RYLAH Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Проблем је што је наша индустрија била 50 година "заштићена" од конкуренције па је остала на истом нивоу од 1945-е до 2001-е. А други су у међувремену напредовали 1000%. И онда је сасвим нормално да су те фирме пропале. За читаву ту ситуаицију управо је крива "заштита". То ти је као да "штитиш" фудбалера од конкуренције, па му не даш да изађе на терен 10 година. И онда кад га пустиш, он је већ пред пензију, има 150 кила и не може да трчи три метра. Значи, такав приступ не ваља ништа. Изразито је деструктиван. То што они овде "уваљују шта хоће" криви смо сами. Прво, опљачкан народ више нема пара па тражи јефтиније производе. Друго, држава ограничава увоз на све начине (ево примера са PayPal-ом, ако треба нешто очигледније...). Отвори границе и имаћеш сутра најквалитетније производе. Ма није. Индустрија нам је по квалитету била апсолутно конкурентна, али по презапослености, техничким условима пословања и политичким утицајима није. Није баш толико црно било. У време Слободана смо извозили далеко више него данас, са свим санкцијама, спољним зидом санкција и свега. 1999. године, Железара Смедерево је производила и извозила више челика не Ју Ес Стил кад их је преузео, за све оне године колико је радио. А не можеш потребе једног тржишта подмирити Пеј Пелом или индивидуалним куповинама. Треба ти увозник, али је проблем што имаш монопол, па ти уваљују јефтину бофл робу по ценама које су још и више него у тим нормалним земљама, које уз то имају и виши квалитет. А они нам све то уваљују јер смо били кретени да упропастимо своју индустрију. Земље које то нису урадиле, а исто су прошле кроз транзицију, сада су далеко испред нас. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Индустрија нам је по квалитету била апсолутно конкурентна Билбијо, сместа напусти Александрово тело!!! Crveni Baron, Аурор and florenntina је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubić Nenad Šone Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Немам ни један дан радног стажа..... fmqmtx Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Ниси ништа пропустио, то ће све да пропадне како год окренеш. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Билбијо, сместа напусти Александрово тело!!! Види, из прве руке сам видео колико смо тада и шта смо тада извозили, нико не треба да ми прича. И знам колико је, рецимо, наш текстил био цењен. Ти можеш да причаш оно што си чуо на телевизији, ја сам присуствовао састанцима. Чак и касније, све негде до 2005. године, да није било ових куга после двехиљадите године, могли смо да се извучемо и да прођемо ко Пољаци. Касније, није нам било спаса. Ал ајд сад, битно да се истроши реч и да се пљуне по некоме... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubić Nenad Šone Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Хоће неко да ширимо мрежни маркетинг тј да ради за себе, не за мене... https://www.facebook.com/notes/ljubić-nenad-šone/posao-mreznog-marketinga/198021096938878 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 ја сам присуствовао састанцима Тако и делује. greengrin Ал ајд сад, битно да се истроши реч и да се пљуне по некоме... Пљујем те јер сам те упоредио са Билбијом? Кажи му то у лице следећи пут. :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Тако и делује. Причајте уста да нисте пуста... Пљујем те јер сам те упоредио са Билбијом? Кажи му то у лице следећи пут. Нисам мислио да пљујеш мене и нисам мислио конкретно на тај пост, ал нема везе, битно да је теби лепо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Аки, Аки... Сво булажњење и причање ради причања је далеко паметнија инвестиција од одбране неодбрањивих ”јаких институција” и њиховог смисла. Немој због истих толико да се нервираш. Попиј једну ”баварију” док се неко не досети да штити домаће пиво и пусти мозак на отаву. Немој сад да ти скачу притисак и пулс кад нема лекова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Ајде, ајде, мош ти далеко боље, само ако се потрудиш, то је било на нивоу Курсаџија, а они су ипак домаћи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
