Jump to content

Udruženje Sekularna Inicijativa

Оцени ову тему

Препоручена порука

Dveri su predstavili kao da je glasanje za njih - "glasanje za Hrista i protiv Hrista" i slično...  (LINK)... Opet, ako tebi ovo pismo ne predstavlja očiglednu zloupotrebu vere u političke svrhe samo zato što Dveri eto imaju zakonska prava da pišu šta god žele... (jer glupost i populizam nisu zabranjeni)... onda je sve u redu...

Свако има право, између осталог, и на дебилни политички програм. Па тако и Двери. Ко им верује да је гласање за њих гласање за Христа нека гласа. Ја не бих ни под дејством најстарије шљивовице. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 131
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Episkop naravno ima pravo i da bude uvrđen i da tuži (opet mašiš poentu)... samo ima i Petakov pravo na fer suđenje i da mu sudi nepristrasan sudija... pravo koje je najbrutalnije i veoma očigledno zgaženo od strane naših sudova u njegovom slučaju... samo zato što je sa druge strane bio Episkop SPC...

Добро, то је твоје мишљење. За то немаш доказа. Али, наравно, имаш право да тако мислиш. 

Подели на овим сајтовима

Ti bi samo "privatne" škole? U jednoj privatnoj školi se ocene završavaju™ tako što direktor napravi deal o „nekim“ uslugama sa roditeljem učenika. Slučajno sam prisustvovao pregovorima. Moš' misliti kakvo će znanje tog učenika biti kad izađe iz sistema obrazovanja.  

Država je dužna da pruži osnovna znanja svoj deci u Srbiji. A ti svoje dete nadograđuj privatnim časovima koliko hoćeš. 

А шта ће ти оцене?

У школу идеш да научиш нешто, а не да те неко малтретира. Ми смо пола године имали испитивања, контролне, писмене, седели сатима ко будале безвезе и губили време. Другу половину су нам препричавали лекције из уџбеника, ко да не знамо сами да читамо. А уџбеници застарели 10 година...  За то време сам могао да докторирам у три области.

"Модерне" (sic) школе настале су у Прусији под Бизмарком са циљем да фабрикују послушне војнике који ће гинути без поговора, па одатле и таква дебилска организација. Замисли чуда - истовремено са "модерним" социјалним системом. Каква коинциденција! И зато више личе на радни логор или касарну него на место где се ради нешто креативно и учи.

Невероватно шта све људима пада на памет, а? :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не треба. Али не треба држава да организује било какво образовање, а не само верско.

Ivice, jel si ti prelomio protiv obaveznog osnovnog obrazovanja?

Отприлике можда. :) Не знам, није да не видим проблеме са тим. Али примети да сам написао "организација", а не "финансирање". Ако већ неко нема да плати, онда је поштеније и боље по много чему да му се да ваучер и да одлучи где ће да образује дете, уместо да се сва деца предају за експерименте неком психопати попут француског председника Оланда на "изједначавање" или да се кљукају пилулама за измишљени поремећај концентрације, као у САД. Не видим зашто би држава водила школе и писала планове и програме, осим ако не жели да обликује свест и да контролише.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Što se tiče odlaska predstavnika vlasti kod poglavara SPC, sve to što pitaš je objašnjeno u samom klipu... naravno da politčar sme da razgovara sa patrijarhom... bez veze se praviš naivan, kao da ne razumeš problem... (i opet ne zaboravi da je navedena kritika upućena političarima a ne crkvenim velikodostojnicima)

Па ако имају право да разговарају са патријархом (или са муфтијом, рабином, бискупом) који је онда проблем? Твоја убеђеност да њима патријарх тамо дели задатке које они беспоговорно извршавају? 

Подели на овим сајтовима

А шта ће ти оцене?

У школу идеш да научиш нешто, а не да те неко малтретира. Ми смо пола године имали испитивања, контролне, писмене, седели сатима ко будале безвезе и губили време. Другу половину су нам препричавали лекције из уџбеника, ко да не знамо сами да читамо. А уџбеници застарели 10 година...  За то време сам могао да докторирам у три области.

"Модерне" (sic) школе настале су у Прусији под Бизмарком са циљем да фабрикују послушне војнике који ће гинути без поговора, па одатле и таква дебилска организација. Замисли чуда - истовремено са "модерним" социјалним системом. Каква коинциденција! И зато више личе на радни логор или касарну него на место где се ради нешто креативно и учи.

Невероватно шта све људима пада на памет, а? :)

Ne znam, ja sam u školi nešto i naučio. Možda sam imao profesore koji su bili idealisti, šta li?

S druge strane, kakav bi ti sistem obrazovanja predložio? Za tvoje pare :D 

944528_10151568645482440_1674994958_n.jp

Подели на овим сајтовима

Још једна ”коинциденција” је да су већина школа у Атини биле приватне, док су у Спарти већина биле државне. :)

Подели на овим сајтовима

Što se tiče pritvora za grčkog sveštenika, potpuno si u pravu za svrhu pritvora... samo što u našoj praksi se pritvor dobija "po defaultu", pa se postavlja pitanje zašto su ovde primenjeni drugačiji aršini. Nego, ok to za pritvor ali kako si preskočio i "zatvor" na koji je ovaj sveštenik osuđen - da provede godinu dana u manastiru. Da zanemarimo i legalnost takve odluke (nisam siguran da li je uopšte legalna takva "kazna" po našem pravu)... kako bi se ti osećao da ti ja pokosim roditelje na autoputu i da budem "kažnjen" time što ću provesti godinu dana u advokatskoj kancelariji???

