислим да има и дијагоналних, ортогоналних и ко зна којих све не, где је константа којом се везује енергија можда и 1000 c, тј максимална брзина кретања честица код анђела тамо је 1000 пута већа од брзине светлости, па је маса у том систему према Ајнштајну милион пута мања него овде јер је m=E/c2 . Зато су анђели онако лагани, прозрачни и брзи  ;) )

Zasto se te kreacije ne pominju u bibliji onda? I otkud mi znamo za njih uopste?

Jos jedno pitanje.

kako znamo da su andjeli lagani i prozracni?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Zasto se te kreacije ne pominju u bibliji onda? I otkud mi znamo za njih uopste?

Jos jedno pitanje.

Па помињу се, видиш да сам цитирао сам почетак Библије са тумачењем Светих Отаца. Анђели и свет анђела се помињу на мноштво места (од оног анђела на уласку у врт након пада, преко херувима, серафима, па имена неких од Архангела до јављања Гаврила итд). Ми знамо о томе кроз откровење, тј кроз оно што Бог открива нама незналицама о себи и свету који је створио, јер га ми сами својом снагом, вољом и умом не можемо ни достићи ни открити (мислим на Бога). Дакле, он се нама открива у мери онога што можемо да примимо.

А за анђеле да су лагани и прозрачни-то му дође опис неке много финије материје и енергије која са-постоји и пуно пута се пројавила нашем свету, партиципирајући са елементарним чиниоцем овог света неопходним за спознају: "по вери вашој нека вам буде".

Подели на овим сајтовима

Jos jedno pitanje.

el tvoja misao lagana i prozracna?ako nije kazi mi koliko je teska,koliki prostor zauzima i od cega je sastavlljena?i kako znas da je ona takva kakva ti mislis da jeste?

Подели на овим сајтовима

Јуродиви, брате мили, још једном ћу ти поновити, а ти пробај да схватиш, рекло ти је више нас више пута али ти олако прескочиш преко ове реченице:

Бог није стварао из ничега, јер је онда ништа само име за нешто.

Бог је стварао ни из чега.

То је поставка по Светим Оцима.

Иначе, ништа постоји само као теоријска поставка. Оно не постоји, зато је ништа.

Ми само одричемо знање о начину постанка говорећи да је Бог стварао ни из чега.

"Из ничега" и "ни из чега" су потпуно различите поставке. Прва је потврдна-катафатичка (ствара из нечег чему дајемо име ништа) а друга је одречна-апофатичка (није било ни једне материјалне супстанце од чега је стварано, немамо појма како, слободно, из љубави итд исл).

Ja definitivno ne znam da razlikujem ova dva pojma 'ni iz čega' i 'ničega'. Ako ništa ne postoji, na koji način 'ni iz čega' onda ne postoji? Je li i 'ni iz čega' NE postoji na sličan način kao i 'ništa'? Odricanje znanja jeste korisno i dobro ako je iz strahopoštovanja prema Bogu. Veoma mi je jasno da je odrečno-apofatička, da nije postojalo materije prije stvaranja materije, jer nismo bitni mi, bitno je ono što je prije prvostvorenog, a mi nismo prvostvoreni. Dakle, prije prvostvorenog, to 'ni iz čega' je koliko ja onda shvatam, bilo beskonačno?

Подели на овим сајтовима

Па помињу се, видиш да сам цитирао сам почетак Библије са тумачењем Светих Отаца. 

Cekaj da pogledam. Aha evo ga, rekao si:

"У почетку, створи Бог небо и земљу..."

Ово "небо" је невидљиви свет. Дакле, јесте стварао још много тога пре нас.

Ovo ti je mnogo suplja logika. Kako "nebo" moze da oznacava mnostvo svetova? A cak iako si ti u pravu i to "nebo" oznacava mnostvo svetova, kada je onda stvorio nase nebo, ovo sto gledamo svaki dan?

А за анђеле да су лагани и прозрачни-то му дође опис неке много финије материје и енергије која са-постоји и пуно пута се пројавила нашем свету, партиципирајући са елементарним чиниоцем овог света неопходним за спознају: "по вери вашој нека вам буде".

Andjeli su napravljeni od fine materije i energije?

Odakle ti informacije o toj finoj energiji i materiji i otkud znas du su to energija i materija a ne nesto van naseg poimanja? Mozda to nema veze sa onim sto mi spoznajemo kao materiju i energiju... stvarno me zanima odakle ta sigurnost u tu tvoju definiciju?

Sta je "elementrani činioc neophodan za spoznaju", ovo ne razumem?

el tvoja misao lagana i prozracna?ako nije kazi mi koliko je teska,koliki prostor zauzima i od cega je sastavlljena?i kako znas da je ona takva kakva ti mislis da jeste?