hansbrough Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Da se ne lažemo ... države postoje zato što je većina ljudi nesposobno za neko iole isplativo preduzetništvo. Tako je bilo od kada je sveta i veka, manje sposobniji (i u mafiji postoji hijerarhija, donovi i egzekutori) rade za one koji više sposobniji, a ovi im za uzvrat uzimaju određen procenat koji su sami zaradili. I kod životinja, opstaju jedinke koje se nalaze u krdu. :0104cheesy: The only normal people you know are the ones you don’t know very well. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Odoste vi od prvobitne teme, ali da reknem nešto o tome... greše obe strane jer državni penzioni fond (zovimo ga DPF) posmatraju kao neki običan investicioni fond za čije isplate je garantovala država a DPF nikada nije funkcionisao na taj način ni u jednoj od evropskih država i nikada se penzije nisu određivale prema zaradi fonda, već u skladu sa političkom odlukom. DPF je sve vreme funkcionisao na principu međugeneracijske solidarnosti - ja finansiram sadašnje penzionere a sutrašnji zaposleni će finansirati moju penziju. Problem je nastao jer su se godine života produžile, privreda automatizovala i broj penzionera se drastično povećao u odnosu na broj radnika. Nekakva pljačka DPF nema nikakve veze sa tim, jer tu nikada i nije bilo neke ozbiljne investirane cifre. Kada je odnos penzinera i zaposlenih bio povoljan, političari su jednostavno povećavali penzije i uvodili razne beneficije. Možda penzionerima lepo zvuči to da oni sad ubiraju plodove onoga što su plaćali ali to jednostavno nije tačno, jer je zbog prethodno navedenog cifra koja se svakog meseca isplaćuje penzionerima je daleko veća od cifre koju su oni uplaćivali. Naravno, nisam za to da im se penzija oduzme, to bi bilo ravno lapotu, ali je vreme da se penzija posmatra kao ono što zaista jeste - socijalna pomoć predviđena za to da penzioneri mogu normalno da žive kad ostare. Inače, u Evropi se penzioni sistemi uglavnom modernizuju na sledeći način: - uvođenjem obaveznog privatnog penzijskog osiguranja (tako što ako je npr. penzijsko bilo 20%, država kaže: od sutra uplaćuješ državi 15% a 5% uplaćuješ u privatni penzioni fond kojeg ti izabereš) - poreskim podsticajima za dobrovoljno privatno penzijsko osiguranje (odredi se deo tvoje plate koji možeš neoporezovano da uložiš u privatni fond, kod nas je to trenutno oko 2000 din mesečno) Privatni penzioni fondovi funkcionišu kao investicioni fondovi (naknada zavisi od uspešnosti investicija), osim što investiraju samo u dugoročne sigurne investicije, mnogo se vodi računa o kontroli i transparentnosti izveštaja, lakše se prebacuje novac iz jednog u drugi i isplaćuje se naknada tek kada navršiš određeni broj godina. Grizzly Adams, Crveni Baron and Juan Valdez је реаговао/ла на ово 3 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Само површни пресек онога што је данас, после пар пљачки, остало у својини пензионог фонда http://www.pressonline.rs/info/politika/198640/imovina-pio-fonda-jedini-spas-za-penzioni-sistem.html Не знам како су функционисали државни пензиони фондови у другим државама, али наш је имао и приходе и инвестиције. Само по основу удела у стамбеном фонду је имао велике приходе, да не помињемо некретнине које су издаване (социјалне станарине, али су опет у збиру доносиле велике приходе). Па онда приходи од хотела и летовалишта по бившим југословенским републикама који су отишли у неповрат. Па онда удели у приходима државних предузећа, у чијим су одборима неретко седели и представници Фонда... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Ја бих се радо одрекао и пензије и свег новца који сам до сада уплатио држави на име тога, само када више не бих морао да уплаћујем у тај проклети фонд. Само то неће да може јер , како сам чуо, већ имамо два пензионера на једног радника тако да ако не наставе са принудном уплатом у фонд неће бити ни пензија. Grizzly Adams and florenntina је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Vidim vrvi od eksperata pa da priupitam. Imam nekih 14-ak godina radnog staza u Srbiji, naravno, a samim tim i uplacivanja u sve te fondove pa i penzioni. Onda pauzu od 8 g. radjanje i podizanje dece i tako to. Na koji nacin se moze nadoknaditi taj period. Uplatom u taj fond za protekli period - ako je to uopste izvodljivo i isplativo ili postoji neki drugi vid. Volela bih jednoga dana da dozivim penziju , deca su dovoljno porasala da mogu da razmisljam o poslu u nekom buducem periodu, a ipak tih 8 godina pauze, sta s njima? Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука