Jump to content

Осмишљавање социјалне доктрине и делaтности ПЦ сa сврхом мисије

Препоручена порука

Мислим да црква сву своју енергију треба да посвети мисији, пре свега у српском, комунистичком, безбожном народу. Мислим да је то поприлично на ниским гранама у многим епархијама, и своди са на самостални рад, и велику жртву неколицине људи из цркве. Нема ту организованости, планирања, институционалног деловања. Типа да се организују радионице са младима, семинари, излети. Млади су изложини утицајима Фарми, и В. брата, а црква нема осмишљену реакцију, како да правилно отргне младе од тих утицаја, и направи од њих нормалне, и здраве људе.

Подели на овим сајтовима

Онда би црква требала да преузме и остале улоге државе. Црква би требало и да лечи, онда најбоље и здраствену бригу о верницима да преузме црква од државе.

Управо је супротно, држава је преузела ту улогу од цркава и појединаца генерално. А како Црква може да лечи (не само вернике, него било кога)? Па лепо. Новце које добија уложи да направи приватну болницу у којој ће да запосли и плаћа лекаре. Није улога државе да лечи, него је улога лекара да лече. Само је питање ко је тај који треба да организује и плаћа лекаре, држава или људи појединци (који могу бити ”организовани” и у цркву). Како Црква може да образује људе? Црквене основне школе, црквене гимназије, па чак и факултети, ако постоји могућност и потреба. Неки католички универзитети су изузетно квалитетни. Исто тако и за социјалну помоћ. Црква у ствари треба да буде извор новца, а људи који је чине треба да одраде остало или ако их нема међу вернима, онда се могу ангажовати са стране. То што смо ми навикнути да је Мама Држава свеприсутна, никако не значи да тако нужно мора да буде.

Подели на овим сајтовима

Није само потребно изградити и опремити зграду, него треба наћи и плаћати особље. Затим добити дозволе и на неки начин бити конкуренција држави.

И кад се деси неки проблем, ко треба да сноси одговорност ?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Управо је супротно, држава је преузела ту улогу од цркава и појединаца генерално. А како Црква може да лечи (не само вернике, него било кога)? Па лепо. Новце које добија уложи да направи приватну болницу у којој ће да запосли и плаћа лекаре. Није улога државе да лечи, него је улога лекара да лече. Само је питање ко је тај који треба да организује и плаћа лекаре, држава или људи појединци (који могу бити ”организовани” и у цркву). Како Црква може да образује људе? Црквене основне школе, црквене гимназије, па чак и факултети, ако постоји могућност и потреба. Неки католички универзитети су изузетно квалитетни. Исто тако и за социјалну помоћ. Црква у ствари треба да буде извор новца, а људи који је чине треба да одраде остало или ако их нема међу вернима, онда се могу ангажовати са стране. То што смо ми навикнути да је Мама Држава свеприсутна, никако не значи да тако нужно мора да буде.

Ја не мислим да црквена организација има ту простора да се меша, нити има капацитете за то.

Прво организационо. Она нема кадрове који би тиме могли да се баве. Мораш се сложити да тиме не би могли да се баве епископи, свештеници, и ђакони, пре свега зато што немају довољно времена, тј већ имају послове на којима су запослени. Да не улазимо у то колико имају знања и вештина за вођење таквих послова.

Друго финансијски. Црква нема финансија да се тиме бави. Она се углавном финансира од прилога верника. Наш народ једва издржава и своје свештенике, ђаконе и владике, а камо ли да може да издваја новце и за то.

А зашто је то посао државе? Пре свега зато што је плаћамо. Ми већ плаћамо и социјалне и здраствене активности државе.

Појединици који би желели тиме да се баве, могу, и требају, да се баве друштвеним радом преко других невладиних хуманитарних организација. Зашто би то морала црква да организује? Наравно, на цркви је, колико може, да помаже рад тих организација. Али не бих рекао да она треба да држи под својом контролом те организације.

Подели на овим сајтовима

Када сам мислио да би црква у том случају требала и да лечи народ, ту са сам мислио да организује лечење народа. Да устроји здраствене установе. Све је то једна врста бизниса. Црква не треба да своју енергију троши на бизнис.

Оно чиме црква треба да се бави, а што личи на бизнис, је мисионарство. Јер то стоји и у симболу вере, да је "Апостолска установа", у смислу да наставља посао апостола. Због тог позива, она мора да се бави образовањем, чиме се и бави (што образовањем будућих свештеника, ђакона и владика, што преко верске наставе), и медијима. Јер је потребно да се глас цркве чује, да се добије простор да се проповеда, а то се више не ради по улицама, и јавним скуповима, него на ТВ и радио емисијама, на Интернету,...

Подели на овим сајтовима

Друго финансијски. Црква нема финансија да се тиме бави. Она се углавном финансира од прилога верника. Наш народ једва издржава и своје свештенике, ђаконе и владике, а камо ли да може да издваја новце и за то.  