Kakve veze ima moja misao sa andjelima? I odakle ti podatak da su moja misao i andjeli ista stvar? 

Jer, tvoj kolega Janko kaze da su oni od fine materije i energije... misli nisu od fine materija i energije... ko bi od vas dvojice bio u pravu... zbunjujete me sad opasno.

Jeste..objasnio ti je Janko....

To sto je Janko napisao, ne bi moglo, ni u jednom multiverzumu, da uzme epitet objasnjenja.

I na kraju poslednja stvar koja me buni je to sto se pozivate na stari zavet kao neki saznajni autoritet a svi teolozi na raznim temama se ubise da objasne da je Novi zavet ono sto se racuna a Stari zavet samo knjiga puna alegorija i metafora koju ne treba uzimati bukvalno...

Opet pitam, ko je tu zapravo u pravu?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Полако, дође то временом ;)

Једино треба да пуно пута ишчитаваш ове две дефиниције:

Бог је створио свет из ничега (погрешно, КОНКРЕТИЗУЈЕШ ништа у суштински нешто)

Бог је створио свет ни из чега (исправно, НЕ ИЗ ИЧЕГА, и даље не знамо од чега и нећемо сазнати, али одричемо конкретизацију ничега у суштински нешто)

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Andjeli nisu samo prozracni i lagani, oni su visedimenzionalni, pa i materijalni.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ako bi išta postojalo pre Boga i pre Božjeg stvaranja univerzuma, to bi značilo da Bog nije Bog, već samo demijurg, jer je postojalo nešto pre njega. Crkva veruje i ispoveda Boga koji je pre svih stvari, i kada kaže iz ničega - ex nihilo - ispoveda Boga koji je pre svih stvari  i u kome je početak i izvor svih stvari. Svakako da Izrael to nije mogao da izrazi, a nije ga baš ni interesovalo iz čega je Bog stvarao svet, već da Bog JESTE tvorac svega stvorenog, kao što ga nije interesovalo ni KAKO i KOLIKO mu je trebalo da stvori sve što je stvoreno. Nama je teško da to shvatimo, jer smo kontigentna i ograničena bića, pa su nam pojmovi beskonačno i ništa poprilično neuhvatljivi, jer nemamo primere za to u okruženju, ali umom možemo da nazremo šta bi to moglo da znači. Dakle - ništa je - pa,  jednostavno ništa, nepostojanje. Bog sve zove u postojanje, pre njega ništa nije postojalo, ili kako je Aristotel naslutio - On je nepokretni pokretač, i to je to :)

I da, i beskonačnost ima konotaciju stvorenoga, na neki način, te nije postojala beskonačnost - već jednostavno je bio Bog, pre svega, i iz njega samog su došle sve stvari i vreme i materija.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Ako bi išta postojalo pre Boga i pre Božjeg stvaranja univerzuma, to bi značilo da Bog nije Bog, već samo demijurg, jer je postojalo nešto pre njega. Crkva veruje i ispoveda Boga koji je pre svih stvari, i kada kaže iz ničega - ex nihilo - ispoveda Boga koji je pre svih stvari  i u kome je početak i izvor svih stvari. Svakako da Izrael to nije mogao da izrazi, a nije ga baš ni interesovalo iz čega je Bog stvarao svet, već da Bog JESTE tvorac svega stvorenog, kao što ga nije interesovalo ni KAKO i KOLIKO mu je trebalo da stvori sve što je stvoreno. Nama je teško da to shvatimo, jer smo kontigentna i ograničena bića, pa su nam pojmovi beskonačno i ništa poprilično neuhvatljivi, jer nemamo primere za to u okruženju, ali umom možemo da nazremo šta bi to moglo da znači. Dakle - ništa je - pa,  jednostavno ništa, nepostojanje. Bog sve zove u postojanje, pre njega ništa nije postojalo, ili kako je Aristotel naslutio - On je nepokretni pokretač, i to je to :)

I da, i beskonačnost ima konotaciju stvorenoga, na neki način, te nije postojala beskonačnost - već jednostavno je bio Bog, pre svega, i iz njega samog su došle sve stvari i vreme i materija.

A stanovište da je Bog predvječan i prije svega je univerzalno za sve čak i van Hrišćanstva. Ali 'ni iz čega' bi moralo da bude između Boga i neba, koje je prvo stvoreno. Da bi nebo bilo stvoreno, odakle je Bog pronašao ništa pored Samog Sebe koji je bio Sve prije postojanja neba koje je prvosazdano? Na to se odnosilo moje početno pitanje, međutim, lako je sad prihvatiti da je 'ni iz čega' stvoreno pa tek onda nebo, pa zemlja, hronološki, ali za ni iz čega ili ne iz ičega, izostavljeno.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...