Jump to content

Stvaranje svijeta iz ''ničega''. Šta je to ''ništa''?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Koja je svrha tvojih pitanja, ako je cilj iskreno saznanje onda da ti se odgovori, ali ako je cilj pitanja izgovor za nesto drugo onda nema smisla da ti se odgovara, jer je to besmisleno gubljenje vremena. Kod antiteista ne zna covek kad pitaju, a kad se glupiraju.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

A stanovište da je Bog predvječan i prije svega je univerzalno za sve čak i van Hrišćanstva. Ali 'ni iz čega' bi moralo da bude između Boga i neba, koje je prvo stvoreno. Da bi nebo bilo stvoreno, odakle je Bog pronašao ništa pored Samog Sebe koji je bio Sve prije postojanja neba koje je prvosazdano? Na to se odnosilo moje početno pitanje, međutim, lako je sad prihvatiti da je 'ni iz čega' stvoreno pa tek onda nebo, pa zemlja, hronološki, ali za ni iz čega ili ne iz ičega, izostavljeno.

Da...ali ako stavimo na stranu ljudsku ljubopitljivost koja ponekad ide do bolesti, zapitaš se, možda zajedno sa staim Izraelom, šta znanje toga menja u mom odnosu prema Bogu i mom odnosu prema ljudima, kako me to čini boljim i sposobnijim da prihvatim Spasenje Isusovo?...Čini mi se, obično,da je odgovor jedno veliko  4chsmu1 NIHILO! 

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

1. Ovo ti je mnogo suplja logika. Kako "nebo" moze da oznacava mnostvo svetova? A cak iako si ti u pravu i to "nebo" oznacava mnostvo svetova, kada je onda stvorio nase nebo, ovo sto gledamo svaki dan?

2. Andjeli su napravljeni od fine materije i energije?

Odakle ti informacije o toj finoj energiji i materiji i otkud znas du su to energija i materija a ne nesto van naseg poimanja? Mozda to nema veze sa onim sto mi spoznajemo kao materiju i energiju... stvarno me zanima odakle ta sigurnost u tu tvoju definiciju?

3. Sta je "elementrani činioc neophodan za spoznaju", ovo ne razumem?

3.а. Kakve veze ima moja misao sa andjelima? I odakle ti podatak da su moja misao i andjeli ista stvar? 

4. Jer, tvoj kolega Janko kaze da su oni od fine materije i energije... misli nisu od fine materija i energije... ko bi od vas dvojice bio u pravu... zbunjujete me sad opasno.

5. To sto je Janko napisao, ne bi moglo, ni u jednom multiverzumu, da uzme epitet objasnjenja.

6. I na kraju poslednja stvar koja me buni je to sto se pozivate na stari zavet kao neki saznajni autoritet a svi teolozi na raznim temama se ubise da objasne da je Novi zavet ono sto se racuna a Stari zavet samo knjiga puna alegorija i metafora koju ne treba uzimati bukvalno...

Opet pitam, ko je tu zapravo u pravu?

Даклем, идемо редом:

1. Логика ми није нимало шупља, реци где видиш рупу-иначе је то што си написао паушална опаска од тебе. Стари Завет, а поготово Постање су метафоричке приче, не научне чињенице, нисмо ми муслимани ;) Дакле, тумачење Светих Отаца и Предање говоре како схватити. Како реч у једнини "небо" може значити мноштво? Власт, вода, песак, пшеница, снег? Апостол Павле је био узнесен на "треће небо". Колико их је? Не знамо.

Не гледа се значење речи према оном ко чита, него ко пише. За мог деду "страва" је страшно, а теби много добро. Ако је мој деда писао о нечему што је страва-то је било нешто што не би пожелео ником. Ти кад пишеш о нечему што је страва-то је о нечем што би пожелео сваком.

