Grizzly Adams Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Да ли сте ви браћо и сестре свесни колико смо застранили? Јасно је да су времена тешка, да се страдало на све стране и да смо сви пуни емоција, али зар није дужност хришћана да се у сваком тренутку, ма како тежак био, уздижу изнад историје и гледају на ствари из једне више перспективе? Зар није наша дужност да на свет гледамо кроз Христове очи, а не кроз земаљске? Где је хришћански Јерусалим? Да ли је он као јеврејски на Земљи или шта је рекао Христос? Где нас чека нови Јерусалим? Где је срце хришћана? Да ли је у некој грађевини или у некој територији? Да ли Христос воли све људе или мрзи "шиптаре"? Да ли је распет и за њих или само за нас? Да ли смо постали као Јудеји у Његово време? Да сада сиђе Он међу нас и проповеда Јеванђеље о "милостивом Албанцу" или оде у кућу "америчког капетана" да ли би Га ми прихватили или би као фарисеји викали "распни га, распни!"? Да неко не помисли да сам заборавио страдање народа на Косову - нисам. То страдање мора да се заврши што пре онако како је најбоље могуће. Само што ми немамо довољно вере у Бога да прихватимо оно што је могуће, него тражимо немогуће. Немојте да се варамо - ова већ деценијска хистерија око Косова није израз вере. То је израз једне страшне невере и очајања. Кукавичлука и мржње који могу да роде само одговарајући род - насиље и крвопролиће. А све то никако није хришћанство. Српски - тј. хришћански Јерусалим није Косово, већ је на небесима где је Христос. Срце хришћанина није никаква територија, нити грађевине, већ је срце његово на небесима где је Царство Божије. Земаљске границе су се мењале хиљадама пута у историји, па и границе ове малене Србије. Али се граница Царства Божијег никада није мењала. Где ће бити граница Србије мање је важно. Али пазите да се не нађемо изван граница Царства Христовог, јер тамо ће бити плач и шкргут зуба. И могао би још пуно да вам пишем, али је и ово превише. Ја написах шта ми је на савести, а ви како хоћете. Христос посреди нас Melita MM, DankaM, Драгана Милошевић and 24 осталих је реаговао/ла на ово 27 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Ali za nas je....... pa sta dopisu neistomiseljenici. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Pobrko si loncice Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 12, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Неко од нас је дефинитивно побркао лончиће. И то опасно... Драгана Милошевић, Аурор and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 On 12. 5. 2013. at 2:54, ZvonkoM рече Неко од нас је дефинитивно побркао лончиће. И то опасно... ...a to ni slučajno nisi ti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 12, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Објасни ми где грешим и нема проблема. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Brate Zvonko, prije svega, želim reći da mi je drago da si ponovo na forumu! Nedostajao si nam. Kako ja razumijem, mislim da si dijelom u pravu, ali da hipertrofija tog aspekta istine može voditi zastranjenju. Naime, istina je da nas, kao pravoslavne, ubi etnofiletizam i pretpostavljanje zemaljskog carstva Nebeskom, te uvid da smo postali nevjerni (inače se ne bi desilo to što nam se dešava). Ipak,uprkos tome zastranjenju - hrišćanin nikada nije sam i individua, koji stoji izvan zajednice. Dakle, u tvom pisanju po meni je izostala zajednica u kojoj hrišćanin obitava na zemlji i koja je dio njegovog identiteta. Kao dio zajednice svaki hrišćanin ima obavezu i privilegiju da tu zajednicu štiti. Zajednica u kojoj obitava hrišćanin je uglavnom nacionalna, pa su i Crkve organizovane po tome principu (što ne znači da svaka od tih Crkava nije univerzalna ). Riječ je uglavnom o mjeri i izbalansiranom stavu između dva ekstrema. Istorija Crkva može mnogo čemu da nas pouči, jer još uvijek smo Jevreji, Grci, Srbi.... Izvinjavam se za pisanje "s brda, s dola" - moram da se spremam.Praštaj... PS E, da, mislim da je očigledno i da nijedna vlast u posljednjih 50 godina nije htjela, mogla,... da rješava problem Kosova i Metohije. Moj otac je pisao svojevremeno S. Miloševiću da nam vrati zemlju na KiM - pretpostavljaš da nije dobio nikakav odgovor... Maja Little Owl and NemanjaVa је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 On 12. 