Не мораш да ми верујеш, али ја те не бих кривично гонио. Када се људима деси таква несрећа, а и том свештенику је то велика несрећа, сматрам да их не треба линчовати. Казна, колико се ја разумем у право, и постоји као васпитна и социолошка категорија, а не као одмазда.

Да је тачно да свештеници по дифолту имају некакав повлашћени положај у оваквим стварима, онда би и Перановић био на слободи. Није фер осуђивати несретног свештеника а не знамо околности, не знамо пакао кроз који је тај човек прошао и пролази, због несреће у којој је учествовао. Суд га је због таквих ствари осудио како га је осудио, а не зато што Црква диктира пресуде и што свештеници имају повлашћен положај на суду. То су неистине.

Подели на овим сајтовима

Memorandum je zaključen PRE nego što je Peranović ubio Zarupca, te tvrdnja da je Memorandum bio potreban upravo da se više nikada ne desi Peranović, ne odgovara stvarnosti...

Добро, промакао ми је тај податак. Ипак, не видим шта има лошеу томе? Шта је лоше што ће Црква, рецимо, у "Земљи живих", сарађивати са стручним особљем (лекарима и другим стручњацима) у лечењу болести зависности, ако има зависника, верујућих, који желе да се тамо лече и којима та духовна компонента, поред стручне лекарске, много значи? 

Подели на овим сајтовима

Ti bi samo "privatne" škole? U jednoj privatnoj školi se ocene završavaju™ tako što direktor napravi deal o „nekim“ uslugama sa roditeljem učenika. Slučajno sam prisustvovao pregovorima. Moš' misliti kakvo će znanje tog učenika biti kad izađe iz sistema obrazovanja.  

Država je dužna da pruži osnovna znanja svoj deci u Srbiji. A ti svoje dete nadograđuj privatnim časovima koliko hoćeš. 

То је проблем неразвијеног тржишта. Из неког чудног разлога, у Србији се цени папир, а не знање. Претпостављам да је то због тога што већина ради у јавном сектору, где је баш тај папир потребан и довољан услов за доживотно углављивање. Тамо где постоји тржиште рада, послодавце занима шта ти знаш да урадиш, а не коју си оцену добио на неком тамо левом испиту (то може евентуално да послужи за почетну селекцију пријава, али ја бих лично и то избегавао, из искуства). У таквим условима је потпуно бесмислено договарати оцене са директором или их куповати.

А ту је и још један проблем, илустрован на следећој слици:

our%2Beducation%2Bsystem.jpg

Подели на овим сајтовима

Rečeno je da SPC posredno dobija novac za veroučitelje, preko njihovih plata, budući da su plaćeni da obavljaju misiju Crkve.

Ух, ух, ух. Али си га испосредовао и испретурао. Ја сам и разредни старешина, члан комисије (често) на ванредним испитима, јел и то мисија Цркве? :) Много предрасуда има око верске наставе, заиста. Верујем, да мало присуствујете часовима променили би мишљење.

Подели на овим сајтовима

Može država da proglasi sve crkve i manastire u Srbiji za građevine od izuzetnog nacionalnog značaja... to ne menja okolnost da u slučaju Hrama, država nameće građanima da finansiraju izgradnju verskog objekta jedne verske zajednice mimo njihove volje... to upravo jesu donacije jednoj verskoj zajednici... a da li ćeš za osnov donacije da izabereš jedan ili drugi pravni osnov, ne menja suštinu ni najmanje...

Финансираш зато што је споменик од националног значаја, а не зато да бих ја тамо ишао на литургију. Јер да је ово друго у питању, финансирао би многе друге храмове, што није тачно. Теби очигледно смета што један храм, верски објекат како кажеш, може да буде проглашен за споменик од националног значаја. Али тај храм то јесте. И то је тако у другим државама. Итекако се води рачуна о споменицима културе, а религија јесте део културе, свидело се то некоме или не.

Подели на овим сајтовима

Mislim da je problem našeg obrazovanja u tome što se zasniva na predavačima (bili oni nastavnici ili profesori) koji mnogo više žele da potvrde svoj autoritet (pa je tako kad sam ja išao u školu bilo važno da li đaci koriste iste stepenište kao i nastavnici - što je u osnovnoj u koju sam išao bilo, verovali ili ne, zabranjeno; da li su baš svi ustali kad je profesor ušao u učionicu, itd) i otaljavaju posao, nego da nauče stvarno decu. Takođe se uvek sputavala kreativnost na uštrb bubanja i mehaničkog učenja. Kad na to dodamo planove i programe koji su stari ko zna koliko decenija, slika je jasna. A tu je i večita priča "nije važno šta znaš da radiš u praksi, nego koji papir si dobio" koja je i dalje za većinu ljudi alfa i omega obrazovanja (naravno, sve pričam iz nekog svog ličnog iskustva. Da li i koliko je se obrazovanje do sada promenilo u međuvremenu, stvarno ne bih znao).

Подели на овим сајтовима

U poslednjih 50 godina se usled sekularizacije postepeno ukidaju privilegije koje crkva ima u svim evropskim državama (osim post-komunističkim)...   U istoj godini u kojoj je Italija crkvama uvela porez na imovinu a Norveška ukinula zvaničnu državnu religiju, Srbija je po prvi put u svojoj istoriji uvela to da država plaća penzije sveštenicima... a da ne bude da je u pitanju kuriozitet 2012. godine, jel uopšte znaš za neko uvođenje dodatnih privilegija Crkvi u Evropi u poslednjih 50 godina (osim vraćanja na staro u post-komunističkim zemljama)? Primera ukidanja je bezbroj...  

Какве сад ово има везе са тврдњом (која није тачна) да се традиција војног свештенства и верске наставе у демократским европским земљама полако гаси? 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...