Ово "наше небо" је створио "3. дан", где реч ЈОМ-наш превод је дан- може значити и делић секунде и милионе година. Узми енциклопедију па види - прво светлост (нпр велики прасак), па лаки елементи ("вода"), па тежи елементи, па диференцирање итд. Како стојиш са еволуцијом космоса? ;)

2. И анђели су створења, а самим тим што су створени и они су "материјални", само та материја има другачије карактеристике, њихов свет има "друге константе", за нас превише фине, или смо можда ми превише груби? Они који су их сретали и са њима говорили су нам и сведочили. Наравно, не очекујем да им верујеш, ти идеју о њиховом постојању одбацујеш априори.

3. Оно што мора да има и највећи научник. Веру. "По вери вашој нека вам буде". Без тог чиниоца ништа, то је унутрашња сила којом се пројављује слободно опредељење човека "ка" нечему или (овде конкретно) некоме.

3а и 4. Ово није моје. Нити је православно да су мисао и анђели исто. Човек је направио несрећну паралелу по питању немерљивости нашим инструментима. Али моја мисао може бити последица односа с тим светом, дијалогом између нас (а ту су и пали анђели и ови "добри"). Колико смо ми "грубљи" од њиховог света, толико је и њихова природа "груба" у односу на Божију природу.

5. Понављам, нисам баратао са научним чињеницама већ пустио "машти на вољу" да покажем потенцијал онога о чему не говоримо егзактно јер то није предмет посматрања теологије, то ће научници кад похватају Хигсове бозоне и допру до тих финијих нивоа. Мени самом се свиђа теорија струна, као и идеја мултиверзума јер не одступа од овог света који Бог створи, тог неба о ком говорисмо... Шта је, пак, истина, видећемо вероватно тек кад станемо лицем к лицу пред Творца.

6. Стари Завет није сазнајни ауторитет, заиста је препун метафора које треба правилно протумачити и никако буквално узимати здраво за готово. Око многих тумачења се многи теолози и дан данас споре. Дакле понављам-никако није извор егзактне науке. Мени је задивљујуће како многи тамо читају оно што не пише (нпр "створи Бог човека од земаљског праха". Нигде не пише како и за колико-а о дужини дана сам навео раније, и сад свако по свом-неко јасно види да је Бог "пуцнуо прстима", други да га је "извајао", огромна већина види да је то било "часком". Ништа од тога не пише, механизам је потпуно остављен по страни, па може бити и да је трајало стварно часком али може бити и милионима година мерено нашим временом, може бити и механизмом који је Творац установио а ти га називаш еволуција јер човек од мајмуна-мајмун од рептила-рептил од гмизавца-....-и тако до амебе-а амеба од материје која долази из-земље! П.С. Адам значи - који је од земље).

Стари Завет је само опис и наговештај овог и тог/тих света/светова -и то у назнакама, сенкама. Нови Завет је егзактна методологија ступања у тај свет, начин сједињења овог и оног.

Мало сам упростио да бих скратио и да те не давим...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

To sto je Janko napisao, ne bi moglo, ni u jednom multiverzumu, da uzme epitet objasnjenja.

Narocito u univezumu zivota na oblacima spostvenih zabluda gde zamisljas da si kralj.. :bendoff: ...a sto se misli i andjela tice andjeli su duhovna bica,mentalna bica.....koja mogu da se materijalizuju.....

Подели на овим сајтовима

Svet je stvoren od Boga iz niceg nama potpuno poznatog!

Bravo :good2:

Evo nesto na temu

https://www.pouke.org/forum/topic/19657-za%C5%A1to-je-ponekad-%C4%87utanje-najmudrije/

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

E, hvala ti sto si ulozio trud da mi odgovoris a nisi izbegavao odgovor praveci mi psiholoski profil i skenirajuci mi mentalni sklop (ili ti hvala sto si me uvazio a ne ko neki ;)

Daklem:

Логика ми није нимало шупља, реци где видиш рупу-иначе је то што си написао паушална опаска од тебе. Стари Завет, а поготово Постање су метафоричке приче, не научне чињенице, нисмо ми муслимани Дакле, тумачење Светих Отаца и Предање говоре како схватити. Како реч у једнини "небо" може значити мноштво? Власт, вода, песак, пшеница, снег? Апостол Павле је био узнесен на "треће небо". Колико их је? Не знамо.