5. 2013. at 1:53, ZvonkoM рече Да ли сте ви браћо и сестре свесни колико смо застранили? Јасно је да су времена тешка, да се страдало на све стране и да смо сви пуни емоција, али зар није дужност хришћана да се у сваком тренутку, ма како тежак био, уздижу изнад историје и гледају на ствари из једне више перспективе? Зар није наша дужност да на свет гледамо кроз Христове очи, а не кроз земаљске? Где је хришћански Јерусалим? Да ли је он као јеврејски на Земљи или шта је рекао Христос? Где нас чека нови Јерусалим? Где је срце хришћана? Да ли је у некој грађевини или у некој територији? Да ли Христос воли све људе или мрзи "шиптаре"? Да ли је распет и за њих или само за нас? Да ли смо постали као Јудеји у Његово време? Да сада сиђе Он међу нас и проповеда Јеванђеље о "милостивом Албанцу" или оде у кућу "америчког капетана" да ли би Га ми прихватили или би као фарисеји викали "распни га, распни!"? Да неко не помисли да сам заборавио страдање народа на Косову - нисам. То страдање мора да се заврши што пре онако како је најбоље могуће. Само што ми немамо довољно вере у Бога да прихватимо оно што је могуће, него тражимо немогуће. Немојте да се варамо - ова већ деценијска хистерија око Косова није израз вере. То је израз једне страшне невере и очајања. Кукавичлука и мржње који могу да роде само одговарајући род - насиље и крвопролиће. А све то никако није хришћанство. Српски - тј. хришћански Јерусалим није Косово, већ је на небесима где је Христос. Срце хришћанина није никаква територија, нити грађевине, већ је срце његово на небесима где је Царство Божије. Земаљске границе су се мењале хиљадама пута у историји, па и границе ове малене Србије. Али се граница Царства Божијег никада није мењала. Где ће бити граница Србије мање је важно. Али пазите да се не нађемо изван граница Царства Христовог, јер тамо ће бити плач и шкргут зуба. И могао би још пуно да вам пишем, али је и ово превише. Ја написах шта ми је на савести, а ви како хоћете. Христос посреди нас likefaceeeeeeee ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Hriscanstvo se ne moze ``pretvarati``. Tacan naziv teme i u skladu sa prvim postom bi bio : U sta sam pretvorio ``svoje`` Hriscanstvo? DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 On 12. 5. 2013. at 8:42, N.Petrovic рече Hriscanstvo se ne moze ``pretvarati``. Tacan naziv teme i u skladu sa prvim postom bi bio : U sta sam pretvorio ``svoje`` Hriscanstvo?u stvari pravi naslov bi bio - u šta ste pretvorili hrišćanstvo - jer Zvonko očigledno sebe ne svrstava u tu grupu, ali to je manje bitno...Po meni stvar je u pravdi i istini, sad ne pominjem Nebesku Pravdu i Istinu koja ima poslednju reč, već ovozemaljsku po kojoj bi trebalo da funcioniše ,kako tako, ceo svet. Dakle čak i po toj i takvoj pravdi radi se o otimačini i laži i mi možemo da pristanemo na laž ili ne. Kosovo možda i nije nebeski Jerus ali pristajanje na laž jeste zlo. Ako nam ga otimaju i ako su ga oteli onda tako treba reći a ne upakivati celu stvar u slatke oblande da bismo ljude zavaravali kako su naši političari izvojevali još jednu pobedu. Miloševićevsku... Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Zvone vs debilizam, na bojnom polju: "šta bi od Hristovog učenja?" Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Сам израз ,,небеска Србија'' припада етнофилетизму. То подвајање у јеванђељском смислу означава прави пакао. Албански живаљ на Космету је ту да се приволи Христу, али СПЦ је далеко од тога да некога својим примером привлачи. Justin Waters, Драгана Милошевић and Vockica је реаговао/ла на ово 3 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 On 12. 5. 2013. at 9:59, Auror рече Zvone vs debilizam, na bojnom polju: "šta bi od Hristovog učenja?" Pogresnu rec si upotrebio, da smo mi debili ne bi ni doslo do bilo kakve rasprave ili protivrecenja Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Ma prevideo temu covek. misli da se tekst odnosi na ateizam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 On 12. 5. 2013. at 10:07, DYNABLASTER рече Pogresnu rec si upotrebio, da smo mi debili ne bi ni doslo do bilo kakve rasprave ili protivrecenja Koji "vi"? Nisam ja ni rekao za sve. A koliko vidim niste me dobro ni razumeli... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука