Jump to content

Колико мислите да ће да траје историја до Другог Христовог доласка?

34 члановâ је гласало

1. 1. Колико мислите да ће да траје историја до Другог Христовог доласка?

• До краја 21. века
    • До краја 3. миленијума
    • У наредних милион година
      0
    • У наредних милијарду година
    • Питање је секташко и православни хришћани га не постављају, јер им је Христос то изричито забранио

Препоручена порука

Има један симпатичан калуђер у Хиландару који кад жели да цитира место из Јеванђеља каже: ни Отац небески не зна... :D

Подели на овим сајтовима

Samo jedno pitanje, kad (ako) se to desi, da li to znači i kraj reprodukcije ljudi. Mislim da li ćemo se i dalje rađati i mno džiti ili će to stati.

Mada pretpostavljam da je odgovor mi to ne znamo, ali ako ipak ima odgovora.... Ono ko pita ne skita.

I zanimljiva stvar dok sam ovo pisao muzika puštena uključeno mi da sledeća pesma bude random, i padne baš Marčelo :"Novi Vavilon" :D

Slučajnost?

Ma ti si pečen.

Сад ћеш прво да будеш на нивоу фетишизма, па после тотемизма, затим прелазиш на политеизам и онда ако будеш имао времена и живаца наиђи код нас на литургију па после на пиву (ово на пиву то ти је последњи стадијум религиозности)  .

Подели на овим сајтовима

@@Odahviing,

Неће више бити множења људи. То је учење целог Предања.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Има један симпатичан калуђер у Хиландару који кад жели да цитира место из Јеванђеља каже: ни Отац небески не зна... :D

Кад мало размислиш ово је мудар одговор. Наиме, тај крај историје и долазак Христов једино зависи од воље Оца небеског, а та воља не мора да буде нешто одређено у смислу тад и тад.

Поента је да тај час зависи од Оца, односно кад Он одлучи. Све полази од Оца, то је оно што морамо да разумемо.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Неће више бити множења људи. То је учење целог Предања.

Onda da se ja razmnožim dok On nije došao. :D

Ma ti si pečen.

Сад ћеш прво да будеш на нивоу фетишизма, па после тотемизма, затим прелазиш на политеизам и онда ако будеш имао времена и живаца наиђи код нас на литургију па после на пиву( ово на пиву то ти је последњи стадијум религиозности)  .

Zar ti ja ličim na takvog nekog, taj fetišizam, totemizam....

A pivo prestao sam da konzumiram :P

Подели на овим сајтовима

Onda da se ja razmnožim dok On nije došao. :D

Zar ti ja ličim na takvog nekog, taj fetišizam, totemizam....

A pivo prestao sam da konzumiram :P

Ma i ja sam prestao da konzumiram pivo kad sam bio ateista, мислим кад ме уфати та фаза , ал чим се сетим Бога одма почнем да пијем пиво.

Подели на овим сајтовима

Onda pazi ne valja baš previše često da ga se setiš, stradaće ti jetra  

То си потпуно у праву. Хришћански живот уопште није здрав.

Прво увек ризикујеш да те убију због вере. Друго много стресова. Треће јаче су страсти. итд. да не наводим.

Проблем је у томе што у последњих 20 година не могу никако да га избацим из главе и из срца.

Знаш, понекад пожелим да се макар натрипујем да сам атеиста па да баталим дуван и ракију, кафу и кратко спавање и нередовну исхрану те да мало посветим пажњу здрављу и телесном животу.

Ал не могу просто сам опседнут Богом и православљем, и мада сам се трудио да се тога ратосиљам, на све могуће и немогуће рационалне и ирационалне начине не иде ми.

"Једном кад се заљубиш, биће ти јасно, зашто се тугује, зашто се лудује ..."

Подели на овим сајтовима

Знаш, понекад пожелим да се макар натрипујем да сам атеиста па да баталим дуван и ракију, кафу и кратко спавање и нередовну исхрану те да мало посветим пажњу здрављу и телесном животу.

Овако исто, ма дословно, је и Жижек скоро протумачио чувене Лаканове речи: "Ако нема Бога, ништа није дозвољено" :D

Подели на овим сајтовима

ovako formulisano pitanje implicira potpunu odvojenost "istorije" i "drugog Hristovog dolaska".

kada se kaze da Hristov dolazak predstavlja kraj istorije to ima potpuno drugi smisao.

pre svega to "poslednje vreme" se vec dogodilo. Hristovo ucovecenje upravo predstavlja taj kraj, ali ne kraj linernog vremena vec kraj vremena u ontoloskom smislu za covekovo postojanje.

dakle kada pricamo o "kraju vremena" ili ti o "trajanju Istorije" dok On ne dodje, onda ustvari pricamo o sasvim jednoj drugoj stvari, a ne o nekom datumu u okviru istorije. mi onda pricamo dakle o coveku kao ikoni samoga Boga, o coveku cije puno naznacenje jeste da postane Sin Boziji....odnosno o ontoloskom smislu postojanja svakog od nas a taj smisao ustvari (u ontoloskom smislu) predstavlja kraj istorije odnosno punocu vremena.

svaki drugi pogled ustvari predstavlja razdvajanje coveka od Bog, Boga kao "neceg tamo" i "nas ovde" koje eto cekamo da se jednog dana opet susretne. ne, rec je o jednom istom, koje samo ceka da se "ispuni". (..."ispuni se vreme" = ontoloski smisao coveka).

uostalom kada bi se to tako gledalo ( a na zalost se to inace vecinom tako i shvata, sto je veoma tuzna cinjenica "hriscanstva") onda bi svako normalan posle 2000 godina "cekanja" rekao "e ljudi ajmo razlaz..". no na srecu pravo hriscansko predanje je ustvari uvek imalo u vidu ustvari taj egzistencijalni smisao Drugog i Slavnog Hristovog Dolaska koji jeste ustvari Obozenje coveka. jedino tako, kao opitom potvrdjeno da nije rec o bajkama, je i moglo da prezivi i bude aktuelno evo vec 2000 godina.

Drugi Dolazak Hristov je egzistencialna kategorija a ne kalendarski dogadjaj. vazi i vazi ce, za sve generacije.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Постоји она светоотачка прича,да је Христов долазак требао да се деси у неком 5-6 веку,али је због 2-3 праведника,то одложено...

Дакле од тога времена прошло је безмало још 15 векова, а Господа нема,а два-три праведника изгледа да још изгарају у молитви... .smesko.

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Mislim da je taj cas blizu

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Mislim da je taj cas blizu

Jeste, ostalo nam je još možda nekih četrdesetak godina. :)

Da se Drugi dolazak Hristov desio baš tako brzo, u postapostolsko vreme, ne bi imali udela u tome, zar ne?

Apostolski odgovor je, parafraziram: ,,Kada u Carstvo Bozije udje pun broj neznabožaca."

A svaki čovek koji dolazi na svet je neznabožac, jer tek treba da upozna Boga,

i taj proces započinje na samom početku svog života, u začeću, kada, po svedočenju Evandjelja, čovekovu ličnost obasja Božanstveni Logos Božiji: ,,Svetlost istinita koja obasjava svakoga čoveka koji dolazi na svet" (Jn. 1, 9).

Dakle - istorija traje sve dok u Carstvo Božije ne udje ljudi pun broj (broj ljudi koje je Bog odredio da se rode).

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

U apsolutnom smislu, kraj istorije svega stvorenog je u kraju univerzuma, kad univerzum kolabira tad je kraj svake istorije. 

U relativnom smislu, drugi dolazak Hristov nas ceka po nasoj smrti. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...