Nemam ja problem da shvatim da jedna rec moze metaforicki da znaci mnogo drugih stvari. Meni i dalje nije jasno kako ste dosli do toga da "nebo" znaci upravo to "puno svetova ili multiverzuma"? Otkud znas da ne znaci puno planeta? Ili mozda puno rajskih nivoa (prvo, drugo, trece "nebo...)

Otkud bas "puno svetova"- to pitanje je  i dalje neodgovoreno.

прво светлост (нпр велики прасак), па лаки елементи ("вода"), па тежи елементи, па диференцирање итд. Како стојиш са еволуцијом космоса?

Ako napises da je posle velikog praska stvorena svetlost pa onda laki elementi pa u zagradu stavis VODA onda o evoluciji Kosmosa znam kosmicki vise od tebe ;) nema ljutis ali to sto si napisao STVARNO veze nema sa situacijom na terenu kad je veliki prasak u pitanju :D

И анђели су створења, а самим тим што су створени и они су "материјални", само та материја има другачије карактеристике, њихов свет има "друге константе", за нас превише фине, или смо можда ми превише груби? Они који су их сретали и са њима говорили су нам и сведочили. Наравно, не очекујем да им верујеш, ти идеју о њиховом постојању одбацујеш априори.

Ljudi su sretali andjele, vanzemaljce, demone, djavole, duhove mrtvih, crtane junake, sebe same... za sve to i mnooogo drugih situacija imas dokumentovano sa svedocasnstvima i izjavama ocevidaca... al samo se za andjele ne sumnja a sve ovo drugo su "plod maste"... how yes no, pre ce biti da je SVE plod maste ;)

Оно што мора да има и највећи научник. Веру

Apsoltno se slazem. I ja imam veru. imanje vere je dobra stvar. Kako ces uspeti ako ne verujes u sebe? Religija je vec druga prica ali u ovom kontekstu suvisna, jer vera  o kojoj ti pricas nema veze sa verom koja se ispoveda u bogomoljama.

Човек је направио несрећну паралелу по питању немерљивости нашим инструментима.

Jao njemu se to stalno desava... pusti... ne znas moju muku...

Шта је, пак, истина, видећемо вероватно тек кад станемо лицем к лицу пред Творца.

ja razumem i postujem da tako razmisljate al ne razumem kako onda iz toga toliko sigurnosti u razna tumacenja? Valjda niko ne zna zasigurno dok se ne sretne sa Njim?

Na kraju, kljucna recenica koja je narocito karakteristicna za Dynablastera i shadowsa (al oni nikad ne bi priznali kao ti sto to radis javno, i na tome svaka cast!)

Понављам, нисам баратао са научним чињеницама већ пустио "машти на вољу"

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

E, hvala ti sto si ulozio trud da mi odgovoris a nisi izbegavao odgovor praveci mi psiholoski profil i skenirajuci mi mentalni sklop (ili ti hvala sto si me uvazio a ne ko neki ;)

Daklem:

Nemam ja problem da shvatim da jedna rec moze metaforicki da znaci mnogo drugih stvari. Meni i dalje nije jasno kako ste dosli do toga da "nebo" znaci upravo to "puno svetova ili multiverzuma"? Otkud znas da ne znaci puno planeta? Ili mozda puno rajskih nivoa (prvo, drugo, trece "nebo...)

Otkud bas "puno svetova"- to pitanje je  i dalje neodgovoreno.

Ako napises da je posle velikog praska stvorena svetlost pa onda laki elementi pa u zagradu stavis VODA onda o evoluciji Kosmosa znam kosmicki vise od tebe ;) nema ljutis ali to sto si napisao STVARNO veze nema sa situacijom na terenu kad je veliki prasak u pitanju :D

Ljudi su sretali andjele, vanzemaljce, demone, djavole, duhove mrtvih, crtane junake, sebe same... za sve to i mnooogo drugih situacija imas dokumentovano sa svedocasnstvima i izjavama ocevidaca... al samo se za andjele ne sumnja a sve ovo drugo su "plod maste"... how yes no, pre ce biti da je SVE plod maste ;)

Apsoltno se slazem. I ja imam veru. imanje vere je dobra stvar. Kako ces uspeti ako ne verujes u sebe? Religija je vec druga prica ali u ovom kontekstu suvisna, jer vera  o kojoj ti pricas nema veze sa verom koja se ispoveda u bogomoljama.

Jao njemu se to stalno desava... pusti... ne znas moju muku...

ja razumem i postujem da tako razmisljate al ne razumem kako onda iz toga toliko sigurnosti u razna tumacenja? Valjda niko ne zna zasigurno dok se ne sretne sa Njim?

Na kraju, kljucna recenica koja je narocito karakteristicna za Dynablastera i shadowsa (al oni nikad ne bi priznali kao ti sto to radis javno, i na tome svaka cast!)

Прво нема на чему, Богу хвала да смо нормални и размењујемо мишљења.

Нећу сад тачку по тачку да не бих дужио. Истаћи ћу најважније:

У теологији не стављамо акценат на математичку прецизност (нпр Исус је био висок толико и толико, имао плаве очи, могао да пренесе крст толико и толико тежак одатле дотле итд) већ на суштину, тј поруку (био је човек ништа мање од нас и показао како живети, чинити и прећи из смрти у живот а не обрнуто).

Дакле, потпуно је небитно да ли Јанко верује у један или више светова (а опет, и мултиверзум је један ако бројимо, само много сложено направљен, јелте), три или петнаест неба,битно је да је научио шта значи бити човек и који је циљ његовог постојања, као и како да га оствари. Дакле, ова дефиниција "пуно светова" је моје отварање ка теби да видиш да није Библија та која ограничава, него људи који је (погрешно, намерно или ненамерно) тумаче. Иначе, ту реч "небо" просто обухвата САВ нама невидљив свет - ПА КАКАВ ГОД ДА ЈЕ. 

Што се тиче великог праска, то сам на брзину побацао ствари као вид паралеле између науке и Библије да видимо да се ствари уопште не морају косити ако следимо стварање, у смислу да је истовремени пратилац тог неког праска светлост (прва материјално-енергетска константа нашег универзума која прва постаје носилац  масе и даље даје везу масе и енергије Е=м*с2, тј м=Е/с2). Нисам ни мислио да иде прво прасак па тек светлост, нити хоћу да научно оправдавам Библију, него да укажем на начин објашњавања. Вода је под наводницима-сећаш се мог деде? За Мојсија који је ово писао пре једно 3300 годиница није било лакшег елемента од воде, па није ни могао да напише: "прво иде водоник, па хелијум па литијум, па берилијум, бор, угљеник...за остало питајте Мендељејева да вам построји касније." ;) него брате оно што је лаганица за његов појам и свет у ком је живео-вода. :)

Нису Свети свети зато што су били непогрешиви, него зато што су сконтали како треба живети па живели. И Св. Василије Велики је мислио да је земља равна, ал` није зато свети него што је "млого добар чо`ек био" :)

Ово за анђеле је дуга прича - не за кратко на форуму. Могу само да кажем да волим Досије Х, али искуство Цркве о јављању анђела и односу са тим светом је дуго око 4000 година, од Авраама наовамо интензивно. Нема насумичности, предањски тачно се зна како поступати у односу са тим светом, шта је добро а чега се чувати, а пре свега "испитујте духове" тј не веровати свему што вам се причини или јави. Али то је веома опширна тема, Ти као атеиста, наравно, имаш слободу да верујеш како хоћеш и у шта хоћеш, вера се не доказује већ показује. "Дођи и види".