Zato onaj ukrade koliko beše milion evra iz ckvene blagajne 

Подели на овим сајтовима

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Zato onaj ukrade koliko beše milion evra iz ckvene blagajne 

Та цифра је пре свега пропаганда. Не зна се колико је нестало новца. И та нека велика цифра, нека буде и милион, је украдена током 20 година. А када се то прерачуна, испада да је просечно месечно узимао нешто преко 4000 евра.

Овако кад се каже милион евра, испада да је у благајни у једном тренутку постојао толики новац, што није тачно.

Има, наравно и богатих донатора, који дају веће суме новца, од чега се и граде цркве. Али све је то несигуран извор прихода. Црква не прикљупа порез, црквени порез, пдв,...

Подели на овим сајтовима

Niti plaća ovaj državni, a ja mislim da deo budžeta ide njima, isčrafite me ako grešim stvarno nisam siguran, ali mislim da je tako.

Све је то негативна пропаганда. Наравно да плаћа све порезе, и послује по законима државе Србије, као и свих других држава у којима се налази.

Црква, као и свака друга организација, има односе са државом. Али то не значи да се она финансира из буџета. Претпостављам да држава учествује у финансирању неких пројеката у организацији цркве, као и било које друге невладине организације.

Подели на овим сајтовима

Да бисте разумели ово питање потребно је да имате минимално знање из економије. Свећење водице и сл. не подлеже плаћању пореза, јер не представља робну или материјалну размену.

А сви душебрижници који се брину за српски буџет и то што Црква не плаћа порез на обреде нека крену од својих аутомеханичара, шнајдера, па и многих фризера и др. занатлија и трговаца.

Црква плаћа СВЕ порезе који подлежу робној или новчаној размени (издаваштво, црквени медији, социјално, пензионо), као и све комуналије.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Ја не мислим да црквена организација има ту простора да се меша, нити има капацитете за то.

Прво организационо. Она нема кадрове који би тиме могли да се баве. Мораш се сложити да тиме не би могли да се баве епископи, свештеници, и ђакони, пре свега зато што немају довољно времена, тј већ имају послове на којима су запослени. Да не улазимо у то колико имају знања и вештина за вођење таквих послова.

А зашто је то посао државе? Пре свега зато што је плаћамо. Ми већ плаћамо и социјалне и здраствене активности државе.

Појединици који би желели тиме да се баве, могу, и требају, да се баве друштвеним радом преко других невладиних хуманитарних организација. Зашто би то морала црква да организује? Наравно, на цркви је, колико може, да помаже рад тих организација. Али не бих рекао да она треба да држи под својом контролом те организације.

Подели на овим сајтовима

Ево пример cрквене народнe кухиње у Београду. На десетине људи тамо волонтира. Фирме и појединци донирају храну и друге врсте помоћи. Нема никакве конкуренције са државом, већ напротив постоји сарадња са центрима за социјални рад. Затим пример " Фонда Свети Василије Велики" - ентузијазам младих лаика који месечнима акцијама помажу сиромашне појединце и породице.

Дакле, може да функционише све то итекако. Потребна је воља, потребна је свест о томе. Врло лако се нађу решења и могућности.

Зашто би то морала црква да организује?

Зато што је то одувек радила, осим у случајевима кад јој је то било забрањено. А радила је зато што је то испуњавање заповести о љубави у пракси.

Подели на овим сајтовима

Kako nema kadrova? Ima dosta verujućih lekara, pedagoga i ljudi drugih struka vezanih za socijalu...čak ima i sveštenika koji nisu samo teolozi. Šta čak više bilo bi poželjno da sveštenici nisu samo bogoslovi nego da se bave i nelkim drugim profesijama, kao što je to bivalo kroz istoriju Crkve, a naročito u njeno rano doba. 

Finansije jesu problem, ali uvek može nešto konkretno da se uradi, malo, ali da bude znak iskrene pažnje...a za početak, dok se ne reši pitanje restitucije, Crkva treba da podstiče svoje članove, naročito one bogatije na činjenje socijalne pravde i da na to podstiče celo društvo nemilosrdno kritikujući svaku socijalnu nepravdu.

To nije samo posao države, nego svih društvenih činioca...odnosno svakog pojedinačno od nas u meri njegovih mogućnosti, o tome se govori na dosta mesta u Sv. Pismu: npr Hristova beseda o Strašnom Sudu: ,,gladnog me nahraniste, žednog me naposste, kad bejah u tamnici obiđoste me"

Zašto bi to morala Crkva da organizuje? Zato što je to u njenoj prirodi, proizilazi iz njenog evharistijskog karaktera. Ako na Liturgiji usklikujemo ,,Ljubimo jedni druge" a to ne činimo između dva Evharistijska Sabranja pokazujemo se licemerima.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...