Наравно, и појам "вера" сам циљно употребио за разговор са тобом на интегришући начин, да бих ти показао да и ти кроз свој живот имаш неки предукус вере о којој ми верујући говоримо, само што је твоје искуство другачије-окренуто ка себи, а код нас ка Другоме. Не пада ми на памет да атеисти држим  проповед као у богомољи, онда од разговора ништа. Вероучитељ увек покушава да нађе место спајања, никако раздвајања ;)

Најзад: нисмо ми сигурни у силна тумачења, видиш да и ми између себе понекад неке ствари другачије посматрамо. Тамо где се сви Свети Оци слажу ми просто усвојимо од паметнијих. Тамо где има дилема полемишемо. Али има једна ствар око које се апсолутно слажемо : Бог је постао човек, и из љубави према човеку и свету дао нам себе (своје Тело и Крв на нама непојмљив начин кроз Причешће) да имајући њега у себи почнемо познавати Бога и узрастати "у меру раста Христова", тј добити потенцијал да се остваримо у вечности-ако слободно приђемо к њему.

Ето, праштај ако сам удавио, и још једном-ништа од реченог није доказивање, понајмање научно. Свака паушалност и непрецизност је моја, а тачност и истинитост је дар од Бога који нисам успео да покварим. 

Свако ти добро желим (наравно од Бога;) )

Подели на овим сајтовима

Al pazi oblacni zna situaciju na terenu po pitanju velikog praska...... 0110_hahaha   e jesi kralj..... :navijanje:

Ако мени кажеш, нисам баш сконтао... :.mislise.

Подели на овим сајтовима

E napokon, neko sa kim moze normalno da se prica.

Nemam sta da ti odgovorim na post. Jasno mi je dsu to subjetivni stavovi u koje ja nemam prava da se mesam iloi da menjam. Meni nikada vera  i nije smetala, naprotiv, ja sam pobornik slobodnog misljenja i da svako treba da radi ono sto mu odgovara ili ga usrecuje. Ako ti u tome nalazis mir ili ljubav ili stagod, onda ja to pozdravljam i ako treba branicu to tvoje (nase) pravo da verujes u ono sto ti volis.

Npr. neko me pitao da li bih bio nesrecan da mi dete bude vernik. Ja sam napisao da mi je nebitno sta ce biti. Neka bude dobar covek i neka je on srecan, pa ako je to sajentologija, onda je to sajentologija... ako je ateizam onda je ateizam... ( a upravo to mi smeta kod vernika svh religija sto takvo misljenje ne postoji, nego je apsolutni IMPERATIV da se zna da je MOJA vera najbolja, najistinitija i najispravnija, i moja dete mora da bude u mojoj veroispovesti bez obzira dal to njega usrecuje ili ne.)

Nego rasplinuh se, nema potrebe da te davim mojim generalnim razmisljanjima  o veri kad ovde pricamo o konkretnim stvarima.

Dakle, postujem tvoje misljenje i ne osecam potrebu da bilo sta repliciram, osim da samo napomenem jos jednu stvar.

Дакле, потпуно је небитно да ли Јанко верује у један или више светова (а опет, и мултиверзум је један ако бројимо, само много сложено направљен, јелте), три или петнаест неба,битно је да је научио шта значи бити човек и који је циљ његовог постојања, као и како да га оствари. Дакле, ова дефиниција "пуно светова" је моје отварање ка теби да видиш да није Библија та која ограничава, него људи који је (погрешно, намерно или ненамерно) тумаче. Иначе, ту реч "небо" просто обухвата САВ нама невидљив свет - ПА КАКАВ ГОД ДА ЈЕ. 

Sticem utisak da nema veze sta pise u bibliji, jer sta god da je tamo napisano vi koji verujete naci cete nacin da to napisano usaglasite sa svojim stavovima i da izgleda kao da je sa tim ciljem od starta  i napisano. Ja sa tim nikad ne bih mogao da se pomirim. Jednostavno, previse je tumacenja, previse verzija... kolko pravosalvaca tolko pravoslavlja... a NIKO zapravo pojma nema, pa opet to sto niko ne zna vas ne sprecava da arogatno ubedjujete sve kako ste jedino vi u pravu i jedino vi znate najbolje i jedino vi cuvate Istinu... (ne mislim samo na pravosalvlje nego na sve religije)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

E napokon, neko sa kim moze normalno da se prica.

Nemam sta da ti odgovorim na post. Jasno mi je dsu to subjetivni stavovi u koje ja nemam prava da se mesam iloi da menjam. Meni nikada vera  i nije smetala, naprotiv, ja sam pobornik slobodnog misljenja i da svako treba da radi ono sto mu odgovara ili ga usrecuje. Ako ti u tome nalazis mir ili ljubav ili stagod, onda ja to pozdravljam i ako treba branicu to tvoje (nase) pravo da verujes u ono sto ti volis.

Npr. neko me pitao da li bih bio nesrecan da mi dete bude vernik. Ja sam napisao da mi je nebitno sta ce biti. Neka bude dobar covek i neka je on srecan, pa ako je to sajentologija, onda je to sajentologija... ako je ateizam onda je ateizam... ( a upravo to mi smeta kod vernika svh religija sto takvo misljenje ne postoji, nego je apsolutni IMPERATIV da se zna da je MOJA vera najbolja, najistinitija i najispravnija, i moja dete mora da bude u mojoj veroispovesti bez obzira dal to njega usrecuje ili ne.)

Nego rasplinuh se, nema potrebe da te davim mojim generalnim razmisljanjima  o veri kad ovde pricamo o konkretnim stvarima.

Dakle, postujem tvoje misljenje i ne osecam potrebu da bilo sta repliciram, osim da samo napomenem jos jednu stvar.

Sticem utisak da nema veze sta pise u bibliji, jer sta god da je tamo napisano vi koji verujete naci cete nacin da to napisano usaglasite sa svojim stavovima i da izgleda kao da je sa tim ciljem od starta  i napisano. Ja sa tim nikad ne bih mogao da se pomirim. Jednostavno, previse je tumacenja, previse verzija... kolko pravosalvaca tolko pravoslavlja... a NIKO zapravo pojma nema, pa opet to sto niko ne zna vas ne sprecava da arogatno ubedjujete sve kako ste jedino vi u pravu i jedino vi znate najbolje i jedino vi cuvate Istinu... (ne mislim samo na pravosalvlje nego na sve religije)

Ако смо већ кренули са комплиментима ред је и да се узврати (није оно-ја теби сердаре, ти мени војводо).

Волим што овде на форуму има правих атеиста попут тебе, као и скунија и аурора, дакле не антитеиста и богобораца (јој заборавих мог омиљеног трола, Јоилово духовно чедо Мурамасу :) ). Ти ми, овако субјективно, у питањима вере више вучеш на агностика, што је опет изазов своје врсте у конверзацији.

Сад, не знам да ли си приметио да је многима од нас овде  православаца, посебно теолога,небитно шта си, него какав си, то је квалитет ове дружине зване ЖРУ.

А што се тиче моје деце-ми верујући другачије размишљамо. Јер, као што рекох, ти си по питању религије више агностик, па ти је све свеједно. Када упознаш неке ствари (ја сам конкретно у својој младости и лутању практиковао трансцеденталну медитацију, затим Силва метод, трагао по далекоисточним и овим нашим филозофијама-дакле упознао много тога) схватиш да није свеједно. Кад видиш људе који заврше на психијатрији због тих ствари, да постану најгордији нељуди под маском позитивног размишљања-схватиш да није свеједно, и да му неке ствари не могу помоћи већ пуно одмоћи да постане добар човек. Веруј ми-много је боље боље атеиста него сајентолог, Муновац или Јеховин сведок. 

Код правог, истинског православног верника тај императив не треба да постоји. Ако ја живим тако, и моја деца узрастајући крај мене виде добар пример-сами ће за њим. Ако пожеле другде-то значи да је мој пример био лош. Али ја као и Бог треба да поштујем туђу слободу, па и слободу своје деце да иду на другу страну ако мисле да је тамо боље (што не мора бити тачно, али слобода је ултиматив).

По питању Библије:

Напротив, у Библији само није ултимативно наведено оно што није најбитније за спасење (еволуција од пар милиона година или креација за 6х24 часа-па Бог може и овако и онако, и за пар делића секунди ако треба, А ДА ЛИ ЈЕ ОВАКО ИЛИ ОНАКО МЕНИ ЈЕ НЕБИТНО ЗА СПАСЕЊЕ), чиме нам се даје простор за различитост. Али је егзактно наведено шта јесте битно (најбитније је да је врхунац човек а циљ је удео у вечности, да постанемо богови по благодати, део његове заједнице, његова деца, а то ћемо постићи кроз две највеће заповести, десет Божијих, блаженства која читамо и певамо сваке недеље подсећајући се да је најбитније следовање Христу и подражавање његовог начина и пута...). Зато нам је Библија битна као педагог, а не као научна енциклопедија. Кажеш "naci cete nacin da to napisano usaglasite sa svojim stavovima i da izgleda kao da je sa tim ciljem od starta  i napisano." Ово је карактеристично за неофите (обраћенике у веру) и горде и сујетне (попут Мирољуба). Покојни Патријарх Павле је и у 90-и-некој-години ишчитавао поново и поново Свето Писмо. Зашто? Јер није усаглашавао Писмо са својим ставовима, већ своје ставове са Писмом. Е, тада се Писмо показује као предубоко за један људски век, ако себе преиспитујемо и меримо Писмом, а не Писмо собом. Но, то су већ неке друге, дубље теме...

По питању убеђивања-ја себе често у животу видим у грешкама, као оног који није у праву. Само Христос је тај који је увек у праву. По питању науке-научници боље знају. По питању Истине-ако нађем да је православље лажно идем даље. Али, као што рекох, много сам прошао, пробао, упознао, не нађох ништа боље, лепше и толерантније од ПРАВЕ Христове вере. Ето, и католици кажу да нисмо у криву, само хоће да ми признамо да су и они у праву. За друге људе имам само један рецепт-идите где хоћете, верујте како хоћете, само се држите једног, то чините свим срцем искрено, вапите за тим у свакој сфери живота:

" Иштите, и даће вам се; тражите, и наћи ћете; куцајте, и отвориће вам се.

Јер сваки који иште, прима; и који тражи, налази; и који куца, отвориће му се."

Подели на овим сајтовима

Ништа је ја мислим...ништа.

I to ništa ne može da se objasni sa drugim stvarima koje su ništa.

Kad imaš jedno ništa i još jedno ništa to su dva ništa i opet je rezultat ništa.

I koren iz ništa je ništa.

ništa,ništa,ništa......

Gledaš i vidiš sve je nešto,a opet je sve ništa....i počneš da se mučiš i tražiš,a u ništa nalaziš još veće ništa i opet ponovo

ništa,ništa,ništa....

Podledaš u  ljude i vidiš da unutra ima nešto,a to nešto je ništa....ali kako je ništa kad osećaš to ništa.

I počneš da razlikuješ,moje ništa,tvoje ništa....

I zavoliš Bozansko ništa,kad shvatiš da je ono ništa zato što ne nože da se objašnjava se ovozemaljskim nešto koje je u stvari ništa...

I tebi je jasno ali kad hoćeš da objasniš ponovo ništa,ništa,ništa

Ne postoje reči koje mogu da objasne da postoji jedno ništa koje je sve i svašta.

:351780:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...